Govedo vrijedi. Dijete – ne!

"Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj je provedeno u razdoblju od kolovoza do studenog 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. U Hrvatskoj je cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda...", ističe se u priopćenju Mljekarima isplaćeno 19 milijuna kuna naknade zbog cijepljenja životinja protiv bolesti kvrgave kože, objavljenom 4. svibnja 2017. godine na službenim internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

U ranije objavljenim napisima na stranicama portala Cijepljenje.info, Vrijede li naša djeca manje od teladi! i Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: U Hrvatskoj postoji sustav nadoknade štete počinjene cijepljenjem za domaće životinje, ali ne i za djecu!, naglasili smo da su izravne posljedice ovoga cijepljenja goveda u Hrvatskoj i pobačaj dijela teladi, pobolijevanje krava, smanjenje mliječnosti i do 25 posto,... Neizravne štete za male proizvođače mlijeka zacijelo su i puno veće. Unatoč svega, u Hrvatskoj koja je "prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda", 8. svibnja ove godine slijedi docjepljivanje (revakcinacija) goveda protiv iste bolesti.

Također smo istaknuli da u Hrvatskoj postoji sustav nadoknade štete za domaće životinje na temelju prijavljenih nuspojava cijepljenja, a sustav odšteta za nuspojave kod obaveznog cijepljenja naše djece NE postoji!

Najnovije priopćenje Ministarstva poljoprivrede RH, koje je između ostaloga i "prijeteće pismo" poljoprivrednicima kako im ne bi palo na pamat oglušiti se na poziv za docjepljivanje njihovih goveda, prenosimo u cijelosti:

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede od 4. svibnja 2017. (izvor: mps.hr)

Danas je proizvođačima mlijeka isplaćeno 19 milijuna kuna naknade zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene protiv bolesti kvrgave kože.

"Prilikom prošlogodišnjeg cijepljenja nitko nije mario za naše proizvođače mlijeka. U roku odmah su se platili proizvođači cjepiva, veterinari i svi ostali, a mljekari kao da ne postoje. Trebalo nam je par mjeseci da uvjerimo Europsku komisiju da su poljoprivrednici ostali kratkih rukava i da im trebamo platiti štetu za smanjenu mliječnost, ali evo uspjeli smo. Hvala mljekarima na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji" - izjavio je ministar Tolušić povodom završetka isplate.

Naknadu zbog pada mliječnosti su dobili posjednici životinja koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja (srpanj 2016. godine). Mljekari koji su u srpnju 2016. godine isporučili manje od 1744 kg mlijeka dobili su isplatu u iznosu od 750,00 kuna, dok su oni koji su isporučili više od 1.744 kg mlijeka dobili 0,43 kune po kilogramu isporučenog mlijeka.

Podsjetimo, cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj je provedeno u razdoblju od kolovoza do studenog 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. U Hrvatskoj je cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna.

Ministar Tolušić pobrinuo se i za neizravne posljedice cijepljenja goveda u Hrvatskoj te zatražio razumijevanje Europske komisije i Vijeće ministara budući da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Ministar Tolušić je dobio snažnu podršku 15 EU članica, kao i udruženja europskih farmera - Copa Cogeca.

Akcija docjepljivanja (revakcinacija) protiv bolesti kvrgave kože započinje u ponedjeljak 8. svibnja 2017. godine, a ove godine ne očekujemo veliki broj prijava posljedica docjepljivanja protiv bolesti kvrgave kože u odnosu na prethodnu godinu, jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu. Ukoliko poljoprivrednik ne dozvoli veterinaru cijepljenje Veterinarska inspekcija izdaje rješenje o provedbi naređenih mjera cijepljenja te rješenje o zabrani prometa stoke i proizvoda s tog gospodarstva. Nakon toga, izdaje obavijest o počinjenju prekršaja čime započinje prekršajni postupak kod nadležnog suda. S obzirom na broj stoke na određenom gospodarstvu tijekom proteklih godina pokazalo se da sudovi određuju kazne između 6.000 i 10.000 kuna po gospodarstvu, iako se u iznimnim slučajevima mogu propisati i manje kazne.

Releated

Nezavisne studije o dobrim odlukama za zdravlje

Nezavisne studije kojima se uspoređuju određeni parametri zdravlja cijepljenih osoba u odnosu na necijepljene su vjerodostojno nepristrane iz nekoliko razloga. Osim što skupinu cijepljene i necijepljene djece prate kroz duži period koji je mjerljiv u više godina, a ne u svega nekoliko dana ili najboljem slučaju mjeseci, te ne postoji mogućnost dodavanja nekih sastojaka cjepiva […]

POSTAJEMO LI ZAROBLJENICI VIRUSA I CJEPIVA?

U ponedjeljak 22. ožujka, u emisiji “Argumenti”, pored prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, politolog, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose, rektor Privatnog sveučilišta VERN, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica obiteljskog  prava, Pravni fakultet  u Zagrebu, Tomislav Sokol, zastupnik u europskom parlamentu, sudjelovala je i dr. sc. Alma Demirović, dr. med. predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista.  Sudionici su odgovarali na pitanja:  Postajemo li zarobljenici koronavirusa i cjepiva? Povod ovoj temi je najavljeno uvođenje tzv. COVID putovnica, no i pitanja ograničavanja ljudskih prava […]