SIGURNOST i POTREBITOST  pedijatrijskih cjepiva? – peti dio

Piše: Brucha Weisberger

Hepatitis B (plus rizik od prijevremenog poroda u korelaciji s cijepljenjem protiv gripe u trudnoći)

Cjepivo protiv hepatitisa B prvo je cjepivo koje se daje novorođenčadi u bolnici.  SAD je jedna od rijetkih zemalja koja daje ovo cjepivo prvog dana života.
(naša opaska: isto cjepivo se donedavno koristilo i kod nas i cijepilo novorođenčad na prvi dan života)

Hepatitis B je spolno prenosiv virus koji inficira jetru.  Prenosi se putem krvi ili tjelesnih tekućina. 
To je prvenstveno bolest odraslih i endemična je u siromašnim zemljama poput Azije i Afrike.
U SAD-u, pojedinci s najvećim rizikom za infekciju hepatitisom B su oni koji se bave rizičnim ponašanjem kao što su IV zlouporaba droga i prostitucija.  Zdravstveni radnici koji su izloženi zaraženoj krvi ili tjelesnim tekućinama pacijenata izloženi su velikom riziku od zaraze hepatitisom B.

Novorođenčad nije u opasnosti od zaraze ovom bolešću osim ako je majka nositelj.  Majke se testiraju na hepatitis B tijekom posjeta ginekologu prije porođaja kako bi se moglo znati hoće li novorođenče biti u opasnosti ili ne.

Zanimljivo je primijetiti da SAD ima višu stopu smrtnosti prvog dana života od svih ostalih razvijenih zemalja zajedno.
https://news.nationalgeographic.com/news/2013/13/130508-united-states-babies-newborn-mothers-infant-mortality-save-the-children/

hepatitis b

Iako nije znanstveno dokazano da su ta 2 događaja povezana (cijepljenje protiv hepatitisa B prvog dana života i visoka stopa smrtnosti novorođenčadi), to zahtijeva daljnje istraživanje.  Pravilno ispitivanje sigurnosti nikada nije provedeno, uspoređujući stope smrtnosti i ukupne zdravstvene ishode cijepljene novorođenčadi s necijepljenom novorođenčadi.

Mi bismo željeli vidjeti više sigurnosnih ispitivanja svih cjepiva uspoređujući veliku skupinu cijepljenih pojedinaca sa skupinom potpuno necijepljenih ljudi.

U gornjem članku razlog za visoku stopu smrtnosti dojenčadi je veća stopa prijevremenog rađanja.  Postavlja se pitanje zašto uopće ima toliko prijevremenih poroda?
Nova studija mogla bi nam pokazati što se ovdje zapravo događa.

Cjepiva protiv gripe kod trudnica i prijevremenog poroda:

“Neočekivano (za istraživače), također su otkrili da je prosječna gestacijska dob pri rođenju bila niža u cijepljenoj u odnosu na placebo skupinu – što je statistički značajan rezultat koji ukazuje na veći rizik od prijevremenog poroda.

Iako većina drugih nalaza studije nije postigla statistički značaj, obrazac rezultata pokazao je, riječima drugog pisca, tendencije koje “nisu bile umirujuće”.

U svim analizama, postoci i stope fetalne smrti, prijevremenog porođaja, male porođajne težine i malog poroda za gestacijsku dob, bili su viši u skupini cijepljenih nego u skupini koja je primala placebo.”
https://childrenshealthdefense.org/news/flu-shots-during-pregnancy-failed-to-lower-the-risk-of-fetal-death-preterm-birth-and-low-birth-weight/

Studija:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19309156?via%3Dihub&fbclid=IwAR3kkc_p136Q8Nk_dhb_OG2gwNbb_PPhG_gyUFxIU7uxa0jQslTjLF1eWG8#b0005

Drugim riječima, ova je studija bila randomizirano, dvostruko slijepo placebom kontrolirano ispitivanje (vrlo rijetko u znanosti o cjepivima) o cjepivu protiv gripe kod trudnica. Ono što su otkrili bio je statistički značajan rizik prijevremenih poroda u skupini cijepljenih.

Nadamo se da ćemo u budućnosti vidjeti više placebo kontroliranih studija.

Sada se vratimo na hepatitis B…

U Sjedinjenim Državama postoje dva cjepiva protiv hepatitisa B za novorođenčad – jedno proizvodi Merck, a drugo GlaxoSmithKline.

  •  Merckovo cjepivo protiv hepatitisa B licencirala je FDA nakon ispitivanja koja su izazvala neželjene reakcije samo 5 dana nakon cijepljenja.
  • Slično tome, GlaxoSmithKlineovo cjepivo protiv hepatitisa B licencirala je FDA nakon ispitivanja koja su izazvala nuspojave samo 4 dana nakon cijepljenja.

Razdoblja praćenja od 4 ili 5 dana nisu ni približno dovoljno duga za otkrivanje mogućih štetnih učinaka kao što su autoimuni ili neurološki poremećaji, napadaji ili smrt.  Što je još gore, budući da niti jedno od ovih kliničkih ispitivanja nije koristilo kontrolnu skupinu s inertnim placebom, bilo je nemoguće znanstveno utvrditi je li bilo koja nuspojava u ograničenom razdoblju provjere sigurnosti od 4 ili 5 dana čak uzrokovana cjepivom protiv hepatitisa B koje se procjenjuje.

Cjepivo protiv hepatitisa B odobreno je ranih 1980-ih, prvo plasirano homoseksualcima, intravenoznim korisnicima droga, zdravstvenim radnicima, a zatim i djeci pozitivnima na hepatitis B.
Ovaj članak sažima promjenjivi prikaz infekcije hepatitisom B, što je u konačnici dovelo do preporuka cjepiva protiv hepatitisa B za svu novorođenčad prvog dana života, bez obzira na čimbenike rizika. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092064/

NY Times je 1991. godine priznao da cjepivo protiv hepatitisa B nije ništa drugo do žrtvovanje djece, jer odrasli to isto cjepivo ne prihvaćaju. 

Od kada “liječimo” novorođenčad i dojenčad na temelju toga da će to spasiti odrasle koji se upuštaju u rizično i nemoralno ponašanje?

https://www.nytimes.com/1991/03/01/us/us-panel-urges-that-all-children-be-vaccinated-for-hepatitis-b.html?pagewanted=2&src=pm&fbclid=IwAR19JwQfLBgab5CFGi8guHnZbovfyOsVMmmKHaZqE55VK4JDIb7Qdnz8el4

Izvor: https://www.nytimes.com/1991/03/01/us/us-panel-urges-that-all-children-be-vaccinated-for-hepatitis-b.html

“Frustrirani rasprostranjenom nevoljkošću odraslih da se cijepe protiv hepatitisa B, vodećeg uzroka ozbiljnih bolesti i smrti, Savezna komisija je preporučila da se sva djeca cijepe.”

“Ovo je prvi put da je Savjetodavno povjerenstvo za praksu imunizacije Službe za javno zdravstvo preporučilo cijepljenje djece protiv bolesti čije su žrtve gotovo uvijek odrasli.”

“Cjepivo protiv hepatitisa B odobreno je prije deset godina, ali je našlo malo koristi, čak i među zdravstvenim radnicima, korisnicima droga, seksualno promiskuitetnim osobama i drugima s visokim rizikom od razvoja bolesti. Budući da su većina Amerikanaca, koji dobiju hepatitis B, bili zaraženi kao  tinejdžeri ili odrasli, dobrobiti programa cijepljenja protiv hepatitisa neće biti vidljive za otprilike 20 godina.”

Prirodni eksperiment:

Zbog nestašice Merckovog Recombivax cjepiva protiv hepatitisa B 2017., GlaxoSmithKline je uskočio u opskrbu SAD-a svojim cjepivom protiv hepatitisa B, Engerix-B.  Do danas, američke bebe još uvijek primaju GSK zamjenu.  Igrom slučaja, došlo je do pada prijavljenih smrtnih slučajeva i ozljeda od cjepiva protiv hepatitisa B.  Prije nego što je uveden Engerix-B, bilo je u prosjeku 29 smrtnih slučajeva prijavljenih godišnje VAERS-u [Vaccine adverse event reporting system] u posljednjih 15 godina.  U 2018., punu godinu dana nakon prelaska s Recombivaxa na Engerix-B, prijavljeno je samo 6 smrtnih slučajeva.  Također je zabilježeno prosječno 1400 ozljeda godišnje od 2003. do 2017., a smanjeno je na samo 756 ozljeda u 2018. Postavlja se pitanje može li cjepivo protiv hepatitisa B uzrokovati više štete nego koristi?
https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/clinical-resources/shortages.html

Studije o cjepivu protiv hepatitisa B:

Cjepivo protiv hepatitisa B nije bez rizika.  Encefalitis (otok mozga), Bellova paraliza, napadaji, Guillain-Barreov sindrom (paraliza) i artritis samo su neke od nuspojava navedenih na uputama za pakiranje. 

 

Nastavlja se uskoro….

Prvi dio

Drugi dio

Treći dio

Četvrti dio