Zapanjujuća nesnošljivost prema necijepljenoj djeci i njihovim roditeljima

U svom novom članku Kome doista može koristiti huškanje na strah od cjepiva?, objavljenom u Jutarnjem listu 13. travnja 2017.godine, doajen našeg novinarstva, sveučilišni profesor Inoslav Bešker napisao je da necijepljenu djecu ne želi vidjeti u vrtiću, školi, metrou, ni autobusu. Za njih je predvidio "kućno obrazovanje, ili zatvoreno igranje u getu za paranoike". Povlači paralelu s ekstremistima - "dok samo zastupaju mahnito mišljenje, slobodno im, ... Ali ako krenu ubijati - a klice ubijaju - imam i moralno i zakonsko pravo na samoobranu."

(izvor: jutarnji.hr, foto: Damjan Tadić / Cropix)

Pretpostavljamo da gospodin Bešker ovaj tekst nije pisao u bunilu i da je bio svjestan značenja riječi koje rabi. Ako je tako, radi se o zapanjujućoj demonstraciji netolerancije prema drugom i drugačijem i o jasnom govoru mržnje s fašistoidnim elementima. U diskursu profesora Beškera necijepljenu djecu i njihove roditelje treba po uzoru na rasne zakone izolirati, a obzirom da su u stvari (neizravni) ubojice, imamo se pravo od njih na isti način braniti. Ovakav destruktivan, predrasudom opterećen stav i svjetonazor teško da se može naći i u anonimnim komentarima na internetu; nakon takve izjave nogometni navijač bio bi priveden u policiju i vjerojatno odgovarao na sudu.

Osim militantne nesnošljivosti prema neistomišljenicima, iz teksta dr. Beškera vidljivo je i elementarno nepoznavanje materije o kojoj piše, kako njenog medicinskog, tako i etičkog i pravnog aspekta.

Dr. Bešker očito ne zna da većina cjepiva nema dokazanu učinkovitost u sprječavanju zaraznih bolesti.

Nije svjestan da nijedno cjepivo nije prošlo evaluaciju odnosa koristi i štete.

Nije pročitao stotine znanstvenih izvještaja i istraživanja koji ukazuju na kratkoročne i dugoročne štetne učinke cijepljenja.

Ne zna da je biznis s vakcinama izrazito profitabilan zbog višekratne primjene cjepiva protiv sve više bolesti, na brzorastućem tržištu ogromne svjetske populacije, iz generacije u generaciju. A vakcine proizvode nove bolesti i nova tržišta za lijekove.

Ne želi doznati o brojnim dokazima o tome da stručnjaci i institucije koji promiču cijepljenje rade u interesu proizvođača cjepiva, a ne u interesu javnog zdravlja.

Nije mu poznat sadržaj konvencija i deklaracija o zaštiti ljudskih prava u području biomedicine i zakona o pravima pacijenata, koji zabranjuju medicinske postupke protiv volje pacijenta.

Ne zna da se pravo autonomije u vezi s odlučivanjem o integritetu vlastitog tijela može povrijediti samo iznimno, i to uz uvjet da je korist za društvo puno veća od štete za pojedinca, što u slučaju cijepljenja nije slučaj, niti je obrazloženo.

Dr. Bešker ne zna ništa o cijepljenju niti o etičkoj dimenziji zakonske obveze cijepljenja. Reference su mu pjesnici i sjećanja iz mladosti. Tom metodologijom gradi i fantastičnu, apsurdnu konstrukciju da iza širenja straha od cjepiva stoji farmaceutska industrija. Piše da nije poklonik teorije urote. Drži se "davne maksime da je najjednostavniji odgovor obično i najvjerojatniji".

Kada već ne želi čitati i istraživati, neka se osloni na tu zdravorazumsku maksimu i pretpostavi da s cjepivima ipak nešto ne valja kad im se opire sve veći broj ljudi. Ako im ne želi pomoći, neka im barem više ne smeta.

Napomena: Inoslav Bešker autor je knjige "Istraživačko novinarstvo". Dobitnik je nagrade "Joško Kulušić" Hrvatskog helsinškog odbora, koja se dodjeljuje istaknutim novinarskim autorima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Lidija Gajski

Releated

Utjecaj cijepljenja na pad smrtnosti je preuveličan

Kad je riječ o cjepivima, ali i drugim medicinskim temama, stručni se autoriteti redovito pozivaju na znanstvene nalaze. No mnoštvo je dokaza da su oni često nevaljani i nevjerodostojni. O tome kako se manipulira metodologijom istraživanja cjepiva u više smo navrata pisali na ovoj stranici. U članku iz travnja 2019. potanko je opisano kako je […]

PREDSTAVLJAMO NOVI LETAK „Želim zdravlje, biram zdravlje“

Tjedan imunizacije 2020. Ove godine je Svjetski tjedan imunizacije obilježen od 24. do 30. travnja. Obzirom na aktualnu situaciju zbog koje su onemogućeni izlasci i okupljanja na našim trgovima i ulicama, tjedan smo obilježili na našoj facebook stranici, Cijepljenje – pravo izbora, na kojoj smo dnevno objavljivali grafove koji prikazuju trendove pada smrtnosti od zaraznih […]