Medicinske kontraindikacije za cijepljenje prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Donosimo pitanja roditelja i odgovore liječnika Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji se odnose na medicinske kontraindikacije za cijepljenje. Preporučamo za pozorno čitanje i promišljanje roditeljima koje zanimaju mogućnosti dobivanja odgode ili medicinskog izuzeća za cijepljenje. Naime, prema ECDC-u, čije preporuke slijedi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, postoji svega nekoliko medicinskih kontraindikacija za cijepljenje.

ECDC

Medicinske kontraindikacije za cijepljenje prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Roditelj: Što ako je dijete bolesno?

Liječnik: Postoji nekoliko medicinskih razloga za odgodu cijepljenja. Bebe i djeca s manjim kašljem i prehladom, ili ona koja trenutno uzimaju antibiotike, mogu biti cijepljena sigurno i učinkovito. Međutim, ako vaše dijete ima visoku temperaturu, cijepljenje treba odgoditi dok mu ne bude bolje. Ako ste zabrinuti o tome je li vaše dijete dobrog zdravlja da bude cijepljeno, razgovarajte o tome s liječnikom ili medicinskom sestrom prije nego odlučite odgoditi imunizaciju.

 Roditelj: Što ako je moje dijete nedonošče, imalo je nisku porođajnu težinu ili žuticu?

Liječnik: Općenito, nedonoščad treba biti cijepljena normalno. Važno je da nedonoščad bude zaštićena jer su osjetljivja na određene infekcije. Ako vaše dijete ima vrlo nisku porođajnu težinu, trebali biste razgovarati o potrebi cijepljenja djeteta s pedijatrom. Bebe koje su imale žuticu nakon rođenja, kao i dojena djeca, trebaju se normalno cijepiti.

Roditelj: Što ako moje dijete ima ozbiljnu bolest?

Liječnik: Vrlo je važno da su djeca s teškim bolestima imunizirana jer su ona češće podložna riziku komplikacija od infekcija. Djeca sa stabilnim neurološkim stanjem kao što su cerebralna paraliza ili Downov sindrom trebaju biti normalno cijepljena.

Međutim, potreban je dodatni oprez ukoliko djetetova bolest ili tretman oslabljuje djetetov imunitet. Cijepljenje treba pažljivo razmotriti za djecu koja boluju od raka ili imunodeficijencije ili koja uzimaju lijekove koji mogu smanjiti njihovu sposobnost za borbu protiv infekcija. Porazgovarajte sa svojim liječnikom. 

Djeca koja su imala transfuziju krvi ili su dobila krvne produkte ne bi trebala dobivati MMR (mumps-measles-rubella) cjepivo do tri mjeseca nakon transfuzije.

Roditelj: Što ako moje dijete ima astmu, ekcem ili peludnu groznicu?

Liječnik: Djecu s astmom, ekcemom, peludnom groznicom i alergijom treba normalno cijepiti, čak i ako imaju ozbiljne alergije na jaja (na primjer, osip (crvene plikove koji svrbe), oticanje usta ili grla, otežano disanje, piskanje, nizak krvni tlak i šok).

Djeca koja uzimaju steroide putem inhalatora ili niske doze steroidne kreme trebaju biti normalno cijepljena. Ako imate bilo kakve sumnje, razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom koja daje cjepivo.

Roditelj: Može li moje dijete dobiti MMR i druga cjepiva ako je alergično na jaja?

Liječnik: MMR cjepivo se može dati djeci s alergijom na jaje. Ako Vaše dijete jednostavno ne voli jaja ili ima proljev ili bolove u stomaku nakon što pojede jaja, to nije razlog da se izbjegne imunizacija protiv ospica-zaušnjaka-rubeole, a vi ne morate poduzimati nikakve posebne mjere opreza. Ako imate bilo kakve sumnje, razgovarajte s liječnikom ili medicinskom sestrom koja daje cjepiva.

Cjepivo protiv gripe ne treba dati onima koji imaju ozbiljnu alergiju na jaja.

Roditelj: Što ako moje dijete ima epilepsiju ili je imalo konvulzije (napadaje)?

Liječnik: Ta djeca također trebaju biti cijepljena ako je njihovo stanje stabilno. Neka djeca dobiju konvulzije ako imaju visoku temperaturu ili groznicu. Ako dobiju visoku temperaturu (iznad 39,5 ° C), nakon cijepljenja, treba im dati paracetamol ili ibuprofen. Djeca s obiteljskom anamnezom febrilnih konvulzija ili epilepsije cijepe se normalno.

Roditelj: Što ako je dijete nedavno imalo ili se sprema ići na operaciju?

Liječnik: Ne odgađajte imunizaciju ako vaše dijete treba ići na operaciju ili je nedavno bilo na operaciji. Operativni zahvat nije razlog za odgađanje imunizacije, a nedavna imunizacija nije razlog za odgađanje operacije.

Roditelj: Što ako je dijete već preboljelo neku od bolesti koje sprječavamo cijepljenjem?

Liječnik: Treba i dalje cijepiti dijete protiv tih bolesti, čak i ako ih je preboljelo. Važno je biti zaštićen od svih bolesti za koje postoji cjepivo, čak i ako je dijete bolest preboljelo ranije. To je vrlo važno jer djeca mlađa od dvije godine ne dobivaju dovoljno prirodnog imuniteta nakon nekih bolesti, npr. haemophilus influenzae, meningokokne ili pneumokokne bolesti.

Roditelj: Može li moje dijete biti cijepljeno dok je u bliskom kontaktu s trudnicom?

Liječnik: Da. Nema problema s davanjem rutinskog cjepiva djetetu koje je u bliskom kontaktu s trudnicom. U stvari, imunizacija djeteta će zaštititi buduću majku od toga da bude izložena bolesti poput rubeole.

Roditelj: Postoje li djeca kojoj trebaju i neka druga cjepiva?

Liječnik: Da. Djeca kojoj je uklonjena slezena ili imaju cističnu fibrozu, imunodeficijenciju, kroničnu bolest srca, pluća, jetre ili bolesti bubrega, bolesti srpastih stanica ili bolesti poput dijabetesa su osjetljivija na neke infekcije. Ako vaše dijete ima bilo kakve kronične bolesti, pitajte svog liječnika treba li biti cijepljeno protiv bolesti poput gripe ili hepatitisa.

Ako putujete u drugu zemlju, ne zaboravite ispitati treba li vaše dijete kakva dodatna cjepiva.

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti je spasilo više života od bilo koje druge javnozdravstvene intervencije, uz uvođenje vodovoda s čistom vodom.

Nuspojave i dugoročni učinci imunizacije

Roditelj: Brinu me nuspojave cjepiva. Ne želim da moje dijete danas dobije ijedno cjepivo.

Liječnik: Bit ću vrlo zabrinut ako se vaše dijete danas ne cijepi, jer bolesti mogu biti vrlo opasne. Ospice, hripavac i haemofillus influenzae su bolesti od kojih još uvijek obolijevaju nezaštićena djeca u EU, a neke, poput ospica i hripavca, su u porastu. Cjepivo može zaštititi vaše dijete od tih bolesti. Pogledajmo neke podatke o nuspojavama cjepiva zajedno.

Odgađanje cijepljenja

Roditelj: Je li u redu odgoditi cijepljenje?

Liječnik: Odgađanje cijepljenja će povećati vremensko razdoblje tijekom kojeg su djeca u opasnosti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Neke od tih bolesti, kao što su vodene kozice, hripavac i bolesti uzrokovane pneumokokom su još uvijek prilično česte.

Odgađanje ili uskraćivanje cijepljenja samo produljuje razdoblje u kojem su djeca u nepotrebnom riziku od ozbiljnih i ponekad fatalnih infekcija. Iako cjepni kalendar može izgledati zastrašujuće, on se temelji na najboljim dostupnim znanstvenim informacijama i njegova je sigurnost testirana bolje od ijednog alternativnog kalendara.

Odvajanje, stvaranje većeg razmaka između cjepiva ili uzdržavanje od cijepljenja izaziva zabrinutost, jer će djeca biti osjetljiva na bolesti za duže vrijeme. Raspored davanja cjepiva djetetu određen je pomnom procjenom i vaganjem između razdoblja najvećeg rizika da dijete oboli i trenutka kad će cjepivo izazvati najbolji imunološki odgovor.

* Više na: Questions and answers about childhood vaccination

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]