Pedijatrijski kutak

Pedijatrijski kutak namijenjen je liječnicima, prvenstveno pedijatrima, zatim epidemiolozima, imunolozima, sanitarnim inspektorima i svima zainteresiranima.

Sadržava pravne informacije vezane za: institut informiranog pristankaotrovna sredstva  (količina otrovnih sredstva u obveznim cjepivima i broj otrovnih sredstava u cjepivu i njihova sinergijska toksičnost), utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepivainstitut liječničke tajne i zaštite pacijentovih podataka, prava, obveze i ovlasti sanitarne inspekcije – članak 35. Zakona o sanitarnoj inspekciji (ZSI) i ispitivanje lijeka i farmakovigilanciju (nuspojave) sukladno pozitivnom zakonodavstvu.

syringe-435809_960_720

Kronološki isječak

Početkom 2007. godine uvedena je obveza cijepljenja novorođenčadi u rodilištima protiv hepatitisa B prema Programu cijepljenja (usporedi sa niže objavljenim: Prilog VII). Cijepila su se sva novorođenčad protiv hepatitisa B neovisno o HBsAg statusu njihovih majki što je bilo i je u suprotnosti s Pravilnikom koji je propisivao i propisuje obvezu cijepljenja novorođenčadi HBsAg pozitivnih majki protiv hepatitisa B, a temeljem prethodnog podvrgavanja trudnica obveznom testiranju na nosilaštvo HBsAg.

Početkom 2015. godine obveza cijepljenja protiv hepatitisa B u rodilištima je ukinuta. Osam godina se roditeljima koji nisu cijepili novorođenčad HbsAg negativnih majki u rodilištima protiv hepatitisa B ekstremističkim metodama zastrašivanja iznuđivao potpis u rodilištima na izjavi o odbijanju cijepljenja kako bih ih se temeljem iste osuđivalo na novčanu sankciju dok s druge strane niti jedno rodilište, niti jedan sanacijski upravitelj, niti jedan pedijatar pod čijom nadležnošću je cijepljenje sprovedeno nisu sankcionirani radi povrede Pravilnika, odnosno cijepljenja u rodilištu protiv hepatitisa B novorođenčadi majki koje nisu bile zaražene hepatitisom B – ''svi su pred zakonom jednaki'' čl. 14., st. 2. Ustav RH NN (05/14).

Dan danas se u rodilištima besežira novorođenčad bez prethodnog testiranja na HIV, koji predstavlja posebnu kontraindikaciju za besežiranje, uz naravno izostanak informiranog pristanka i utvrđivanja preosjetljivosti na komponente cjepiva iako Hrvatska ima prosječnu stopu mikroskopski pozitivnih TB slučajeva 4,4/100.000 godišnje (prosjek u zadnje tri godine za koje postoje podaci: 2010., 2011. i 2012.). Godine 2012. smo imali prosjek oboljelih od 3,7 (rad doc. dr. sc. Anamarije Jurčev Savičević). Dakle, svakako ispod 5, što je postavljena granica za ukidanje BCG cjepiva od strane WHOa.

Znači, u Hrvatskoj uopće ne postoji odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije za masovno besežiranje tek rođene djece. A ta tek rođena djeca se u rodilištima od 2015. godine besežiraju cjepivom koje uopće nema odobrenje HALMEDA (Agencije za lijekove i medicinske proizvode) za stavljanje u promet RH, stoga niti uputu o lijeku, vanjsko i unutarnje označavanje na hrvatskom jeziku, da bi zainteresirani roditelji, kao uostalom i zdravstveno osoblje, mogli detaljnije saznati o svojstvima lijeka, kontraindikacijama te mogućim nuspojavama. Cjepivo nije klinički ispitano od strane zdravstvenih institucija u RH jer HALMED ne obavlja posebnu provjeru kakvoće cjepiva za serije proizvedene u drugim članicama Europske unije, odnosno drugim državama u postupku međusobnog priznavanja za davanje odobrenja. Osim toga, stopa pobola od TBCa u SADu nije niti viša niti niža od stope pobola TBCa u Hrvatskoj, a u SADu se nikad nije provodilo besežiranje.

Tadašnji ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Mladen Smoljanović upozoravao je 2004. godine na neopravdanost cijepljenja protiv hepatitisa B u dojenačkoj dobi, kao i na višedozna cjepiva 4u1 i 5u1 (Prilog VII (PDF)). Danas u kalendaru cijepljenja imamo samo višedozna cjepiva: 6u1, 5u1, 3u1, 2u1, osim cjepiva protiv dječje paralize koje je i monovalentno. HALMED ne provjerava njihovu kakvoću obzirom da nisu proizvedena u Hrvatskoj. Djecu se cijepi ▼Hexacimom (6u1), cjepivom koje je podvrgnuto dodatnom praćenju, Infanrixom hexa (6u1), cjepivom koje je prouzročilo 67 smrti i 5 slučajeva autizma prilikom ispitivanja prema izvješću GSK (proizvođača), cjepivima koja nemaju dozvolu za stavljanje na hrvatsko tržište (stoga imaju uputu na jeziku zemlje iz koje se uvoze). Szczepionka przeciwgruźlicza BCG 10 i BOOSTRIX imaju upute na engleskom jeziku, Infanrix DTPa ima uputu na španjolskom jeziku, Vacina adsorvida difteria, tétano, pertusis (acelurar) reforço – dTpa – R iz Brazila ima uputu na portugalskom. Ostaje nejasno kako pedijatar u konkretnom slučaju uopće može informirati roditelje o cjepivu kada ne može informirati niti samoga sebe iz priložene upute, osim naravno ako je poliglot.

O nuspojavama cjepiva govorilo se 1998. godine transparentno. Ovaj je dokument do 2012. godine bio na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i služio je da bi olakšao liječnicima - cjepiteljima prepoznavanje i prijavljivanje nuspojava cijepljenja.  (Prilog II (PDF)). Danas su nuspojave cjepiva tabu tema s time da sinergijska toksičnost raste s brojem toksina u cjepivu koja su danas, u odnosu na prije, polivalentna.

Ispod svake kritike je da novac i politika i drugi nemedicinski čimbenici diktiraju i pomiču granice etike pod krilaticom općeg dobra i ne prežu ni pred najvećim blagom – našom djecom.

Prilog_VII Prilog VII

Zaključak

Bez ispunjenja najosnovnijih zakonskih pretpostavki za pristupanje cijepljenju, informirani pristanak i utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepiva prije cijepljenja, roditelj nije u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta.

Cijepiti zdravu djecu bez prava na informirani pristanak (kontraindikacije, rizici, sastav, nuspojave cjepiva) i/ili bez prethodnog utvrđivanja preosjetljivosti djeteta na sastav cjepiva izlažući zdravu djecu smrti, trajnom oštećenju i drugim nuspojavama cjepiva, i to još pod prijetnjom novčane sankcije, je protuustavno i protuzakonito.

Ostaje nejasno kako testirati dijete na otrovna sredstva iz cjepiva kada je davanje otrovnih sredstava i neadekvatnih lijekova kao i nesprečavanje istih radnji zabranjeno Ustavom RH i inkriminirano Kaznenim zakonom. Opće dobro nije argumentiran odgovor niti sa znanstvenog niti s etičkog niti pravnog aspekta iz razloga što u suprotnom ne bi bilo zemalja s pravom izbora.

Dokument 3 u 1

Roditelji i zakonski zastupnici maloljetnog djeteta dokumentom Uzorak 3u1_update sijecanj 2019 (PDF), odnosno dokumentom Uzorak 3u1_Rodiliste_update sijecanj 2019 (PDF), podnose pedijatru ili drugom liječniku cjepitelju svojeg djeteta: 1. molbu za informirani pristanak, 2. zahtjev za utvrđivanje preosjetljivosti na komponente cjepiva, 3. zabranu vezanu uz institut liječničke tajne i zaštitu pacijentovih podataka.

Napomena: 3u1 dokument je zaštićen, što znači da se može samo čitati i prepisivati, ali se ne može printati. Namjena je detaljno ga objasniti na Radionicama koje ćemo uskoro opet početi organizirati.