“Lov na vještice” u Italiji – liječnike koji se usude propitivati politiku cijepljenja izbacuju iz liječničkih udruženja

Dr. Roberto Gava iz Trevisa i dr. Dario Miedico prve su, ali najvjerojatnije ne i jedine, žrtve “lova na vještice” koji se trenutno događa u Italiji. Ovi su liječnici vrlo cijenjeni među svojim pacijentima i kolegama, no u posljednje vrijeme bili su sve poznatiji kao liječnici koji na raznim tribinama i u medijima otvoreno propituju kalendar cijepljenja, učinkovitost i sigurnost današnjih cjepiva te uvođenje jače represije za roditelje koji ne cijepe djecu.

Biti kritičan prema cjepivima danas se valjda smatra kriminalom do te mjere da se bez propitivanja cjelokupnog profesionalnog djelovanja i bez upozorenja poseže za najdrastičnijom mjerom – oduzimanjem licence za rad izbacivanjem iz krovne udruge, ekvivalenta Liječničke komore kakvu imaju liječnici u Hrvatskoj.

 

Roberto Gava (fotoizvor: informasalus.it)

Dr. Roberto Gava, 59-godišnji liječnik i autor nekoliko knjiga o cjepivima iz Trevisa, izbačen je iz Liječničke komore Trevisa u travnju ove godine zbog svojih kritičkih stavova prema cijepljenju, a da prije toga nisu poduzete druge predviđene mjere – opomena, cenzura ili suspenzija. U njegovu zaštitu stali su brojni pacijenti, kolege, ali i krovna udruga za zaštitu potrošača Codacons.

Codacons je najavio tužbu protiv Liječničke komore Trevisa jer smatraju da su učinjeni brojni propusti tijekom donošenja odluke i prekoračene ovlasti tog tijela.

“Ovim činom službeno je počeo lov na vještice u našoj zemlji koja se vraća u doba inkvizicije”, poručuju iz Codaconsa.

Dario Miedico (fotoizvor: nextquotidiano.it)

Očito su u pravu jer je krajem svibnja jednaku sudbinu doživio i njegov kolega dr. Dario Miedico iz gotovo identičnih razloga – kritičkih stavova prema politici cijepljenja u Italiji, posebno prema najavi represivnijih mjera i uvođenju obveze cijepljenja protiv 12 bolesti, umjesto dosadašnjih četiri.

Nakon što mu je uručena odluka o izbacivanju iz Liječničke komore Milana, ovaj milanski liječnik obratio se javnosti priopćenjem (presnimku prilažemo) u kojoj, između ostalog, navodi:

Priopćenje dr. Daria Miedica

“Nisam zabrinut za sebe, jer ću ionako uložiti žalbu i jer taj događaj neće spriječiti nastavak mog rada u širenju moguće štete vezane uz medicinsku praksu koja bi, kao i svaka druga, trebala neprestano procjenjivati odnos dobrobiti i štetnosti. Povrh toga, ispravna reakcija tisuće ljudi na apsurdni zakon koji uvodi 12 obveznih cjepiva daje mi nadu u masovnu opoziciju koja će ga srušiti.

S druge strane, zabrinut sam zbog prešutnog pristanka kojeg su dosad pokazale sindikalne liječničke organizacije, kao da se radi o osobnom, a ne političkom problemu, ali se nadam da će pojedini članovi, ohrabreni prosvjedima tisuća obitelji i izjavama brojnih kolega, izaći u javnost i osuditi grubo ukidanje slobode mišljenja, govora i izbora liječenja.

Nastavit ću održavati i širiti kritičko mišljenje o cijepljenju, kao i o bilo kojoj temi vezanoj za zdravlje, u bilo kojem kontekstu.”

Slična sudbina mogla bi zadesiti još šesnaestoricu liječnika koji su zajednički u prosincu 2015. godine poslali pismo ravnatelju nacionalnog Instituta za zdravstvo Walteru Ricciardiju u kojem otvoreno iznose svoje sumnje u cjepiva.

U Italiji traju prosvjedu protiv diskriminatornog zakona o cijepljenju

Nije slučajno što se ovakva izbacivanja iz profesionalnih udruženja događaju upravo sada, u vrijeme kad je ministrica zdravstva pripremila zakon kojim će se umjesto dosadašnjih četiri, obveznima proglasiti svih 12 cjepiva iz kalendara cijepljenja te za upis u vrtiće i škole tražiti potvrda o obavljenim cijepljenjima.

Protiv ovakvog diskriminatornog zakona, ali i zbog grubog kršenja demokratskih principa, prava na slobodu mišljenja i govora, slobodu izbora medicinske terapije već se tjednima prosvjeduje diljem Italije. Razne talijanske udruge, ali i političke stranke poput Pokreta pet zvijezda (Movimento cinque stelle) najavljuju nove prosvjede sve dok se ne sruši navedeni zakon i vrati licenca izbačenim liječnicima.

Suzana Peša Vučković

Izvori:

Milano, Dario Miedico radiato dall’Ordine dei medici: era il dottore simbolo dei “no vaccini”

Radiazione del dottor Gava: torna l’Inquisizione in Italia

Medico radiato, Codacons denuncia l’Ordine dei Medici: “È Inquisizione”

Releated

Cjepivo SARS-CoV-2 razvija se brzinom svjetlosti

Pandemija koronavirusa koja se pojavila 2019. godine (COVID-19) pokrenula je velike i značajne promjene u pružanju zdravstvene njege, uključujući politiku javnog zdravstva i medicinsku praksu, kao i u životnom stilu većine ljudi.1 Značajne su se promjene dogodile isto tako i u razvoju cjepiva, uz skraćivanje uobičajenog vremenskog roka za njegovu izradu od 15 do 20 […]

Utjecaj cijepljenja na pad smrtnosti je preuveličan

Kad je riječ o cjepivima, ali i drugim medicinskim temama, stručni se autoriteti redovito pozivaju na znanstvene nalaze. No mnoštvo je dokaza da su oni često nevaljani i nevjerodostojni. O tome kako se manipulira metodologijom istraživanja cjepiva u više smo navrata pisali na ovoj stranici. U članku iz travnja 2019. potanko je opisano kako je […]