Molba za potpuno i objektivno informiranje o raku materničnog vrata, HPV infekciji i cijepljenju protiv HPV-a

Poštovani,

približava se ovogodišnji Tjedan prvencije raka materničnog vrata (24.-30. siječanj) u kojem će se puno govoriti o toj bolesti i o načinima njezina sprječavanja. Kao i prethodnih godina, posebno će se naglašavati velika proširenost i ozbiljnost bolesti, značaj infekcije humanim papiloma virusom (HPV) i korist od cijepljenja protiv tog virusa.

Svjedoci smo da se iz godine u godinu o ovoj temi javnosti podastiru netočne informacije, odnosno tvrdnje i preporuke bez znanstvenog uporišta.

Dužnost je nadležnih stručnjaka i ustanova, ali i sredstava javnog priopćavanja, dati potpunu i objektivnu informaciju o sadržaju koji je u pitanju. Stoga pozivamo novinare da provjere vjerodostojnost tvrdnji koje dolaze sa službenih "adresa" i poštujući uravnoteženost informiranja te važnost demokratske rasprave, otvore javni prostor onima koji raspolažu drugačijim informacijama i zastupaju drukčija stajališta.

Članovi građanske inicijative "Cijepljenje - pravo izbora" smatraju svojom obvezom obavijestiti javnost o sljedećim obilježjima karcinoma materničnog vrata, infekcije HPV-om i cjepiva protiv HPV-a:

mothers-against-vaccines-630x315

1. Od raka materničnog vrata u Hrvatskoj obolijeva oko 16 od 100 000 žena godišnje. To je 3 % od ukupnog broja zloćudnih bolesti u ženskoj populaciji. Uz liječenje bolest preživi više od polovine žena, odnosno tri čevrtine mlađih od 44 godine. Slijedom navedenih pokazatelja smrtnost od karcinoma materničnog vrata u nas je razmjerno niska.

2. Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) je česta i obzirom da se prenosi spolnim putem vezana je uz rizično spolno ponašanje (veći broj partnera, veza s promiskuitetnim partnerom). Uglavnom prolazi bez simptoma i virusi se u velikoj većini (90-95 % slučajeva) spontano eliminiraju iz organizma.

3. Rak materničnog vrata razvit će izrazito mali broj žena s kroničnom zarazom određenim tipovima HPV-a, i to u razdoblju od 20-40 godina. Neki slučajevi karcinoma materničnog vrata nisu povezani s HPV infekcijom.

4. Cjepivo protiv HPV-a promiče se s obrazloženjem, odnosno ciljem smanjenja pobola i smrtnosti od raka materničnog vrata. Do sada, međutim, ne postoje dokazi da je spriječilo ijedan slučaj klinički relevantnog raka materničnog vrata, i da je ijednoj ženi produžilo život. Ono sprječava tek infekciju HPV-om i intraepitelnu displaziju (promjenu na sluznici materničnog vrata koja se smatra prethodnicom invazivnog karcinoma), a i to tek djelomično – samo za neke sojeve virusa, s učinkovitošću od 90-95 %.

5. Djelotvornost cjepiva nedostatno je istražena u muškoj populaciji te u populaciji žena mlađih od 16 i starijih od 26 godina. Trajanje zaštitnog učinka je nepoznato.

6. Tvrdnje nadležnih o tome da je cjepivo protiv HPV infekcije sigurno, odnosno neškodljivo, nisu točne. Naime, nuspojave cjepiva nisu sustavno istražene i nedostatno se prijavljuju, pa nemamo točnih saznanja o njihovoj prirodi i učestalosti.

7. U medicinskoj literaturi postoje brojni izvještaji i opisi klinički značajnih nuspojava koje se povezuju s HPV cjepivom. One uključuju: nesvjesticu, pad krvnog tlaka, glavobolju, gubitak vida, grčeve, trnce, paralizu živaca, sindrom kroničnog umora, alergijske reakcije, autoimune poremećaje, vensku trombozu, plućnu emboliju, upalu gušterače i smrt.

8. Širom svijeta formiraju se udruge oštećenika, koji zajedno s odgovornim liječnicima i znanstvenicima protestiraju i zahtijevaju moratorij na cijepljenje protiv HPV-a. Niču internetske stranice s neovisnim informacijama i svjedočenjima žrtava, snimaju se filmovi i redaju sudske tužbe protiv proizvođača HPV vakcina. Na prezentaciji u Europskom parlamentu 2015. godine otvorena su brojna pitanja i dileme te je zatraženo da zemlje EU prestanu promicati HPV cjepivo. Japanska ga vlada od 2013. godine više ne preporučuje, a brazilska je početkom ove godine smanjila broj doza.

9. Proizvođači HPV cjepiva imaju veliki komercijalni interes u njegovoj prodaji. Ostvarili su izniman utjecaj na znanstvena istraživanja učinkovitosti i sigurnosti cjepiva, na stručnu izobrazbu liječnika te na zdravstvenu administraciju koja ga odobrava i uvodi. Stoga službene tvrdnje i preporuke u vezi s cjepivom protiv HPV-a treba smatrati pristranima i nevjerodostojnima. To vrijedi i za Europsku agenciju za lijekove (EMA) čiji je odbor stručnjaka redom povezanih s proizvođačima vakcina, nedavno zaključio da nema dokaza za vezu cjepiva i određenih zdravstvenih poremećaja.

10. HPV infekcija može se uspješno spriječiti edukacijom o odgovornom spolnom ponašanju (izbjegavanje promiskuiteta, korištenje zaštite pri spolnom odnosu) i redovitim ginekološkim pregledima s PAPA testom. Na internetu su dostupni podaci iz znanstvenih istraživanja koji potkrepljuju navedene postavke. Kao izvor informacija može poslužiti mrežna stranica Inicijative "Cijepljenje - pravo izbora" www.cijepljenje.info. Inicijativa i Udruga stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja i objašnjenja.

Zaključno želimo naglasiti da je ovo pismo motivirano isključivo brigom za interese i dobrobit djece. Htjeli bismo izbjeći ono što se dogodilo u Danskoj gdje nakon masovnog cijepljenja protiv HPV-a gotovo 2000 djevojaka pati od njegovih posljedica. Molimo za pomoć u širenju ovih informacija i unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,

Građanska inicijativa "Cijepljenje - pravo izbora"
pri Hrvatskoj udruzi za promicanja prava pacijenata

Jasna Karačić
Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Releated

Astra Zeneca i to…

Osvrt u smislu tijeka procesa odobrenja – za laike Umjetna glad za cjepivom stvorena je već puno prije nego što je ono stiglo do nas. Žestoke reakcije na neisporuku Astra Zeneca (AZ) cjepiva nekoliko tjedana prije dolaska na europsko tržište značile su da nas vjerojatno čeka jedna ozbiljna marketinška kampanja. Jednom dijelu javnosti je bilo […]

O važnosti Imunološkog!

Reakcija na objavu o HALMED-u i izostanku analiza cjepiva – pogubni razmjeri štete Nastavno na objavu https://cijepljenje.info/agencija-za-lijekove-ne-provodi-sigurnosnu-analizu-sadrzaja-cjepiva/ javio nam se Zoran Kalinić iz inicijative Naša krv za naše zdravlje – pokrenimo Imunološki odmah, s reakcijom koju prenosimo u cijelosti. Zoran Kalinić je u posljednja dva desetljeća bio uključen u čitav niz projekata u zdravstvu, poput […]