Za postizanje visoke procijepljenosti liječnici-cjepitelji poučavaju se komunikacijskim vještinama

Jednom kada roditelji zauzmu negativan stav prema cijepljenju teško je ponovno postići povjerenje i vratiti se na početak. U tom smislu trebalo bi osmisliti i planirati način komunikacije o cijepljenju već od prvog pregleda u dobi od mjesec dana pa nadalje, bez obzira na početni pozitivan stav glede cijepljenja." (* 1)

Većina nas podrazumijeva da je zakonodavcu, zdravstvenim autoritetima, službenicima u zdravstvenim ustanovama svrha rada zdravlje nacije i svakog pojedinca. Kad se radi o cijepljenju kao preventivnoj mjeri kojom se želi očuvati javno zdravlje, čini se da ipak zdravlje pojedinca i zajednice nije primarni cilj. Naime, da je to zaista tako, onda bi se na svim razinama političkog, zdravstvenog i obrazovnog sustava, bez izuzetka, donosilo propise i poduzimalo mjere kojima će se osigurati kvaliteta proizvoda, tj. cjepiva, kako bi se na minimum smanjila mogućnost neželjenih reakcija, nuspojave bi se aktivno pratile, a roditeljska zapažanja o njima uvažavala.

Sukladno tome očekivalo bi se da se liječnike-cjepitelje već od inicijalnog obrazovanja i kroz kasnija stručna usavršavanja objektivno, bez utjecaja industrije, educira o svim sastojcima cjepiva, načinu na koji ona djeluju na naš organizam, mogućim neželjenim reakcijama i kako ih prepoznati.

Nažalost, stvarnost je drugačija: umjesto te vrste edukacije, današnji liječnici ako žele ostati u sustavu, moraju razmišljati i djelovati unutar zadanih okvira službene doktrine te dobivaju edukaciju iz područja komunikologije, a sve kako bi savladali vještine kojima će roditelje male djece "privesti" k' cijepljenju.

Tako se održavaju tečajevi, seminari, izdaju brošure i priručnici s ciljem da se liječnicima-cjepiteljima usavrše komunikacijske vještine te da bi savladali razne pristupe "roditeljima koji dvoje oko cjepiva" (vaccine hesitant parents) kako u ordinaciji, tako i na javnim mjestima.

Jedan od priručnika kojim se koriste hrvatski liječnici je ECDC-ov "Razgovarajmo o zaštiti" (* 2). Priručnik se može naći na Internetu kao ppt prezentacija, no za uporabu u liječničkoj ordinaciji izrađen je u obliku stolnog kalendara.

Kao jedan od najčešće korištenih pristupa kojeg navodi priručnik MAYO klinike (* 3), izrađen prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (CDC), a može se naći također na Internetu, jest C.A.S.E. pristup. Prema Robertu M. Jacobsonu, autoru ovog priručnika, C.A.S.E. pristup objedinjuje osnovne postavke dobre komunikacijske prakse primijenjene na cijepljenje u svakodnevnoj praksi.

C.A.S.E je akronim engleskih riječi; Corroborate (potvrditi, potkrijepiti, posvjedočiti); About me (o meni), Sciences (znanost) i Explain (objasni, savjetuj). U prvom koraku (Corroborate - potvrdi, potkrijepi, posvjedoči) liječnik mora potvrditi brigu roditelja i naći zajedničku točku u kojoj se slažu. Na primjer, potvrditi da postoje bojazni od nuspojava. Važan je ton razgovora u kojemu nećemo pokazivati netrpeljivost prema roditeljima koji dvoje ili odbijaju cijepljenje djece. Tako se, npr. daju upute poput kakve se izjave mogu rabiti u razgovoru: "Vi i ja želimo isto za Vaše dijete, želimo da Vaše dijete bude zdravo" ili "Znam da se brinete, normalno je da se brinete."

U koraku About me (o meni) liječniku se daju preporuke da upozna roditelja s činjenicama na temelju kojih liječnik gradi svoje stavove i preporuke za cijepljenje, odnosno da predstavi svoju stručnost ne minorizirajući znanje roditelja. Preporučuju se izjave poput: "Upravo sam se vratio s kongresa na temu cijepljenja" i slično.

Treći je korak Science, u kojem se preporuča da liječnik svoja znanja o cjepivima potkrijepi najnovijim znanstvenim spoznajama i činjenicama. Kao mogući način razgovora nudi se: "Taj rad potvrdio je da cjepivo protiv ospica-zaušnjaka-rubeole nije povezano s autizmom."

Posljednji korak naziva se Explain / Advice (objasniti, savjetovati): objasniti svoj stav o cijepljenju koji je izgrađen na znanstvenim dokazima. Primjerice: "Cjepiva su važna u prevenciji zaraznih bolesti" ili "Cjepiva preveniraju bolesti koje mogu uzrokovati ozbiljne posljedice djetetu."

Pristup C.A.S.E. ima temelje u klasičnoj Aristotelovoj retorici.

Neki drugi priručnici educiraju, pak, zdravstvene djelatnike koji će istupati u javnosti, na debatama, tribinama i u drugim sličnim situacijama, kako se suočavati i raspravljati s ljudima koji negiraju učinkovitost i sigurnost cjepiva. Tako se u brošuri "How to respond to vocal vaccine deniers in public" (* 4) u izdanju Svjetske zdravstvene organizacije (CDC) može naći strategija s brojnim savjetima za suočavanje s protivnicima cijepljenja u javnosti.

Strategija navodi načela na temelju kojih je razrađena, potom u kojoj se situaciji primjenjuje, tko je ciljana publika, tko bi trebao govoriti, što čini dobrog govornika, kako se ponašati ako rasprava postane "strastvena", kako se zaštititi i da li uopće sudjelovati u takvoj jednoj raspravi.

Izdvojit ćemo samo nekoliko preporuka odnosno pravila. Pravilo broj 1: "obraćate se javnosti / publici, a ne glasnom protivniku cijepljenja". Objašnjenje: "vrlo su male, gotovo nikakve šanse da ćete promijeniti stav onoga tko odlučno odbija cijepljenje. Treba se usmjeriti na one koji još samo sumnjaju." Pravilo broj 2: "Ciljajte na to da ispravite sadržaj onoga ŠTO govori i razotkrijte tehniku koju rabi glasni protivnik cijepljenja."

Svjetska zdravstvena organizacija i javnozdravstvene ustanove diljem svijeta koje djeluju po njenim preporukama, koriste se svim mogućim sredstvima za postizanje visoke procijepljenosti, a ovdje smo prikazali tek jedno od sredstava koje im je na raspolaganju. Osim edukacija liječnika o psihologiji, komunikologiji, govorništvu, rabe se i zastrašivanja, diskriminacija, poticanje uvođenja zakonske obveze cijepljenja, praćenje društvenih mreža, zataškavanje i sustavno gušenje svake drugačije misli. Iskreno sumnjamo da je u pozadini samo briga za zdravlje i dobrobit čovječanstva.

Suzana Peša Vučković

Izvori:

1. Gordana Pelčić Cijepljenje i komunikacija (PDF), Medicina fluminensis, Vol. 52, No. 4, p. 477-489 (2016.)
2. Priručnik Razgovarajmo o zaštiti (PDF)

3. Priručnik MAYO klinike (PDF) - C.A.S.E. pristup

4. Brošura How to respond to vocal vaccine deniers in public (PDF)

Vezano uz temu ovoga napisa, prenosimo i post s Facebook stranice Cijepljenje - pravo izbora:

Liječnici koji će vam iskreno odgovoriti na pitanje što i koliko zaista uče o cjepivima na fakultetu, reći će vam da eventualno nauče službeni kalendar cijepljenja i osnovno prepoznavanje bolesti protiv kojih se cijepi. O sastojcima, nuspojavama, toksičnosti nema niti jedne riječi. No, srećom, kasnije se redovito usavršavaju.

Tako na primjer, dobivaju edukaciju iz područja komunikologije gdje ih se trenira kako komunicirati s roditeljima koji se dvoume cijepiti ili ne: ukoliko cijepljenje nije obvezno, onda je pristup relativno pristojan, nastoji se razumjeti roditeljeve dvojbe i uvjeriti ga da razloga za strah nema.

Ako je, međutim, cijepljenje obvezno, u uvjeravanje se uključuje prijeteće spominjanje zakonske obveze, nemogućnosti putovanja u inozemstvo, studiranja, upisivanja u vrtiće ili škole, čak i ako su neke od tih tvrdnji neistinite, poput slične tvrdnje na službenom pozivu za cijepljenje u Hrvatskoj (pozadina obrasca 4).

Jedna od laži koje se šire na SLUŽBENOM POZIVU ZA CIJEPLJENJE (obrazac br. 4) u Hrvatskoj je i tvrdnja da se u zemljama s preporukom cijepljenja necijepljena djeca ne mogu upisati u vrtiće.

Drugo područje za koje se liječnicima-cjepiteljima organiziraju edukacije je kako se ponašati u javnosti, u medijima, javnim raspravama gdje se suočavaju s ljudima koji propituju sigurnost i učinkovitost cjepiva.

Treće je savladavanje vještina komunikacije s roditeljima koji prijave neželjene reakcije NAKON cijepljenja. Strategije su vrlo detaljno razrađene, no u ovoj posljednjoj sve se može svesti na: "tegoba nije od cjepiva, slučajno vremenski koincidira s cijepljenjem ili je dijete već imalo neki zdravstveni problem koji nije na vrijeme uočen." Amen!

Drago mi je da nas tako dobro istrenirani liječnici SAVJETUJU o cijepljenju.

Releated

Astra Zeneca i to…

Osvrt u smislu tijeka procesa odobrenja – za laike Umjetna glad za cjepivom stvorena je već puno prije nego što je ono stiglo do nas. Žestoke reakcije na neisporuku Astra Zeneca (AZ) cjepiva nekoliko tjedana prije dolaska na europsko tržište značile su da nas vjerojatno čeka jedna ozbiljna marketinška kampanja. Jednom dijelu javnosti je bilo […]

O važnosti Imunološkog!

Reakcija na objavu o HALMED-u i izostanku analiza cjepiva – pogubni razmjeri štete Nastavno na objavu https://cijepljenje.info/agencija-za-lijekove-ne-provodi-sigurnosnu-analizu-sadrzaja-cjepiva/ javio nam se Zoran Kalinić iz inicijative Naša krv za naše zdravlje – pokrenimo Imunološki odmah, s reakcijom koju prenosimo u cijelosti. Zoran Kalinić je u posljednja dva desetljeća bio uključen u čitav niz projekata u zdravstvu, poput […]