Neke od međunarodnih konferencija, javnih tribina, okruglih stolova i ostalih događanja, izravno ili posredno vezanih uz cijepljenje, na kojima su aktivno sudjelovali članice i članovi Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora, kao i zdravstveni i drugi stručnjaci koji podržavaju rad Inicijative:

“ZA slobodu izbora!” – Zagreb i Split, 9. travnja 2017.

Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu i na Trgu Gaje Bulata u Splitu održana su mirna prosvjedna okupljanja roditelja i drugih građana koji su odlučili i na ovaj način odgovoriti represivnim mjerama zakonodavnog i zdravstveno-obrazovnog sustava te pritisku dijela medija koji nameću obavezu cijepljenja djece.

Prosvjedi u organizaciji Građanske inicijative STOP obaveznom cijepljenju u Republici Hrvatskoj okupili su nekoliko stotina ljudi koji su, “naoružani” transparentima, dali potporu zahtjevu za uvođenje preporuke, a ukidanje zakonske obaveze cijepljenja. Predstavnici Inicijative kratkim obraćanjima bili su jedinstveni u poruci: “Želimo živjeti u demokratskoj zemlji u kojoj će se poštovati sva ljudska i dječja prava!”

Više:

Poruka prosvjeda u Zagrebu i Splitu: “Cijepljenje treba biti odluka roditelja, utemeljena na njihovom slobodnom izboru!”

Cijepljenje: Video-izvještaji s prosvjeda “ZA slobodu izbora” održanih u Zagrebu i Splitu 9. travnja 2017.

Cjepiva – sigurnost pod upitnikom”Bruxelles, 9. veljače 2017.

Organizatori cjelodnevnog skupa bili su Europski forum za sigurnost cjepiva (European Forum for Vaccine Vigilance), čiji je član i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, te francuska zastupnica u Europskom parlamentu Michele Rivasi.

Predstavnici iz Hrvatske bili su specijalistica interne medicine Lidija Gajski, dr. med., te biolog i imunolog Srećko Sladoljev, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj Imunološkog zavoda u Zagrebu.

Izvještaj sa skupa: Bruxelles: Upitna sigurnost cjepiva

*

cijepljen_tribina_sc_zagreb1_srednja-hr_7-12-2016

Cijepljen – biti ili ne biti?” – Zagreb, 7. prosinca 2016.

Na javnoj tribini gornjeg naslova, održanoj u Studentskom centru u Zagrebu, tim ‘PROTIV’ cijepljenja činile su dr. med. Lidija Gajski koja je pričala o preispitivanju cjepiva i njihovog omjera koristi i rizika te dr. vet. med. Ivana Delaš koja je govorila o nuspojavama i upozoravala na manjkavost zdravstvenog sustava u praćenju nuspojava cjepiva.

Tribinu “Cijepljen – biti ili ne biti?” organizirao je Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

*

“Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi” – Zagreb, 7. prosinca 2016.

pucka_pravobraniteljica_strucni_skup_7-12-2016

Na poziv pučke pravobraniteljice, predstavnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenataGrađanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora sudjelovale su na stručnom skupu: “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi”.

Predsjednica Udruge mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije, i članica GI-e Ivana Delaš, dr. vet. med., u Uredu pučke pravobraniteljice osvrnule su se na sustavno kršenje prava na informiranje po pitanju cijepljenja:

Obaveza cijepljenja se izjednačava s prisilom, to jest s pravom da roditeljima netko uskraćuje informacije ili još gore, zastrašuje ih i dovodi u zabludu!

Ukoliko se “informirani pristanak” (koji to de facto nije jer u njemu nisu navedeni SVI relevantni podaci) daje na potpis roditeljima koji sumnjaju u učinkovitost i sigurnost cijepljenja, onda taj isti trebaju potpisati i oni koji na trenutni sustav cijepljenja pristaju!”

*

Predstavnica Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora Ivana Delaš sudjelovala je na Godišnjoj konferenciji Europskog foruma za vigilanciju cjepiva (EFVV – European Forum for Vaccine Vigilance), održanoj u Bukureštu od 30. rujna do 2.listopada 2016.

*

“(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti” – Beograd, 27. svibnja 2016.

prva-regionalna-konferencija-stop-obaveznoj-vakcinaciji-570x350

Prva regionalna konferencija posvećena temi “(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti” održana je u Beogradu, 27. svibnja ove godine, u organizaciji UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju” iz Srbije.

Lidija_Gajski_Beograd_27.5.2016._facebook.com_vakcineinfo

Na konferenciji su sudjelovali:

– dr. Lidija Gajski, dr. med spec. interne medicine (HRV);

– dr. Đula Rušinović Sunara,  dr. med spec. opće kirurgije (HRV) – Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata;

– dr. Jovana Stojković, dr. med spec. psihijatrije (SRB);

– dr. Aleksandar Radojević, dr. med spec. pneumofiziolog (SRB);

– dr. Nemanja Zarić, dr. med, spec. kirurgije (SRB);

– dr. Jagoda Savić, direktorica SOS telefona u Bosni i Hercegovini (BiH) – Udruženje roditelja teško oboljele djece;

– dr. Hajrija Mujović, doktor pravnih nauka, naučni savetnik Instituta društvenih nauka (SRB) – Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije “SUPRAM”;

– advokat Ivo Strujić, (SRB);

Primož Verbić (SLO) – “Evropski Forum za vigilanciju cepiva” (European Forum for Vaccine Vigilance –

EFVV) i drugi.

*

“(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti” – Novi Sad, 26. svibnja 2016.

KONFERENCIJA-u-Beogradu-vakcine-cjepiva-cijepiva.cepiva-570x264

UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju” iz Srbije organizirala je 26. svibnja 2016. godine tribinu pod nazivom “(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti”, koja je održana u Prirodnjačkom muzeju – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Lidija_Gajski_Novi_Sad_26.5.2016._facebook.com_vakcineinfo

Dr. Lidija Gajski, dr. med spec. interne medicine (HRV), govorila je o medicinskim aspektima vakcinacije, dr. Đula Rušinović Sunara, dr. med spec. opće kirurgije (HRV) – Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, o bioetičkim i pravnim aspektima vakcinacije, a advokat Milorad Mihailović o pravnim aspektima vakcinacije.

*

“ZA slobodu izbora!” – Zagreb, 10. svibnja 2015.

za_slobodu_izbora

Građanska inicijativa “ZA slobodu izbora!” organizirala je 10. svibnja 2015. mirno prosvjedno okupljanje na Trgu Francuske Republike u Zagrebu za slobodu izbora pri donošenju odluke o (ne)cijepljenju djece u Hrvatskoj.

Prosvjed je okupio oko 200 roditelja iz Zagreba i drugih gradova Hrvatske, a osobnim sudjelovanjem podržali su ga, između ostalih, predsjednik političke stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić i imunolog dr. sci. Srećko Sladoljev.

Istoga dana i u isto vrijeme javni skupovi u organizaciji GI “Za slobodu izbora!” s istim ciljem održani su i u Dubrovniku i Puli. Javni skupovi protiv obaveze i prisile cijepljenja, a za poštivanje roditeljskog prava na slobodan informirani pristanak ili odbijanje cijepljenja upriličeni su 10. svibnja 2015. godine i u više gradova susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske (i nešto ranije Češke).

Pismo podrške skupu uputila je i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.