National Health Federation: Slažemo se – cijepljenje se treba temeljiti na rigoroznim znanstvenim istraživanjima

Europska je komisija u prosincu 2017. godine pokrenula inicijativu “Jačanje suradnje protiv bolesti sprječivih cijepljenjem”. S tim u vezi otvoreno je i tzv. javno savjetovanje kojim se poziva sve dionike da daju svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge kako bi se od građana i ostalih dionika dobila povratna informacija te omogućilo aktivno sudjelovanje u stvaranju daljnjih strategija.

Ono što se dosad moglo primijetiti jest da su neki komentari aktivista koji se zalažu za ukidanje obveze cijepljenja u europskim zemljama uklanjani, jer očito nisu bili u skladu sa službenim stavom Europske komisije o cjepivima i javnom zdravlju. 

U uvodnom dijelu poziva na savjetovanje, nazvanom “Kontekst” navodi se sljedeće:

“Nedavni slučajevi ospica sa smrtnim ishodom, aktivnosti antivakcinalnih skupina ili tvrdnje o slabijem vakcinalnom statusu useljenika i izbjeglica skrenuli su povećanu političku pozornost na pitanje cijepljenja. To je naglasio i predsjednik Junker u svom Govoru o stanju u Uniji. (State of the Union Speech) i Pismu namjere. Programi vakcinacije susreću se s velikim izazovima: pad procijepljenosti, nestašice cjepiva i porast sumnji u cjepiva. Time se je teško baviti, s obzirom da se vakcinalni programi među zemljama članicama različito planiraju, organiziraju i provode. Preporuka Vijeća, koja odražava namjeru Komisije i zemalja članica da pokrene akcije iza kojih će stajati Europska unija, ojačat će suradnju i koordinaciju među EU zemljama, proizvođačima i drugim relevantnim dionicima kako bi se povećao cjepni obuhvat, potaknulo usklađivanje vakcinalnih programa među zemljama članicama, promoviralo prihvaćanje cijepljenja, podržala istraživanja i poboljšala nabava, skladištenje i čuvanje cjepiva, pogotovo u hitnim slučajevima. Te bi aktivnosti trebale smanjiti pojavu bolesti sprječivih cijepljenjem.”

Prenosimo jedan dio odgovora koji je na javno savjetovanje poslala međunarodna organizacija National Health Federation, ogranak iz Švedske.

Slažemo se – cijepljenje se treba temeljiti na rigoroznim znanstvenim istraživanjima

“Očito smatrate da su najveći problem “antivakcinalne skupine”, s obzirom da su spomenute u prvoj rečenici dokumenta pod odjeljkom “Kontekst”. Te “antivakcinalne skupine” zapravo uopće nisu “antivakcinalne skupine” već roditelji koji reagiraju na uvođenje zakona o obveznom cijepljenju, koji su uznemirili brojne građane Europske unije, uključujući i one koji podržavaju cijepljenje kao takvo.

Nije toliko problem u tvrdnji Europske komisije da postoje aktivne antivakcinalne skupine, već u nedostatku prave znanosti. Problem je u tome što vlade i medicinski autoriteti različitih europskih zemalja ne izvještavaju ili ne informiraju o znanstvenim istinama koje se tiču rizika i neželjenih reackija povezanih s cjepivima, kao ni o razmjerima oštećenja i bolesti koje se razviju zahvaljujući cjepivima, uglavnom među djecom i adolescentima. Glavni je problem što su cjepiva nedovoljno ispitana prije stavljanja na tržište. Ne postoje dugoročna istraživanja sigurnosti, niti postoje ikakva istraživanja o mutagenosti, karcinogenosti, genetičkim ili epigenetičkim učincima cjepiva niti o njihovu utjecaju na plodnost.

Ono što nazivate “antivakcinalnim skupinama” uopće nisu antivakcinalne skupine već skupine koje se zalažu za informacije, za znanost i za slobodu izbora, i sastoje se uglavnom od roditelja, znanstvenika i medicinskih djelatnika, a te grupe su u porastu upravo zato što građani postaju sve svjesniji krhkih znanstvenih temelja i roditelji su sad aktivni u dijeljenju znanstveno utemeljenih informacija, zapravo rade ono što su trebale od samog početka raditi države i Europska komisija.

U svom pozivu na savjetovanje napisali ste: “Cilj je inicijative učinkovito suzbijanje sumnji u cjepiva odgovaranjem na strahove, kako bi se pojačala vjera građana u cjepiva”, no može li se povjerenje izgraditi bez nužnih valjanih istraživanja?

Pojačavanje vjere građana u cjepiva je nemoguće sve dok se ne učine dugoročna prospektivna istraživanja cjepiva i njihovih neželjenih učinaka (npr. za sigurne zaključke o karcinogenosti potrebno je istraživanje dugo 30 do 40 godina), kao i komparativna istraživanja cijepljenih i potpuno necijepljenih skupina. Pokušaj utjecaja na povjerenje javnosti u nešto što nije zadovoljavajuće istraženo može se jedino smatrati oblikom političke promidžbe temeljene samo na indoktrinaciji, gotovim uvjerenjima i pristranim informacijama o cjepivima.

Zahtijevamo:

– da istraživanja provode nezavisni stručnjaci koji ni na koji način nisu povezani s farmaceutskom industrijom

– da se istraživanja zdravlja provode uspoređivanjem skupine cijepljenih i skupine potpuno necijepljenih osoba

– da se u komparativnim istraživanjima rabi stvarni placebo, odnosno, da kontrolna skupina primi potpuno neutralni placebo u kojem nema niti jednog sastojka iz cjepiva

– da se učinak cjepiva prikaže kao stvarna mogućnost zaštite, a ne u postotku u odnosu na ranije cjepivo

– da liječnici steknu dobro znanje o cjepivima, rizicima i nuspojavama

– da svaki liječnik-cjepitelj u Europskoj uniji bude obvezan prijaviti bilo koju sumnju na neželjenu reakciju (to znači da ju se ne treba istraživati i potvrđivati) na koju naiđe ili mu se na nju ukaže

– da, kad se dogodi oštećenje koje se vremenski može povezati s cijepljenjem ili je poznata moguća nuspojava cjepiva, ono uvijek bude priznato kao oštećenje od cjepiva (ovo treba smatrati dijelom načela predostrožnosti).

Nijedna država ne može nikoga prisiliti na medicinski postupak

Uvođenje zakona o obveznom cijepljenju, koje, prema znanstvenim istraživanjima, može dovesti do oštećenja ili smrti onih koji prime cjepiva, prirodno potiču građane na aktiviranje. Pogotovo ako se prisiljava na cijepljenje djecu koja su već doživjela oštećenje od cjepiva.

Prisilno cijepljenje ili bilo koja druga intervencija na tijelu građana pod obvezom nikad se ne može prihvatiti u demokraciji, jer država koja zakonom obvezuje na intervenciju na tijelu je po definiciji fašistička država.

U nastavku odgovora National Health Federationa su nabrojene međunarodne konvencije i povelje koje se krše obveznim cijepljenjem i kažnjavanjem građana za odbijanje obveznog cijepljenja. Cijeli odgovor NHF-a Europskoj komisiji može se naći ovdje.

Prevela i priredila: Suzana Peša Vučković

Izvori:

1. Strengthened cooperation against vaccine preventable diseases

Releated

EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% otkako je EMA ODOBRILA CJEPIVO protiv COVID-a za DJECU?

Krajem kolovoza ekskluzivno je otkriveno da službene brojke o smrtnosti za Europu pokazuju šokantan porast od 691% u prekomjernoj smrti među djecom do 33. tjedna 2022. otkako je Europska agencija za lijekove produljila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19 za korištenje kod djece u dobi od 12 do 15 godina u svibnju 2021. […]