Dr. Sin Hang Lee predlaže Kinezima da odgode primjenu HPV cjepiva

Piše: Norma Erickson, SaneVax Inc.

Vodeći patolog, dr. Sin Hang Lee, poslao je otvoreno pismo predsjedniku i premijeru Kine moleći da se odgodi planirana primjena HPV cjepiva koje je namijenjeno cijepljenju kineske djece i djevojčica i žena od 9 do 25 godina starosti.

U Kini ima oko 143 milijuna ženske populacije u dobi od 9 do 25 godina (1). Ako bi proizvođači cjepiva protiv humanog papilloma virusa (HPV) uspjeli uvjeriti kinesku vladu da se mora cijepiti svaku ženu u toj dobi s tri doze HPV cjepiva, kako se predlaže u programu cijepljenja koji je javno financiran, a predložila su ga dvojica plaćenih savjetnika (2), zarada bi mogla doseći vrtoglavu brojku od 64 milijarde USD (izračunato po cijeni od 150 USD po dozi, kako se prodaje u SAD-u).

Bila bi to odlična zarada, ali po kojoj cijeni?

GlaxoSmithKline (GSK) je samo na korak od te zarade jer su nedavno, točnije, 18. srpnja 2016., objavili da su uspjeli nagovoriti kinesku Upravu za hranu i lijekove da odobri Cervarix kao prvo HPV cjepivo kojim bi se sprječavao razvoj raka vrata maternice u Kini. Prema službenoj objavi GKS-a, komercijalna uporaba Cervarixa u Kini bi započela u prvom dijelu 2017. godine.

Masovna primjena HPV cjepiva zabrinula je brojne informirane građane Kine pa i one koji žive u inozemstvu. Tako je i dr. Lee, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio napisati otvoreno pismo predsjedniku Xiju Jinpingu i premijeru Liju Keqiangu od kojih traži da iskoriste svoj utjecaj kako bi se odgodila primjena bilo kakvog programa cijepljenja HPV cjepivom dok se ne provede odgovarajuća nezavisna i znanstvena procjena odnosa koristi i rizika. Smatra vrlo važnim da znanstvenici koji bi tu provjeru učinili ne budu financijski povezani niti s proizvođačima cjepiva, niti s promotorima cijepljenja.

Sin_Hang_Lee_vaccineimpact.com Sin Hang Lee (izvor: vaccineimpact.com)

U svom otvorenom pismu dr. Lee navodi koje su slabe točke predloženog programa cijepljenja protiv HPV-a:

1. Nema znanstvenih dokaza da su HPV cjepiva u nekoj zemlji spriječila ijedan slučaj raka vrata maternice.

2. Da bi uspješno promovirala cjepivo, tvrtka GSK stvorila je nepotreban strah od raka vrata maternice i tako si stvorila tržište koje se temelji na strahu, a ne na činjenicama.

3. Zbog genetskih razlika HPV cjepiva koja su razvijena i testirana u Južnoj Americi možda uopće neće djelovati unutar etnički raznolike kineske populacije.

4. Dugo poznata i jeftina metoda screeninga, a ne cijepljenje, dokazano je sigurno i učinkovito sredstvo kontrole raka vrata maternice i trebala bi biti vodeća metoda kojom bi se sačuvale milijarde dolara, a spasili mnogi životi.

5. Cijepljenje HPV cjepivom ne povećava učinkovitost postojećih programa screeninga raka vrata maternice.

6. U cijelom svijetu su nakon primjene HPV cjepiva zabilježeni deseci tisuća ozbiljnih neželjenih reakcija, među kojima čak i smrt.

7. Proizvođači cjepiva su u svim kliničkim ispitivanjima u placebu rabili aluminijske adjuvanse kao pojačivače imunogenosti, čime su zapravo prikriveni rizici HPV cjepiva.

Sve što je iznijeto u pismu dr. Leeja važi i za ostale zemlje, a u mnogima su u tijeku istrage u vezi sigurnosti i učinkovitosti navedenog cjepiva i vakcinalni su programi privremeno obustavljeni.

Originalno pismo dr. Leeja

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Izvori:

  1. Demographics of China 2015.

2. Castle PE, Zhao FH. Population effectiveness, not efficacy, should decide who gets vaccinated against human papillomavirus via publicly funded programs. J Infect Dis. 2011;204:335-7.

3. http://sanevax.org/dr-lee-recommends-china-postpone-hpv-vaccinations/

4. http://www.gsk-china.com/en-gb/media/press-releases/2016/gsk-announces-cervarix-approved-in-china-to-help-protect-women-from-cervical-cancer/

Releated

UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposredno može spasiti život. Slijedi petnaestominutni isječak iz epizode 221 TheHighWire u kojemu su izneseni neki od detalja sastanka američkog Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP). ACIP odbor je imao prilike jasno čuti podatke […]

Podsvjesna manipulacija mase ili kako nam mediji peru mozak

Za početak ćemo krenuti od osnova i medijske manipulacije, a nakon što obiđemo neke osnovne stvari – vidjet ćemo glavne odrednice društvenog inženjeringa, genije koji su osmislili manipulaciju i pozadinu simbolike kao prakse. Ovdje se govori o tehnikama manipulacije javnog mnijenja koje je dijagnosticirala Dr. Cynthia Boaz, asistentica profesora političkih znanosti na Sonoma sveučilištu i […]