Danas od 11 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu te na Trgu Gaje Bulata (HNK Split) u Splitu održala su se mirna prosvjedna okupljanja roditelja i drugih građana koji su odlučili i na ovaj način odgovoriti represivnim mjerama zakonodavnog i zdravstveno-obrazovnog sustava te pritisku dijela medija koji nameću obavezu cijepljenja djece.

Prosvjedi u organizaciji Građanske inicijative STOP obaveznom cijepljenju u Republici Hrvatskoj okupili su nekoliko stotina ljudi koji su, “naoružani” transparentima, dali potporu zahtjevu za uvođenje preporuke, a ukidanje zakonske obaveze cijepljenja. Predstavnici Inicijative kratkim obraćanjima bili su jedinstveni u poruci: “Želimo živjeti u demokratskoj zemlji u kojoj će se poštovati sva ljudska i dječja prava!”

(fotoizvor: Slavko Midzor / Pixsell)

Na skupovima je pročitan i sljedeći proglas:

 

Pravo na slobodni i informirani pristanak temeljno je pravo svakog pacijenta iz kojeg izviru brojna druga prava, a koje je u Republici Hrvatskoj zajamčeno međunarodnim ugovorima (koji su po pravnoj snazi iznad zakona), pravom EU (s izravnom primjenom od strane državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima), te domaćim propisima. U tom smislu odredbe ZZPZB-a kojima je cijepljenje regulirano kao obveza pod prijetnjom novčane sankcije su neusklađene, odnosno u izravnoj su koliziji s navedenim pravnim izvorima, preciznije negiraju ih, što rezultira pravnom nesigurnošću. Cijepljenje kao preporuka jest praksa 18 od 28 država članica EU iz čega proizlazi kako ”opće dobro / javni interes” nije argument za obvezu cijepljenja.

Nitko ne smije biti podvrgnut mučenju, neljudskom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju… Preventivna medicinska intervencija može se provesti samo uz prethodni i slobodni pristanak dotične osobe koji podrazumijeva dobivanje dostatnih informacija, a može se povući u bilo koje vrijeme i iz bilo kojeg razloga bez nepovoljnih posljedica i šteta… Svi postupci medicinske prevencije moraju se planirati i provoditi tako da se očuva ljudsko dostojanstvo, integritet osobe i prava pacijenata, a posebno pravo na informiranost i samostalno odlučivanje… Interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad samim interesom društva ili znanosti

Drugim riječima, nitko nema pravo u nečije tijelo unositi nasilnim putem NIŠTA što se odnosi i na cijepljenje kojim se u ZDRAV organizam unose strane tvari uz rizik TRAJNOG OŠTEĆENJA I SMRTI. Proglasiti postupak unosa stranih tvari bez slobodnog i informiranog pristanka u zdrav organizam uz rizik trajnog oštećenja i smrti obvezom pod prijetnjom novčane sankcije je tiranija, a ne ispravan izbor kojim se navodno štiti zdravlje djeteta i djetetovog prava na zdravlje. Tvrdnja da je cijepljenje ispravan izbor pretpostavlja nepostojanje kontraindikacija za svako cjepivo. Kako kontraindikacije evidentno postoje, što dokazuje da niti jedno cjepivo u potpunosti nije sigurno za primjenu, onda nema nikakvog stručnog argumenta za navode da je odbijanje cijepljenja “pogrešan izbor”. Tvrdnja da je aktivna imunizacija najdjelotvornija mjera zaštite je samo pretpostavka, ne i apsolutna istina u suprotnom bi ista tvrdnja bila argumentirana relevantnim studijama, koje je upravo, uopće nemoguće provesti bez dovođenja u opasnost dječjih života.

(fotoizvor: STOP obaveznom cijepljenju u RH)

U svakoj uputi o cjepivu piše:

1. PRIJE CIJEPLJENJA DJETETA, PAŽLJIVO PROČITAJTE OVU UPUTU! SAČUVAJTE OVU UPUTU. MOŽDA ĆETE JE MORATI PONOVNO PROČITATI. ZA PODROBNIJE INFORMACIJE ILI SAVJET OBRATITE SE LIJEČNIKU ILI LJEKARNIKU.

2. NITI JEDNO CJEPIVO NE PRUŽA STO POSTOTNU ZAŠTITU.

3. KONTRAINDIKACIJA ZA CIJEPLJENJE JE PREOSJETLJIVOST NA BILO KOJU KOMPONENTU CJEPIVA. VAŠE DIJETE SE NE SMIJE CIJEPITI AKO JE ALERGIČNO (PREOSJETLJIVO) NA DJELATNE TVARI ILI BILO KOJI DRUGI SASTOJAK CJEPIVA ILI JE IMALO REAKCIJU NA CJEPIVO KOJE IMA ISTE KOMPONENTE KAO I OVO CJEPIVO.

4. PRIJAVLJIVANJEM NUSPOJAVA MOŽETE PRIDONIJETI U PROCJENI SIGURNOSTI OVOG LIJEKA.

Kao što nitko nema pravo izravno ugrožavati živote i zdravlje drugih necijepljenjem, tako nitko nema pravo tražiti da se ugrozi zdravlje drugih cijepljenjem iz čega proizlazi da je cijepljenje zapravo odluka roditelja utemeljena na njihovom slobodnom izboru koji bi trebao predstavljati opću mjeru zaštite pučanstva od zaraznih bolesti s kojom se slažu. Ukoliko suglasnost izostane treba ponuditi neko drugo rješenje bez interferiranja u sferu inkriminiranog ponašanja pozitivnim Kaznenim zakonom poput zlostavljanja, prisile, prijetnje, ucjene, a uz osiguranje svih građanskih prava.

Pravo na zdravlje” znači pravo na dostupnu zdravstvenu uslugu, što uključuje pravo na odluku o prihvaćanju odnosno neprihvaćanju iste. Negiranje prava roditelja na odluku u ime svog malodobnog djeteta predstavlja izravnu prijetnju svakom obliku uživanja ljudskih prava.

*

Naposljetku, evo i videa koji ne ostavlja sumnje u to tko od zdravstvenih stručnjaka iznosi provjerene činjenice i ukazuje na istinu o cjepivima i cijepljenju:

Share this article

Comments closed.