dr. LIDIJA GAJSKI O GORUĆIM PROBLEMIMA U ZDRAVSTVU

U sklopu projekta “Moje zdravlje moje pravo – zajedno za prava pacijenata u RH” u PODCAST-u CEIP razgovarali su s dr. Gajski o najčešćim problemima i načinima kako te probleme riješiti kada su u pitanju prava pacijenata:

„Objektivno informiranje pacijenata u postojećem sustavu ne može se ostvariti jer je i sam liječnik dezinformiran …liječnici često ni sami ne znaju o tome što preporučuju pacijentu pa čitav koncept informiranog pristanka dolazi u pitanje (…)

Problem u liječništvu je i u specifičnom mentalitetu koji su liječnici preuzeli, a radi se o tehničkom, biorokratskom mentalitetu gdje se s ljudima postupa kao sa strojevima. Liječnici danas rade prema uniformiranim smjernicama (…)

Etika iz medicine nestaje …izgubio se osobni odnos liječnika prema pacijentu ali i osobna odgovornost prema pacijentu…liječnici se skrivaju iza smjernica, naputaka birokratskog aparata koji je otuđen od pacijenta (…)

Problem se povećava uvođenjem e- zdravstva, zdravstva na daljinu, a planira se i uvođenje umjetne inteligencije u zdravstvo (…)

Bolesti se ne liječe nego se održavaju kroničnima i stvaraju se nove (…)


Polovica lijekova danas u primjeni je suvišna, nepotrebna … oko trećina pretraga je nepotrebno i oko 10% operacija (…)

Cjepivo protiv covida uopće nije cjepivo nego genska uputa za proizvodnju toksičnog proteina … širenje bolesti uopće nije istraživano, ali se ljude zatvaralo … Covid kriza dodatno je ugrozila prava pacijenata, nije bilo informiranog pristanka, ali je bilo zlostavljanja strahom … dakle, bilo je psiholoških metoda nepotrebnog uzbunjivanja što je u stvari kazneno djelo… čitav niz iz područja prava pacijenata je prekršen, da ne govorim o osnovnim ljudskim pravima (…)

Generalno, cijepljenje je medicinski postupak s najmanje dokaza o djelotvornosti i sigurnosti. Također, to je i najmanje ispitani postupak u medicini. Tako da svatko tko vam kaže da su cjepiva sigurna i učinkovita, taj ili ne zna ili namjerno laže, odnosno manipulira. Većina bolesti protiv koje se djeca danas cijepe ili su iskorijenjena ili su blage pa ne predstavljaju opasnost za dijete. Fama o tome da su cjepiva iskorijenila bolesti i spasila silne milijune ljudi apsolutno ne stoji. Ogromna količina znanstvene literature potvrđuje da se te bolesti nisu iskorijenile zbog cijepljenja (niti je zbog cijepljenja pala smrtnost), nego zbog drugih mjera, higijenskih, sanitarnih, edukacijskih, bolji uvjeti rada, života itd.“

***Tekst preuzet od Hrvoja Pendea