Imamo li po pitanju obaveze cijepljenja tiransku vladu?

Piše mr. sc. Đula Rušinović Sunara, dr. med., glasnogovornica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Temelj za utvrđivanja zakonske obveze cijepljenja je tvrdnja kako je roditeljski izbor da svoje dijete ne želi cijepiti a priori pogrešan.

Kako Vlada zna istinu, tako će je već uliti u pamet onih koji tu istinu ne žele prihvatiti kao svoju.

Predočen mi je još uvijek neslužbeni dopis Vlade RH upućen Predsjedniku Hrvatskog sabora kojim ista daje negativno mišljenje na prijedlog ukidanja zakonske obveze cijepljenja (* 1) na svojoj sjednici od 1. travnja 2017. godine.

Mišljenje Vlade RH u svojem meritumu obrazlaže da se u RH želi zadržati cijepljenje male djece kao zakonsku obvezu sa svrhom zaštite zdravlja nacije i osiguravanja prava na zdravlje i onoj djeci čiji se roditelji ne slažu s takvom obveznom mjerom zdravstvene zaštite od izvanredno rijetkih (difterija, dječja paraliza) i rijetkih zaraznih bolesti (ospice).

Obrazloženje kako društvo ima pravo oduzeti / prekršiti / ograničiti roditeljska prava nekim roditeljima, a s čijim se stavom / mišljenjem, običajima / vjerskim i / ili drugim opredjeljenjima ne slaže DIO medicinske struke, predstavlja sofizam kojim su se često koristili pa i danas koriste oni koji misle da su vrijedniji od drugih.

Izrijekom se tvrdi kako je opravdano zakonom obvezati građane na cijepljenje protiv bolesti čije je sprečavanje od interesa za Republiku Hrvatsku jer da se radi o uskraćivanju "prava na zdrav život". Ovom imaginarnom pravu se pretpostavljaju sva ljudska prava jedne skupine roditelja.

Roditelji koji ne žele prihvatiti ponuđenu zdravstvenu zaštitu u obliku cijepljenja navodno štete vlastitom djetetu te ukupnom društvu. Iz toga razlogoa, Vlada procjenjuje i daje svoje mišljenje kako je:

"Radi zaštite zdravlja djeteta i djetetova prava na zdravlje, smatramo da je opravdano roditeljima uskratiti izbor necijepljenja jer je pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na (pogrešan) izbor."

Ipak, neki roditelji upravo zbog zaštite zdravlja svojeg djeteta smatraju opravdanim ne dozvoliti ili ne prihvatiti takav oblik zdravstvene zaštite unatoč obrazloženjima da je moguće da baš zbog toga njihovo dijete oboli od izvanredno rijetke ili rijetke bolesti, ali i unatoč tome što se tvrdi da se time povećava mogućnost da se na taj način ugrozi zdravlje posebne skupine djece već ugroženog zdravlja.

Time tvrdnja kako je roditeljski izbor a priori pogrešan, jest temelj za utvrđivanje zakonske obveze cijepljenja.

Takva tvrdnja nije istinita te iz toga razloga nije ni u kojem slučaju moguće opravdanje za ograničavanje nečijih sloboda, naročite ne roditeljskih prava.

Da bi ijednu tvrdnju mogli nazvati a priori istinitom, morali bi doista imati nepobitne dokaze. To je činjenično nemoguće te bilo tko da tako nešto tvrdi zapravo smatra da jest dovoljno pametan da smije reći kako je njegova istina jedina istina. Tako nešto nikada ni jedan znastvenik neće tvrditi. Dapače, najveći umovi povijesti čovječanstva jedino što su mogli nazvati istinitom tvrdnjom jest ona da ne mogu sve znati. Takav pristup je doveo čovječanstvo do različitih oblika toleriranja različitosti među ljudima. Oni koji su prihvaćali isključivost zapravo su povijesno osuđeni kao tirani, zlotvori, nehumani, genicidni, mizantropi, narcisoidi pa i psihopate.

Na stranu sve dvojbe oko cijepljenja, cjepiva i medicinskih učinaka te dobrobiti za zdravlje pojedinca ili nacije, a kojih je toliko mnogo da nije više moguće o njima šutjeti, ostaje činjenica da se Vlada RH odlučuje biti tiranskom a ne demokratskom, da svoje građane naziva glupima i nesposobnima te im ne želi dozvoliti pogrešni izbor, već će odlučivati u njihovo ime tvrdeći da zna ono što ne zna nitko, iako mnogi u to iskreno vjeruju.

Zbog iskrene vjere da je nešto dobro - a nešto nije, vođeni su sukobi od verbalnih čarki pa sve do razmjera svjetskih ratova. Iz te povijesne lekcije čovječanstvo je naučilo da prihvaća druge i drugačije, uvažava tuđa uvjerenja ma koliko nekima zvučala neuvjerljivo, pruža ruku i pomaže bližnjima ma kako izgledali drugačiji i ma koliko se s njima ne slagali.

Svima je Vlada RH ponudila pomoć i zaštitu, ali to odbija učiniti glupim mladim nezrelim roditeljima koji nemaju pojma što čine te će ih zato naučiti pameti naplaćujući im globe, vršeći zastrašivanja, vodeći ih na obavijesne razgovore, ucjenjujući ih i prijeteći oduzimanjem djece.

Istovremeno se Vlada RH hvali pametnim mladim školovanim ljudima koji kada shvate u kakvom društvu žive i koju tiraniju nad njima misle provoditi u vlastitoj Domovini, uzimaju putovnice i bježe glavom bez obzira birajući najčešće za svoje odredište upravo one zemlje EU koje nemaju zakonsku obvezu cijepljenja.

(* 1) Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavio je Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e 2. ožujka 2017.

Releated

Utjecaj cijepljenja na pad smrtnosti je preuveličan

Kad je riječ o cjepivima, ali i drugim medicinskim temama, stručni se autoriteti redovito pozivaju na znanstvene nalaze. No mnoštvo je dokaza da su oni često nevaljani i nevjerodostojni. O tome kako se manipulira metodologijom istraživanja cjepiva u više smo navrata pisali na ovoj stranici. U članku iz travnja 2019. potanko je opisano kako je […]

PREDSTAVLJAMO NOVI LETAK „Želim zdravlje, biram zdravlje“

Tjedan imunizacije 2020. Ove godine je Svjetski tjedan imunizacije obilježen od 24. do 30. travnja. Obzirom na aktualnu situaciju zbog koje su onemogućeni izlasci i okupljanja na našim trgovima i ulicama, tjedan smo obilježili na našoj facebook stranici, Cijepljenje – pravo izbora, na kojoj smo dnevno objavljivali grafove koji prikazuju trendove pada smrtnosti od zaraznih […]