Hoće li HZJZ izvaditi glavu iz pijeska?

Ukucavši riječ “autizam” na tražilicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), svakome će se pojaviti sljedeći dokument naslova “Autizam i cijepljenje”.

Iako je nepotpisan, nalazi se na stranicama Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti i Odjela za cijepljenje koji djeluje unutar istoimene Službe, kad kliknete na “Objave”.

Radi se o dokumentu na jednoj A4 stranici koji je nepotpisan:https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/autizam-i-cijepljenje.pdf.

U slučaju da ga HZJZ odluči skinuti sa svoje stranice, moći ćete ga također pronaći ovdje:

Stoga je razumna pretpostavka da su autori navedenog dokumenta dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, te Iva Pem Novosel, dr. med., voditeljica Odjela za cijepljenje.

Jesu li dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., te Iva Pem Novosel, dr. med., godine 2016. svjesno ignorirali sve vijesti s međunarodne scene, pozvavši se na epidemiološke studije – koje su u to vrijeme već bile prokazane nevjerodostojnima?

Prvi zbir upitnih studija

Dr. William W. Thompson, viši znanstvenik u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), koautor je studije CDC-a koja je odbacila vezu između MoPaRu (MMR) cjepiva i autizma: DeStefano i sur. (2004).

Ovu studiju citiraju stodvadesetičetiri (124) studije koje su objavljene poslije nje te je postala jedna od temeljnih nositelja za tvrdnje CDC-a i industrije cjepiva da cjepiva ne uzrokuju autizam – budući da je jedna od kronološki najranijih studija te vrste.

Dr. Thompson je 2014. godine – dvije godine PRIJE nego je HZJZ objavio famozni dokument – priznao da su on i njegovi kolege istraživači iz CDC-a otkrili rizik autizma od 240% u djece koja su primila MMR cjepivo prije trećeg rođendana u usporedbi s onima koji nisu. Međutim, na temelju zapovijedi šefova CDC-a znanstvenici su uništili gomilu podataka te ih nisu prikazali u konačno objavljenoj studiji.

Konkretno, odvjetnici dr. Thompsona su 27. kolovoza 2014. objavili njegovu izjavu (pročitajte cijelu izjavu dr. Thompsona) u kojoj piše sljedeće: “Žao mi je što smo moji koautori i ja izostavili statistički značajne informacije u našem članku iz 2004. objavljenom u časopisu Pediatrics. Izostavljeni podaci sugeriraju da su afroamerička djeca muškog spola koja su primila MMR cjepivo prije 36 mjeseci bila pod povećanim rizikom za autizam. Donijete su odluke o tome koji rezultati će se prijaviti nakon prikupljanja podataka i vjerujem da se nije slijedio konačni protokol studije.” Navedena izjava neće nestati, unatoč najvećim naporima nevjerojatno dobro podmazane i ojačane propagandne mašinerije.


Naime, u studenom 2013. godine dr. Thompson se obratio dr. sc. Brianu Hookeru, s kojim je komunicirao u razdoblju od 2002. do 2004. godine, budući da dr. sc. Hooker ima autističnog sina te je amaterski čeprkao po očitoj korupciji u CDC-u. Doktor Thompson je izjavio: “Zapravo sam prestao lagati.” Razgovarali su telefonom više od 40 puta u razdoblju od 10 mjeseci i dr. Thompson je s njim podijelio tisuće stranica dokumenata CDC-a. Kasnije je dr. Thompsonu navodno dodijeljen službeni status “zviždača” te se još uvijek čeka njegovo svjedočenje pred Kongresom.

Odvjetnik Kevin Barry, također otac djeteta s autizmom, u svojoj knjizi “Cjepni zviždač: Razotkrivanje prijevare prilikom istraživanju autizma u CDC-u” (Vaccine Whistleblower: Exposing Autism Research Fraud at the CDC), transkribirao je četiri snimljena poziva između njih dvojice.

Pored toga što je prisilio Thompsona da lažira rezultate o vezi MMR cjepiva i autizma, CDC je dr. Thompsonu dodjelio “koautore” koji su mu u dva rada umanjili značaj rezultata dobivenih analizom povezanosti tikova u dječaka s njihovom izloženošću tiomersalu u cjepivima za dojenčad (Thompson i sur. 2007 te Barile i sur. 2012).

Iako su Thompsonovi rezultati koji na kraju nisu ugledali svjetlo dana – potvrđeni u ranijoj CDC-ovoj publikaciji Verstraeten i sur. (2003) te Andrews i sur. (2004), CDC i dalje lažno tvrdi na svojim internetskim stranicama: “Nema dokaza o šteti koju uzrokuju niske doze tiomersala u cjepivima, osim manjih reakcija kao što su crvenilo i oticanje na mjestu ubrizgavanja“.

Naš HZJZ priča istu priču kao i CDC. Ako laže CDC, laže i HZJZ.

Žalosno je da se tiomersal još uvijek koristi u mnogim cjepivima protiv gripe koja se “dobrovoljno” daju dojenčadi i trudnicama.

Drugi zbir upitnih studija

Autori HZJZ-ovog dokumenta koji negira poveznicu cjepiva s nastankom autizma čitatelje upućuju na izvještaj IOM-a iz 2004. godine, ali nas taj link vodi do navedenog izvještaja koji se mora kupiti!

(izvor: https://www.hzjz.hr/)

Pronašli smo službeni izvor istog izvještaja koji je besplatan i dostupan za čitanje u elektronskom obliku, pa smo ga analizirali.

Dr. Thomas Verstraeten (izvor: https://healthimpactnews.com/)

Neutralna studija Verstraeten i dr., 2003., kao jedina američka epidemiološka studija (od ukupno pet studija), u izvješću američkog Instituta za medicinu (IOM) iz 2004. godine poslužila je kao osnova za odbacivanje hipoteze da cjepiva koja sadrže tiomersal (engleska kratica TCV) mogu uzrokovati autizam.


(izvor: Izvješće IOM iz 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK25349/)

Negativni zaključak američkog Instituta za medicinu (IOM) iz 2004. razlikuje se od neutralnog zaključka iz 2001., budući da u 2001. godini nije bilo objavljenih epidemioloških studija koje bi ispitivale moguću povezanost između cjepiva koja sadrže tiomersal (engleska kratica TCV) i neurorazvojnih poremećaja (engleska kratica NDD), a smatrali su da dvije neobjavljene epidemiološke studije pružaju “slab i neuvjerljiv dokaz povezanosti između TCV-a i NDD-a”.


(izvor: Izvješće IOM iz 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK25349/)

Jedna od tih “neuvjerljivih” studija iz 2001. godine bila je Verstraetenova pozitivna studija koja je našla povezanost između cjepiva koja sadrže tiomersal i nekih neurorazvojnih poremećaja. Verstraeten je u međuvremenu prestao raditi za CDC i zaposlio se za GlaxoSmithKline te u svom pismu kaže da insinuacije o manipulaciji podataka vrijeđaju “etički integritet njega i njegove kompanije”.

(izvor: GSK)

Verstraeten tvrdi da je od samog početka (pozitivnog) istraživanja iz 2001. bilo predviđeno da će svaki pozitivan ishod dovesti do druge faze. OK. Nećemo implicirati manipulaciju. Činjenica ostaje da je IOM (i CDC) Verstraetenovu neutralnu studiju predstavio kao negativnu!

Pismo dr. Verstraetena poslano časopisu Pediatrics 2004. godine nije dobilo medijski publicitet kakvo je trebalo dobiti. Naglasak Verstraetena je bio da “antivakcinalni lobi” pogrešno interpetira njegovu neutralu studiju kao negativnu – iako su to činili upravo CDC i IOM!

Verstraetenovo pismo iz 2004. (izvor: https://www.scribd.com/)

Ako ćemo implicirati manipulaciju studije, onda možemo reći da neobrađeni podaci Verstraetena, dobiveni zahtjevom za pristup informacijama, pokazuju 11 puta veći rizik autizma djece koja su primila visoku razinu žive iz cjepiva u prvom mjesecu života u usporedbi s djecom koja nisu izložena živi.

Idemo dalje – zašto se izvješće IOM-a iz 2004. fokusiralo samo na autizam, a ne na druge neurorazvojne poremećaje?

Zašto izvješće IOM-a iz 2004. nije uzelo u obzir interakcije aluminija i drugih kontaminata prisutnih u cjepivima?

Da li je ikada itko proučavao utjecaj višestrukih cjepiva na djecu?

Zašto se ne razmatra mogućnost višestrukih uzroka autizma?

Treći zbir upitnih studija

Konačno, HZJZ upućuje na izvješće američkog Insituta za medicinu (IOM) iz 2011. te, začudo, daje dobar link na isto.

(izvor: https://www.hzjz.hr/)

IOM je tako pregledao svega jednu studiju koja je istraživala povezanost autizma i DiTePer cjepiva. Studija autora Geier i Geier je, kao i slične studije istih autora iz 2003. godine, bila odbačena, pod obrazloženjem da “sadrži podatke iz pasivnog sustava prijavljivanja nuspojava i nedostaje populacija necijepljenih za usporedbu“.

Izvješće IOM iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/12#546)

Što se tiče MoPaRu (MMR) cjepiva i autizma, IOM je pregledao 22 studije koje su istraživale povezanost.

IOM je 2011. odbacio 17 studija – a među njima se nalazi i studija koju smo prvu analizirali te koju je HZJZ 2016. /pet godina kasnije/ u svom dokumentu citirao kao posebno relevantnu: DeStefano i sur. (2004).

Izvješće IOM-a iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/6?term=autism#145)

Među pet studija koje je IOM uzeo kao relevantne 2011. godine, nalazi se studija Madsen i sur., 2003., s napomenom da je jedan od autora te studije, Poul Thorsen, optužen za pronevjeru 13. travnja 2011. te da “u ovom trenutku nisu poznate implikacije na integritet navedene studije“.


Izvješće IOM-a iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/6?term=autism#145)

Poul Thorsen, danski znanstvenik, glavni koordinator brojnih istraživanja koja je financirao Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kojima se trebalo pobiti vezu cjepiva s autizmom, međunarodni je bjegunac s 22 optužnice za za prevare, pranje novca te krađu 11 milijuna dolara iz sredstava CDC-a. Thorsen se nalazi na listi najtraženijih Ureda glavnog inspektora američkog Odjela za zdravlje.

Iako Thorsen nije bio prvi ni stariji autor u studiji Madsen i sur., 2003., on jest bio prvi ili stariji autor u mnogim drugim studijama koje se odnose na neurorazvojne poremećaje u danske djece, uključujući autizam i cerebralnu paralizu. Njegov rad općenito uključuje povezivanje autizma i infekcije, autizma i obiteljske povijesti autoimunih poremećaja, cerebralne paralize i in vitro oplodnje, cerebralne paralize i prijevremenih trudova, autizma i socioekonomskih čimbenika, autizma i žutice i niz drugih studija koje se odnose na prijevremene trudove i upale. Dakle, pod sumnjom su sva navedena istraživanja i njihovi rezultati s osnove sumnje u znanstvenu vjerodostojnost i neovisnost Thorsenovog djela.

Thorsen se trenutno nalazi u Danskoj i čeka izručenje Sjedinjenim Državama.


Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]