Svjetski dan astme

I ove godine, kao i svakog prvog utorka u svibnju, obilježavao se Svjetski dan astme.

Veliki broj ljudi, nažalost, ima značajne teškoće zbog ove bolesti. U Hrvatskoj su bolesti dišnog sustava na petom mjestu uzroka smrtnosti, a od svih posjeta ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čak 21 % otpada na teškoće s dišnim sustavom.

Prevalencija u svijetu jest oko 300.000.000 oboljelih i u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je prevalencija u općoj populaciji 4 do 6 posto, dok je u dječjoj dobi i do 12 posto, ovisno o županiji koja se promatra.

To je najčešća kronična bolest kod djece (najčešće se javlja u djece do 5. godine života), stoga astma zaokuplja pažnju javnosti i znanstvenika diljem svijeta.

I ove godine smo sudjelovali u akciji obilježavanja Svjetskog dana astme.

(Izdavajmo dvije zanimljive studije za pročitati)

  1. Mikroorganizmi u posteljini mogu poboljšati dječje zdravlje, sugerira studija

U najopsežnijoj studiji ove vrste, istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu pronašli su vezu između vrste mikroorganizama koji žive u prašini kreveta i bakterija u iskašljaju djece.

Kreveti vrve mikroorganizmima, nevidljivih ljudskom oku. Istraživanje sugerira kako prisutnost mikroorganizama u posteljini može smanjiti smanjiti u djece rizik od kasnijeg razvoja astme, alergija i autoimunih bolesti. Istraživači poručuju kako česta promjena posteljine vjerojatno neće biti poželjna, ali i kako to moraju još detaljnije istražiti prije nego što to budu mogli sa sigurnošću reći. Više o istraživanju možete doznati ovdje.

  1. Unošenje cipela iz otvorenog u zatvoreni prostor smanjuje rizik od nastanka astme

Rezultati studije objavljene u časopisu Nature Medicine ukazuju kako unošenje cipela iz otvorenog u zatvoreni prostor može smanjiti rizik od nastanka astme. Rizik je manji i u obiteljima s više braće i sestara te starosti stambenog prostora. Takvi domovi imali su veći broj bakterija tipičnih za vanjski okoliš (uključujući i bakterije u tlu), a s druge druge strane znatno manji broj mikroba koji se obično povezuju se s infekcijama dišnih puteva. Više o studiji možete doznati ovdje.