Astma je učestalija kod cijepljene djece?

Područje djelovanja Hrvatske udruge roditelja aktivista odnosi se i na osvještavanje o određenim bolestima poput astme koja je poprilično zastupljena među djecom. Tako smo imali čast biti sudionici jedne takve akcije.

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Tim povodom je dječja bolnica Srebrnjak organizirala događaj pod nazivom "Closing gaps in asthma care" kako bi skrenuli pozornost na liječenje, prevenciju i kontrolu bolesti te na važnost sporta i prehrane.

Prema procjenama za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461 000 osoba.

Epidemiologija astme u Hrvatskoj

U nastavku su prikazani aktualni podaci o epidemiologiji astme u Republici Hrvatskoj, koji su jedan od rezultata projekta EUROSTAT Morbidity Statistics u kojem se određivala incidencija i prevalencija odabranih bolesti i stanja temeljem povezivanja više izvora podataka, pri čemu su za astmu korišteni podaci primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i podaci iz Registra uzroka smrti.

Prema navedenom izvoru, prevalencija astme (ukupan broj oboljelih) u Hrvatskoj iznosi 5.048,1/100.000 stanovnika, odnosno 5,0% ukupnog broja stanovništva ili otprilike 200.000 osoba. Kao i kod incidencije, stopa prevalencije je viša u mlađim dobnim skupinama.

U dolje navedenoj studiji, koja je omogućila samo izračun neprilagođenih promatračkih asocijacija, primijećeni su viši OR unutar cijepljene skupine u odnosu na necijepljenu skupinu za kašnjenje u razvoju, astmu i infekcije uha. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumio cijeli spektar zdravstvenih učinaka povezanih s cijepljenjem u djetinjstvu.

Studiju možete pročitati OVDJE

Releated

Kalendar cijepljenja 2022-2024.

Prema Trogodišnjem programu obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj u 2022-2024. godini obvezno je  cijepljenje protiv 11 bolesti: difterije tetanusa hripavca dječje paralize ospica zaušnjaka rubeole tuberkuloze hepatitisa B bolesti izazvanih s Haemophilus influenzae tipa b pneumokokne bolesti. Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj 2022-2024. Od HZJZ-a pribavili smo podatak o nazivu cjepiva, imenu proizvođača i serijskom broju cjepiva koja […]

Prof. DENIZA MARASOVIĆ: “Iako se broj logopeda povećava, povećava se i broj djece s teškoćama…”

Liste čekanja su sve dulje, tako da se i u privatnim kabinetima čeka između šest mjeseci do više od godine dana. Jedino rješenje je otkrivanje i otklanjanje, ukoliko je moguće, uzroka tih poremećaja. Naravno, to je dugotrajan proces poštenih i ozbiljnih istraživanja i analiza, ističe za Zadarski tjednik, prof. Marasović… Sve se više roditelja suočava […]