Moralna kriza u Cochraneu: izbačen dr. Peter Gøtzsche, liječnik s kritičkim stavom

Jedna od vodećih stručnih medicinskih organizacija proživljava ovih dana prevrat tijekom godišnjeg skupa u Edinburghu u Škotskoj, nakon što je upravljačko tijelo iz članstva izbacilo jednog člana.

Organizacija Cochrane Collaboration koja stručno pregledava znanstvenu literaturu iz područja kliničkih istraživanja i izrađuje stručno vrlo priznate analize koje pomažu kliničkim praktičarima, izbacila je iz svojih redova člana koji je kritizirao određena cjepiva, ali i psihijatriju kao medicinsku granu, tvrdeći da nepotrebno nameće opasne lijekove pacijentima koji pritom ni u što ne sumnjaju.

Izbacivanje dr. Petera  Gøtzschea rasplamsalo je optužbe da je organizacija sve naklonjenija proizvođačima lijekova. Nakon izbacivanja dr. Gøtzschea još su četiri člana dala ostavku, izjavivši da se ovaj čin kosi s etikom Cochrane organizacije, a djelovanje same organizacije, po njihovim riječima, u posljednje vrijeme sve više se udaljava od neovisnog i okreće ka komercijalnom koje pogoduje industriji i sponzorima.

Od 13 prisutnih članova, samo je 11 glasovalo pa je 6 glasova bilo dovoljno za izbacivanje.

Peter Gøtzsche (fotoizvor: youtube.com)

Organizacija je u subotu, 15. rujna 2018., objavila na svojim internetskim stranicama objavu u kojoj neprecizno opravdava potez “ponašanjem člana” te da će detaljnije sve objasniti uskoro.

U ponedjeljak, 17. rujna 2018., Upravni odbor Cochranea izdaje novo priopćenje u kojem navodi da se nalaze u posebnoj situaciji i da je četvoro članova koji su dali ostavku počelo širiti nepotpune i zavaravajuće informacije. Osim toga, navodi se da se ne radi o slobodi govora, o znanstvenoj raspravi, već o dugotrajnom obrascu ponašanja koje nije u skladu s principima Cochrane Collaboration organizacije. Navodno su u pitanju prijetnje i osobni napadi.

Dr. Gøtzsche, ravnatelj Nordic Cochrane centra u Kopenhagenu u Danskoj, javno je iznio sumnje u sigurnost cjepiva protiv HPV-a, a također je i mišljenja da je psihijatrija do te mjere zastranila da uvjerava pacijente da uzmu lijekove koje ne žele, a koji im dugoročno oštećuju mozak. “Način na koji se danas rabe ti lijekovi uzrokuje više štete nego koristi. Stoga bi bilo bolje kad tih lijekova ne bi uopće bilo.”, riječi su dr. Gøtzschea.

 Dr. Gøtzsche je u srpnju 2018. objavio, zajedno s kolegom i članom Cochrane Collaborationa Tomom Jeffersonom te još jednim kolegom, kritiku članka kojeg je objavila organizacija, a u vezi sigurnosti HPV cjepiva. Autori su odmah odbacili svaku kritiku i čvrsto stali iza svojih tvrdnji iz članka.

Za bolje razumijevanje ove situacije, nezaobilazno se mora spomenuti i činjenica da je 2016. godine Fondacija Billa i Melinde Gates uplatila nemali iznos od 1.15 milijuna dolara, što su mnogi slobodnomisleći aktivisti i udruge proglasili propašću znanstvenog integriteta organizacije Cochrane Collaboration.

Neposredno nakon isključivanja iz organizacije, dr. Peter Gøtzsche obratio se javnosti otvorenim pismom u kojem, između ostalog, tvrdi da je u Cochraneu sve manje demokratske suradnje i znanstvenog pluralizma. Cjelovito originalno pismo pročitajte OVDJE (PDF).

Dr. Peter Gøtzsche je i autor knjige “Deadly Medicines and Organized Crime: How Big Farma Has Corrupted Health System” (Smrtonosni lijekovi i organizirani kriminal: kako je farmaceutska industrija upropastila zdravstveni sustav).

Suzana Peša Vučković

Izvori:

Gates Foundation Buys Cochrane Integrity for $1.15 Million: The Death of Scientific Integrity

Cochrane – A sinking ship?

Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]