HURA hrvatskim europarlamentarcima: “Želimo da se u Hrvatskoj cijepljenje provodi na siguran i zakonit način”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) uputila je danas, 18. travnja 2018. godine, svim zastupnicima u Europskom parlamentu iz Hrvatske dopis sljedećeg sadržaja:

Obaveza cijepljenja i način provođenja u Republici Hrvatskoj

Poštovani,

problemom obveznog cijepljenja se bavimo dugi niz godina u sklopu Građanske inicijative “Cijepljenje – pravo izbora”. Nizom akcija pokušavamo jasno iznijeti svoje spoznaje i iznijeti svoje stajalište – u Republici Hrvatskoj (HR) se cijepljenje provodi na nesiguran, nezakonit i upitno učinkovit način.

Povjerenje na relaciji liječnik – pacijent (roditelj/skrbnik) je stahovito narušeno, molim Vas, prije nego što zatvorite mail bez čitanja, molim Vas pročitajte koji su uzroci za nastanak ovog stanja:

1. Cijepljenje u RH se provodi protivno važećem Zakonu o zaštiti prava pacijenata!

Roditelja/skrbnika se u liječničkoj ordinaciji NIMALO ili NEDOVOLJNO obavještava o samom postupku, o njegovim prednostima i potencijalnim opasnostima. Institut informiranog pristanka je potpuno zanemarena kategorija, a temelj je provođenja SVAKOG medicinskog postupka i podsjećam, proizašao je iz Nürnberškog kodeksa kojim je definirano da je nužan dobrovoljan pristanak za provođenje svakog medicinskog postupka! Za postupanje suprotno ovom zakonu je propisana kaznena odredba.

Svakog roditelja koji se USUDI pitati liječnika svojeg djeteta o naravi postupka cijepljeja te od liječnika traži osnovne informacije, automatski se etiketira kao protivnika cijepljenja. Roditelji sustavno ostaju bez odgovora o nazivu cjepiva, nazivu proizvođača, sastavu cjepiva, mogućim kontraindikacijama i nuspojavama.

2. Cijepljenje u RH se provodi protivno važećem Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, istom onom kojim je propisana obaveza imunizacije!

Temeljem tog zakona je donesen Pravilnik o načinu provođenja imunizacije*** kojim se nedvojbeno definira da je nadležni liječnik PRIJE cijepljenja dužan isključiti kontraindikacije (zdravstvena stanja radi kojih dijete ne smije biti cijepljeno, koja u pravilu NISU vidljiva golim okom). Među njima je i preosjetljivost na komponente cjepiva na koju upozoravaju i sami proizvođači cjepiva u svojim uputama. Roditelji svoju djecu, potpuno nesvjesni mogućih rizika, izlažu cijepljenju “naslijepo”, a liječnici često nisu ni svjesni da krše svoju zakonsku obavezu. Za postupanje suprotno ovom zakonu (i pravilniku) je propisana kaznena odredba.

Svakog roditelja koji kod liječnika traži da se kod njegovog djeteta isključe kontraindikacije prije cijepljenja, redovito je suočen s optužbom da je protivnik cijepljenja!

3. Cijepljenje u RH se provodi protivno važećem Zakonu o lijekovima i Pravilniku o farmakovigilanciji!

Zakonom i Pravilnikom je jasno definirana obaveza liječnika da prijave svaku SUMNJU na nuspojavu cjepiva te je definirana i kaznena odredba za drugačije postupanje. Tragedija našeg sustava je u tome što NE POSTOJI nadležno tijelo koje bi imalo nadzor nad prijavljivanjem nuspojava, nego je to prepušteno dobroj volji liječnika. Radi “smirivanja duhova”, prije nekoliko godina je uvedena mogućnost da roditelji sami prijavljuju nuspojave cijepljenja, ali time se samo amortiziralo nezakonito postupanje liječnika. Roditelji ne bi trebali biti toliko upućeni i stručni da bi znali što su sve nuspojave cijepljenja, a obrazac za prijavu je vrlo složen i roditelj često ne raspolaže svim potrebnim podacima.

Svaki onaj roditelj koji je kod svojeg djeteta uočio nuspojavu cijepljenja, a koje su daleko učestalije i ozbiljnije od onih o kojima se uobičajeno govori, automatski se proglašava protivnikom cijepljenja!

4. Stalno smo izloženi uvjeravanju u “kolektivni imunitet” dok je istovremeno nemoguće razjasniti misterij: jesu li starije generacije zaštićene onim cjepivima koje su primile prije 30-40-50 godina (npr. cijepljenje protiv ospica je uvedeno 1969. godine)? Jesu li zaštićeni oni koji su zadnji puta cijepljeni prije 15 godina? Službeni podaci govore – nisu! Nije upitno da li će imunitet stečen umjetnom imunizacijom isteći – pitanje je samo kada, nakon 5, 10 ili 15 godina.

Također, jesmo li mi (starije generacije) zaštićeni protiv SVIH zaraznih bolesti protiv kojih je cijepljenje danas obavezno? Ne, nismo – jer protiv nekih nismo nikada ni cijepljeni. Kako je onda uopće održiva teorija “kolektivnog imuniteta”?

Svakog onog roditelja koji se usudi ustvrditi kako se ova teorija grubo sudara sa zdravom logikom se automatski proglašava protivnikom cijepljenja!

Ljubazno Vas molim da saslušate glas roditelja čija su djeca oštećena cjepivima, koji godinama od sustava ne uspijevaju dobiti ni objašnjenje niti pomoć! Roditelji su prepušteni sami sebi i svojim vlastitim sposobnostima i sredstvima kad se suoče s narušenim zdravljem svoje djece. Oni kod svoje djece jasno uočavaju da su zdravija s prestankom cijepljenja ili da su mlađa, necijepljena bitno boljeg zdravlja od starije braće. Neobjašnjive upale gornjeg dišnog sustava, učestale upale uha, atopijski dermatitis, egzemi, urtikarije, učestali proljevi, intolerancije i alergije na hranu, mnogi neurološki poremećaji, poteškoće u razvoju kod prethodno zdrave djece su poteškoće s kojima se mnogi roditelji susreću i svjedoče da su nastale nakon cijepljenja. Nažalost učestalost ovih pojava je daleko veća od onoga što službene brojke govore – zahvaljujući upravo neadekvatnom sustavu prijavljivanja nuspojava, jer svaki dokaz o mogućoj štetnosti cjepiva je NEPOŽELJAN.

https://drive.google.com/file/d/1MSdsGOaOfczGkFCSXA_m3cirkJNtY37c/view

Na gornjem linku je snimka sa jednog od stručnih skupova na kojima se promovira cijepljenje. U njemu možete čuti/vidjeti kako vodeći epidemiolog RH govori o tome kako NIJE POTREBNO prijaviti svaku nuspojavu jer bismo time imali prijavu 50.000-60.000 blagih nuspojava godišnje. Moje pitanje je: koliko se težih i teških nuspojava propusti prijaviti radi ovakvog stava?

Naime, po statistici se godišnje utroši oko 500.000 doza cjepiva. Pri tome se prijavi cca 140-150 nuspojava godišnje, to iznosi ispod 0,03% što je statistički NEMOGUĆE radi proizvođačevih upozorenja o pojavnosti nuspojava, navedenih u službenim uputama cjepiva!

Za svoju djecu želimo samo najbolje, najvišu moguću razinu dostupne zdravstvene zaštite te provođenje SVIH zdravstvenih mjera sukladno važećim propisima RH, kao i smjernicama koje daju sami proizvođači lijekova. Ništa manje niti išta više od toga.

Srdačan pozdrav,

Ivana Delaš dr. vet. med.

predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]