I liječnice u Makedoniji podupiru zakonom neobavezno cijepljenje

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora podržava nastojanja za uvođenjem neobaveznog cijepljenja u susjednim zemljama, posebice Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori… Ujedno zahvaljuje na podršci svojemu radu upućenoj od strane tamošnjih srodnih udruženja i građanskih inicijativa.

Pravo na neobavezno cijepljenje zahtjeva sve veći broj roditelja, ali i liječnika spomenutih zemalja. Izdvajamo dva pisma potpore liječnica iz Makedonije:

 couple-168191_1280

Potpora inicijativi

Inicijativa za ukidanje obveznog cijepljenja djece makedonskih roditelja je u etičkom i zdravstvenom smislu sasvim opravdana.

Svaka medicinska intervencija učinjena bez dobrovoljnog pristanka pojedinca grubo je kršenje čovjekovih prava i temeljne medicinske etike, a nepostojanje prava na izbor je i u izravnoj suprotnosti s Ustavom Republike Makedonije.

S obzirom na mnoštvo nespornih činjenica iz znanstvenog, istraživačkog i statističkog područja koje nipošto ne potvrđuju potrebu za prisilnim, odnosno, zakonom nametnutim cijepljenjem sve djece, smatram da roditelji moraju imati glavnu i isključivu riječ u odnosu na cijepljenje svoje djece.

Država ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne neželjene posljedice po zdravlje cijepljene djece, pa odgovornost pada isključivo na roditelje. Prema tome, uvažavanje odluke roditelja je najlogičniji, pravilan i moralan čin.

Makedonija treba slijediti trend usuglašavanja svoje regulative s regulativom Europske unije, gdje se u 18 zemalja članica zdravorazumsko i isključivo pravo na izbor u vezi cijepljenja daje roditeljima, a građani su zaštićeni i zakonima, pored već zajamčenih prava Ustavom i međunarodnim konvencijama i zakonima.

U skladu sa svime navedenim podržavam inicijativu i dajem svoju potporu za ukidanje prisilnog cijepljenja u Republici Makedoniji.

Dr. Biljana Baleva, spec. radne medicine

* Izvor: Др. Билјана Бакева – Писмо за поддршка за укинување на присилната вакцинација во Македонија

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Sucima Ustavnog suda

Poštovani,

Obraćam vam se kao roditeljima, bakama i djedovima, rodbini i prijateljima i svima onima koji imaju najdragocjeniju stvar na svijetu – DIJETE – u nadi da ćete pozitivno odgovoriti na inicijativu roditelja za ukidanje pozitivnog obveznog cijepljenja.

Dolazak djeteta na svijet je Božji dar. Najljepše što se može dogoditi svakom roditelju, svakoj obitelji, je dolazak na svijet malenog, prekrasnog, no u isto vrijeme najbespomoćnijeg bića kojemu je potrebno mnogo ljubavi, brige, pozornosti i beskrajne predanosti jer se malo biće ne može brinuti samo za sebe i biti koristan član društva.

Treća generacija genetski modificiranih cjepiva koja kao konzervanse sadrže živu, aluminij, formaldehid i genetski modificirane tvari već je desetak godina predmet kontroverza u znanstvenim krugovima. Počinju se pojavljivati bolesti povezane s cjepivima kao što su leukemija, autizam, teške neurološke bolesti, rak, iznenadne dojenačke smrti, dijabetes, astma, atopijski dermatitis. Većina tih komplikacija navedene su kao moguće neželjene posljedice cjepiva u uputama proizvođača i postale su predmet rasprave na simpozijima diljem svijeta među liječnicima i znanstvenicima koji žele najbolje našim malenima koji su naša budućnost.

Djeca 21. stoljeća rastu u puno boljim higijenskim uvjetima, uz prisustvo mnogih kvalitetnih dodataka prehrani na tržištu kojima se poboljšava imunitet djeteta i samim tim se lakše prevladavaju sve bolesti. Tu je i homeopatija koja je prisutna u Makedoniji, a homeopatski se lijekovi mogu kupiti u svakoj ljekarni.

Postavlja se pitanje što izabrati – teške bolesti i smrti, koje su često posljedica cjepiva, ili relativno blage dječje bolesti koje nakon prebolijevanja jačaju imunitet djeteta. Davanje cjepiva protiv hepatitisa B novorođenom djetetu već drugi dan njegova života, oprostite što moram reći, je zločin. Bebi koja je teška oko 3 kg i koja je izlaskom iz majčine utrobe upravo doživjela šok, daje se aluminij, živa, formaldehid. Kolika je mogućnost da beba oboli od hepatitisa B?

Kasnije se jednakim tempom nastavlja s davanjem brojnih cjepiva čiji se broj postojano povećava. Ta cjepiva sadrže živu, aluminij, formaldehid, genetski modificirani materijal, među kojim ćelije majmunskog bubrega i bezbroj drugih nelogičnosti koje nam suvremena farmaceutska industrija plasira kao najbolje za našu djecu. Ovaj genetski modificiran materijal i teške metale kao konzervanse krhko djetetovo tijelo prepoznaje kao otrov i prijetnju tijelu te ga pokušava izbaciti. Djeca s dobrim imunitetom uspijevaju u tome, ali ona koja imaju slabiji imunitet obolijevaju od teških bolesti, a nerijetko završavaju i kobno.

Zato se nadam da ćete, u skladu sa suvremenom europskom regulativom, po kojoj u 18 zemalja Europe pravo odluke o cijepljenju ima svaki roditelj, pozitivno odgovoriti na ovu inicijativu za ukidanje obveznog cijepljenja djece u Republici Makedoniji. Iskonsko je pravo svakog roditelja da izabere što je najbolje za njegovo dijete. Nadam se da razumijete ovu zabrinutost i da ćete odlučiti pravilno i etički ono što je najbolje za našu djecu.

S poštovanjem,

dr. Vesna Neševska, liječnica opće medicine i homeopatkinja

* Izvor: Др. Весна Нешевска – Писмо за поддршка за укинување на присилната вакцинација во Македонија

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]