Koliko cjepiva štite?

Piše: Arsen Miletić

Poneki liječnik će i priznati da cjepiva nisu baš idealno sredstvo zaštite (nus-pojave su brojne), ali "velike prednosti su vrijedne ovog rizika". Problem s ovim mišljenjem je da polazi od pretpostavke da cjepiva djeluju. A DA LI DJELUJU?

Efekti cjepiva protiv difterije rapidno padaju s godinama. Analizom davaoca krvi u Londonu (starosti 20-29 godina) utvrđena je nedovoljna zaštita protiv ove bolesti kod četvrtine ispitanih. Kod 30 godina starijih, gubitak imuniteta zapažen je kod 50% ispitanih. Za vrijeme posljednje epidemije difterije u Rusiji, ČAK 80% OBOLJELIH BILO JE CIJEPLJENO. A oboljelo je stvarno mnogo ljudi.

Što se tiče cjepiva protiv tetanusa, njegova moć može znatno varirati. Čim više ga se pročišćava (kako bi se spriječile neželjene pojave), njegova snaga je sve manja. Trenutna reakcija na cjepivo obično je dobra, odnosno antitijela isprva znatno porastu. Nažalost, ova situacija se (pre)brzo mijenja. Prema analizi 84 trudnice, napravljene u Africi, MANJE OD TREĆINE ŽENA IMALO JE KOLIKO-TOLIKO ZADOVOLJAVAJUĆI NIVO ANTITIJELA NA TETANUS, IAKO SU SKORO SVE CIJEPLJENE UNUTAR 3 GODINE OD ISPITIVANJA.

Kao i kod drugih cjepiva, antitijela stvorena umjetnim putem možda ne znače ništa u smislu zaštite. Nema nikakve sigurnosti! Po nekim preporukama, tetanus cijepljenje je potrebno obnavljati svakih 10 godina. Pa ipak, učinci su suprotni očekivanjima. IZGLEDA DA ČEŠĆE CIJEPLJENJE SAMO SNIŽAVA IMUNITET.

Starije osobe, koje su i najugroženije, najslabije reagiraju. BCG cjepivo (tuberkuloza) ima uvertiru u Heaf testu, kojim se mjere antitijela na tubercle bacillus. Rezultati nemaju veze s nekakvom sigurnošću ili preciznošću. Nitko ne zna što pozitivan rezultat točno znači. To može značiti imunitet na tuberkulozu, može značiti i raniju infekciju, a može biti i znak osjetljivosti ili alergije na test. Dvojbe o efikasnosti samog cjepiva idu tako daleko, da se OPĆA UČINKOVITOST PROCJENJUJE NA 0-80%, ovisno o varijanti uzročnika, genetskim okolnostima, strukturi ishrane i utjecaju okoliša. U prosjeku, na zaštitu može računati oko dvije trećine cijepljenih.

Dodatni problem s BCG cjepivom je u tome, što ono samo limitira umnožavanje i širenje bakterija. ALI NE SPREČAVA INFICIRANJE LJUDI, IZLOŽENIH BAKTERIJAMA. Primijećeno je da ovo cjepivo više štiti od lepre, nego od tuberkuloze, pogotovo u nerazvijenim zemljama. SLUČAJEVI TUBERKULOZE SA SMRTNIM ISHODOM SVE SU ČEŠĆI, SUVIŠE ČESTI DA BI BILI SLUČAJNI. A procijepljenost je veća nego ikada.

Hripavac je dosadna, ali, većinom, bezopasna bolest. Zaštita, koju pruža cjepivo, i ovdje je, blago rečeno, mizerna. Prema istraživanju dr. Stewarta, cjepivo ne pruža skoro nikakvu zaštitu kod male djece. (A bolest napada upravo malu djecu.) Štaviše, stavlja ih u dvostruku opasnost. OD CJEPIVA I OD BOLESTI. Rizik od izbijanja komplikacija hripavca u vidu encefalitisa s trajnim moždanim oštećenjima je 1:38.000. Vjerovatnost sličnih oštećenja nakon cijepljenja je 1:25.000. Usprkos novoj, acelularnoj verziji cjepiva, u koju su polagane velike nade, i dalje je većina novooboljelih u potpunosti procijepljena.

Na kraju, malo o gripi. Znam, onaj tko se mislio cijepiti, taj se već cijepio. I dobro je ako netko misli da mu to pomaže. (Pozitivan stav često liječi bolje od lijekova.) Upravo objavljena studija u Journal of the American Medical Association potvrđuje da je CJEPIVO SVEGA 30-40% EFIKASNO KOD STARIJIH LJUDI. Sve više se javljaju mišljenja da ovo cjepivo doprinosi razvoju Guillian-Barreovog sindroma, neurološkog poremećaja, koji ponekad UZROKUJE PARALIZU.

Zbog čega onda tolika reklamna kampanja? Zbog čega rasipanje proračunskih sredstava? Kažu da je biznis s gripom prilično unosan i šteta ga je napustiti. Medicina misli na vas i u zdravlju i u bolesti. A to ima svoju cijenu.

Postoje i bolji načini očuvanja zdravlja tijekom zime: ljekovito bilje (Echinacea je najbolja. Zovu je i "prirodni antibiotik".), tjelesna aktivnost i zdrava hrana biljnog porijekla.

Izvor: Koliko cjepiva štite?

Releated

UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposredno može spasiti život. Slijedi petnaestominutni isječak iz epizode 221 TheHighWire u kojemu su izneseni neki od detalja sastanka američkog Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP). ACIP odbor je imao prilike jasno čuti podatke […]

Podsvjesna manipulacija mase ili kako nam mediji peru mozak

Za početak ćemo krenuti od osnova i medijske manipulacije, a nakon što obiđemo neke osnovne stvari – vidjet ćemo glavne odrednice društvenog inženjeringa, genije koji su osmislili manipulaciju i pozadinu simbolike kao prakse. Ovdje se govori o tehnikama manipulacije javnog mnijenja koje je dijagnosticirala Dr. Cynthia Boaz, asistentica profesora političkih znanosti na Sonoma sveučilištu i […]