Norveška: Promidžba novih cjepiva sve je agresivnija, a kritičari cijepljenja se pojačano cenzuriraju i kažnjavaju

Stanje s cijepljenjem u Norveškoj

Piše: Heikko Santelman

Danas je cijepljenje u Norveškoj stvar slobodnog izbora, “ponuđeno” je i ne očekujemo da će se nešto po tom pitanju uskoro mijenjati. Norvežani drže da su sloboda odlučivanja i osobna prava vrlo važna i da ih treba braniti. Doduše, najveća je norveška stranka – Norvegian Labor Party – još 2015. odlučila uvesti obavezu cijepljenja za djecu čim pobijedi na izborima.

U Norveškoj se konstantno uvode nova cjepiva, koja onda zdravstvene institucije “guraju” i čine sve da senzibiliziraju javnost za uporabu i važnost istih. Propaganda zagovaratelja cijepljenja je sve agresivnija i provodi se preko raznih ustanova, novinara, medija i društvenih mreža. Isto tako svjedočimo pojačanoj cenzuri osoba koje imaju kritički stav o cijepljenju. Samo mali broj ljudi usudi se slobodno iznijeti sumnje o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva.

Djelatnike zdravstvenog sustava, koji imaju kritičko mišljenje o cijepljenju, se ušutkava prijetnjama otkazom i oduzimanjem liječničke licence. Roditelje se “snažno uvjerava” da ipak pristanu cijepiti svoju djecu. U slučaju da roditelji nisu suglasni oko cijepljenja, uvažava se mišljenje onog roditelja koje je za cijepljenje. Ovo je postalo legalno nakon jedne presude iz 2015. godine. Prije te presude pravilo je bilo da oba roditelja moraju dati suglasnost za medicinski postupak.  

Danas se o cijepljenju ne promišlja više kao o medicinskom postupku, već kao o stanju sličnom prehladi. Roditelje koji žele znati više o rizicima i sastojcima cjepiva se ignorira ili ih se optužuje za smrt druge djece, koja se iz medicinskih razloga ne smiju cijepiti (mit o imunitetu krda). Neki roditelji moraju potpisivati izjave u slučaju da odbiju cijepljenje – a u biti bi ih trebali potpisivati liječnici koji zagovaraju cijepljenje. Već se više puta desilo da je odbijanje cijepljenja okarakterizirano kao zlostavljanje tj. zanemarivanje djeteta te su djeca predavana službi za odgoj, inače privatno upravljanoj ustanovi koja ima već nekoliko presuda iz Strassbourga zbog kršenja ljudskih prava.

U Švedskoj, za razliku od Norveške, još uvijek vrijedi stari zakon prema kojem oba roditelja moraju odobriti cijepljenje.

Procijepljeno je oko 90% djece, a takva je i preporuka.

U zadnje vrijeme se jako promovira cjepivo protiv gripe, posebice za zdravstvene djelatnike, kronične bolesnike, pretile, dijabetičare, starije od 65 godina i trudnice nakon 12 tjedna trudnoće. Protiv gripe se godišnje cijepi 5-10% zdravstvenih djelatnika, poželjan postotak je oko 75%. Svi zaposleni u vojsci se moraju cijepiti, dok necijepljena djeca smiju ( još uvijek) pohađati vrtiće i školu.

(foto: Vladimir Gajić)

Djeluje više udruga koje su kritički nastrojene prema cijepljenju. Naša udruga je Udruga za slobodu izbora i osnovana je 2015. godine.

Neželjene reakcije nakon cijepljenja mogu prijaviti i pacijenti i liječnici i to FHI-u (Folkehelseinstituttet / Narodno-zdravstvenom institutu, op. prev.), no mali broj roditelja to zna, a i liječnici su već u više navrata dobili naputak nadređenih da ne prijavljuju sumnje na nuspojave, da se ne pobude sumnje. Isto tako u slučaju smrti par sati nakon cijepljenja, kao uzrok smrti se prijavljuje iznenadna smrt dojenčeta SIDS.

FHI je glavno tijelo koje procjenjuje nuspojave i ujedno je zaduženo za nabavu, prodaju i reklamiranje cjepiva. Oni imaju najveći utjecaj na sve političke odluke koje se tiču cjepiva. Ovaj očiti sukob interesa se skoro nikada ne spominje ni u medijima niti bilo gdje drugdje.

FHI je kroz razne projekte povezan s WHO. Oni su norveški ekvivalent američkom CDC-u. FHI je osnovan 1929. godine i financirala ga je zaklada Rockefeller. Zadnjih godina su mnoge osobe i organizacije tražile da FHI javno objavi izvore prihoda, no do sada bezuspješno. Generalna direktorica FHI-a je od 2012. godine Camilla Stoltenberg. Ona je od 2002. obnašala pozicije direktora u različitim odsjecima FHI-a. Njen mlađi brat, Jens Stoltenberg, je od 2002. do 2005. bio direktor GAVI-a (Global alliance for vaccines and immunization). On je ujedno i jedan od osnivača istog. 2005. godine je po drugi puta imenovan norveškim premijerom, te je nakon toga imenovan generalnim tajnikom NATO-a.

Norveška vlada je godinama podupirala razne globalne organizacije za cijepljenje poput UNICEF-a i UNPD-a. GAVI je u proteklih 16 godina dobio 1 milijardu Eura. Norveška vlada se obvezala isplatiti još 0.7 milijardi eura u narednih 5 godina. Na nedavnom World Economic Forumu 2017 obećano je još 0.11 milijardi eura za zakladu Billa i Melinde Gates.

Presude i odštete:

Malobrojni su, nakon godina borbe na sudovima, uspjeli dobiti odštetu. Skoro je nemoguće dobiti odštetu ili priznatu nuspojavu od cjepiva, bez suđenja. Mnogi nemaju ni hrabrost ni financije da bi tužili državu. U Norveškoj nije moguće sudski tražiti odštetu zbog posljedice cijepljenja ni od liječnika niti od proizvođača cjepiva. U proteklih 10 godina, odštetni zahtjev podnijelo je 829 osoba. Od toga je 711 zahtjeva odbijeno, a od 110 priznatih, 108 ih je posljedica cjepiva protiv gripe Pandemix.

Nekoliko osoba je dobilo i sudski spor:

1960: jedan čovjek je završio u kolicima nakon cjepiva protiv velikih boginja. Nakon 6 godina suđenja dobio je parnicu.

2010: dvanaestgodišnja djevojčica je, nakon 11 godina sudske borbe, dobila parnicu jer je nakon MMR-a (cjepiva protiv zaušnjaka, ospica i rubeole) ostala paralizirana.

2013: parnicu dobiva djevojčica sa sindromom kroničnog umora (CFS/ME) nakon norveškog pokusa s cjepivom protiv meningokoka. Parnica je trajala 15 godina.

2015: dvanaestgodišnji dječak je nakon MMR-a obolio od multiple skleroze. Sudski postupak je trajao 13 godina.

Više informacija na www.frittvaksinevalg.no

Prijevod: Ljupka Dubljević Šipek

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]