Cjepiva su obavezna? – Iskustva koja se itekako tiču roditelja u Hrvatskoj

Eugenio Serravalle, talijanski liječnik pedijatar i homeopat koji se zajedno s talijanskim udrugama bori za slobodu izbora u vezi cijepljenja, na svojem blogu daje roditeljima savjete kako izbjeći obvezna cjepiva.

“Od uvođenja obveznih cjepiva u Italiji necijepljena djeca nisu smjela pohađati škole, a roditelje se prijavljivalo Sudu za maloljetnike gdje bi se provjeravalo jesu li odgovorni roditelji i zanemaruju li dijete. Danas više nije tako. Mnoge regije, nakon izmjene 5. članka talijanskog Ustava (kojim su izvršene promjene u regionalnom ustroju i autonomiji regija i drugih administrativnih jedinica, op. prev.), izdale su vlastite propise i zakone, pa je tako Regija Veneto za sada ukinula obvezu cijepljenja, a veći dio drugih (Lombardia, Provvinca di Trento, Piemonte, Toscana, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Umbria, Sardegna) odlučio je ne kažnjavati roditelje koji odbijaju taj zahvat. Ostale regije još raspravljaju o sličnim mjerama.

Odbijanje ne utječe na pohađanje nastave, nijednom djetetu ne može se zabraniti pohađanje vrtića, jaslica ili obvezne osnovne škole, čak i kada se u obrascima za upis traži potvrda o imunizaciji.

 Eugenio_Serravalle_ilfattoquotidiano.it   (izvor: ilfattoquotidiano.it)

ŠTO UČINITI KAD SE PRIMI POZIV NA PRVO CIJEPLJENJE?

Budući da je obveza cijepljenja još uvijek važeća, roditelji se ne mogu praviti nemušti. Građanin mora izvršiti obavezu koju mora poznavati, bez čekanja poziva ili požurivanja u telefonskom ili poštanskom obliku od talijanskog Zavoda za javno zdravstvo. Javne službe nemaju obvezu slati pisma jer je program cijepljenja javan i poznat.

TRI VAŽNA KORAKA U ODBIJANJU CIJEPLJENJA AKTIVNIM PRIGOVOROM

Odbijanje cijepljenja aktivnim prigovorom je jednostavno i omogućava da se izbjegnu sporovi, koji su uvijek mogući. Treba pokazati da je odbijanje cijepljenja plod promišljene odluke, svjesne odluke, a ne zanemarivanja.

Stoga treba razmotriti tri ključna momenta:

1. Pismeno javiti razloge vaše odluke da ne cijepite dijete prema prijedlogu Zavoda za javno zdravstvo: u tom dopisu navest ćete privremeni karakter te odluke (dovoljno je napisati ZA SADA) i navest ćete motive odluke ističući oprez i zabrinutost u vezi sigurnosti cjepiva i rizika od neželjenih posljedica. Ovo je najvažnija etapa aktivnog prigovora.

2. Pojaviti se na eventualnim razgovorima na koje će vas pozvati – razgovor je trenutak suočavanja s liječnicima i službenicima u kojem ćete im objasniti svoje stavove. Ne trebate imati medicinsko-znanstveno zanje, to nije ispit, već je to jednostavno trenutak u kojem možete izraziti, kao roditelji, svoje sumnje, brige, strahove od neželjenih posljedica, argumente koje rijetko spominju medicinski službenici.

3. Da bi se završila procedura, često se od vas traži da potpišete obrazac izjave o informiranom odbijanju: ovdje treba biti vrlo oprezan jer je u izjavi često navedeno da su roditelji primili sve kompletne i iscrpne informacije o cjepivima, predstavljajući vaše odbijanje kao banalno odbijanje na temelju ideoloških uvjerenja. Daljnje ponašanje ovisi o individualnoj situaciji u pojedinoj službi i ako imate sumnji obratite se Udruzi da vam ona dade dodatne informacije.

Naša se konkretna pomoć sastoji u tome da Vam, na temelju dosadašnjeg iskustva, damo neke smjernice:

1. Za početak, u prvoj etapi odbijanja navedite rečenice poput ove: “Odlučili smo trenutno odgoditi cijepljenje prema Programu obveznog cijepljenja za naše dijete – ova naša trenutna odluka donesena je nakon čitanja uputa o lijeku, praćenja vijesti, čitanja stručnih tekstova i znanstvenih radova koji dokazuju da rizici povezani s cjepivima ne samo da postoje i dokumentirani su, nego su i česti, te zbog činjenice da nisu predviđena preventivna testiranja kojima bi se odredilo postoji li rizik za naše dijete kojim bi se njegovo zdravlje moglo ugroziti.

2. Za raspravu na razgovorima: Zađite dublje u temu i pokažite što ste sve čitali ili gledali na webu. Kao što je ranije rečeno, ne morate se natjecati s njima u medicinskom znanju, ali pokažite da ste informirani i svjesni svoje odluke.

3. Na kraju, obrazac izjave o informiranom odbijanju: S obzirom na razlike od regije do regije, ako smatrate odgovarajućim prihvatiti potpisivanje obrasca, ne potpisujte ništa bez prethodnog proučavanja svega što je napisano, već tražite da vam dozvole dodati nešto poput ovog:

“Odluka o odgađanju cijepljenja rezultat je dugog i temeljitog proučavanja ove teme, poput čitanja uputa o lijeku, tekstova, znanstvenih publikacija i drugog informativnog materijala. Povrh toga, budući da nam nisu pružene odgovarajuće garancije u vezi neželjenih posljedica, čak i onih dugoročnih, odlučujemo iz predostrožnosti ZA SADA izbjeći primanje predviđenih cjepiva. Ostavljamo prostor za daljnju procjenu u budućoj komunikaciji sa Zavodom.”

Neki zavodi ne prihvaćaju niti korekcije svojih obrazaca, niti dopisivanje ičega na njima. Ne brinite, vaše je pravo poslati Zavodu pisani dokument koji su oni OBVEZNI primiti: to je vaše građansko pravo koje ulazi u opće načelo samoodređenja u zdravstvu zajamčeno Konvencijom o ljudskim pravima i biomedicini, poznatijom kao Konvencija Oviedo. U tom slučaju, ne potpisujte taj obrazac i pošaljite svoju izjavu preporučenom poštom.”

* Izvor: Le vaccinazioni sono obbligatorie?

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]