Dr. Roberto Gava: “Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja”

Donosimo prijevod predgovora knjizi “Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja” ( *), koju je objavio talijanski liječnik Roberto Gava ( **), koji ističe da farmaceutska industrija u svojevrsnom deliriju vlastite svemoći ne računa ili je podcijenila reakcije onih liječnika i roditelja koji su naviknuti razmišljati svojom glavom te da su moć istine i snaga ljubavi roditelja za svoju djecu beskrajno moćniji od ekonomske moći temeljene na neistini i sebičnosti:

Roberto Gava (fotoizvor: facebook.com)

 

Kada sam rasprodao svoju prvu knjigu o ovoj temi (“Moramo li cijepiti svoju djecu?”) vjerovao sam da ću s 2-3 mjeseca rada biti u mogućnosti nadopuniti je i napisati novo izdanje iste. Umjesto toga, prošlo je 18 mjeseci od tada, dvostruko više nego što mi je trebalo da je prvi put napišem.

Jedan od razloga je taj što je ova tema postala vrlo aktualna u znanosti, a broj istraživanja koja se bave problemom šteta od cjepiva i dalje raste. Glavni razlog je, međutim, zapravo ovaj: rasprava o ovoj temi je iznimno osjetljiva, jer morate biti u stanju razlikovati pravu znanstvenu literaturu od one koja polazi od samo jednog aspekta istine kako bi došla do neistinitih zaključaka. Dopustite da vam objasnim.

Kako ćete moći uvidjeti nakon čitanja knjige, danas je nažalost svijet znanosti predmet ogromnih ekonomskih špekulacija koje su posljednjih 10-15 godina postale koliko makroskopske toliko i drske.

To da farmaceutska industrija slijedi komercijalna načela je u redu i očekivano, ali, za razliku od prije, sada se čini da su ministarstva zdravstva pojedinih nacionalnih vlada uglavnom izgubila osjećaj odgovornosti i etike koji su ih ranije vodili pri prihvaćanju onoga što je dobro i izbjegavanju onoga što je bilo loše za javno zdravstvo.

Danas se čini da sve to više ne postoji i da je njihov jedini cilj uzimanje novca i moći. U stvari, oni koji rukovode farmaceutskom industrijom zauzimaju političke dužnosti ili pripadaju prestižnim povjerenstvima s ovlastima odlučivanja o međunarodnim zdravstvenim politikama i/ili su usko povezane s njihovim ekonomskim interesima.

Kao posljedica toga, farmaceutska industrija koristi svoju ogromnu ekonomsku moć da mijenja dio istine i slijedi samo svoje špekulativne ciljeve, ali djeluje tako lukavo i skriveno, dok se prema van njezino djelovanje čini kao veliki filantropski rad za dobro društva, često čak i u korist zemalja Trećeg svijeta.

To se događa u cijelom medicinskom svijetu, ali posebno u onim područjima koja omogućuju veću dobit, jer uključuje velik broj ljudi, kao što su kardiovaskularne bolesti, neoplastične bolesti, neuropsihijatrijski poremećaji i svijet cjepiva.

Otkriće cjepiva, kao velika prilika za zaradu, je novija zamisao farmaceutske industrije, a rođena je nakon što je otkriveno sljedeće:

– znanstvena istraživanja su u potpunosti u njenim rukama i njima se lako manipulira;

– može se vršiti pritisak na vlade kako bi se promicala obavezna i vrlo preporučljiva cjepiva;

– danas postoji mnogo nesigurnosti o svemu što je vezano za zdravlje;

– medijima se lako manipulira te su osjetljivi na sve što čini vijest, pogotovo ako se tiče zdravlja i potiče zabrinutost;

– ljudi se sve više boje i spremni su podnijeti žrtve kako bi se riješili straha;

– povlačeći jednostavna cjepiva s tržišta, roditelje se prisiljava da uzimaju kombinirana cjepiva čije cijene, zahvaljujući činjenici da su nova i da sadrže uvijek neke nove, “posebne” kombinacije u sebi, se mogu lakše povećavati;

– sadašnjim tehnikama je relativno lako stvoriti više novih cjepiva;

– za cjepiva se ne traže svi testovi toksičnosti i tolerabilnosti koji su inače obvezni za druge lijekove.

Svjetski divovi farmaceutske industrije međutim, u svojevrsnom deliriju vlastite svemoći, nisu računali ili su jednostavno podcijenili reakcije onih liječnika i roditelja koji su naviknuti razmišljati svojom glavom i koji ne vole bezuvjetno prihvaćati ono što im se ne kaže.

Tu onda nastaju posvuda antivakcinacijski pokreti, koje gotovo uvijek organiziraju oni koji su imali tragično i kobno iskustvo neke ozbiljne štete od cjepiva na vlastitoj djeci: kronične bolesti neurološkog, psihijatrijskog ili metaboličkog tipa i ne tako rijetko čak i smrt.

Danas se udruge protiv cijepljenja, kojih, procjenjuje se, ima na stotine u svijetu i koje se također organiziraju na kontinentalnoj razini, počinju oslanjati i na početnu pomoć od strane medicinske struke, ali sam bio u mogućnosti uvjeriti se da se dobro bore i bez nas jer moć istine i snaga ljubavi za svoju djecu, na duge staze, beskrajno su moćniji od ekonomske moći temeljene na neistini i sebičnosti.

Pozivam čitatelja na razmišljanje, jer na kraju, prije ili kasnije, i on će morati izabrati na kojoj će biti strani s obzirom da će prije ili kasnije farmaceutska industrija, oslanjajući se na čisto špekulativno rasuđivanje, i njemu ponuditi da se cijepi.

* Više o knjizi “Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja” (objavljenoj na talijanskom jeziku) možete doznati na portalu librisalus.it, na kojem je možete i naručiti.

** Dr. Roberto Gava diplomirao je medicinu na Sveučilištu u Padovi, specijalizirao je kardiologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju, a zatim se usavršio u akupunkturi i kineskoj klasičnoj homeopatiji. Više o dr. Robertu Gavi i knjigama koje je objavio o cijepljenju možete saznati na sajtu robertogava.it.

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]