VELIKA STUDIJA KOJA DOVODI U PITANJE UČINKOVITOST CJEPIVA PROTIV HPV-a?

VELIKA STUDIJA KOJA DOVODI U PITANJE UČINKOVITOST CJEPIVA PROTIV HPV-a?

Cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) pojavila su se na svjetskom tržištu sredinom 2000-ih. Agencije za javno zdravstvo od početka su s entuzijazmom promovirale cijepljenje protiv HPV-a kao “najbolji način zaštite [mladih ljudi] od određenih vrsta raka kasnije u životu”.

Međutim, studija britanskih istraživača i podaci koji pokazuju da stope raka grlića maternice rastu kod Britanki od 25 do 29 godina, pokreću brojna pitanja o prenapuhanim tvrdnjama dužnosnika. Rezultati studije pokazuju da još nije jasno je li cijepljenje protiv HPV-a učinkovito.

Pitanje je daleko od akademskog jer su, prije britanskog uvođenja cijepljenja protiv HPV-a 2008. godine, stope raka grlića maternice bile u naglom padu. Zapravo, između kasnih 1980-ih i sredine 2000-ih, stope raka vrata maternice su se prepolovile.
Sada, vodeća britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka (Cancer Research UK) izvješćuje o porastu raka vrata maternice od 54% u jednoj od dobnih skupina koje su prve primile cjepivo.

Upitna metodologija ispitivanja stvorila je “nesigurnosti” toliko značajne da potkopavaju tvrdnje o učinkovitosti

Studija iz 2020., objavljena u Journal of the Royal Society of Medicine, kritički propitkuje 12 objavljenih randomiziranih kontroliranih studija koje su proizvođači cjepiva protiv HPV-a GlaxoSmithKline i Merck koristili kako bi poduprli tvrdnje o učinkovitosti svojih cjepiva (Cervarix i Gardasil). Britanski autori iznose svoje zaključke koji uključuju sljedeće:

Upitna metodologija ispitivanja stvorila je “nesigurnosti” toliko značajne da potkopavaju tvrdnje o učinkovitosti.

Dob žena koje su sudjelovale u ispitivanjima nije bila reprezentativna – nisu uključeni mlađi adolescenti koji čine primarnu ciljnu skupinu cijepljenja protiv HPV-a.

• Studije su koristile vrlo restriktivne kriterije kako bi isključile mnoge potencijalne sudionike, ograničavajući “relevantnost i valjanost ispitivanja za okruženja u stvarnom svijetu”.

Tijekom Science Day prezentacija u slučaju Jennifer Robi vs. Mercka i Kaiser Permanente Gardasil u siječnju 2019., Robert F. Kennedy, Jr. iznio je isto mišljenje, opisujući “elitni klub superheroja” koji je činio studijsku grupu i napominjući da je Merck maknuo svakoga s i najmanjom ranjivošću na cjepivo ili njegove sastojke, unatoč činjenici da će se cjepivo u konačnici prodavati djevojčicama sa upravo tim ranjivostima koje su isključene tijekom kliničkih ispitivanja

Ispitivanja su koristila “kompozitne i udaljene surogat ishode” koji su u biti učinili “nemogućim određivanje učinaka na klinički značajne ishode”.

Autori objašnjavaju da se korišteni surogat ishodi (oblici cervikalne displazije nazvani CIN1 i CIN2) često povlače sami od sebe “i od ograničenog su kliničkog značaja”. Također napominju da svaki od različitih oblika cervikalne displazije ima “svoju različitu prirodnu povijest, prevalenciju i incidenciju te snagu povezanosti s rakom”. Stoga je združivanje vrlo različitih oblika displazije u kompozitne surogat krajnje točke ispitivanja bilo “problematično”.

• Neuobičajeno čest cervikalni probir sudionika studije od strane istraživača vjerojatno je rezultirao pretjeranom dijagnozom promjena niskog stupnja cerviksa dok su precjenjivali učinkovitost cjepiva u njihovom sprječavanju.
Autori (Royal Society of Medicine) također primjećuju da učinkovitost cjepiva protiv promjena na grliću maternice niskog stupnja nije jamstvo učinkovitosti protiv abnormalnosti višeg stupnja koje mogu doprinijeti, zajedno s drugim čimbenicima rizika, razvoju karcinoma.

• Što je najstrašnije, autori tvrde da nije moguća nikakva sigurnost o tome sprječava li cijepljenje protiv HPV-a rak vrata maternice, jer ispitivanja “nisu bila osmišljena da otkriju ovaj ishod, za koji su potrebna desetljeća da se razvije.”

… “vrhunac” raka grlića maternice u dobi od 25-29 godina predstavlja “veliku promjenu” u odnosu na obrazac koji je prevladavao u Britaniji prethodnih desetljeća – kada je rak grlića maternice bio na vrhuncu kod žena u dobi od 50-64 godine.”

Visoki porast cijepljenih i rastuće stope raka

Sada razmotrite ove nesigurnosti u kontekstu programa cijepljenja protiv HPV-a u UK — koji je uz veliku pompu pokrenut 2008. s dvovalentnim cjepivom Cervarix (zamijenjeno Gardasilom 2011.).
Program je brzo postigao visoki postotak cijepljenih – od 76% do 90% – što ga čini “jednim od najuspješnijih na globalnoj razini”.

Iako je program cijepljenja protiv HPV-a prvenstveno bio usmjeren na 12-godišnjake, Britanija je također provodila program “nadoknade” tijekom početnog trogodišnjeg razdoblja (2008.-2011.) koji je poticao djevojčice u dobi od 13-18 godina da se cijepe.

Do sredine 2018., britanska vlada je procijenila da je 80% djevojaka i žena u dobi od 15 do 24 godine primilo cjepivo.

Obzirom na to da je u Velikoj Britaniji cjepivo protiv HPV-a bilo visoko rangirano na ljestvici primljenih cjepiva od samog početka, mnoge žene koje su sada u srednjim ili kasnim dvadesetima, a koje su suočene s porastom stope raka grlića maternice, sigurno su bile među prvim primateljicama HPV cjepiva u Velikoj Britaniji.

Kako se uopće ova neugodna činjenica slaže sa odobravanjem cijepljenja protiv HPV-a od strane Public Health England i njegovim pouzdanim predviđanjem (u 2018.) da će moći “dobiti točnu sliku utjecaja ovog cjepiva na ovaj razorni rak” čim cijepljene djevojčice dosegnu dob od 25-29 godina?

Agencija za javno zdravstvo klasificira osobe od 25 do 29 godina kao dobnu skupinu koju najčešće pogađa rak vrata maternice, ali ne spominje da “vrhunac” raka vrata maternice u dobi od 25 do 29 godina predstavlja “veliku promjenu” u odnosu na obrazac koji je prevladavao u Britaniji u prethodnim desetljećima — kada je rak grlića maternice dosezao vrhunac kod žena u dobi od 50-64 godine. U Sjedinjenim Državama, gdje je primitak cjepiva protiv HPV-a znatno niži, žene u srednjim do kasnim dvadesetima imaju drugu najnižu stopu raka vrata maternice, s vrhuncem kod žena u dobi od 40 do 44 godine.

Postoji nekoliko uvjerljivih objašnjenja za porast stope raka vrata maternice u kontekstu visoke procijepljenosti. Jedan fenomen je poznat kao “zamjena tipa”—u kojem cjepivo protiv HPV-a (koje pokriva samo četiri do devet od 100-200 tipova HPV-a) “može razotkriti ekološku nišu za tipove HPV-a koji nisu “pokriveni cjepivom“, od kojih neki mogu biti visokog rizika za rak grlića maternice.

Studija iz 2016. koja je analizirala prevalenciju 32 tipa HPV-a u žena s abnormalnostima grlića maternice priznala je potencijal za “stalnu promjenu u prevalenciji tipova HPV-a kao rezultat cijepljenja“, kao i potencijal za povećani prijenos virulentnijih tipova koji nisu obuhvaćeni cjepivom. Druga studija objavljena otprilike u isto vrijeme potvrdila je da su cijepljene žene “imale veću prevalenciju visokorizičnih cjepivom neobuhvaćenih tipova HPV-a”.

Primanje HPV cjepiva kada osoba već ima HPV još je jedan razlog za zabrinutost.

U svojoj Robi vs Merck Science Day prezentaciji, Robert F. Kennedy, Jr. je primijetio da Merckovi pretklinički podaci pokazuju (za djevojke ili žene koje su već imale HPV tj bile izložene u nekom trenutku svog života HPVu) – da Gardasil zapravo ima negativnu učinkovitost od 44,6 posto. Što je negativna učinkovitost?

To znači da su te djevojke imale 44,6 povećan rizik od dobivanja tih prekanceroznih lezija.

Treća zabrinutost povezana je s padom probira raka grlića maternice. Cancer Research UK je svjestan da je “rak grlića maternice jedan od rijetkih karcinoma koji se može spriječiti probirom” i stoga snažno zagovoraju probir Papa testom.

No istraživanje ove organizacije pokazuje da je broj žena u UK koje traže probir došao na “vrlo nisku razinu”. Jedan od razloga je taj što mnoge žene ne osjećaju da su u opasnosti.

Britanski stručnjaci za prevenciju raka izrazili su zabrinutost da bi žene mogle biti uljuljane u obećanja o efikasnosti cjepiva protiv HPV-a i da bi “mogle prestati ići na preglede jer misle da to nije važno”.

“…gdje je rak grlića maternice opadao prije cijepljenja, Gardasil je preokrenuo trend sa značajnim porastom učestalosti invazivnih karcinoma u skupinama s najviše cijepljenih.”

Temelj prijevare

Koliko god zaključci bili iskreni, studija objavljena u Journal of the Royal Society of Medicine jedva da je zagrebala površinu sumnjivih i lažnih, kako navodi tužba Robi vs. Merck – metodoloških smicalica koje su proizvođači i regulatori (“zarobljeni” u farmako industriji) koristili kako bi odobrili HPV cjepivo za svjetsku upotrebu.

Dr. Nicole Delépine – francuska liječnica specijalizirana za pedijatriju i onkologiju i članica brojnih profesionalnih udruga posvećenih liječenju i istraživanju rakA, pisala je o “paradoksalnom učinku” cijepljenja protiv HPV-a na stope raka vrata maternice u Britaniji, kao i na stope drugih visoko procijepljenih zemalja poput Australije, Švedske i Norveške.

U svim tim okruženjima, gdje je rak grlića maternice opadao prije cijepljenja, Gardasil je preokrenuo trend “sa značajnim povećanjem učestalosti invazivnih karcinoma u većini cijepljenih skupina” [naglasak u izvorniku].


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*