Astma je učestalija kod cijepljene djece?

Područje djelovanja Hrvatske udruge roditelja aktivista odnosi se i na osvještavanje o određenim bolestima poput astme koja je poprilično zastupljena među djecom. Tako smo imali čast biti sudionici jedne takve akcije.

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Tim povodom je dječja bolnica Srebrnjak organizirala događaj pod nazivom “Closing gaps in asthma care” kako bi skrenuli pozornost na liječenje, prevenciju i kontrolu bolesti te na važnost sporta i prehrane.

Prema procjenama za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461 000 osoba.

Epidemiologija astme u Hrvatskoj

U nastavku su prikazani aktualni podaci o epidemiologiji astme u Republici Hrvatskoj, koji su jedan od rezultata projekta EUROSTAT Morbidity Statistics u kojem se određivala incidencija i prevalencija odabranih bolesti i stanja temeljem povezivanja više izvora podataka, pri čemu su za astmu korišteni podaci primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i podaci iz Registra uzroka smrti.

Prema navedenom izvoru, prevalencija astme (ukupan broj oboljelih) u Hrvatskoj iznosi 5.048,1/100.000 stanovnika, odnosno 5,0% ukupnog broja stanovništva ili otprilike 200.000 osoba. Kao i kod incidencije, stopa prevalencije je viša u mlađim dobnim skupinama.

U dolje navedenoj studiji, koja je omogućila samo izračun neprilagođenih promatračkih asocijacija, primijećeni su viši OR unutar cijepljene skupine u odnosu na necijepljenu skupinu za kašnjenje u razvoju, astmu i infekcije uha. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumio cijeli spektar zdravstvenih učinaka povezanih s cijepljenjem u djetinjstvu.

Studiju možete pročitati OVDJE

Releated

EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% otkako je EMA ODOBRILA CJEPIVO protiv COVID-a za DJECU?

Krajem kolovoza ekskluzivno je otkriveno da službene brojke o smrtnosti za Europu pokazuju šokantan porast od 691% u prekomjernoj smrti među djecom do 33. tjedna 2022. otkako je Europska agencija za lijekove produljila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19 za korištenje kod djece u dobi od 12 do 15 godina u svibnju 2021. […]