“Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva”

“Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva”

“Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva” (Suvremena Marija Antoaneta)

Britanski dnevnik The Guardian objavio je 2010. godine članak u kojem se, između ostalog, za bolesti i smrti u svijetu optužuje one koji “šire paniku i strah od cjepiva”. Na članak je reagirao indijski liječnik dr. Jacob Puliyel (* ), no Guardian je objavio urednički dotjerano reagiranje, a mi donosimo integralnu verziju tog pisma, kao i njegov prijevod. Izbori na koje se dr. Puliyel poziva u tekstu, navedeni su na kraju originalnog teksta na engleskom.

 Jacob M. Puliyel

“Smatram vaš članak ‘Zašto strah od cjepiva uzrokuje strahote u zemljama u razvoju’ (11. listopada 2010) neuobičajeno netočnim i pristranim. Pišete da ‘indijske skupine za lobiranje, predvođene opozicijskim političarima’ tvrde da je cjepivo protiv Haemophilus influenzae nepotrebno, a odluku indijske vlade da preispita njegovu korist ‘mnoge živote dovodi u rizik’. Član sam Nacionalne skupine za savjetovanje o Imunizaciji pri vladi Indije. Ne znam ni za jednog političara u opoziciji koji vodi ijednu skupinu za lobiranje protiv cjepiva. Pitam se je li spominjanje ovog imalo za cilj sugerirati da se radi o “planu opozicije” da bi se zapravo pozvalo vladajuću koaliciju da se čvrsto tome odupre. Članak kaže da lokalne političare treba potaknuti da ‘preuzmu vlasništvo nad programom’. Spominjanje neimenovanih ‘opozicijskih političara’ možda je prvi korak.

Da bi cjepivo bilo uvedeno u nacionalni program imunizacije, ono mora smanjiti pobol do te mjere da bi opravdalo svoje troškove. Nažalost, Hib ne udovoljava tom zahtjevu u Aziji. U više su navrata studije u Aziji pokazale da nije bilo smanjenja slučajeva meningitisa ili pneumonije među onima koji su cjepivo primili. Nakon istraživanja Hib-a u Bangladešu, međunarodne agencije (uključujući Johns Hopkins, čijeg glasnogovornika citirate, Fondacija Billa i Melinde Gates koji su suradnici tog članka, SZO i Global Alliance for Vaccines (GAVI)) u javnost su izašli s obmanjujućom objavom za medije u kojoj se tvrdi da je cjepivo korisno. Ova je priča razotkrivena nedavno u British Medical Journalu. Nijedna od uključenih organizacija nije časopisu Britih Medical Journal poslala ikakvu opasku kojom bi opovrgnula navode ili navela olakotne okolnosti. No te iste organizacije ovdje liju krokodilske suze. Očito je da su nestručni mediji zahvalno područje za “spin doktore”. Jasno je da cjepivo ne spašava živote – ono jednostavno guta sredstva koja su se mogla uporabiti za intervencije koje zaista spašavaju živote – poput omogućavanja čiste pitke vode.

Analiza u Lancetu pokazala je da pneumokokno cjepivo smanjuje samo 4 slučaja pneumonije na 1000 djece. Trošak cijepljenja 1000 djece doseže 12.750 USD. Liječenje 4 slučaja pneumonije u Indiji prema protokolu Svjetske zdravstvene organizacije košta 1 USD. Sojevi pneumokoka koji prevladavaju u Indiji su gotovo svi osjetljivi na jeftine i dostupne antibiotike poput penicilina. U SAD-u, gdje se već neko vrijeme rabi pneumokokno cjepivo, dogodila se promjena sojeva – sojeve koje pokriva cjepivo zamijenili su drugi sojevi, puno otporniji na antibiotike. Cjepivo je zapravo problem pneumokoknih bolesti samo pogoršalo. Pa ipak se cjepivo “gura” u Africi i Aziji.

Indija je zemlja u kojoj 50% stanovništva ne primi 6 temeljnih cjepiva protiv difterije, hripavca, tetanusa, polija, tuberkuloze i ospica. Trošak potpune imunizacije tim cjepivima je manje od 1 USD po djetetu. Ipak sam danas imao bolno iskustvo objašnjavati majci smrt njene osmogodišnje djevojčice od difterije. Prije dva tjedna imali smo smrtni slučaj od iste bolesti. Napore da se nametnu skupa nova cjepiva treba gledati u tom kontekstu. Petovalentno cjepivo koje se priprema uvesti povećat će troškove DPT imunizacije 20 puta. U siromašnim se zemljama ne radi o izgubljenim životima – radi se samo o novcu. Ove organizacije i njihovi sponzori štite profite. Etika im pritom nije nikakav problem. Gdje je tu Guardian?”

Jacob M. Puliyel MD, St Stephens Hospital, Delhi 11054

Phone: 00 91 9868035091

Email: jacob@puliyel.com

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Izvori:

“If they don’t have bread let them take vaccines”  (PDF)

Why fear of vaccination is spelling disaster in the developing world

(* ) Jacob M. Puliyel je voditelj pedijatrije u bolnici St. Stephens Delhi u Indiji te član Nacionalne tehničke savjetodavne skupine za imunizaciju (NTAGI) Vlade Indije. Dr. Puliyel predvodi skupinu pedijatara, zdravstvenih radnika, djelatnika u javnom zdravstvu i javnih dužnosnika koji se zalažu za promjene u loše osmišljenoj nacionalnoj politici cijepljenja u Indiji.

Releated

EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% otkako je EMA ODOBRILA CJEPIVO protiv COVID-a za DJECU?

Krajem kolovoza ekskluzivno je otkriveno da službene brojke o smrtnosti za Europu pokazuju šokantan porast od 691% u prekomjernoj smrti među djecom do 33. tjedna 2022. otkako je Europska agencija za lijekove produljila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19 za korištenje kod djece u dobi od 12 do 15 godina u svibnju 2021. […]