Nakon što je ukinuo preporuku za HPV cjepivo, Japan je objavio smjernice za praćenje i liječenje nuspojava od toga cjepiva

Japan je pripremio projekt kojim će pratiti i proučavati simptome, posebno opću kroničnu bol, koja se pojavljuje nakon cijepljenja adolescenata cjepivom protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Iako službena regulatorna tijela uvjeravaju u sigurnost cjepiva Gardasil (proizvođač Merck & co.) i Cervarix (proizvođač GlaxoSmithKline), koja su uvedena 2006. odnosno 2009. godine - za svo to vrijeme kontinuirano stižu prijave rijetkih neželjenih posljedica. Među njima su kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS) i sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS).

Tijekom srpnja 2015. godine Europska agencija za lijekove objavila je da ponovo provodi reviziju sigurnosnog profila HPV cjepiva, što je zatražila Danska, gdje su prijave neželjenih posljedica nakon HPV cjepiva brojne i o njima su naveliko izvještavali danski mediji.

Japan je povukao preporuku za cijepljenje HPV cjepivom 2013. godine i nije ju ponovo uveo iako su službene medicinske vlasti utvrdile da nema dokaza o povezanosti tegoba s cjepivom, jer u javnosti i dalje vlada zabrinutost oko nuspojava, poput dugotrajne boli i utrnulosti udova.

Tijekom kolovoza 2015. izdane su smjernice zdravstvenim djelatnicima za procjenu i upravljanje simptomima koji su se pojave nakon HPV cjepiva. Smjernice je uredilo i odobrilo Japansko medicinsko društvo (JMA) i Japansko društvo medicinskih znanosti (JAMS).

Zasto mediji sute

Osim toga, japansko Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi izdalo je popis zdravstvenih ustanova kojima se pacijenti mogu obratiti ukoliko imaju nuspojave nakon HPV cjepiva; postoji barem jedna u svakoj regiji. U tim ustanovama zdravstveni su djelatnici posebno educirani za prepoznavanje i procjenu tegoba. To, međutim, ne znači da se ljudi ne mogu obratiti i drugih zdravstvenim ustanovama. Ministarstvo je objavilo i informacije o zdravstvenim problemima vezanim za HPV cjepivo, kao i telefonsku liniju za pomoć oboljelima.

Japanske su smjernice objavljene u kolovozu, a u njima se preporučuje da liječnik zabilježi povijest bolesti i provede potrebne preglede. "Važno je da se detaljno prikupe podaci o simptomima, uključujući vrstu i mjesto boli, njezin intenzitet, umor, motoričku disfunkciju, pamćenje i prepoznavanje. Istovremeno je važno pobrinuti se i za njihovo mentalno zdravlje."

Bol treba razvrstati u tri kategorije, a ukoliko osoba može izdržati, preporuča se učiniti i kompletna neurološka ispitivanja, kao i testove krvi i urina. Po potrebi se razmatra i upućivanje na specijalističke preglede.

"Dijagnoza se mora temeljiti na ospežnim pretragama" kaže se u smjernicama, ali i umiruje zdravstvene djelatnike da nije nužno da postave konačnu dijagnozu.

Liječenje simptoma uključuje oralne lijekove protiv bolova, nesteroidne protuupalne lijekove i acetaminofen za bol, ali ako se pokaže da konzervativne mjere ne pomažu, predlaže se uporaba narkotika.

U nastavku smjernica preporučuju se vježbe i rehabilitacija, pa čak i upućivanje u specijalizirane zdravstvene ustanove za rehabilitaciju. Naglašava se i suradnja s lokalnom zajednicom i školom jer pacijent vjerojatno mora dulje izostati s nastave.

Na predstavljanju smjernica u kolovozu, Yoshitake Yokokura, predsjednik Japanskog medicinskog društva, rekao je da vlada treba još malo pričekati prije nego ponovo razmotri aktivno preporučivanje HPV cjepiva.

Dr. Fuminaro Takaku, predsjednik Japanskog društva medicinskih znanosti, napomenuo je da, zbog kratkog razdoblja primjene ovog cjepiva, "nema konačnog dokaza da HPV cjepiva zaista mogu zaštititi od raka grlića maternice, ali postoje izvješća iz prekooceanskih zemalja da se pojavnost predkanceroznih oboljenja smanjila."

"Ukoliko se jasno utvrdi da ova cjepiva sprječavaju pojavu raka grlića maternice, vlada bi ga mogla ponovo aktivno preporučati," dodao je dr. Yokokura.

Suzana Peša Vučković

Releated

Foto izvješće s uspješne hrvatske premijere filma Vaxxed II i promocije knjige dr. sc. Danijela Grgičina „Cijepanje cjepivom- dualnost“

U subotu 14. svibnja 2022. u kino dvorani “Sv. Juraj” (Kaštel Sućurac) s početkom u 17 sati održali smo prikazivanje svjetski poznatog dokumentarnog filma Vaxxed II. Zainteresirana publika je u filmu imala priliku čuti vrlo zanimljive informacije iz usta roditelja i liječnika koji razotkrivaju cijeli spektar narušenog zdravlja djece koje je nastupilo nakon cijepljenja. Svaki […]

Hrvatska premijera dokumentarca “Vaxxed 2: The People’s Truth”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) poziva vas na hrvatsku premijeru dokumentarca “Vaxxed II: The People’s Truth” koja će se održati 14. svibnja 2022. u kino dvorani “Sv. Juraj” (Kaštel Sućurac) s početkom u 17 sati. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku i dođite čuti važne informacije te razmijeniti iskustva – besplatno! Danas je više nego ikada […]