“U vezi s glavnim, najčešćim dječjim zaraznim bolestima, homeopatija se dokazala jako djelotvornom.”, ističe se u knjizi “Homeopatija u liječenju djece” Gabrielle Pinto i Murray Feldman (* 1) iz koje prenosimo kratko poglavlje posvećeno homeopatskom liječenju dječjih zaraznih bolesti kao što su vodene kozice, rubeola, ospice, zaušnjaci i kašalj hripavac. Homeopatsko liječenje dječjih bolesti naziva se još i – homeopatsko cijepljenje. Ono, međutim, nije u Hrvatskoj priznato kao zamjena za imunizaciju cjepivima. No kao djelotvoran prirodan način liječenja, bez iskazanih nuspojava, s pravom ima sve više pobornika jer, između ostaloga, pomaže ojačati imunološki sustav djeteta, a u slučaju bolesti umanjiti tegobe i smanjiti broj mogućih komplikacija.

Homeopatsko liječenje dječjih bolesti

Dječje bolesti o kojima ćemo govoriti u ovom napisu obično vrlo dobro reagiraju na homeopatsko liječenje. Homeopatsko liječenje ne otklanja te bolesti preko noći, ali može sprječiti komplikacije, skratiti tok bolesti i olakšati puno nevolje vašeg djeteta.

Ove bolesti često idu kroz različite faze; različite remedije mogu biti potrebne ovisno o svakoj od tih faza. Budite oprezni i nazovite vaše liječnike ako vaše dijete pati od nekih komplikacija.

Za svaku bolest mi smo popisali moguće remedije prema grupama simptoma (i fizičke simptome i one koji opisuju emocionalno stanje vašeg djeteta).

Vodene kozice

Inkubacija je od 14 do 21 dana. Vodene kozice su zarazne od nekoliko dana prije nego se pokažu simptomi pa sve dok se sve bubuljice uspunjene vodom (vesikularne) nisu iskrastale. To može početi s laganom groznicom, glavoboljama, općom slabosti i upalom grla.

Osip počinje kao mrlje, koje se pretvore u prištiće koji se pojave u obilju i mogu tako ostati nekoliko dana pa sve do dva tjedna. Ovi vodom ispunjeni mjehurići onda postanu krastavi i osuše se. Osipi su rijetko na licu ili udovima, i obično ih ima najviše na gornjem dijelu tijela.

Aconite, Belladonna ili Ferrum phosphoricum

* Može biti indicirano za fazu groznice na početku ili čak prije nego su se mrlje izbacile. Molimo vas pogledajte pod odlomak Ospice za simptome koji bi indicirali ova tri lijeka.

Antimonium crudu

* Dijete je razdražljivo, nemoguće ga je udovoljiti; dijete želi da ga se ostavi potpuno samog; debelo obložen bijeli jezik; popratni kašalj ili bronhitis.

Antimonium tartaricum

* Pospan, trom, jadan; popratni kašalj ili bronhitis; osip se pojavljuje sporo; osipi ispunjeni gnojom; popratna mučnina.

Pulsatilla

* Plačljiv, treba pažnju i društvo; ne voli toplinu i svježi zrak; moguće je vidjeti nedostatak žeđi i groznice.

Rhustoxicodendron

* Intenzivno svrbljenje i uznemirenost; baca se i okreće zbog svrbeža; dobra remedija za uzeti u obzir ako je svrbež jedini simptom.

Važno je zapamtiti da, ako je kašalj prisutan, vi bi trebali to uzeti u obzir kada izabirate pravi lijek. Uvijek provjerite jezik da vidite je li vaše dijete treba Antimonium Crudu ili Antimonium Tartaricum.

Potencija i ponavljanje: Za sve ove remedije, jedna doza od 12 C svaka 3 do 4 sata, za nekoliko dana.

Sulphur

* Često indiciran lijek na kraju ako se vodene kozice povlače; svrbež je pogoršan kada je dijete u toplom krevetu ili u toploj kupki; neodoljiva potreba za grebanjem.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza Sulphura 30 C svaka 3 sata, za tri doze.

Komplikacije

Komplikacije vodenih kozica su rijetke, ali ipak ako bi se pojavile homeoptsko liječenje je obično sasvim djelotvorno. Najčešće su to lagani bronhitis, upala oka ili artritis / artroza. Ako niti jedan od gore navedenih remedija ne pomognu i vi ste zabrinuti, potražite savjet liječnika.

Vanjske logične mjere

1. Blaga prehrana koju je lagano probaviti.

2. Ne koristite nikakve masti da bi sprječili osipe, jer je važno dopustiti osipima da izađu van.

3. Mlaki vlažni oblozi mogu pomoći smanjiti svrbež.

4. Maslinovo ulje koje se primjeni površinski može također pomoći pri svrbežu.

Njemačke osipice (Rubella)

Ova bolest ima vrijeme inkubacije od 4 do 21 dana (to jest vrijeme od kada je bolest primljena i simptomi se počnu pojavljivati). Uobičajeni simptomi su lagana groznica, umor i povremeni bolovi u zglobovima. Nakon negdje od 1 pa do 5 dana ružičasti osip se proširi od lica na tijelo. Ovaj osip traje od 1 do 3 dana. Može doći do otečenih žlijezda na pozadini vrata ispod razine kose. Uhobolje i glavobolje mogu biti prisutne ali su neuobičajene. Ova bolest je tako blaga da može biti prisutna ali jedva primjetna.

Liječenje

Njemačke osipce (u Hrvatskoj poznate pod nazivom rubeola, op. ur.) rijetko trebaju neko određeno liječenje, ali ako je vaše dijete u nevolji zbog groznice nekoliko doza Ferrum phosphoricum lijeka od 12 C se može dati.

Jedina stvar koju bi trebali liječiti su rijetke komlikacije kao što su uhobolje.

Najveća opasnost s rubella-om je ako trudnica dođe u vezu s tom bolesti i oboli. Izbjegavajte dolaziti u vezu s bilo kojim djetetom s rubeollam ako ste trudni, naročito u prvi tri mjeseca trudnoće.

Ospice

Ovo je uobičajena dječja bolest koja se dobro liječi s homeopatskim liječenjem. Vrijeme između “dobivanja” i pojave simptoma je od 7 do 14 dana.

Ima nekoliko faza. Zarazna faza traje od 2 do 4 dana prije nego se pojave osipi pa do 2 do 5 dana nakon njihove pojave. U početku ospice sliče običnoj prehladi, s groznicom, curenjem iz nosa, kašljem i očima koje su osjetljive na svjetlost. Osipi se pojave 3 do 5 dana nakon pojave simptoma koji su slični prehladi; često se ne može dijagnozirati dok se ne pojavi osip. Ponekad, ali ne uvijek, pojave se male bijele mrlje u ustima (tako zvane Koplikove mrlje) tokom faze prehlade, koje potvrde da se ustvari radi o ospicama.

Osipi na tijelu su obično ružičasti. Oni počnu oko ušiju i lica i šire se otuda pa na ostatak tijela. Groznica obično naraste kada se osip pojavi i onda nestane s vremenom. Osip obično traje 4 do 7 dana nakon što se je pojavio.

Aconite

* Nagla pojava; visoka groznica, crvene oči, uznemirenost, tjeskoba, strah; suhi, jaki kašalj.

Belladonna

* Nagla pojava; visoka groznica s jako crvenim licem, crvenim očima; loše, razdražljivo raspoloženje.

Ferrum phosphoricum

* Groznica na početku s ružičastim obrazima i samo nekoliko drugih simptoma, ako ih uopće ima.

Gore navadene tri remedije su obično korisne na početku bolesti.

Potencija i ponavljanje: Ove se remedije mogu davati od 12 C ili 30 C jačine svakih sat do pet sati za prvih nekoliko dana, ovisno o jačini simptoma. Kako se nevolja vašeg djeteta smanjuje, produžite vremensko razdoblje između doza.

Apis mellifica

* Crveno, otečeno i vruće lice / tijelo /posebni oboljeli dio tijela; vrući zrak pogoršava simptome; dijete više voli hladnije okoline; osip se povlači brzo, što dovodi do nevolje koja može biti popraćena s oticanjem (oko oboljelog mjesta ili po svuda) ili do visoke groznice; nema žeđi, moguće samo oskudno mokrenje.

Bryonia

* Spora pojava; dijete se osjeća lošije kada se kreće; žeđ, jako suho grlo; želi da ga se ostavi samog; djetetu je od topline neudobno; osipi se sporo izbacuju; kašalj zajedno s gore navedenim simptomima, naročito ako je osip onaj koji se sporo pojavljuje.

Euphrasia

* Crvenilo smješteno oko očiju; suze koje gore, oči su krajnje osjetljive prema svjetlu; neutralna izličina iz nosa.

Gelsemium

* Usporenost pojave; tupost, pospanost i osjećaj težine u udovima; nema žeđi.

Kali bichromium

* Gust, žilav, skoro poput užeta žuto zelenkasta izlučina iz nosa, uha ili izbačena iz grudi; sluz je teško iskašljati ili ispuhati; otečene vratne žlijezde.

Pulsatilla

* Plačljivo, dijete koje se ne odvaja, želi društvo; želi otvorene prozore, treba zraka; nema žeđi; gusta žuta sluzava izlučina iz nosa, može biti popraćena s kašljem; može imati tegobe s ušima.

Potencija i ponavljanje: Gore navedeni lijekovi se mogu dati u 12 C potenciji svaka 3 do 5 sati i do 6 doza. Ili prestanite davati remediju ili produžite vrijeme između doza kada vidite poboljšanje kod vašeg dijeteta.

Sulphur

* Dijete osjeća pogoršanje u toplini njegovog kreveta; crveni, ružičasti ten; slabost i umor; osip se javlja sporo ili bolest sporo završava.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza Sulphura 30 C svaka 3 sata za 3 doze.

Komplikacije

Osipi se mogu prestati pojavljivati i izazvati dublji poremećaj. Može doći do krajnje nelagodnosti u očima. Postoji mogućnost da se kašljevi, katar ili ušne tegobe nastave nakon što je bolest imala svoj tok. Vrlo rijetko, ospice mogu biti smrtonosne. Ovo je češće slučaj u nezapadnim zemljama gdje su djeca stalno suočena s teškoćama loše prehrane i općenito su lošeg zdravlja.

U slučaju ikakve komplikacije, ako niti jedna od ovih remedija ne pomogne ili ako ste zabrinuti o napredovanju vašeg djeteta, molimo vas da potražite savjet i pomoć liječnika.

Vanjske logične mjere

1. Neka soba bude mračna, naročito ako su oči vašeg djeteta izrazito osjetljive na svjetlo.

2. Ako je groznica visoka, nježno operite vaše dijete s vlažnom krpom što može olakšati njegovu nevolju. Učinite to samo ako je groznica krajnje visoka. Groznica je inače važan dio oboljenja od ospica jer pomaže da osipi izađu van.

Zaušnjaci (Mumps)

Zaušnjaci su zarazna bolest koja izaziva bolno povećanje žlijezda slinovnica (parotidnih), podučnih žlijezda. Zaušnjaci se rijetko javljaju kod djece ispod dvije godine i obično nisu ozbiljna tegoba. Jedina teškoća može biti kada zahvati dječake nakon što su oni ušli u pubertet, kada može utjecati na testise. Novorođenčad do jedne godine su obično imuna.

Inkubacija traje od 14 do 24 dana. Simptomi uključuju zimice, gubitak teka, glavobolju i groznicu, koji mogu trajati do 24 sata prije nego žlijezde ispod ušiju oteknu. Temperatura se može dići kada su žlijezde otečene. Oteklina obično dostiže vrhunac jačine drugi dan i obično završava u roku od tjedan dana. Oteklina obično počinje na jednoj strani, i onda tu nestaje, a počinje oticati na drugoj strani.

Aconite, Belladonna i Ferrum phosphoricum

* Mogu biti korisni na početku zaušnjaka; pogledajte u odlomak Ospice.

Pilocarpus Jaborandi

* Suha usta popraćena sa slinavljenjem.

Ovo je jedna od najboljih remedija za zaušnjake, čak i kada nema nikakvih drugig pripadajućih simptoma. Obično nije potrebna niti jedna druga remedija.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza Pilocarpus jaborandi 6 C svaka 3 sata za 3 do 6 doza.

Lachesis

* Lijeva žlijezda je otečena i krajnja osjetljivost na najmanji dodir.

Mercurius vivus

* Krajnje znojenje i slinavljenje; krajnje neugodan zadah iz usta.

Pulsatilla

* Otečeni testisi (samo jedno ili oba); dijete osjeća pogoršanje od topline, bolje od hladnog; voli društvo, osjeća se plačljivo.

Rhus toxicodendron

* Oteklina na lijevoj strani; hladno, vlažno vrijeme pogoršava simptome; uznemirenost.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza od 12 C svaka 3 sata za 3 do 6 doza.

Komplikacije

Upala testisa se može dogoditi kod odraslih muškaraca ili dječaka koji su ušli u pubertet ako prethodno nisu imali zaušnjake. Ovo može utjecati na plodnost, pa stoga potražite pomoć liječnika.

Vanjske i logične mjere

1. Prehrana koja se lagano žvače i probavlja će pomoći smanjiti bol pri jelu.

Kašalj hripavac

Ova dječja bolest ima inkubaciju od 7 do 14 (ponekad i 21) dana. Ovo je najstrašnija od svih dječjih bolesti jer napadaji kašlja mogu biti toliko uznemirujući djetetu (i njegovim roditeljima!).

Bolest prolazi kroz tri faze.

Prva faza

Kataralna faza je obilježena s kihanjem, bezvoljnosti, gubitkom teka i suhim, jakim kašljem. Ovaj je kašalj obično pogoršan tijekom noći. Kašalj hripavac može biti jako zarazan u ovoj fazi.

Druga faza

Nakon 10 do 14 dana kašalj se obično javlja u napadajima oko 5 do 15 brzih kašljeva za redom, a potom duboko, ubrzano udisanje. Ovo udisanje je popraćeno sa zvukom koji je obilježen kao “hripanje”. Ovaj napadaj kašlja se smiri i onda cijeli krug (ciklus) počne opet ispočetka. Tijekom ovog mirnog razdoblja, koji je obično kratak ali može biti i duži, vaše dijete može izgledati kao da nema nikakve nevolje. Mogu se pojaviti velike količine jako guste sluzi iz grudi. Oči mogu pocrveniti i u nekim slučajevima može doći i do krvarenja iz nosa kao posljedica kašljanja. Povraćanje i tjeranje na povraćanje isto često mogu pratiti kašalj. Ovi simptomi mogu izazvati puno napetosti za sve koji s time imaju veze. Gubitak težine, dihidracija i grčevi se mogu također pojaviti.

Treća faza

Oporavljajuća faza počinje oko 3 ili 4 tjedna pošto se napadaji kašlja smanje u učestalosti. U nekim slučajevima kašalj se može vratiti tijekom slijedećih mjeseci, nakon izlaganja zagađenom zraku ili zbog drugih poteškoća gornjeg dišnog sustava.

Kašalj hripavac može biti ozbiljan u djece ispod dvije godine. Može također biti jako teško stajati sa strane i promatrati (i slušati) kako vaše dijete prolazi kroz te nesretne napadaje kašlja. Tijekom napadaja može se činiti da vaše dijete više nikada neće disati, ono čak može poplaviti zbog nedostatka kisika. Iako kašalj hripavac može dugo trajati, homeopatija je na dobrom glasu kada se radi o liječenju ove bolesti. Različite remedije će se možda trebati davati kroz razne faze bolesti. Iako bi vi sami možda željeli ovo liječiti, mi vam čvrsto preporučujemo da se posavjetujete s homeopatom za pomoć kao i za emocionalnu podršku.

Pravilno izabrani homeopatski lijekovi mogu znatno olakšati tegobe djeteta, skratiti dužinu bolesti i sprječiti ili smanjiti utjecaj bilo kakvih komplikacija.

Cijepljenje ne može osigurati imunitet od kašlja hripavca. Vrsta maskiranog kašlja hripavca se može razviti kod cijepljene djece i to onda čini dijagnozu još težom. Ta djeca mogu razviti kašalj koji nikako ne prestaje, s povremenim slabim “hripanjem”.

Sljedeće remedije su svrstane u odgovarajuće faze bolesti, za jednostavnost upotrebe. Ako se čini da simptomi indiciraju određenu remediju, onda se ona može dati vašem djetetu bez obzira u kojoj fazi.

Prva faza

Aconite

* Nagla pojava visoke groznice, popraćena s tjeskobom i krajnjom uznemirenosti; kašalj poput laveža, naročito oko ponoći, popraćen s tjeskobom.

Arnica Montana

* Silovit, škakljajući kašalj; dijete često plače prije nego kašalj počne, u očekivanju kašlja; krvne žile u očima pocrvene od napora od kašljanja; može biti koristan i u drugim fazama ako su indikacije prisutne.

Belladonna

* Nagla pojava visoke groznice, obično popraćena s razdražljivosti; suhi, kašalj poput laveža, pogoršanje preko noći, popraćen s jako crvenim licem; glava se osjeća kao da će se rasprsnuti; suhoća grkljana, izazivajući grčevit kašalj; dijete će se možda hvatati za grlo.

Druga faza

Coccus cacti

* Velike količine jako guste bijele sluzi koju dijete jako teško izbacuje; puna usta guste, pjenaste bijele sluzi; grčeviti kašljevi, naročito ujutro, stvarajući žilavu bijelu sluz; dijete voli biti u hladnom; hladna voda može zaustaviti grčeve ako se da odmah kada počnu; tjeranje na povraćanje popraćeno s kašljanjem.

Corallinum rubrum

* Siloviti, suhi, grčeviti kašljevi, brzo jedan za drugim; plavo lice, popraćeno s kašljem; iscrpljenost od kašlja.

Cuprum metallicum

* Krajnja iscrpljenost od napora zbog brzih napadaja kašlja; dijete stišće svoje palce, cijelo tijelo postane ukočeno tijekom napadaja kašlja; dijete kašlje i kašlje sve dok ne ostane bez daha, onda leži potpuno ukočeno, njegovo lice je plavo, kao da je bez života; grčevi popraćeni sa simptomima gore opisanim.

Drosera

Hahnemannov glavni lijek za kašalj hripavac; kašljevi prate jedan drugoga u brzom slijedu; kašalj počne čim dijete legne; promukao, suhi, jaki, metalni kašalj koji zvuči duboko; krvarenje iz nosa se javlja uz kašalj; bolovi u trbuhu pri kašljanju, dijete će možda čak staviti svoju ruku pod rebra, tamo gdje osjeća najviše boli; razgovor, pjevanje i smijanje pogoršavaju kašalj; dijete povraća gustu sluz pri kašljanju.

Ipecacuanha

* Krvarenje iz nosa ili usta dok traje napadaj kašlja; mučnina i povraćanje popraćuju kašalj; hripanje i grčevi popraćeni s plavetnilom u licu; kombinacija krvarenja, mučnine i hripanja su jake indikacije da je potrebna ova remedija; grčevi popraćeni s ukočenosti, gubitkom daha i plavim licem; ružičasti jezik, nije obložen kako bi očekivali, puno sline.

Veratrum album

* Kašalj popraćen s velikim umorom i hladnim znojem na čelu.

Treća faza

Antimonium tartaricum

* Grubi štropot sluzi u grudima, jako ju je teško izbaciti; jedenje i ljutnja pogoršavaju kašalj.

Pulsatilla

* Gusta žuta sluz, naročito ako je vaše dijete plačljivo; dijete više voli hladan, svjež zrak, ne voli toplinu.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza od 30 C potencije za sve remedije gore navedene, svaka 3 do 4 sata za 4 do 8 doza (ovisno o jačini simptoma).

Sulphur

* Ako je oporavak spor; dijete je umorno, lijeno, ima odbojnost prema tome da se previše zagrije.

Potencija i ponavljanje: Jedna doza Sulphura 30 C svaka 3 sata za 3 do 4 doze.

Kompilakcije

Svakako trebate potražiti pomoć liječnika za kašalj hripavac.

1. Ozbiljne komplikacije su rijetke kod djece koja su starija od dvije godine.

2. Otitis media (upala srednjg uha) je jako uobičajena. Neki od gore navedenih lijekova mogu pomoći. Vidi također Uhobolja.

3. Grčevi i akutni bronhitis, ako bi se i jedno od ovoga pojavilo, zahtjevaju stručno liječenje.

4. Kašalj se može vraćati čak skoro godinu dana. Ako da, molimo vas potražite stručni savjet.

O cijepljenju i homeopatskom sprječavanju bolesti

Rasprava između onih koji su za cijepljenje i onih koji mu se suprotstavljaju, ili barem imaju neku vrstu suzdržanosti u vezi toga, odvija se već godinama.

Službeno shvaćanje medicine je to da je cijepljenje pomoglo pobijediti epidemijske bolesti koje su ugrožavale život kao što su velike boginje i tuberkuloza. Smatra se da je cijepljenje pomoglo nadzirati bolesti kao što su tetanus, ospice i kašalj hripavac, kao i epidemije gripe koja može staviti ljude (naročito starije dobi) u rizik od još ozbiljnijih poteškoća.

Ova se kratka rasprava tiče u prvom redu cijepljenja koja se daju za ospice, zaušnjake, njemačke ospice (rubella) i za kašalj hripavac. Imali smo iskustvo s ovima, ne s drugim bolestima za koje su cijepljenja obično preporučena.

Svrha ove knjige nije to da ulazi duboko u raspravu za ili protiv u vezi imunizacije. Na koncu konca, roditelji moraju donijeti odluke s kojima će se osjećati najugodnije.

Ipak, u vezi s glavnim, najčešćim dječjim zaraznim bolestima, homeopatija se dokazala jako djelotvornom.

Većina vas koji čitate ovu knjigu će se sjetiti kada su i sami obolili od ospica, propuštali nastavu i onda se opet vratili natrag bez nekih velikih teškoća. Postoje neka razmišljanja o tome da kada djeca dobiju i prođu kroz ove bolesti da ona ustvari tada ojačaju i razviju svoje imunitete. Postoje neka djeca koja loše reagiraju na cijepljenja. Komplikacije su danas češće kod djece koja već imaju oslabljenu građu, lošu prehranu ili koja žive u nehigijenskim uvjetima.

Tijekom stotinjak godina homeopati su pažljivo promatrali njihove pacijente na individualnoj osnovi, bilježeći što na njih utječe i kako. Puno puta se primijetilo da se akutne i kronične tegobe javljaju od doba kada je osoba imunizirana od određene bolesti. U našem iskustvu mi smo vidjeli groznice koje se ponavljaju, tegobe ušiju, kašljeve i prehlade koje su se razvile nakon DTP, MMR i drugih cijepljenja. Ovi simptomi nisu bili prisutni prije nego se je dijete cijepilo.

Malo je pravog istraživanja do sada napravljeno koje bi poduprijelo ili odbilo ove tvrdnje. Bilješke o ovome umjesto toga dolaze iz dosjea slučajeva pojedinih homeopata.

Na homoeopatskim lijekovima koji se koriste kao preventiva nisu nikada bili izvedeni ozbiljni pokusi. Mnogi su homeopati, ipak, opazili da profilaktička sredstva popisana ispod pomažu tokom epidemija. Ovi lijekovi nisu uvijek sprječili bolest, ali su uveliko olakšali jačinu simptoma i smanjili broj i jačinu komplikacija u usporedbi s onima koje su iskusila djeca koja nisu dobila homeopatske preventive.

Neki homeopati ne vole davati lijekove profilaktički (kao preventivnu mjeru). Oni rađe pričekaju dok se bolest pojavi i propišu remedije na osnovu posebnih simptoma koji se pojave. Ovo je uistinu pojedinačna odluka, koju trebate donijeti vi i vaš liječnik homeopat zajedno.

Ako ste zabrinuti u vezi cijepljenja, postoje knjige i udruženja koje vam mogu pomoći pri odluci.

Homeopatski profilaktici

Mi preporučujemo da, ako želite dati vašem djetetu homeopatske preventive, da ih date na slijedeći način (u vrijeme postojeće epidemije). Za više savjeta i ako želite više obavijesti o bilo kojoj bolesti koja ovdje nije navadena, molimo vas da se posavjetujete s vašim homeopatom.

Vodene kozice – Varicella 305 C

Njemačke ospice – Rubella 305 C

Osipice – Morbillinum 305 C

Zaušnjaci – Parotidinum 305 C

Kašalj hripavac – Pertussin 305 C

Dajte jednu dozu odgovarajuće remedije (za bilo koju bolest koju probate sprječiti) svakih 12 sati za 3 doze prvi tjedan (to jest 3 doze preko 24 sata). Nakon toga, dajte još jednu dozu slijedeći tjedan i nastavite davati po jednu dozu tjedno dok traje bolest.

Na svu sreću, epidemije tih bolesti se nikada ne pojavljuju u isto vrijeme. U svakom slučaju, nikada nemojte dati vašem djetetu remedije za dvije bolesti u isto vrijeme.

(* 1) Knjiga “Homeopatija u liječenju djece” Gabrielle Pinto i Murray Feldman izvorno je objavljena 1996. godine pod naslovom Homeopathy for children. U Hrvatskoj ju je izdala nakladnička kuća Diorama iz Zagreba 2003. godine. Uz ljubaznu dozvolu urednice hrvatskog izdanja Dorothy Cvitković, objavljeno je ovdje priloženo poglavlje Homeopatsko liječenje dječjih bolesti (u knjizi od stranice 117 do 130). Napis je za objavu pripremio Goran Majetić. – NAPOMENA: Napis je izvorno objavljen u internetskom magazinu Kameleon (u međuvremenu ugašenom) 10. veljače 2014.

Share this article

Comments closed.