Anketa: Čak 37 posto stanovnika Hrvatske smatra da roditelji imaju pravo izbora kada je u pitanju cijepljenje njihove djece

RTL televizija predstavila je 4. ožujka 2017. godine u emisiji RTL danas (večernji dnevnik) pokazatelje anketnog istraživanja o stavovima stanovnika Hrvatske vezanim uz cijepljenje. Iste je objavila i u popratnom napisu na portalu RTL.hr, u napisu Ekskluzivna RTL anketa o obaveznom cijepljenju djece: pravo na izbor u najvećoj mjeri daju birači novih stranaka, kojeg prenosimo u cijelosti:

Istražili smo vruće pitanje oko kojega se ne mogu dogovoriti ni struka niti roditelji. U ekskluzivnoj anketi koju je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ljudi zanimalo nas je što mislite o obveznom cijepljenju djece.  

Zanimalo nas je treba li cijepljenje biti obvavezno ili ipak to treba prepustiti roditeljima na izbor. Ovako stvari stoje. Procijepljenost djece u Hrvatskoj je na visokoj razini, ali jedva polovina građana smatra da cijepljenje djece treba biti obvezno. Pravo roditeljima na izbor dalo bi 37 posto, a devet posto nema stajalište o tome. Zanimljivo je to da bi pravo roditeljima na izbor u najvećoj mjeri dali birači novih stranaka poput Mosta ili Živog zida.

Najviše skeptika među biračima Živog zida

Kada pogledamo rezultate s obzirom na stranačku opredijeljenost, oni su uglavnom u skladu sa stavovima dotičkih političkih opcija.

Tek 22,1 posto birača Živog zida smatra da bi cijepljenje djece trebalo biti obvezno, dok ih je 52,9 protiv. Na suprotnoj strani su glasači HNS-a, kojih više od 70 posto smatra da cijepljenje mora biti obvezno. Visoko na listi te kategorije su i birači stranke Pametno, kao i HSLS-a, Bandićeve stranke i SDP-a.

Liječnici koji odbijaju necijepljenu djecu

Imali smo slučajeve kad su liječnici-pedijatri odbijali liječiti djecu koja nisu cjepljena da ne bi zarazila drugu djecu. 70 posto građana smatra da unatoč tome liječnici moraju pregledati i liječiti svako dijete, znači i ono koje nije cijepljeno. 19 posto smatra da pedijatar ima pravo odbiti zdravstvenu uslugu, neodlučno je šest posto, a bez stava je četiri posto.

Što s roditeljima koji nisu cijepili djecu?

44 posto ispitanika smatra da ih treba educirati, a kaznilo bi ih njih 30 posto, neki smatraju da su roditelji koji ne cijepe u pravu, a mali dio njih uopće nema stav po tom pitanju.

Kakve kazne predlažu oni koji bi kažnjavali roditelje?

50 posto bi poslalo upozorenje, a zatim globilo roditelje, kaznu od 15 dana edukacije odredilo bi 36 posto građana, kazne bez upozorenja davalo bi 11 posto, a za drastičnu mjeru – kaznu zatvora od 15 dana zalaže se dva posto ispitanika.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]