Priopćenje za medije povodom obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije 24. do 30. travnja, 2019.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) zalaže se za promicanje, očuvanje i zaštitu prava djece i roditelja, pružajući im podršku kroz razne aktivnosti informiranja i djelovanja te edukacije na području temeljnih sloboda i ljudskih prava s posebnim naglaskom na pravo na život i pravo na zdravlje. Potreba za našim aktivnostima proizlazi iz činjenice da se sve više roditelja interesira za pružanje najviše dostupne razine zdravstvene zaštite svojoj djeci i realizaciju drugih elementarnih dječjih prava i interesa u okviru temeljnih sloboda i ljudskih prava. Za razvoj modernog, zdravog i proaktivnog društva nužno je osigurati primjerenu zaštitu njegovih najosjetljivijih članova.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije u organizaciji HURA-e u nekoliko hrvatskih gradova održavaju se edukativno–informativne akcije podizanja svijesti o važnosti sigurne primjene cjepiva pod nazivom "Prijavljivanjem nuspojava pridonosite procjeni sigurnosti cjepiva". Imunizacija primjenom cjepiva je preventivni medicinski postupak u kojemu moraju biti zadovoljeni visoki sigurnosni standardi kako bi bio svrhovit. Stoga se odluka o cijepljenju treba bazirati na pomnoj procjeni mogućih koristi i rizika za svaku osobu individualno u koju svrhu je važno u potpunosti obavijestiti korisnike cjepiva o cijepljenju kako bi bili u mogućnosti pravovremeno prepoznati i procesuirati sumnje na nuspojave radi uočavanja potencijalnih sigurnosnih signala kao i isključiti kontraindikacije za cijepljenje prije samog cijepljenja kako bi se minimalizirao rizik od nastanka teške reakcije.

U sklopu edukativno-informativne akcije, dijelit će se informativni letci, upute o lijeku/cjepivu te obrasci za prijavu nuspojave, koji su javno dostupni na internet-stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Iz informativnog letka Prijavljivanje nuspojava – Vodič za pacijente (Učinimo lijekove sigurnijim za svakoga) izdvajamo:

PITANJE: Što je nuspojava?

ODGOVOR: Svaka neželjena ili štetna reakcija na lijek ili cjepivo.

PITANJE: Što trebam prijaviti kao nuspojavu?

ODGOVOR: Ne morate biti sigurni da je upravo lijek uzrokovao određene tegobe – dovoljno je samo prijaviti sumnju na nuspojavu.

Važno je napomenuti da je zdravstveni radnik koji dolazi u doticaj s pacijentom obvezan o sumnjama na nuspojave lijeka, osobito o ozbiljnim i neočekivanim, pisano izvijestiti Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), a u slučaju cjepiva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) (članak 145. Zakona o lijekovima).

Pozivamo sve korisnike lijekova/cjepiva da se obrate nadležnom liječniku u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom cjepiva kao i svake sumnje na nuspojavu koju je isti dužan prijaviti navedenim institucijama sukladno važećim propisima.

Vrijeme i mjesto održavanja akcije:

24. 2019., Zadar, Narodni trg od 15:00 do 18:00 h,

27. 2019., Zagreb, Cvjetni trg od 10:30 do 14:30 h,

27. 2019., Split, Marmontova ulica od 10:00 do 19:00 h,

27. 2019., Osijek, Trg Ante Starčevića od 10:00 do 14:00 h.

Pozivamo sve građane da nam se pridruže i zajedno s nama aktivno obilježe Svjetski tjedan imunizacije.

Releated

Nema dovoljno znanstvenih dokaza da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak vrata maternice

Britanski znanstvenici proveli su ocjenu dosada objavljenih istraživanja vezanih za prevenciju raka vrata maternice (cerviks). Temeljitom analizom došli su do zaključka kako nije poznato sprječava li cjepivo protiv HPV-a nastanak raka cerviksa. Autorice studije provele su kritičku procjenu objavljenih ispitivanja učinkovitosti u 2. i 3. fazi u odnosu na prevenciju karcinoma vrata maternice kod žena. […]

Sažetak aktivnosti u 2019. godini