“Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva”

"Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva" (Suvremena Marija Antoaneta)

Britanski dnevnik The Guardian objavio je 2010. godine članak u kojem se, između ostalog, za bolesti i smrti u svijetu optužuje one koji "šire paniku i strah od cjepiva". Na članak je reagirao indijski liječnik dr. Jacob Puliyel (* ), no Guardian je objavio urednički dotjerano reagiranje, a mi donosimo integralnu verziju tog pisma, kao i njegov prijevod. Izbori na koje se dr. Puliyel poziva u tekstu, navedeni su na kraju originalnog teksta na engleskom.

 Jacob M. Puliyel

"Smatram vaš članak 'Zašto strah od cjepiva uzrokuje strahote u zemljama u razvoju' (11. listopada 2010) neuobičajeno netočnim i pristranim. Pišete da 'indijske skupine za lobiranje, predvođene opozicijskim političarima' tvrde da je cjepivo protiv Haemophilus influenzae nepotrebno, a odluku indijske vlade da preispita njegovu korist 'mnoge živote dovodi u rizik'. Član sam Nacionalne skupine za savjetovanje o Imunizaciji pri vladi Indije. Ne znam ni za jednog političara u opoziciji koji vodi ijednu skupinu za lobiranje protiv cjepiva. Pitam se je li spominjanje ovog imalo za cilj sugerirati da se radi o "planu opozicije" da bi se zapravo pozvalo vladajuću koaliciju da se čvrsto tome odupre. Članak kaže da lokalne političare treba potaknuti da 'preuzmu vlasništvo nad programom'. Spominjanje neimenovanih 'opozicijskih političara' možda je prvi korak.

Da bi cjepivo bilo uvedeno u nacionalni program imunizacije, ono mora smanjiti pobol do te mjere da bi opravdalo svoje troškove. Nažalost, Hib ne udovoljava tom zahtjevu u Aziji. U više su navrata studije u Aziji pokazale da nije bilo smanjenja slučajeva meningitisa ili pneumonije među onima koji su cjepivo primili. Nakon istraživanja Hib-a u Bangladešu, međunarodne agencije (uključujući Johns Hopkins, čijeg glasnogovornika citirate, Fondacija Billa i Melinde Gates koji su suradnici tog članka, SZO i Global Alliance for Vaccines (GAVI)) u javnost su izašli s obmanjujućom objavom za medije u kojoj se tvrdi da je cjepivo korisno. Ova je priča razotkrivena nedavno u British Medical Journalu. Nijedna od uključenih organizacija nije časopisu Britih Medical Journal poslala ikakvu opasku kojom bi opovrgnula navode ili navela olakotne okolnosti. No te iste organizacije ovdje liju krokodilske suze. Očito je da su nestručni mediji zahvalno područje za "spin doktore". Jasno je da cjepivo ne spašava živote - ono jednostavno guta sredstva koja su se mogla uporabiti za intervencije koje zaista spašavaju živote - poput omogućavanja čiste pitke vode.

Analiza u Lancetu pokazala je da pneumokokno cjepivo smanjuje samo 4 slučaja pneumonije na 1000 djece. Trošak cijepljenja 1000 djece doseže 12.750 USD. Liječenje 4 slučaja pneumonije u Indiji prema protokolu Svjetske zdravstvene organizacije košta 1 USD. Sojevi pneumokoka koji prevladavaju u Indiji su gotovo svi osjetljivi na jeftine i dostupne antibiotike poput penicilina. U SAD-u, gdje se već neko vrijeme rabi pneumokokno cjepivo, dogodila se promjena sojeva - sojeve koje pokriva cjepivo zamijenili su drugi sojevi, puno otporniji na antibiotike. Cjepivo je zapravo problem pneumokoknih bolesti samo pogoršalo. Pa ipak se cjepivo "gura" u Africi i Aziji.

Indija je zemlja u kojoj 50% stanovništva ne primi 6 temeljnih cjepiva protiv difterije, hripavca, tetanusa, polija, tuberkuloze i ospica. Trošak potpune imunizacije tim cjepivima je manje od 1 USD po djetetu. Ipak sam danas imao bolno iskustvo objašnjavati majci smrt njene osmogodišnje djevojčice od difterije. Prije dva tjedna imali smo smrtni slučaj od iste bolesti. Napore da se nametnu skupa nova cjepiva treba gledati u tom kontekstu. Petovalentno cjepivo koje se priprema uvesti povećat će troškove DPT imunizacije 20 puta. U siromašnim se zemljama ne radi o izgubljenim životima - radi se samo o novcu. Ove organizacije i njihovi sponzori štite profite. Etika im pritom nije nikakav problem. Gdje je tu Guardian?"

Jacob M. Puliyel MD, St Stephens Hospital, Delhi 11054
Phone: 00 91 9868035091
Email: jacob@puliyel.com

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Izvori:

"If they don’t have bread let them take vaccines"  (PDF)

Why fear of vaccination is spelling disaster in the developing world

(* ) Jacob M. Puliyel je voditelj pedijatrije u bolnici St. Stephens Delhi u Indiji te član Nacionalne tehničke savjetodavne skupine za imunizaciju (NTAGI) Vlade Indije. Dr. Puliyel predvodi skupinu pedijatara, zdravstvenih radnika, djelatnika u javnom zdravstvu i javnih dužnosnika koji se zalažu za promjene u loše osmišljenoj nacionalnoj politici cijepljenja u Indiji.

Releated

POSTAJEMO LI ZAROBLJENICI VIRUSA I CJEPIVA?

U ponedjeljak 22. ožujka, u emisiji “Argumenti”, pored prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, politolog, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose, rektor Privatnog sveučilišta VERN, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica obiteljskog  prava, Pravni fakultet  u Zagrebu, Tomislav Sokol, zastupnik u europskom parlamentu, sudjelovala je i dr. sc. Alma Demirović, dr. med. predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista.  Sudionici su odgovarali na pitanja:  Postajemo li zarobljenici koronavirusa i cjepiva? Povod ovoj temi je najavljeno uvođenje tzv. COVID putovnica, no i pitanja ograničavanja ljudskih prava […]

Godišnjica Covid 19 krize – vrijeme je za istinu – okrugli stol stranke Promijenimo Hrvatsku

Sve je izglednije da se u slučaju Covida radi o ideologiji dirigiranoj iz centara moći kojima služe političari i režimski mediji Povodom godišnjice osnivanja Stožera i uvođenja niza restriktivnih mjera s ciljem zaštite od virusa SARS-CoV-2 organiziran je u četvrtak 11. ožujka prvi i jedini okrugli stol u Hrvatskoj pod nazivom “Godišnjica Covid-19 krize – […]