Priopćenje HURA-e: “Dok nas straše ospicama, u Hrvatskoj već vlada epidemija bolesti koje su u izravnoj vezi s cijepljenjem”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) oglasila se danas priopćenjem za javnost (PDF) u povodu nedavne pojave ospica u Hrvatskoj:

Vezano uz aktualni slučaj obolijevanja muškarca u Dubrovniku od ospica, Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) ističe da pojedini hrvatski mediji, i to ne prvi puta, šire paniku od ospica. Na danas održanoj konferenciji za novinare predstavnici Opće bolnice Dubrovnik i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nisu naveli cjepni status oboljelog. No, u medijskim izvještajima u slučaju obolijevanja od ospica često se neodgovorno ponavlja pretpostavka da su svi oboljeli necijepljeni i neosnovano zaključuje da su isti krivci za bolest. Ono što se javnosti uporno prešućuje je soj virusa koji uzrokuje ospice. Razlog tome zasigurno leži i u činjenici kako je mogući uzročnik ospica i njihovog daljeg širenja upravo cjepni soj virusa, što i potvrđuju brojna znanstvena istraživanja izvedena i u Hrvatskoj (istraživanje iz Hrvatske: https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/ese.15.35.19652-en) i u svijetu.

Strah od ospica se kroz medije već godinama reciklira isticanjem i ponavljanjem tvrdnji o prijetećoj epidemiji. Epidemija ne nastupa senzacionalističkim isticanjem te riječi u naslovima medijskih objava, već onda kada ministar zdravstva Republike Hrvatske istu proglasi temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (čl. 2., st. 4. ZZPZB, NN br. 130/2017). Pojedinačni i malobrojni slučajevi ospica zadnjih su se desetljeća javljali i unatoč visokoj procijepljenosti i u nas i u okruženju, primjerice u Srbiji. S druge strane, niski cjepni obuhvat u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odavno je već trebao proizvesti epidemiju. To se ne slaže s onim što nam o kolektivnom imunitetu govore stručnjaci za cijepljenje.

Koliko još godina će se medijski reciklirati strah od ospica prije nego li napokon izazovu epidemiju u Hrvatskoj?

Prije pojave cjepiva protiv ospica očekivalo se da se gotovo svaka osoba u djetinjstvu zarazi ospicama, kako bi razvila i stekla trajni imunitet. Takav stav podupirali su i preporučivali i vodeći medicinski autoriteti, koji su znali da su ospice blaga dječja bolest koja se rijetko komplicira. Iznimno su rijetko obolijevala djeca mlađa od godinu dana, jer su ona zadržavala pasivni imunitet dobiven u majčinoj utrobi ili dojenjem. Epidemiologija bolesti se promijenila nakon uvođenja obaveznog cijepljenja na način da je porastao broj oboljelih u kasnijoj mladenačkoj dobi, a u novije vrijeme i među odraslima, jer je “imunitet” stečen cijepljenjem vremenski ograničen, a u odrasloj dobi je veća vjerojatnost da bolest ima teže posljedice. Obavezno cijepljenje je povećalo učestalost bolesti u najrizičnijim skupinama (mladi i odrasli), a smanjilo njezino pojavljivanje u najmanje rizičnim skupinama (mala djeca). Otvara se pitanje o kojem kolektivnom imunitetu zapravo govorimo kad je evidentno da dosadašnja politika obavezne imunizacije, koja se oslanja isključivo na cijepljenje djece, nije urodila plodom?

Puno se medijske pozornosti godinama posvećuje strašenju javnosti s epidemijama ospica, dok o postojećim nuspojavama cjepiva i oštećenjima djece od istih u medijima nema ni riječi. Senzacionalističkim isticanjem pojedinačnog slučaja obolijevanja od ospica skreće se pažnja sa stvarne epidemije koja vlada u Hrvatskoj, epidemije bolesti koje brojni roditelji, ali i sve više zdravstvenih stručnjaka te sudskih presuda dovode u direktnu vezu s cijepljenjem. Podsjećamo da se upravo predstojeći 3. lipnja obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o oštećenima od cjepiva.

Hrvatska udruga roditelja aktivista

Ivana Delaš, predsjednica

*

Evo što proizvođač cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubele navodi u uputi za primjenu:

MOGUĆE NUSPOJAVE:

• crvenilo na mjestu uboda

• povišena temperatura (38°C iIi viša)

• bol i oteklina na mjestu uboda

• povišena temperatura (viša od 39,5 °C)

• osip (točkice)

• infekcije gornjih dišnih putova

• infekcija srednjeg uha

• oticanje limfnih žlijezda (u vratu, pazuhu ili preponama)

• gubitak teka

• razdražljivost

• neuobičajeni plač

• nemogućnost spavanja (nesanica)

• crvenilo, iritacija i suzenje očiju (konjunktivitis)

• bronhitis

• kašalj

• oticanje parotidnih žlijezda (podusne žlijezde slinovnice).

• proljev

• povraćanje

• konvulzije koje prate vručicu

• bol i upala zglobova

• točkasto krvarenje iIi krvarenje u obliku mrljica iii pojava modrica češće nego je normalno zbog smanjenja broja krvnih pločica (trombocita)

• neočekivane po život opasne alergijske reakcije

• upala moždanih ovojnica, mozga, leđne moždine i perifernih živaca, sindrom GuillainBarre (uzlazna paraliza sve do paralize dišnog sustava)

• Kawasakijev sindrom (glavni znakovi bolesti su primjerice: povišena temperatura, osip kože, oticanje limfnih žlijezda, upala i osip sluznica usta i grIa)

• erythema multiforme (simptomi su crvene mrlje, često uz svrbež, slične osipu kod morbila, koje se najprije javljaju na udovima, a ponekad na licu iIi tijelu)

U rijetkim slučajevima Vi iIi Vaše dijete možete iskusiti simptome slične parotitisu ili morbiIima. Zabilježena su izolirana izvješća o prolaznom bolnom oticanju testisa nakon cijepljenja.

AKO PRIMIJETITE BILO KOJU NUSPOJAVU POTREBNO JE OBAVIJESTITI LIJEČNIKA III LJEKARNIKA.

Nuspojava

Učestalost

Infekcije i infestacije

nazofaringitis, infekcije gornjih dišnih puteva ili virusne infekcije

manje često

aseptički meningitis, atipični oblik morbila, epididimitis, orhitis, otitis media, parotitis, rinitis, subakutni sklerozirajući panencefalitis

nepoznata

Poremećaji krvi i limfnog sustava

regionalna limfadenopatija, trombocitopenija

nepoznata

Poremećaji imunološkog sustava

anafilaktoidna reakcija, anafilaksija i slične pojave poput angioneurotskog edema, edema lica i perifernih edema

nepoznata

Psihijatrijski poremećaji

razdražljivost

nepoznata

Poremećaji živčanog sustava

afebrilne konvulzije ili napadaji, ataksija, omaglice, encefalitis, encefalopatija, febrilne konvulzije (u djece), Guillain-Barreov sindrom, glavobolja, encefalitis s inkluzijskim tjelešcima nakon morbila (MIBE) (vidjeti dio 4.3), očna paraliza, optički neuritis, parestezija, polineuritis, polineuropatija, retrobulbarni neuritis, sinkopa

nepoznata

Poremećaji oka

konjuktivitis, retinitis

nepoznata

Poremećaji uha i labirinta

senzorička gluhoća

nepoznata

Poremećaji dišnog sustava, prsišta i sredoprsja

rinoreja

manje često

bronhospazam, kašalj, upala pluća, pneumonitis (vidjeti dio 4.3), grlobolja

nepoznata

Poremećaji probavnog sustava

proljev ili povraćanje

manje često

mučnina

nepoznata

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

morbiliformni osip ili drugi oblici osipa

često

urtikarija

manje često

panikulitis, purpura, induracije kože, Stevens-Johnsonov sindrom, pruritus

nepoznata

Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva

artritisi/ili artralgija(obično prolazna i rijetko

kronična), mialgija

nepoznata

Opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene

vrućica (38,5°C ili viša), eritem na mjestu injekcije, bol na mjestu injekcije i oticanje na mjestu injekcije

vrlo često

podljev na mjestu injekcije

često

osip na mjestu injekcije

manje često

Nuspojava

Učestalost

kratkotrajno pečenje i/ili bockanje na mjestu injekcije, vrućica (38,5 °C ili viša), opća slabost, papilitis, periferni edemi, oticanje, osjetljivost na dodir, vezikule na mjestu injekcije, oticanje i žarenje na mjestu injekcije

nepoznata

Krvožilni poremećaji

vaskulitis

nepoznata

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]