Je li CDC zanemario čvrste dokaze o konvulzijama i smrti nakon DTP cjepiva?

Opsežna studija provedena prije 20 godina pokazala je da se febrilne konvulzije koje su u nekim slučajevima dovele do smrti vjerojatnije pojavljuju s proizvodima kombiniranog cjepiva, kao što je DTP cjepivo (za difteriju, tetanus i pertusis).

Kada je panel Savjetodavnog odbora za praksu cijepljenja (ACIP) Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao nesigurna, neučinkovita mRNA cjepiva protiv COVID-19 u rutinski pedijatrijski raspored za djecu bez potpune licence američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i bez ikakvih jamstava dugoročne sigurnosti, cijeli je raspored doveden u pitanje iz perspektive kliničke indikacije, medicinske nužnosti, sigurnosti i učinkovitosti.

Je li moguće, od vremena puštanja u upotrebu starijih cjepiva, da medicinska zajednica te CDC i ACIP ignoriraju čvrste podatke i sigurnosne probleme s utvrđenim “starijim” cjepivima iz kalendara cijepljenja?

Sudjelovao sam u novijim raspravama međuvladinog odbora u zgradi Senata Arizone kada je predstavljen rad objavljen prije više od 20 godina o cjepivima protiv difterije, tetanusa i hripavca.

Rezultati su bili zapanjujući.

Geier i Geier su objavili opsežnu studiju (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20597817/) i jednu od prvih te vrste u to vrijeme koristeći CDC-ijev VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System).

Hipoteza je bila da je veća vjerojatnost pojave febrilnih konvulzija s kombiniranim cjepivima i koja bi u nekim slučajevima dovela do smrti.

Evo što su učinili:

„Stope incidencije izračunate u ovoj studiji temelje se na procjenama CDC-a o broju doza primjenjenih tijekom razdoblja studije:
🔺121 954 137 doza DTP-a kao cijelostaničnog cjepiva;
🔺54 611 651 doza acelularnog DTP-a (DTaP); te
🔺 9 335 142 doze DT-a

“Pozadinska stopa razvoja konvulzija kod djece temelji se na procjenama izvješća Instituta za medicinu iz 1991. od 0,2 na milijun djece dnevno.”

Pronašli su više slučajeva (pojava/milijun) febrilnih napadaja i smrti nakon cijelostaničnog DTP-a, DTaP-a, DT-a, u silaznom, nelinearno stupnjevanom načinu, a rizici su bili u tijesnom vremenskom odnosu.

Ovo je zabrinjavajuće zbog povezanosti između febrilnih konvulzija nakon cijepljenja i epilepsije u djetinjstvu/odrasloj dobi koja zahtijeva lijekove i s razvojem neuropsihijatrijskih stanja uključujući autizam.

Ukratko, niti jedno cjepivo nije savršeno sigurno. Kombiniranje više proizvoda u jednu injekciju povećava reaktogenost i rizik od katastrofalnog ishoda.

Kako roditelji i liječnici počinju donositi pronicljivije odluke, mogli bi razmisliti o odabiru manje složenih proizvoda, te davanju u kasnijoj dobi.

Alternativno, neki roditelji i liječnici mogu izabrati da dijete bude “prirodno” ili potpuno necijepljeno, što ima najbolje ukupne rezultate u suvremenim studijama u ovom trenutku.

Difterija i hripavac lako se liječe antibioticima, tako da je brzo prepoznavanje i liječenje takve rijetke infekcije uvijek opcija za roditelje.

Tetanus se može spriječiti dobrom njegom rana te antibioticima za duboke razderotine tkiva i ubodne rane.

Autor:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*