Molba za potpuno i objektivno informiranje o raku materničnog vrata, HPV infekciji i cijepljenju protiv HPV-a

Poštovani,

približava se ovogodišnji Tjedan prvencije raka materničnog vrata (24.-30. siječanj) u kojem će se puno govoriti o toj bolesti i o načinima njezina sprječavanja. Kao i prethodnih godina, posebno će se naglašavati velika proširenost i ozbiljnost bolesti, značaj infekcije humanim papiloma virusom (HPV) i korist od cijepljenja protiv tog virusa.

Svjedoci smo da se iz godine u godinu o ovoj temi javnosti podastiru netočne informacije, odnosno tvrdnje i preporuke bez znanstvenog uporišta.

Dužnost je nadležnih stručnjaka i ustanova, ali i sredstava javnog priopćavanja, dati potpunu i objektivnu informaciju o sadržaju koji je u pitanju. Stoga pozivamo novinare da provjere vjerodostojnost tvrdnji koje dolaze sa službenih “adresa” i poštujući uravnoteženost informiranja te važnost demokratske rasprave, otvore javni prostor onima koji raspolažu drugačijim informacijama i zastupaju drukčija stajališta.

Članovi građanske inicijative “Cijepljenje – pravo izbora” smatraju svojom obvezom obavijestiti javnost o sljedećim obilježjima karcinoma materničnog vrata, infekcije HPV-om i cjepiva protiv HPV-a: 

mothers-against-vaccines-630x315

1. Od raka materničnog vrata u Hrvatskoj obolijeva oko 16 od 100 000 žena godišnje. To je 3 % od ukupnog broja zloćudnih bolesti u ženskoj populaciji. Uz liječenje bolest preživi više od polovine žena, odnosno tri čevrtine mlađih od 44 godine. Slijedom navedenih pokazatelja smrtnost od karcinoma materničnog vrata u nas je razmjerno niska.

2. Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) je česta i obzirom da se prenosi spolnim putem vezana je uz rizično spolno ponašanje (veći broj partnera, veza s promiskuitetnim partnerom). Uglavnom prolazi bez simptoma i virusi se u velikoj većini (90-95 % slučajeva) spontano eliminiraju iz organizma.

3. Rak materničnog vrata razvit će izrazito mali broj žena s kroničnom zarazom određenim tipovima HPV-a, i to u razdoblju od 20-40 godina. Neki slučajevi karcinoma materničnog vrata nisu povezani s HPV infekcijom.

4. Cjepivo protiv HPV-a promiče se s obrazloženjem, odnosno ciljem smanjenja pobola i smrtnosti od raka materničnog vrata. Do sada, međutim, ne postoje dokazi da je spriječilo ijedan slučaj klinički relevantnog raka materničnog vrata, i da je ijednoj ženi produžilo život. Ono sprječava tek infekciju HPV-om i intraepitelnu displaziju (promjenu na sluznici materničnog vrata koja se smatra prethodnicom invazivnog karcinoma), a i to tek djelomično – samo za neke sojeve virusa, s učinkovitošću od 90-95 %.

5. Djelotvornost cjepiva nedostatno je istražena u muškoj populaciji te u populaciji žena mlađih od 16 i starijih od 26 godina. Trajanje zaštitnog učinka je nepoznato.

6. Tvrdnje nadležnih o tome da je cjepivo protiv HPV infekcije sigurno, odnosno neškodljivo, nisu točne. Naime, nuspojave cjepiva nisu sustavno istražene i nedostatno se prijavljuju, pa nemamo točnih saznanja o njihovoj prirodi i učestalosti.

7. U medicinskoj literaturi postoje brojni izvještaji i opisi klinički značajnih nuspojava koje se povezuju s HPV cjepivom. One uključuju: nesvjesticu, pad krvnog tlaka, glavobolju, gubitak vida, grčeve, trnce, paralizu živaca, sindrom kroničnog umora, alergijske reakcije, autoimune poremećaje, vensku trombozu, plućnu emboliju, upalu gušterače i smrt.

8. Širom svijeta formiraju se udruge oštećenika, koji zajedno s odgovornim liječnicima i znanstvenicima protestiraju i zahtijevaju moratorij na cijepljenje protiv HPV-a. Niču internetske stranice s neovisnim informacijama i svjedočenjima žrtava, snimaju se filmovi i redaju sudske tužbe protiv proizvođača HPV vakcina. Na prezentaciji u Europskom parlamentu 2015. godine otvorena su brojna pitanja i dileme te je zatraženo da zemlje EU prestanu promicati HPV cjepivo. Japanska ga vlada od 2013. godine više ne preporučuje, a brazilska je početkom ove godine smanjila broj doza.

9. Proizvođači HPV cjepiva imaju veliki komercijalni interes u njegovoj prodaji. Ostvarili su izniman utjecaj na znanstvena istraživanja učinkovitosti i sigurnosti cjepiva, na stručnu izobrazbu liječnika te na zdravstvenu administraciju koja ga odobrava i uvodi. Stoga službene tvrdnje i preporuke u vezi s cjepivom protiv HPV-a treba smatrati pristranima i nevjerodostojnima. To vrijedi i za Europsku agenciju za lijekove (EMA) čiji je odbor stručnjaka redom povezanih s proizvođačima vakcina, nedavno zaključio da nema dokaza za vezu cjepiva i određenih zdravstvenih poremećaja.

10. HPV infekcija može se uspješno spriječiti edukacijom o odgovornom spolnom ponašanju (izbjegavanje promiskuiteta, korištenje zaštite pri spolnom odnosu) i redovitim ginekološkim pregledima s PAPA testom. Na internetu su dostupni podaci iz znanstvenih istraživanja koji potkrepljuju navedene postavke. Kao izvor informacija može poslužiti mrežna stranica Inicijative “Cijepljenje – pravo izbora” www.cijepljenje.info. Inicijativa i Udruga stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja i objašnjenja.

Zaključno želimo naglasiti da je ovo pismo motivirano isključivo brigom za interese i dobrobit djece. Htjeli bismo izbjeći ono što se dogodilo u Danskoj gdje nakon masovnog cijepljenja protiv HPV-a gotovo 2000 djevojaka pati od njegovih posljedica. Molimo za pomoć u širenju ovih informacija i unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Građanska inicijativa “Cijepljenje – pravo izbora”

pri Hrvatskoj udruzi za promicanja prava pacijenata

Jasna Karačić

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]