Ministarstvo zdravstva Republike Italije morat će svaka dva mjeseca doživotno isplaćivati odštetu dječaku koji boluje od autizma, a kojem je 2006. godine injektirano heksavalentno (6 u 1) cjepivo čiji je proizvođač GlaxoSmithKline. Presuda je to Suda za radne sporove u Milanu, koju potpisuje sudac Nicola di Leo, prema kojoj je otkriveno postojanje uzročno-posljedične veze između cjepiva i bolesti, kako piše u obrazloženju.

 

 

Isto tako, prema ekspertizi medicinskog sudskog vještaka Alberta Tornatorea, “postoji vjerojatnost da je autistični poremećaj uzrokovan, na osnovu polimorfizma koji ga je učinio osjetljivim na toksičnost jedne ili više komponenti (ili onečišćenja), cjepivom Infanrix Hexa Sk”.

Heksavalentno cjepivo koje je injektirano u tri navrata tijekom prve godine života, štiti od poliomijelitisa, difterije, tetanusa, hepatitisa B, pertusisa i hemofilus influenze tipa B.

Prije nego se obratila sucu, obitelj dječaka kojemu je danas 9 godina, a autizam mu je dijagnosticiran 2010., predala je 2011. godine odštetni zahtjev Ministarstvu zdravstva, ali je isti odbijen. Odatle odluka da se podigne tužba.

“Od presude 23. rujna je prošlo 60 dana tijekom kojih je Ministarstvo moglo predati žalbu na presudu, ali je nije predalo” – kaže Alessandra Genovesi, dječakova odvjetnica, “i presuda je postala pravomoćna. Želja je obitelji da se u budućnosti za cjepiva uvedu veće mjere opreza.”.

Dječak će svaka dva mjeseca dobivati naknadu čiji će se iznos kretati od 1683 eura, povrh toga dobit će i jednokratnu odštetu.

Na 18 stranica izlaganja imenovani se liječnik poziva na snažan “dokument, kojeg je čuvala tvrtka GlaxoSmithKline, o neželjenim posljedicama koje su primijećene tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva Infanrix Hexa Sk, u razdoblju između listopada 2009. i listopada 2011”. Preciznije, uočeno je “pet slučajeva autizma tijekom ispitivanja, ali su ispušteni (unlisted) s popisa neželjenih posljedica koji je predan zdravstvenim vlastima koje odobravaju stavljanje cjepiva u promet”.

U presudi se navodi, prema zaključcima liječnika, da u cjepivu postoje “specifični etiološki čimbenici za autistični poremećaj, čije prisustvo u cjepivu, iako teoretski minorno kad se kalkulira na temelju kliničkih ispitivanja”, često bude “podcijenjeno, što su nedavno potvrdile i australske zdravstvene vlasti koje su otkrile cjepiva koja sadrže dezinficijens na bazi žive, danas službeno zabranjen zbog potvrđene neurotoksičnosti”.

Prema dosadašnjim saznanjima Aifa – Agencija za lijekove – nije poslala upit za dodatna istraživanja heksavalentnog cjepiva tvrtke GlaxoSmithKline: “Trenutno nisu u tijeku detaljnja istraživanja ovog lijeka koji je ionako podložan, kao i sva cjepiva, post-marketinškom nadzoru”, objašnjava glasnogovornik. I dodaje: “U ovom trenutku nema dokaza o promjenama odnosa korist/rizik za taj proizvod, koji se smatra pozitivnim”.

Pretpostavljena veza između cjepiva i autizma već je godinama u centru široke međunarodne rasprave. Godine 2012. presuda Suda u Riminiju povezala je trovalentno cjepivo (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) sa sindromom Kenner (autizam).

Tada je istupio znanstveni odbor za formiranje Kalendara cijepljenja tijekom života – koji okuplja društva obiteljskih liječnika, pedijatara i sanitarnih stručnjaka: “Tako se riskira da izgubimo povjerenje u instrument prevencije zdravlja djece i čitave populacije.”. Ministra zdravstva pozvali su da uloži žalbu. U toj presudi iz Riminija izvor na kojemu se ona temeljila bila je studija iz 1998. objavljena u časopisu Lancet, a koja je povezivala autizam s cjepivom protiv ospica. Studija je bila povučena iz časopisa nekoliko godina kasnije, jer je proglašena nepouzdanom. Istraga slična ovoj u Riminiju, a također pod pretpostavkom povezanosti trovalentnog cjepiva i autizma, otvorena je ove godine u Traniju.

Raširena panika – prema zdravstvenim vlastima neosnovana – izazvala je posljednje tri godine pad u broju cijepljene djece. Pokret 5 Stelle (Pet zvijezda) u Lombardiji prošlog je ožujka (marta) predao prijedlog zakona kojim bi se ukinula obveza cijepljenja “s obzirom da su u regiji već dostignute visoke razine procijepljenosti te bi se moglo prijeći na informirano i svjesno cijepljenje”.

Odgovor Società di igiene (Sltl – nešto kao Zavod za javno zdravstvo) bio je kratak: “Taj je prijedlog opasan za javno zdravstvo.”.

* Prijevod s talijanskog jezika: Suzana Peša Vučković.

Izvori:

* Il Tribunale: “Bimbo autistico per colpa del vaccino”;

** Vaccino esavalente Infanrix Hexa: casi di autismo insorti durante i trial clinici omessi intenzionalmente dall’azienda produttrice.

Comments closed.