“Čvor na injekciji može značiti i završetak obveznog cijepljenja i dobivanje prava na izbor”

andy-brandy Brandy Vaughn, Merck-ova zviždačica, i Andrew Wakefield

U Londonu je 14. veljače 2017. godine, samo nekoliko dana nakon debate o sigurnosti cjepiva u Bruxellesu, održano prikazivanje filma "VAXXED - from cover-up to catastrophe". Nakon projekcije redatelj filma dr. Andrew Wakefield (* ) odgovarao je na pitanja iz publike. Europski forum za sigurnost cjepiva, kao jedan od organizatora događanja, tu je priliku iskoristio da dr. Wakefieldu uruči godišnju nagradu za rad na području širenja manje poznate istine o cjepivima. Nagradu je uručio osobno predsjednik EFVV-a, belgijski liječnik dr. Kris Gaublomme.

award2 A. Wakefield i Kris Gaublomme

Govor dr. Krisa Gaublommea, predsjednika Europskog foruma za sigurnost cjepiva na dodjeli godišnje nagrade:

Doktore Wakefield, u ime Europskog foruma za sigurnost cjepiva i svih ovdje prisutnih, dobro došli kući!

Europski forum za sigurnost cjepiva jednoglasno je odlučio da Vas se nominira za našu godišnju nagradu za 2017. godinu.

efvv-award A. Wakefield i Kris Gaublomme

Prije nego objasnim zašto smo donijeli takvu odluku, dozvolite da kažem nekoliko riječi o ovom odličju: kao što vidite, izrađeno je od stakla, a staklo je krhko, kao i zdravlje naših beba i djece; zato trebamo iznimno brinuti o njima. Ono je i prozirno, transparentno, a nije li transparentnost upravo ono što očekujemo od naših znanstvenika i donositelja odluka? Odličje ima oblik injekcije, simbola cijepljenja, ali u ovoj injekciji je čvor. Taj čvor može mnogo toga značiti. Većini nas ovdje prisutnih to znači potpuni kraj cijepljenja. No ono može značiti i završetak obveznog cijepljenja i dobivanje prava na izbor. Mogao bi značiti završetak represije nad ljudima koji se opiru cijepljenju. Mogao bi značiti završetak pohlepe farmaceutske industrije ili prestanak manipulativnog informiranja odnosno dezinformiranja javnosti. Mogao bi značiti prestanak hladne ravnodušnosti prema žrtvama cijepljenja.

helen Tajnica EFVV-a Helen Kimball Broke

Kada smo se u EFVV-u odlučili nominirati Vas za nagradu u 2017. godini, najviše smo se vodili Vašim ostvarenjima u tzv. razdoblju prije povlačenja članka, no i onime što ste ostvarili nakon toga. Što se tiče prvog razdoblja, učinili ste upravo ono što se od liječnika i očekuje: razgovarali ste sa svojim pacijentima i saslušali ih. Niste ih odbili uz obrazloženje da ne poznajete dovoljno problematiku autizma. Kao znanstvenik, išli ste dalje od samog slušanja: tražili ste objašnjenje, pa i više od toga, pokušali ste pomoći toj jadnoj djeci. Kao pravi znanstvenik, uzeli ste u obzir sve činjenice i prilagodili im svoja gledišta i teorije, umjesto da ste ih ignorirali jer se u njih nisu uklapale, kao što, nažalost, čini veliki broj Vaših kolega. Nakon što je članak povučen, doživjeli ste grozne napade, no podnosili ste ih hrabro i dostojanstveno.

helen-2 Tajnica EFVV-a Helen Kimball Broke

Da se razumijemo: trenutno se vodi rat, rat informacijama, a Vi ste, doktore Wakefield, bili više od dvadeset godina na prvoj liniji fronte, primajući metke za sve nas, ali prvenstveno za onu djecu koja se nisu mogla braniti. Posljedica toga su veliki gubici za Vas, no želimo da znate da Vaša hrabrost nije bila uzaludna: upravo zbog Vas, danas mnogi idu Vašim stopama, odbacuju strah i javno istupaju.

kris Kris Gaublomme

Večeras posebno mislim na ljude koji su organizirali ovaj događaj. Ni tvrtke Merck, Sanofi-Pasteur i GlaxoSmithKline zajedno ne mogu zaustaviti niti zastrašiti nekoliko odlučnih britanskih žena i muškaraca koji su djelovali kao složna ekipa. Ako nisu mogli zaustaviti ovu malu ekipu, kako bi onda mogli zaustaviti sve ovdje prisutne, kao i slične grupe u Bruxellesu, Parizu, Rimu i drugdje u svijetu? Ne mogu i neće!

vaxxed-car

Stoga, doktore Wakefield, zbog svega: Vaše mudrosti, hrabrosti, integriteta i kontinuiranih napora da informirate javnost, Europski forum za sigurnost cjepiva Vam dodjeljuje ovu godišnju nagradu.

Čast mi je i privilegija predati Vam ovo odličje.

Čestitam!

(* ) Dr. Andrew Wakefield žestoko je napadan od dijela medicinske struke nakon što je sa suradnicima 1998. godine objavio znanstveni rad kojim ukazuje na moguću povezanost cijepljenja i autizma. Optužili su ga za neznanstven i neetičan pristup, a unatoč tome što su se u međuvremenu pojavili novi dokazi koji potvrđuju navode Andrewa Wakefielda, i dalje ga pojedinci na osnovu iskrivljenih činjenica "blate" i neopravdano ističu da je riječ o šarlatanu među antivakcinistima.

Napis L’affaire Wakefield: Shades of Dreyfus & BMJ’s Descent into Tabloid Science vrlo detaljno opisuje sve što se događalo od 1998. godine kada je rad Wakefielda i njegovih kolega objavljen pa do danas i potvrđuje da je cijela hajka protiv njega namještena od strane farmako-mafije. U napisu se mogu naći, između ostaloga, i pojedinačne izjave najpoznatijih svjetskih stručnjaka kada su cjepiva u pitanju koji potvrđuju navode Andrewa Wakefielda.

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

[PREOKRET] Liječnici mogu prepisivati ivermektin i hidroksiklorokin za liječenje COVIDA-19, odlučio Državni odvjetnik Nebraske SAD-a

Svjedoci smo da se kao nikada do sada politika intenzivno miješa u odnos liječnika i pacijenta, određujući koga će i kako liječnici liječiti. Takvi politički propisi i protokoli često nemaju veze sa znanošću i medicinskom etikom, već je u pitanju nešto posve drugo. U pitanju su interesi pandemijskog marketinga koji se preko određenih struktura i […]