Dopis upućen MZO-u povodom najave nošenja maski u školama

Članovi radne skupine MZO-a za razradu i planiranje mjera za početak školske 2020./2021. godine te udruge nastavnika, ravnatelja i učitelja zaprimili su sljedeći dopis Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA) 17. kolovoza 2020.:

Uzimajući u obzir potrebe organizacije predstojeće školske godine 2020/2021 u skladu s aktualnom situacijom koronakrize te uz nju vezanih najava različitih mjera, željeli bismo Vam skrenuti pozornost na nekoliko nespornih znanstvenih činjenica čija implementacija u svakodnevno odvijanje nastave može imati blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje kako učenika tako i nastavnika.

1. Najvažnija spoznaja svakako je otkriće kako djeca načelno nisu ozbiljno ugrožena virusom SARS-CoV-2 niti su prenositelji virusa u mjeri koja predstavlja potencijalnu ugrozu kolektiva što svakako uključuje i nastavni kadar čija zaštita je također jednako prioritetna. (Prilog 1)

2. Nastavno na navedeno otkriće treba uzeti u obzir i činjenicu kako dugotrajno i nepravilno nošenje kirurških maski može imati negativan učinak po zdravlje kako je navedeno i na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Obzirom na njihovu potencijalnu štetnost, postoje i skupine ljudi koje su, prema preporukama HZJZ, izuzete od nošenja iste.

Iz službene objave HZJZ izdvajamo sljedeće (https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/tko-ne-treba-nositi-masku-izuzece-od-obveze-nosenja-maske/):

Iritacija kože lica – Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske:

  • operite lice nježno sapunom i vodom, i to dva puta dnevno
  • zamijenite masku ako je vlažna ili oštećena
  • nosite masku preko nosa i usta – ne samo preko usta

U slučaju jače izraženih promjena na koži lica, javite se liječniku obiteljske medicine ili pedijatru.“

 

Uzimajući u obzir objektivne okolnosti na terenu, nerealno je očekivati da će djeca maske nositi na propisani način čime se višestruko povećava opasnost po njihovo zdravlje.

 

Osim lokalnih iritacija poznate su, i u znanstvenoj literaturi opisane, i druge štetne posljedice, primjerice sniženja razine kisika u krvi (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130147308702355?via%3Dihub), s nizom vezanih posljedičnih komorbiditeta koji uvelike narušavaju kvalitetu života, a ponekad i s fatalnim ishodom.

 

Što se tiče znanstvenih dokaza koji podupiru upotrebu maske treba imati na umu da nisu provedene adekvatne studije koje bi dokazale da kirurške i platnene maske imaju bilo kakav značajan utjecaj na prijenos virusa SARS-CoV-2 u asimptomatskih osoba. Znanstveni dokazi o korisnosti maski u ovom kontekstu su u najmanju ruku slabi.

 

3. Ukazujemo i na potreban dodatni oprez s dezinfekcijskim sredstvima obzirom na dokaze koji upućuju na to da neki od njih sadrže supstance opasne po zdravlje te mogu izazvati ozbiljna oštećenja kože. Dodatno, korištenje dezinfekcijskih sredstava u maloljetnih osoba, bez nadzora, može biti vrlo opasno ukoliko sastojci dospiju na sluznicu nosa, usta ili u oči (https://www.glasistre.hr/hrvatska/inovativno-ili-opasno-ozbiljno-upozorenje-drzavnog-inspektorata-dezinfekcijski-tuneli-su-opasni-ta-sredstva-ne-smiju-doci-u-kontakt-ocima-i-ustima-655123)

 

4. Djeci je za normalan rast, razvoj i sveukupno zdravlje potrebna sigurna i stabilna okolina u kojoj se neće poticati socijalno otuđenje i prekomjerno ograničavanje kontakta s vršnjacima. Zabrinjavajuće su mjere koje kontinuirano mogu održavati razvijanje straha – u ovom slučaju straha od bolesti. Tim više što, ponavljamo, djeca ovom bolešću nisu ozbiljno ugrožena niti predstavljaju potencijalni rizik za okolinu.

 

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne puko odsustvo bolesti ili poremećaja.“ (https://www.who.int/about/who-we-are/constitution).

 

Jedine mjere koje dokazano učinkovito umanjuju mogućnost zaraze brojnim respiratornim patogenima pa tako i SARS-CoV-2 uključuju:

  1. Pravilno i redovito pranje ruku sapunom i vodom
  2. Izbjegavanje diranja lica prljavim rukama (nosa, očiju i usta)
  3. Prilikom kašljanja i kihanja prekriti nos i usta maramicom ili savijenim laktom
  4. Izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta s osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije ili vrućicu.

Napominjemo i da samo prisustvo virusa u organizmu ne mora nužno izazvati bolest tj. kliničke simptome bolesti COVID-19, niti su takve osobe značajni prijenosnici virusa.

Obzirom na veliku odgovornost koju imate, apeliramo da pri odluci o donošenju epidemioloških mjera uzmete u obzir sve navedeno kako bi zaštita zdravlja učenika i nastavnika bila sveobuhvatna i u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije te Međunarodnim konvencijama kojima se štiti primat ljudskog bića.

 

Prilog:

Alasdair PS Munro, Saul N Faust: Children are not COVID-19 super spreaders: time to go back to school; Arch Dis Child July 2020 Vol 105 No 7.

 

S poštovanjem,

predsjednica HURA-e,

dr. sc. Alma Demirović, dr. med.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]