“Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva”

"Ako nemaju kruha, dajte im cjepiva" (Suvremena Marija Antoaneta)

Britanski dnevnik The Guardian objavio je 2010. godine članak u kojem se, između ostalog, za bolesti i smrti u svijetu optužuje one koji "šire paniku i strah od cjepiva". Na članak je reagirao indijski liječnik dr. Jacob Puliyel (* ), no Guardian je objavio urednički dotjerano reagiranje, a mi donosimo integralnu verziju tog pisma, kao i njegov prijevod. Izbori na koje se dr. Puliyel poziva u tekstu, navedeni su na kraju originalnog teksta na engleskom.

 Jacob M. Puliyel

"Smatram vaš članak 'Zašto strah od cjepiva uzrokuje strahote u zemljama u razvoju' (11. listopada 2010) neuobičajeno netočnim i pristranim. Pišete da 'indijske skupine za lobiranje, predvođene opozicijskim političarima' tvrde da je cjepivo protiv Haemophilus influenzae nepotrebno, a odluku indijske vlade da preispita njegovu korist 'mnoge živote dovodi u rizik'. Član sam Nacionalne skupine za savjetovanje o Imunizaciji pri vladi Indije. Ne znam ni za jednog političara u opoziciji koji vodi ijednu skupinu za lobiranje protiv cjepiva. Pitam se je li spominjanje ovog imalo za cilj sugerirati da se radi o "planu opozicije" da bi se zapravo pozvalo vladajuću koaliciju da se čvrsto tome odupre. Članak kaže da lokalne političare treba potaknuti da 'preuzmu vlasništvo nad programom'. Spominjanje neimenovanih 'opozicijskih političara' možda je prvi korak.

Da bi cjepivo bilo uvedeno u nacionalni program imunizacije, ono mora smanjiti pobol do te mjere da bi opravdalo svoje troškove. Nažalost, Hib ne udovoljava tom zahtjevu u Aziji. U više su navrata studije u Aziji pokazale da nije bilo smanjenja slučajeva meningitisa ili pneumonije među onima koji su cjepivo primili. Nakon istraživanja Hib-a u Bangladešu, međunarodne agencije (uključujući Johns Hopkins, čijeg glasnogovornika citirate, Fondacija Billa i Melinde Gates koji su suradnici tog članka, SZO i Global Alliance for Vaccines (GAVI)) u javnost su izašli s obmanjujućom objavom za medije u kojoj se tvrdi da je cjepivo korisno. Ova je priča razotkrivena nedavno u British Medical Journalu. Nijedna od uključenih organizacija nije časopisu Britih Medical Journal poslala ikakvu opasku kojom bi opovrgnula navode ili navela olakotne okolnosti. No te iste organizacije ovdje liju krokodilske suze. Očito je da su nestručni mediji zahvalno područje za "spin doktore". Jasno je da cjepivo ne spašava živote - ono jednostavno guta sredstva koja su se mogla uporabiti za intervencije koje zaista spašavaju živote - poput omogućavanja čiste pitke vode.

Analiza u Lancetu pokazala je da pneumokokno cjepivo smanjuje samo 4 slučaja pneumonije na 1000 djece. Trošak cijepljenja 1000 djece doseže 12.750 USD. Liječenje 4 slučaja pneumonije u Indiji prema protokolu Svjetske zdravstvene organizacije košta 1 USD. Sojevi pneumokoka koji prevladavaju u Indiji su gotovo svi osjetljivi na jeftine i dostupne antibiotike poput penicilina. U SAD-u, gdje se već neko vrijeme rabi pneumokokno cjepivo, dogodila se promjena sojeva - sojeve koje pokriva cjepivo zamijenili su drugi sojevi, puno otporniji na antibiotike. Cjepivo je zapravo problem pneumokoknih bolesti samo pogoršalo. Pa ipak se cjepivo "gura" u Africi i Aziji.

Indija je zemlja u kojoj 50% stanovništva ne primi 6 temeljnih cjepiva protiv difterije, hripavca, tetanusa, polija, tuberkuloze i ospica. Trošak potpune imunizacije tim cjepivima je manje od 1 USD po djetetu. Ipak sam danas imao bolno iskustvo objašnjavati majci smrt njene osmogodišnje djevojčice od difterije. Prije dva tjedna imali smo smrtni slučaj od iste bolesti. Napore da se nametnu skupa nova cjepiva treba gledati u tom kontekstu. Petovalentno cjepivo koje se priprema uvesti povećat će troškove DPT imunizacije 20 puta. U siromašnim se zemljama ne radi o izgubljenim životima - radi se samo o novcu. Ove organizacije i njihovi sponzori štite profite. Etika im pritom nije nikakav problem. Gdje je tu Guardian?"

Jacob M. Puliyel MD, St Stephens Hospital, Delhi 11054
Phone: 00 91 9868035091
Email: jacob@puliyel.com

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Izvori:

"If they don’t have bread let them take vaccines"  (PDF)

Why fear of vaccination is spelling disaster in the developing world

(* ) Jacob M. Puliyel je voditelj pedijatrije u bolnici St. Stephens Delhi u Indiji te član Nacionalne tehničke savjetodavne skupine za imunizaciju (NTAGI) Vlade Indije. Dr. Puliyel predvodi skupinu pedijatara, zdravstvenih radnika, djelatnika u javnom zdravstvu i javnih dužnosnika koji se zalažu za promjene u loše osmišljenoj nacionalnoj politici cijepljenja u Indiji.

Releated

Kalendar cijepljenja 2022-2024.

Prema Trogodišnjem programu obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj u 2022-2024. godini obvezno je  cijepljenje protiv 11 bolesti: difterije tetanusa hripavca dječje paralize ospica zaušnjaka rubeole tuberkuloze hepatitisa B bolesti izazvanih s Haemophilus influenzae tipa b pneumokokne bolesti. Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj 2022-2024. Od HZJZ-a pribavili smo podatak o nazivu cjepiva, imenu proizvođača i serijskom broju cjepiva koja […]

Prof. DENIZA MARASOVIĆ: “Iako se broj logopeda povećava, povećava se i broj djece s teškoćama…”

Liste čekanja su sve dulje, tako da se i u privatnim kabinetima čeka između šest mjeseci do više od godine dana. Jedino rješenje je otkrivanje i otklanjanje, ukoliko je moguće, uzroka tih poremećaja. Naravno, to je dugotrajan proces poštenih i ozbiljnih istraživanja i analiza, ističe za Zadarski tjednik, prof. Marasović… Sve se više roditelja suočava […]