“Izgubio sam zvanje, licencu za rad, stipendije,… jer sam izabrao pomoći autističnoj djeci”

Bivši gastroenterolog i znanstveni istraživač Andrew Wakefield (* ) u dokumentarnom filmu koji je epizodno prikazan na video-platformi Vaccines revealed:

“Život se sastoji od izbora. Dekan Medicinskog fakulteta na kojem sam radio i istraživao gastrointestinalne probleme autistične djece rekao mi je da bi izlazak u (znanstvenu) javnost sa sumnjom da su tegobe te djece možda povezane s cjepivom mogao ozbiljno ugroziti moju karijeru.

Kao liječnik imao sam izbor: vjerovati ono što su mi ti roditelji govorili i nastaviti slijediti taj trag da bih pomogao djeci ili im reći da ih razumijem, ali da nađu nekog drugog. Odabrao sam prvo.

Cijena toga je da sam izgubio zvanje, licencu za rad, stipendije i mjesta u drugim ustanovama, zemlju u kojoj sam živio, ali sve je to mala cijena u odnosu na ono što svakodnevno proživljavaju roditelji autistične djece.”

Andrew Wakefield režiser je dokumentarnog filma “Vaxxed – od prikrivanja do katastrofe”. Riječ je o dokumentarcu koji razotkriva manipulacije sa znanstvenim istraživanjima unutar CDC-a, glavne američke ustanove za zaštitu javnog zdravlja, a s ciljem prikrivanja povezanosti autizma i cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Film s jedne strane pruža svjedočenje znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanjima i opirao se lažnoj interpretaciji nalaza. S druge je strane prikazana skandalozna opstrukcija istine od strane medicinskog establišmenta i propaganda cjepiva. Paralelno s time idu potresne priče roditelja oštećene djece, koji su uvjereni da se radi o nuspojavi cjepiva.

Lažne optužbe protiv Andrewa Wakefielda i suradnika odbačene na sudu

U napisu Cjepiva u “bolonjskom procesu” – tko se boji istine o uzrocima autizma? između ostaloga je navedeno:

Podsjetimo još jednom. Kontroverza oko MMR cjepiva zahuktala se nakon jednog jedinog članka koji zapravo i nije bio kompletna studija, već opisivanje 12 slučajeva bolesne djece, ali je sumnja na MMR cjepivo mogla ugroziti status farmaceutske industrije, ako se lavina ne zaustavi u početku. Članak, čiji je jedan od autora bio Andrew Wakefield, objavljen je u časopisu The Lancet 1998. godine, a povučen 2. veljače 2010., dakle 12 godina nakon objavljivanja, zbog navodnih formalnih nedostataka, poput neinformiranja roditelja djece da ona sudjeluju u istraživanju ili onog da studiju financiraju odvjetnici koji rade na slučajevima u kojima se traže dokazi protiv proizvođača cjepiva.

Međutim, sredstva su bila i javna jer je istraživanje naručilo Vijeće za vakcinaciju i imunizaciju engleske vlade. The Lancet se ograničio samo na povlačenje članka, bez objavljivanja protudokaza, koje ni do danas nije objavio. Čak su i naknadne optužbe za prijevaru koje je na račun Wakefielda lansirao British Medical Journal, lažne jer su temeljene na manipuliranoj dokumentaciji: neizravna potvrda toga je bila pobjeda na sudu u Londonu u siječnju 2012. godine gdje je dr. John Walker Smith, jedan od Wakefieldeovih suradnika i koautor članka, oslobođen optužbi za prevaru uz sljedeće obrazloženje: “Ova presuda jasno ukazuje da je britanski slučaj Glavno medicinsko vijeće (General Medical Council) protiv liječnika Royal Free Hospitala bio smišljen kako bi namjerno diskreditirao bilo kakvu povezanost crijevnih bolesti, autizma i sumnji roditelja na MMR cjepivo.”

Suzana Peša Vučković

Više: Cjepiva ne uzrokuju autizam (A zašto je onda dr. Andrew Wakefield takva prijetnja farmaceutskoj industriji?)

(* ) Dr. Andrew Wakefield žestoko je napadan od dijela medicinske struke nakon što je sa suradnicima 1998. godine objavio znanstveni rad kojim ukazuje na moguću povezanost cijepljenja i autizma. Optužili su ga za neznanstven i neetičan pristup, a unatoč tome što su se u međuvremenu pojavili novi dokazi koji potvrđuju navode Andrewa Wakefielda, i dalje ga pojedinci na osnovu iskrivljenih činjenica “blate” i neopravdano ističu da je riječ o šarlatanu među antivakcinistima.

Napis L’affaire Wakefield: Shades of Dreyfus & BMJ’s Descent into Tabloid Science vrlo detaljno opisuje sve što se događalo od 1998. godine kada je rad Wakefielda i njegovih kolega objavljen pa do danas i potvrđuje da je cijela hajka protiv njega namještena od strane farmako-mafije. U napisu se mogu naći, između ostaloga, i pojedinačne izjave najpoznatijih svjetskih stručnjaka kada su cjepiva u pitanju koji potvrđuju navode Andrewa Wakefielda.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]