priopćenje za medije - HPV

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM ODRŽAVANJA KONFERENCIJE ZA MEDIJE POD NAZIVOM „ GOTOVO POLOVICA SREDNJOŠKOLACA NE ZNA BI LI SE CIJEPILI PROTIV HPV VIRUSA – konferencija za medije 15. lipnja 2020.“ koja se održava u Edukacijskom centru HZJZ, Zagreb

Poštovani,
izražavamo zabrinutost povodom teme konferencije iz predmeta ovog dopisa obzirom na činjenicu da odluku o bilo kojoj medicinskoj intervenciji, a osobito invazivnoj u koju spada i cijepljenje, u slučaju maloljetnih osoba smiju donositi samo zakonski zastupnici (roditelji ili skrbnici), a da su većina srednjoškolaca maloljetne osobe.
Ukazujemo i na najnovije spoznaje iz znanstvene literature u kojima je iznesen pregled dosadašnjih istraživanja vezanih uz HPV cjepivo. Ukratko, britanski znanstvenici proveli su ocjenu dosada objavljenih istraživanja vezanih za prevenciju raka vrata maternice (cerviks). Temeljitom analizom došli su do zaključka kako nije poznato sprječava li cjepivo protiv HPV-a nastanak raka cerviksa (link na studiju https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0141076819899308?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&; )
Vezano za navedeno, upozoravamo na činjenicu kako se propagandni slogan kampanje za cijepljenje protiv HPV-a „Cijepljenjem protiv raka“ ili „Tko se ne bi cijepio protiv raka“ može smatrati NEZAKONITIM.
Nuspojave cjepiva protiv HPVa mogu biti teške i trajne. Nakon primjene cjepiva protiv HPV-a, zabilježene su sljedeće nuspojave, tj. dio nuspojava koje citiramo iz Upute o lijeku proizvođača (u prilogu):
„Prijavljena je nesvjestica, ponekad praćena drhtanjem ili ukočenošću. Prijavljene su alergijske reakcije. Neke od tih reakcija bile su teške. Simptomi mogu uključivati otežano disanje, piskanje pri disanju, koprivnjaču i/ili osip. Kao i pri primjeni drugih cjepiva, nuspojave prijavljene tijekom opće primjene cjepiva uključuju: otečene žlijezde (vrat, pazuh ili prepone); mišićnu slabost, poremećaj osjeta, trnce u rukama, nogama i gornjem dijelu tijela ili smetenost (Guillain-Barréov sindrom, akutni diseminirani encefalomijelitis); povraćanje, bolne zglobove, bolove u mišićima, neuobičajen umor ili slabost, zimicu, opće loše osjećanje, veću sklonost krvarenju i modricama nego obično i infekciju kože na mjestu primjene injekcije.“
Obzirom na upitnu učinkovitost cjepiva za svrhu za koju se deklarira te na težinu nuspojava koje mogu završiti i trajnim oštećenjem zdravlja ili života, molimo da navedeno uzmete u obzir radi istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti s ove konferencije.
S poštovanjem
dr. sc. Alma Demirović, dr. med.
predsjednica HURA-e
U prilogu:
1. Uputa o lijeku cjepiva protiv HPV-a

Releated

HURA prikuplja donacije za pogođene potresom

Dragi prijatelji, naše sugrađane pogodila je velika tragedija izazvana potresom.Kako bismo im barem malo olakšali teške dane odlučili smo posjetiti teren Siska, Petrinje, Gline, okolnih mjesta i sela, pružiti im prijateljsku utjehu i odnijeti simboličnu pomoć. Pokažimo snagu solidarnosti, sloge i suosjećanja. Neka svatko pomogne koliko može. Novčana sredstva ćemo iskoristiti za osiguranje paketa hrane […]