Mutirani polio virusi potječu od cjepiva

Dobro je poznata znanstvena činjenica da bilo koji pojedinac cijepljen cjepivom sa živim virusom, kao što je cjepivo protiv poliomijelitisa, ospica, rubeole i zaušnjaka, rotavirusa, vodenih kozica i gripe može širiti virus nekoliko tjedana ili čak mjeseci nakon cijepljenja i tako inficirati kako cijepljene tako i necijepljene osobe.

Jedan od najšokantnijih slučajeva širenja virusa iz cjepiva je onaj u kojemu je otac iz Staten Islanda paraliziran zbog polio virusa, a zarazio se mijenjajući svome djetetu pelene. Dobio je odštetu od 22.5 milijuna dolara, ali trebalo mu je 30 godina borbe na sudu da to dokaže.

U kolovozu 2015. godine prijavljen je još šokantniji slučaj širenja cjepnog virusa u časopisu PLOS Pathogens. U ovom se slučaju radi o opasnom, mutiranom obliku virusa koji ima punu snagu i sposobnost izazivanja epidemije. Do ovog je otkrića došao tim iz Ujedinjenog Kraljevstva, točnije, Nacionalnog instituta za biološke standarde i kontrolu iz Hertfordshirea. Radi se o Britancu koji je bio potpuno cijepljen protiv polija u dječjoj dobi. Cjepivo sadrži oslabljenu verziju živog virusa, no u ovom slučaju ta verzija virusa nije bila potpuno uništena imunosnim sustavom muškarca. U vrijeme kad se on cijepio protiv polija u dobi od pet, sedam i dvanaest mjeseci te sedam godina, smatralo se da je potpuno zdrav i da nije imunokompromitiran ni na koji način.

 No umjesto da bude uništen imunosnim sustavom, oslabljeni polio virus iz cjepiva preživio je u tijelu žrtve, mutirao i umnožavao se u crijevima sve dok nije postao moćna, mutirana verzija originalnog virusa. Ovaj mutirani polio izlazio je iz njegova tijela u stolici tijekom 30 godina i mogao je izazvati u drugih ljudi, cijepljenih i necijepljenih, paralizu i smrt.

Istraživački tim koji je opisao ovaj slučaj, upozorava da slični slučajevi mogu izazvati nova izbijanja bolesti otporne na cjepivo i upropastiti napore za eradikaciju bolesti, pogotovo s obzirom na sve veći broj imunokompromitirane djece i odraslih koje se svejedno cijepi.

Što je još važnije, znanstvenici ukazuju na potrebu značajnih izmjena u strategiji imunizacije kako bi se učinkovito zaustavilo pojavljivanje mutiranih virusa i spriječile pojave epidemija.

Izlučivao mutirani virus polija gotovo tri desetljeća

Uzorci stolice ovog Britanca sadržavali su visoke razine polio virusa koje su mogle zaraziti druge. Štoviše, znanstvenici su utvrdili da je izlučivao u stolici polio viruse gotovo 30 godina. Virus je tako dramatično mutirao da više nije bio atenuirani, oslabljeni virus koji se rabi u cjepivima. Mutirani poliomijelitis ovog čovjeka izbačen je uporabom plazme koja je uzeta od ljudi sa zdravim imunosnim sustavom, s dovoljno antitijela polija u krvi.

U kanalizaciji izolirani brojni mutirani polio virusi

Isti ovaj tim znanstvenika upozorava da je u uzorcima kanalizacije u Slovačkoj, Finskoj, Estoniji i Izraelu izolirano nekoliko vrsta mutiranih polio virusa, a svi su potjecali od virusa iz cjepiva, što je potvrdila laboratorijska analiza. Drugim riječima, ti virusi nosili su molekularni “otisak” tzv. iVDPV (vaccine-derived polio viruses from immunodeficient individuals), što znači cjepni virus polija koji potječe od cjepiva iz imunokompromitiranih pojedinaca. Da bi se spriječilo umnožavanje virusa kod osoba kod kojih je pronađen takav virus, potrebna je jaka antivirusna terapija odmah po otkrivanju istog.

Hoće li mutirani virusi iz cjepiva izazvati sljedeću pandemiju?

S obzirom na sve veći broj imunokompromitiranih osoba u cijelom svijetu, vjerojatno će se u nadolazećim godinama nastaviti pojavljivanje mutiranih virusa iz cjepiva. Treba se zapitati ima li tajanstvena bolest vrlo slična poliomijelitisu, koja je pogodila više od 100 djece u desetak zemalja od ljeta 2014. godine, veze s ovim fenomenom? U stvari, uz agresivno promoviranje obveznog cijepljenja za sve, uz jako malo mogućnosti za medicinska izuzeća, moguće je da će sljedeća pandemija krenuti od mutiranog cjepnog virusa iz crijeva potpuno cijepljene osobe.

Dakle, “lijek” za zarazne bolesti zapravo postaje njihov uzrok? Ideja za filmski scenarij i to s vrlo malo fikcije!

Suzana Peša Vučković

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]