Cijepljenje je bila tema emisije “Otvoreno” prikazane na prvom programu Hrvatske televizije 10. siječnja 2018. godine. Gosti emisije su bili Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Vladimir Draženović, virusolog, voditelj Nacionalnog centra za gripu, Lidija Gajski, specijalistica interne medicine i Petra Šestak, članica Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora.

U emisiji je bilo ponajviše riječi o trenutnom stanju zaraze gripom i ospicama u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, (ne)podudarnosti uvođenja cjepiva za pojedine zarazne bolesti i smanjenja pobola i smrtnosti u Hrvatskoj, nuspojavama cjepiva i njihovom (ne)prijavljivanju mjerodavnim zdravstvenim službama od strane pedijatara te nužnosti objektivnog informiranja roditelja o prednostima i nedostacima cjepiva, kao i zahtjevu uvođenja instituta slobodnog i informiranog pristanka na cijepljenje i u Hrvatskoj po uzoru na brojne zemlje Europe u kojima je cijepljenje preporučeno, a ne obavezno.

Emisiju je vodio novinar Mislav Togonal. Uvodni prilog sadrži izjave Goranke Petrović, epidemiologinje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ), Zlatibora Lončara, ministra zdravstva Republike Srbije, Eve Grlic, epidemiologinje Zavoda za javno zdravstvo Republike Slovenije, dr. sc. Bernarda Kaića, voditelja Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje HZZJZ-a, prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića, pedijatra, prof. dr. sc. Gorana Tešovića, pročelnika Zavoda za infektivne bolesti dječje klinike “Dr. Fran Mihaljević”, Maria Malnara, specijaliste obiteljske medicine iz Švedske i Elene Cindrić, majke.

Na kraju emisije prikazan je i izbor komentara gledatelja, među kojima je i onaj majke kojoj je liječnik poručio: “Ne morate cijepiti svu djecu. Samo onu koju želite zadržati.”.

  • Emisiju možete “skinuti” OVDJE.

Comments closed.