Beč: Školski liječnici odbijaju cijepiti u prostorima škola

U nekim bečkim školama više se ne obavlja cijepljenje učenika prema službenom kalendaru cijepljenja, otkako su školski liječnici shvatili da su osobno odgovorni za moguće neželjene posljedice koje se dogode tijekom cijepljenja u školskim prostorima.

Naime, kako u većini škola u Beču nema odgovarajućih uvjeta, što podrazumijeva hladnjak za čuvanje cjepiva, komplet za oživljavanje u slučaju anafilaktičkog šoka, a ni transport cjepiva do škole ne garantira siguran “hladni lanac”, sve više bečkih liječnika odbija provoditi cijepljenje u školama jer se za sve moraju pobrinuti sami.

U drugim austrijskim regijama ovo je već ustaljena praksa, no tek odnedavno su se pobunili bečki školski liječnici.

“Početkom školske godine školski liječnici zatražili su pravno mišljenje. Pokazalo se da su osobno odgovorni pa su odlučili prekinuti s praksom cijepljenja u školama. Koliko je takvih liječnika još ne znamo točno”, rekao je glasnogovornik bečkog Gradskog vijeća Matias Meissner.

 

Voditelj školske medicine u Beču, Roman Häfele kaže da su liječnici uobičajeno cijepili po školama sve dok se jesenas nije dogodio slučaj neželjene reakcije kad je liječnik koji je cijepio bio zapanjen spoznajom da je osobno odgovoran za posljedice.

“Sad nastojim pribaviti grupno osiguranje za školske liječnike kako bih s njih skinuo teret odgovornosti. Niti učitelji u školama ne smiju promovirati cijepljenje jer bi tada i oni mogli biti odgovorni za posljedice cijepljenja. Liječnicima moramo ostaviti mogućnost da sami izaberu hoće li cijepiti ili neće.”

ORF Wien prenosi da su roditelji Jezične gimnazije u Ulici Linz dobili dopis o navedenoj promjeni, a dopis je sadržavao i detaljan kalendar cijepljenja.

Peter Voitl iz Udruženja liječnika Beča kaže da se već dulje vrijeme ne provodi cijepljenje u bečkim školama, ne zato što školski liječnici to ne žele, već zato što ne postoji odgovarajuća infrastruktura.

Njegov je prijedlog da školski liječnici provjere cijepne statuse djece te da pozivaju roditelje da dovedu djecu na cijepljenje, iako iznosi i bojazan da će zato pasti cijepni obuhvati.

Školsku se djecu u bečkim školama, nakon dobivenog pristanka roditelja, cijepi besplatno prema službenom kalendaru cijepljenja djece kojeg se može pogledati OVDJE.

U Hrvatskoj je, prema Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi (NN 103/2013) otvorena mogućnost da se školsku djecu cijepi bilo u zdravstvenoj ustanovi, bilo u školi, ako za to postoje uvjeti, u što je vrlo teško povjerovati. Pritom, pozivi za cijepljenje ne šalju se roditeljima ili starateljima, već školi koja potom obavijest prosljeđuje učenicima kako bi ovi prenijeli informaciju svojim roditeljima. Roditelji ne dobivaju dodatne informacije niti se s njima održava roditeljski sastanak, iako članak 55. Pravilnika (gornja presnimka) navodi tu mogućnost.

Jednako kao i u Austriji, cijepljenje je u Hrvatskoj, uvjetno rečeno, besplatno (uvjetno jer svi mi plaćamo doprinose i za zdravstvo pa se od tog novca cjepiva i kupuju), ali roditelji ne potpisuju svoju suglasnost, već, naprotiv, ukoliko žele više informacija ili odluče odgoditi odnosno odbiti cijepljenje, dobivaju prekršajne kazne i druge oblike neetičnih i nelegalnih pritisaka i diskriminacije kako bi ih se navelo da s djetetom pristupe imunizaciji da bi se dostigao postotak koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Odgovornost za štetne posljedice, prema odgovorima koji se mogu naći na mrežnoj stranici  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, “ovisi o tome zašto je došlo do nuspojave cjepiva. Ako je do nuspojave došlo zbog pogrešne primjene, odgovornost snosi fizička osoba koja je pogrešno primijenila cjepivo. Ako je došlo do nuspojave cjepiva pri ispravnoj primjeni, a nuspojava nije navedena u popisu mogućih nuspojava i dokaže se da je uzrokovana cjepivom, odgovornost snosi proizvođač. Ako je do nuspojave došlo zbog neispravnosti cjepiva, odgovornost snosi fizička ili pravna osoba koja je uzrokovala neispravnost cjepiva. Ako nastane poznata nuspojava cjepiva, koja je navedena kao moguća nuspojava, uz pravilnu primjenu, odgovornost snosi državno tijelo koje je propisalo obvezu cijepljenja.”

Ukratko, većina roditelja oštećene djece osim tereta koji mora nositi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ili, još gore, smrti djeteta, nema snage baviti se i dokazivanjem uzroka nuspojave i tuženjem države ili proizvođača pa to u praksi znači da za njih zapravo ne odgovara nitko.

Piše: Suzana Peša Vučković

Izvori:

Einige Wiener Schulärzte wollen nicht mehr impfen

Schulärzte verweigern Impfungen

“Rechtssituation ist seit Jahren unklar”

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]