Vrijede li naša djeca manje od teladi!?

Iz proračuna Republike Hrvatske 2016. godine izdvojeno je čak 17 milijuna kuna (* 1) za preventivno cijepljenje svih goveda u Hrvatskoj (njih oko 425 tisuća) protiv bolesti kvrgave kože (BKK). Hitnu provedbu preventivnog cijepljenja goveda protiv BKK-a na prostoru cijele države zatražila je Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život. Ministarstvo poljoprivrede cjepivo je kupilo izravnom pogodbom, a ne javnim natječajem, uslijed čega bi se Republika Hrvatska mogla suočiti sa  sudskom tužbom “teškom“ nekoliko milijuna kuna (* 2) .

Posljedice cijepljenja su uginuće određenog broja goveda, pobačaj dijela teladi, pobolijevanje krava, smanjenje mliječnosti i do 25 posto,… (* 3), no po utvrđivanju znatnih šteta Ministarstvo poljoprivrede najavilo je novo preventivno cijepljenje goveda protiv iste bolesti u proljeće 2017. Ministarstvo poljoprivrede najavilo je i isplatu dijela spomenute štete nastale kao posljedica preventivnog cijepljenja protiv BKK-a u 2016. godini (* 4), no posve je izvjesno da dijelu uzgajivača goveda i mljekara stvarnu štetu (često višestruko veću od priznate) neće biti moguće nadoknaditi.

U večernjem Dnevniku objavljenom na Prvom programu Hrvatske televizije 11. veljače 2017. prikazan je i prilog pod naslovom Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože izazvalo brojne posljedice kod goveda (* 5). Iz priloga je vidljivo da je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo oštećenim poljoprivrednicima novac za uginule krave i telad te da je iz proračuna RH predviđena i nadoknada za gubitke u proizvodnji mlijeka. No, pročitate li objavu pod gornjim linkom HRT-a, koja prati video-prilog iz spomenutog Dnevnika, a koju smo niže prenijeli u cijelosti, nameće se niz pitanja. 

U kojoj mjeri je cijepljenje goveda usporedivo s cijepljenjem ljudi po pitanju brzopleto donesenih odluka, zakonski upitnih nabavki cjepiva, upitne kakvoće cjepiva te vremena i načina njegove primjene, odgovornosti sustava prijavljivanja nuspojava,…?

Možemo li povući usporednice među posljedicama cijepljenja krava i teladi s onima pri cijepljenju djece?

Kako je moguće da u Hrvatskoj postoji sustav nadoknade štete počinjene cijepljenjem na temelju prijavljenih nuspojava cijepljenja za domaće životinje, ali ne i za djecu?

Zašto Ministarstvo zdravlja previđa i prihvaća spomenuti – neprihvatljiv i tragično prevelik – nesrazmjer odnosa prema zdravlju naše djece i zdravlju naših goveda?

goveda_cijepljenje_bkk_hrt1_11-2-2017

Izvori:

(* 1) Preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože počinje u ponedjeljak, s istoka i juga Hrvatske

(* 2) Prijeti milijunska tužba zbog izravne nabave cjepiva?

(* 3) Nakon cijepljenja protiv BKK-a krave ugibaju, daju manje mlijeka i pobacuju

(* 4) Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: U Hrvatskoj postoji sustav nadoknade štete počinjene cijepljenjem za domaće životinje, ali ne i za djecu!

(* 5) Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože izazvalo brojne posljedice kod goveda

Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože izazvalo brojne posljedice kod goveda

Drastičan pad proizvodnje mlijeka i problemi s plodnosti samo su neke od posljedice preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože kod goveda. U katastrofalnoj situaciji za hrvatsko mljekarstvo – još jedan udarac s kojim se stočari moraju nositi.

U staji obitelji Blažić telad je zdrava. No sporije napreduje. Posljedica je to stresa koji je kod krava izazvalo cijepljenje protiv kvrgavosti kože. Uz pad imuniteta, pada i plodnost. I nije tu kraj mukama. Nakon cijepljenja krave daju manje mlijeka. Na pojedinim farmama čak upola manje. Zbog niske otkupne cijene proizvođači jedva opstaju pa gubitak ne mogu podnijeti. Ovdje nije zanemariv – 300 litara na dan.

I ako se to računa prosječnih 2 kune po litri mlijeka, to je 600 kuna na dan, a to je 18 tisuća kuna mjesečno, kaže Davor Blažić.

Slične probleme imaju gotovo svi proizvođači mlijeka na hrvatskom selu. A ostalo ih je manje od sedam tisuća. Nadaju su pomoći države.

Isplatila im je država novac za uginule krave i telad, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Nadoknadit će im i gubitke na mlijeku. Za to je u proračunu osigurano 20 milijuna kuna. Vjerujem da će vrlo skoro početi isplata tih sredstava, ali ćemo na taj način pomoći našim stočarima da prebrode ovu krizu u mliječnom sektoru, obećaje.

U problemu su i uzgajivači domaće teladi jer ne mogu prodavati stoku. Zato će se u dogovoru s Europskom komisijom korigirati pravilnik o cijepljenju. I to prije svibnja i početka nove sezone cijepljenja protiv kvrgavosti kože.

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]