Ako se sami za njih ne izborimo, za 10 godina kao pacijenti u Hrvatskoj više nećemo imati nikakvih prava!

Na konferenciji za novinare održanoj danasu Splitu, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata poslala je priopćenje za javnost povodom predstojećeg Europskog dana prava pacijenata koje prenosimo u cijelosti. Udruga priopćenjem ukazuje na posljedice koje nas izvjesno očekuju ukoliko se žurno i neodgodivo ne omoguće procesi demokratizacije sustava zdravstva.

 Priopćenje za javnost

Teme:

1) Eu dan prava pacijenata;

2) izvještaj o aktivnostima projekta “Pacijenti – korisnici zdravstvenih usluga”;

3) osvrt na najavljene izmjene legislative o pravima pacijenata.

Povodom predstojećeg Europskog dana prava pacijenata (18. travnja) na naslovne teme dajemo službeno priopćenje za javnost:

1) Europski dan prava pacijenata je utemeljen na inicijativu građanskih udruga kako bi ukazali na važnost Europske povelje o pravima pacijenata, čije su sastavljanje također te iste udruge ishodile (Rim, 2002.), a kao iskaz potrebe da se ova prava nabrojena Poveljom doista i poštivaju to jest da ista ne služe samo kao deklarativno nabrajanje prava koja nisu zaštićena i kojase ne mogu zaštititi.

Povelja sadrži sve elemente međunarodno prihvaćenih konvencija i deklaracija o pravima pacijenata no, provedba zaštite tih prava je razvidno neprimjerena te je potrebno aktivno zauzimanje samih građana da bi se sve preporučeno i deklarirano zaista i poštivalo u svakoj od zemalja. U tu svrhu su udruge iz zemalja članica EU prihvatile izazov da ovu temu zajednički nametnu EU institucijama, kada već ne mogu svojim matičnim zemljama.

Priključili smo se toj inicijativi još 2010. godine (3 godine prije redovitog članstva RH u EU), razumijevajući važnost sinergijskih učinaka za ovako važna politička pitanja. U tome nastojanju iznašli smo potporu u institucijama EU te se već deveti put u Briselu obilježava ovaj dan prigodnim sastankom predstavnika udruga i EU institucija, koje se također već tradicionalno održava u svibnju. Ove godine će se održati 12. svibnja i takođerćemo na istome nazočiti.

2) Projekt “Pacijenti – korisnici zdravstvenih usluga” je projekt kojega sufinancira Ministarstvo zdravlja i čijim se aktivnostima potiče građane, građanske udruge te lokalne zajednice da pojačano potiču aktivnosti promicanja prava pacijenata kao zalog informiranja građana o važnosti njihovog osobnog udjela u formiranju sustava zdravstva kojega želimo za sebe i sve nas: s građanima u središtu, s omogućenim partnerskim odnosima i s osiguranim mehanizmima učinkovite zaštite prava pacijenata, na temelju čega je onda moguće pobuduti iosjećaje odgovarajuće odgovornosti prema tom sustavu koji nam najviše treba kada nam je najpotrebnije – u bolesti.

U sklopu toga projekta održane su radionice, radni sastanci, okrugli stolovi, tribine i tiskovne konfrencije u Rijeci, Koprivnici te sada i u Splitu, a sukladno osiguranim sredstvima napravili smo više nego li je projektom predviđeno. Projekt uključuje i izradu promotivnih materijala (promijenjeno izdanje brošure “Vaš brzi vodič kroz prava pacijenata”, 3 broja biltena “Pacijent”) koji su prigodno distribuirani udrugama, institucijama i samim građanima.

 

3) Ono što još nismo dočekli je doista i rezultat u zaštiti prava pacijenata. Gotovo punih 10 godina čekali smo da institucije prepoznaju nedostatke legislative o zaštiti prava pacijenata te kada smo to i dočekali, a tek stupanjem na funkciju ministra Siniše Varge, ponadali smo se da će se konačno napraviti zakonsko rješenje koje bi pacijentima dalo šansu da odbrane svoja osnovna ljudska prava, kada i ako dođe do njihove ugroze.

Na žalost, predloženo rješenje izrađeno u Ministarstvu zdravlja (prezentirano udrugama u veljači ove godine) nije ni po čemu različito od dosadašnjeg: nema nikave mogućnosti da korisnik zdravstvenih usluga uopće postavi pritužbu (kao i do sada) jer istu mora postaviti potpuno nekompetentnom tijelu bez pomoći nekoga sa stručnim znanjem o temi prava pacijenata (kao i do sada), a ujednonema nikoga da mu pojasni o čemu se uopće tu radi (kao i do sada).

Dapače, zgrozilo nas je gotovo potpuno nerazumijevanje sadržaja i smisla prava pacijenata, jer smo smatrali da su demokratski principi barem toliko elementarno ugrađeni u hrvatske institucije tijekom proteklih 24 godine izgradnje demokracije. Umjesto toga doživjeli smo šok:

umjesto demokracije imamo represije koje se više ne mogu provoditi drugim zakonskim odredbama nego prikrivanjem iza kvazi “preporuka medicinske struke”, dok te iste osobe koje daju političke izjave pozivajući se na “medicinsku struku” očito ne znaju niti osnove medicnske etike i deontologije, ne prepoznaju ljudska prava, ne razumiju svoju ulogu politički iskorištenih osoba putem kojih se represivni aparat obračunava i s građanima i s njihovim kolegama kao i njima osobno u svrhu zaštite privatnih interesa nekolicine podmićenih političara (obaveza cijepljenja, prisilnazatvaranja i liječenja na psihijatrijske odjele i klinike psihički zdravih osoba koje su se nekome za nešto zamjerile).

Kako je prijedlog zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata, koji nam je predstavljen u veljači 2015. godine, dokaz kako medicinski stručnjaci i većina pravnih stručnjaka uopće ne razlikuju ni temeljne pojmove u svezi prava pacijenata, a kamo li njihov smisao, ovom izjavom dajemo na znanje hrvatskom pučanstvu kako je tema zaštite prava pacijenata isključivo u njihovim rukama, jer institucije i tako zbane “struke” o tome ili nemaju pojma ili ne žele javno reći ni jednu riječ u zaštitu osnovnih ljudskih prava korsnika zdravstvenih usluga te ćemo uskoro u cijelosti biti prepušteni upropaštavanju ukupnog zdravstvenog sustava, kao i razno-raznim “Mengeleima” koji će na nama vršiti “znanstvene” eksperimente po političkim naredbama, a sve sukladno pozitivnim zakonima RH (iako su i Ustav i svi zakoni potpuno jasni za one koji znaju pravo i koji ničim ne bi mogli opravdati ono što naše institucije ne samo opravdavaju nego još i zagovaraju unatoč Ustava i pozitivnih zakona).

Da u tome učestvuje i sam Ustavni sud najveća je od najvećih tragedija koja nas je mogla kao građane zadesiti, jer kada se razbolimo i nekome padne na pamet da nam uskrati svako ljudsko dostojanstvo nemamo nikoga da nas zaštiti pa čak ni i u institucijama EU – jer, dozvolite, naplaćena globa i pravomoćna presuda protiv RH od strane EU suda za ljudska prava (što izravno dokazuje kako je Ustavni sud RH krivo tumačio ljudska prava korisnika zdravstvenih usluga) nikome od institucija nije zadala ni malo glavobolje – jednostavo ne poduzimaju ništa i idu dalje.

Globu su platili nakon desetak godina procesuiranja u Lijepoj našoj, a koristi su izvukli onoliku koliko su teški dugovi sveukupno izračunati za zdravstvo od 1990. do danas! Pa tko ne bi platio takvu globu od nekoliko desetaka tisuća eura u zamjenu za milijarde?

Pozivali smo i pozivamo sve koji imaju i malo znanja o ljudskim pravima da se oglase. No, svi šute! Ne poznaju li ljudska prava ili se time bave samo da bi dograbili kakav udio sredstava iz raznih državnih i međunarodnih fondova ne bi htjeli spekulirati.

Poručujemo hrvatskom stanovništvu da se osvjesti i da je na žalost sada ostalo još samo jedno rješenje, a ono se sastoji u tome da već sutra svatko od građana koji zna pisati i ima olovku i papir napiše pismo Presjednici Republike Hrvatske, Predsjednidku Hrvatskog sabora, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i Predsjednici Ustavnog suda Republike Hrvatske sa svojim podatcima i samo s jednom jedinom rečenicom teksta:

Kada ćete zaštititi prava pacijenata na način da se mi građani imamo kome obratiti, a da taj isti ima sve komeptencije i istovremeno nije u sukobu interesa kada nam se prekrše osnovna ljudska prava tijekom korištenja zdravstvenim uslugama?

Mislite li da se medijima uopće može prenijeti ovu poruku do svih stanovnika RH? Hajde – pokažite nam i prenesite poruku svim građanima – “čik da vas vidimo”!

Ovo je temelj za zaštitu prava pacijenata i ukoliko toga nema nije moguće štititi prava pacijenata. Oni koji se “upiru” da to prikriju narodu zapravo unazađuju ukupnu demokraciju, a društvo dovode u ozbiljnu opasnost. U tome i EU ima “svoje prste”, nudeći nam svoje standarde za prava i naše cijene za usluge u zdravstvu. Samo zahvaljujući tome ostati ćemo potpuno bez zdravstvne zaštite u narednih desetak godina.

Na vrijeme smo upozorili sve nadležne, a o tome nitko ni riječi nije ni rekao ni napisao, jer uopće nama razumijevanja procesa kojega je narod sam nazvao amerikanizacijom sustava zdravstva. Sada je doista krajnje vrijeme da se tome odupremo i ukoliko to ne učinimo za desetak godina malo tko će uopće željeti biti hrvatski državljanin.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Predsjednica: mr.sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]