Priopćenje za medije povodom obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije 24. do 30. travnja, 2019.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) zalaže se za promicanje, očuvanje i zaštitu prava djece i roditelja, pružajući im podršku kroz razne aktivnosti informiranja i djelovanja te edukacije na području temeljnih sloboda i ljudskih prava s posebnim naglaskom na pravo na život i pravo na zdravlje. Potreba za našim aktivnostima proizlazi iz činjenice da se sve više roditelja interesira za pružanje najviše dostupne razine zdravstvene zaštite svojoj djeci i realizaciju drugih elementarnih dječjih prava i interesa u okviru temeljnih sloboda i ljudskih prava. Za razvoj modernog, zdravog i proaktivnog društva nužno je osigurati primjerenu zaštitu njegovih najosjetljivijih članova.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije u organizaciji HURA-e u nekoliko hrvatskih gradova održavaju se edukativno–informativne akcije podizanja svijesti o važnosti sigurne primjene cjepiva pod nazivom "Prijavljivanjem nuspojava pridonosite procjeni sigurnosti cjepiva". Imunizacija primjenom cjepiva je preventivni medicinski postupak u kojemu moraju biti zadovoljeni visoki sigurnosni standardi kako bi bio svrhovit. Stoga se odluka o cijepljenju treba bazirati na pomnoj procjeni mogućih koristi i rizika za svaku osobu individualno u koju svrhu je važno u potpunosti obavijestiti korisnike cjepiva o cijepljenju kako bi bili u mogućnosti pravovremeno prepoznati i procesuirati sumnje na nuspojave radi uočavanja potencijalnih sigurnosnih signala kao i isključiti kontraindikacije za cijepljenje prije samog cijepljenja kako bi se minimalizirao rizik od nastanka teške reakcije.

U sklopu edukativno-informativne akcije, dijelit će se informativni letci, upute o lijeku/cjepivu te obrasci za prijavu nuspojave, koji su javno dostupni na internet-stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Iz informativnog letka Prijavljivanje nuspojava – Vodič za pacijente (Učinimo lijekove sigurnijim za svakoga) izdvajamo:

PITANJE: Što je nuspojava?

ODGOVOR: Svaka neželjena ili štetna reakcija na lijek ili cjepivo.

PITANJE: Što trebam prijaviti kao nuspojavu?

ODGOVOR: Ne morate biti sigurni da je upravo lijek uzrokovao određene tegobe – dovoljno je samo prijaviti sumnju na nuspojavu.

Važno je napomenuti da je zdravstveni radnik koji dolazi u doticaj s pacijentom obvezan o sumnjama na nuspojave lijeka, osobito o ozbiljnim i neočekivanim, pisano izvijestiti Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), a u slučaju cjepiva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) (članak 145. Zakona o lijekovima).

Pozivamo sve korisnike lijekova/cjepiva da se obrate nadležnom liječniku u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom cjepiva kao i svake sumnje na nuspojavu koju je isti dužan prijaviti navedenim institucijama sukladno važećim propisima.

Vrijeme i mjesto održavanja akcije:

24. 2019., Zadar, Narodni trg od 15:00 do 18:00 h,

27. 2019., Zagreb, Cvjetni trg od 10:30 do 14:30 h,

27. 2019., Split, Marmontova ulica od 10:00 do 19:00 h,

27. 2019., Osijek, Trg Ante Starčevića od 10:00 do 14:00 h.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže i zajedno s nama aktivno obilježe Svjetski tjedan imunizacije.

Releated

POSTAJEMO LI ZAROBLJENICI VIRUSA I CJEPIVA?

U ponedjeljak 22. ožujka, u emisiji “Argumenti”, pored prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, politolog, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose, rektor Privatnog sveučilišta VERN, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica obiteljskog  prava, Pravni fakultet  u Zagrebu, Tomislav Sokol, zastupnik u europskom parlamentu, sudjelovala je i dr. sc. Alma Demirović, dr. med. predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista.  Sudionici su odgovarali na pitanja:  Postajemo li zarobljenici koronavirusa i cjepiva? Povod ovoj temi je najavljeno uvođenje tzv. COVID putovnica, no i pitanja ograničavanja ljudskih prava […]

Godišnjica Covid 19 krize – vrijeme je za istinu – okrugli stol stranke Promijenimo Hrvatsku

Sve je izglednije da se u slučaju Covida radi o ideologiji dirigiranoj iz centara moći kojima služe političari i režimski mediji Povodom godišnjice osnivanja Stožera i uvođenja niza restriktivnih mjera s ciljem zaštite od virusa SARS-CoV-2 organiziran je u četvrtak 11. ožujka prvi i jedini okrugli stol u Hrvatskoj pod nazivom “Godišnjica Covid-19 krize – […]