Studija pokazuje da cjepivo protiv HPV-a može uzrokovati porast sojeva koji uzrokuju rak – ali mediji obmanjuju rezultate studije

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) može povećati prevalenciju i distribuciju nekih sojeva HPV virusa koji nisu ciljani cjepivom — uključujući neke sojeve koji su povezani s rakom, prema studiji objavljenoj prošli tjedan u časopisu Cell Host & Microbe, ali  STATNews je pogrešno, prema stručnjacima, zaključio da je studija pokazala da je cjepivo učinkovito u prevenciji raka.

Piše: Brenda Baletti, dr. sc.

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) može povećati prevalenciju i distribuciju nekih sojeva HPV virusa koji nisu ciljani cjepivom — uključujući neke sojeve koji su povezani s rakom (https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(23)00399-2) — što rezultira nepoznatim i potencijalno zabrinjavajućim posljedicama, prema studiji objavljenoj prošli tjedan u časopisu Cell Host & Microbe.

Studija nije bila osmišljena kako bi pokazala da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak ili da treba promijeniti preglede (screening) HPV-a ili raka vrata maternice, iako su autori uključili kratko, spekulativno spominjanje potencijalnih implikacija svojih otkrića za buduće preglede.

Ipak, STATNews (https://www.statnews.com/2023/11/08/hpv-vaccines-cancer-screenings/), je izvještavajući o studiji, rekao da rezultati pokazuju da je cjepivo protiv HPV-a toliko učinkovito u prevenciji raka – osobito kada su cijepljeni i dječaci i djevojčice – da bi možda trebalo promijeniti protokole za otkrivanje raka.

Kim Mack Rosenberg, vršitelj dužnosti glavnog savjetnika Children Health Defense (CHD) i koautor knjige “Cjepivo protiv HPV-a na sudu: traženje pravde za generaciju”, rekao je za The Defender da je priča STATNews-a bila pogrešna:

“Naslov STATNewsa — koji pogrešno sugerira čak i rjeđe preglede — duboko je zabrinjavajući. Statistike u SAD-u i drugdje pokazuju da je rak grlića maternice u porastu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821696/) u mlađim dobnim skupinama u kojima najmanje očekujemo da ćemo vidjeti rak grlića maternice, dok nastavlja opadati u starijoj populaciji gdje se rak grlića maternice povijesno dijagnosticira.

Iz prethodnih studija znamo da su cjepiva protiv HPV-a već dovela do smanjenog probira cervikalne intraepitelne neoplazije (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15678-cervical-intraepithelial-neoplasia-cin)/raka vrata maternice u odgovarajućim intervalima za mlade žene diljem svijeta.

Također smo vidjeli brojne slučajeve u programu naknade štete uzrokovane cjepivom u SAD-u (i višeokružnu parnicu na saveznom sudu) u kojima se navodi da je rak vrata maternice (https://childrenshealthdefense.org/defender/caroline-cantera-merck-gardasil-hpv-vaccine-lawsuit-cervical-cancer/) povezan s cijepljenjem protiv HPV-a.”

‘Neposredna opasnost od virusnih evolucijskih odgovora’ može ‘uvesti probleme’

Studija je uključila približno 11.000 – a ne 60.000 kako je objavio STAT – mladih žena rođenih 1992., 1993. i 1994. iz 33 finske zajednice. Istraživači su ih podijelili u tri skupine na temelju strategije cijepljenja njihove zajednice: rodno neutralno cijepljenje protiv HPV-a, cijepljenje samo za djevojčice i bez cijepljenja.

Četiri godine nakon što je skupinama prvi put ponuđeno cijepljenje (i osam godina nakon toga za manju podskupinu od oko 3600 ispitanika), istraživači su testirali 16 tipova genitalnih HPV virusa koji se smatraju onkogenim (povezanim s nastankom tumora) jer su povezani s cervikalnim ili drugim karcinomima. Prisutnost onkogenog HPV-a nije jedini čimbenik rizika (https://childrenshealthdefense.org/defender/hpv-vaccine-safety-concerns-part-1-et/) za rak vrata maternice.

Postoji preko 200 sojeva HPV virusa (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0042682214005777), od kojih se neke podskupine smatraju visokorizičnim. Ovisno o cjepivu, cjepiva protiv HPV-a djeluju samo na dva (Cervavix https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2727782/) na sojeve 16 i 18), četiri (Gardasil 4 https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/vaccines/gardasil) na sojeve 6, 11, 16 i 18) ili devet (Gardasil 9 https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html, koji dodaje još sojeve 31, 33, 45, 52, 58) onih visokorizičnih sojeva (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623401/).

 

Istraživači su istraživali kako različite strategije cijepljenja protiv HPV-a na razini zajednice mogu promijeniti prevalenciju različitih sojeva HPV-a.

Otkrili su da je u obje cijepljene skupine, četiri i osam godina nakon cijepljenja, došlo do značajnog smanjenja visokorizičnih tipova HPV-a koji su ciljani cjepivom u odnosu na necijepljenu skupinu. Smanjenje je bilo snažnije u rodno neutralnoj skupini — u skupini gdje su dječaci također bili cijepljeni.

No također su otkrili veću prevalenciju drugih, nižerizičnih onkogenih sojeva HPV-a nego što je ranije postojala, osobito u skupini dječaka i djevojčica.
Kako je cjepivo potisnulo ciljane sojeve, objasnili su autori, drugi sojevi su se preselili u “nišu” koju su prije zauzimali ovi potisnuti sojevi.

To znači da umjesto potpunog smanjenja učestalosti HPV virusa, cijepljenje je promijenilo distribuciju sojeva HPV-a, napisali su. Oni onkogeni sojevi na koje cjepivo nije ciljalo, a čija je prevalencija porasla, također su povezani s rakom, ali u manjim stopama.

Druge studije (https://link.springer.com/article/10.1186/1471-2334-13-74) također su pokazale da su programi cijepljenja protiv HPV-a (https://www.wisnerbaum.com/documents/Gardasil/Fischer-et-al-2016-Shift-in-prevalence-of-HPV-types-in-cervical-cytology-specimens-in-the-era-of-HPV-vaccination.pdf) uzrokovali zamjenu prethodno najčešćih tipova HPV-a rjeđim tipovima HPV-a (https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21645515.2015.1066948) koji također uzrokuju rak.

Autori su primijetili da bi “neposredni rizik od virusnih evolucijskih odgovora” umanjio učinak cijepljenja protiv HPV-a.

“Iskušenje je sugerirati da bi porast [drugih onkogenih sojeva] ili sličnih s povećanom virulencijom mogao uzrokovati rizik od karcinoma povezanih s HPV-om u budućnosti”, rekli su.

Drugim riječima, novi sojevi koji zauzimaju “nišu” tj prostor koju su ispraznili sojevi ciljani cjepivom, mogli bi postati virulentniji i potencijalno uzrokovati rak.

Autori su zaključili da je za kontrolu onkogenog HPV-a i srodnih vrsta raka nužno više istraživanja o tome kako dugotrajna uporaba cjepiva može promijeniti razvoj bolesti. Rekli su da bi to moglo imati implikacije na buduće protokole probira, ali nisu naveli detalje.

Rosenberg je rekla da su implikacije takve da su možda potrebni stroži protokoli probira. Rekla je:

“U knjizi ‘HPV Vaccine on Trial’ moji koautori i ja raspravljali smo o zamjeni tipa, fenomenu koji se nalazi kod HPV cjepiva i drugih cjepiva.

Studija o kojoj se govori u članku STATNewsa zapravo ponovno pokreće spektar zamjene tipa – koji bi trebao podržati rigoroznije protokole probira, a ne nedovoljno, nepotkrijepljeno smanjenje probira koje dovodi zdravlje nebrojenog broja mladih žena u opasnost.”

Zašto bi “zamjena tipa” bila važna?

Autori studije pretpostavili su da se ova zamjena tipa soja događa jer imunitet izazvan cjepivom smanjuje broj ljudi osjetljivih na ciljane sojeve i dovodi do pristranog imunološkog odgovora koji pogoduje infekciji drugim sojevima.

Zamjena tipa također bi mogla dovesti do selekcije za varijante imunološkog bijega (https://childrenshealthdefense.org/defender/geert-vanden-bossche-covid-vaccine-cancer/) – nove varijante koje su rezultat selektivnog pritiska na virus nesavršenim cijepljenjem.

Varijante koje cjepivo favorizira razvile su se nakon cijepljenja (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264410X08001345?via%3Dihub) za brojne bolesti, uključujući hepatitis B, pertusis, Streptococcus pneumoniae, Marekovu bolest, malariju i difteriju.

U nekim slučajevima, poput Marekove bolesti i malarije, istraživanja pokazuju da je cijepljenje dovelo do povećane prevalencije varijanti s povećanom virulencijom. Kod drugih, poput hripavca (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16829538/), ova je evolucija bila povezana s paradoksalnom ponovnom pojavom bolesti u visoko cijepljenoj populaciji.

U drugim slučajevima, kao što je Haemophilus influenzae tip b, dokazi sugeriraju da je cijepljenje uzrokovalo da blaži soj postane virulentniji.

Jedno od mogućih bioloških objašnjenja u ovim slučajevima mogao bi biti izvorni antigenski grijeh, fenomen u kojem molekularna imunološka memorija na prethodni antigen koči sposobnost imunološkog sustava da pravilno prepozna strukturno sličnu metu, rekao je za The Defender J. Jay Couey (https://childrenshealthdefense.org/authors/j-jay-couey-ph-d/), znanstvenik CHD-a.

Još jedan povezan, ali odvojen mehanizam —  pojačanje ovisno o antitijelima (https://academic.oup.com/cid/article-abstract/19/3/500/459343?login=false) — događa se kada antitijela usmjerena na prethodne antigene (od infekcije ili cijepljenja) imaju paradoksalan učinak povećanja ozbiljnosti bolesti u sljedećim infekcijama, rekao je Couey.

“Ni o jednoj od ovih bioloških mogućnosti ne raspravlja se niti u člancima u STAT-u niti u Cell Microbeu općenito ili u vezi s pitanjima koja se tiču ‘ekologije’ HPV-a,” dodao je Couey.

U studiji su autori naglasili da su posebno među neutralnim skupinama cijepljenih (dječaci + djevojčice), ciljani sojevi bili potisnuti. Međutim, između četiri i osam godina nakon cijepljenja, razine raznolikosti HPV-a bile su slične onima u necijepljenoj kontrolnoj skupini.

Istraživači su otkrili da je nakon cijepljenja povećana prevalencija i raznolikost neciljanih HPV tipova povezanih s rakom. To sugerira da se čak i uz cijepljenje različiti tipovi HPV-a povezani s rakom još uvijek razvijaju na složene načine.

Ovo postavlja pitanja o dugoročnim učincima cijepljenja protiv HPV-a na antigensku varijaciju i moguće promjene virulencije preostalih onkogenih HPV-ova, istaknuli su autori.

‘Iskorjenjivanje’ raka vrata maternice cijepljenjem dječaka?

U priopćenju za tisak (https://www.eurekalert.org/news-releases/1006826) autora o studiji – također objavljenom u Medical Xpressu (https://medicalxpress.com/news/2023-11-cervical-cancers-immunize-boys-hpv.html) – oni su definitivno tvrdili: “Najučinkovitiji način za prevenciju raka vrata maternice je davanje HPV cjepiva i dječacima i djevojčicama.”

Ova se tvrdnja temeljila na njihovom nalazu da su u zajednicama u kojima su cijepljeni dječaci i djevojčice vidjeli pad u četiri tipa onkogenog HPV-a (16, 18, 31 i 45), a u zajednicama u kojima su cijepljene samo djevojčice vidjeli su smanjenje tj. pad kod samo tri tipa onkogenog HPV-a (16, 18 i 31).

“Ovo pokazuje da dobivate jači kolektivni imunitet ako cijepite i dječake i djevojčice”, rekao je glavni autor Ville N. Pimenoff, Ph.D. “Prema našim izračunima, bilo bi potrebno 20 godina cijepljenja djevojčica da se postigne isti učinak koji se može postići u osam godina s relativno umjerenom stopom cijepljenja rodno neutralnog cijepljenja.”

Međutim, oni priznaju da ovaj kolektivni imunitet ne bi eliminirao rizik od raka povezanog s HPV-om, s obzirom na tip zamjene koji su identificirali.

Couey je rekao da se ove tvrdnje o učinkovitosti rodno neutralnog cijepljenja temelje na upitnoj metodologiji, koristeći “dvojbeno zamagljenu” kombinaciju skupova podataka.

Couey je za The Defender rekao:

“Njihova ‘promatranja’ vrše se bez ikakvih podataka o prevalenciji HPV-a u tim populacijama prije cijepljenja i korištenjem općeg linearnog modela (https://online.stat.psu.edu/stat504/lesson/6/6.1) ili GLM-a za tumačenje skupa podataka. Za autore nema kvantitativnih razlika iz kojih bi se mogli povući podaci bez da ih matematički prošire na sintetički generirani skup podataka koristeći tehniku matematičkog prilagođavanja koju su autori nazvali grafička mreža neovisnosti ili GIN model.”

Razlika između zaključaka izvedenih na temelju opažanja u stvarnom svijetu u eksperimentima i zaključaka izvedenih na temelju zaključaka matematičkog modeliranja dvojbeno je zamagljena u ovom članku i daljnjem izvještavanju o njemu.

“Njihovi se zaključci ne temelje na pobijanju nulte hipoteze pomoću eksperimenta. Njihovi su zaključci u najboljem slučaju zaključci izvedeni iz interpretacije matematičkih modela primijenjenih na ograničene podatke iz stvarnog svijeta.”

Ova se analiza nadovezuje na prethodne analize tih istih kohorti koje su autori napravili s kolegama iz Mercka, GSK-a (https://ch.linkedin.com/in/gary-dubin-ba0175bb) i Zaklade Bill & Melinda Gates. (https://www.gatesfoundation.org/about/leadership/geoff-garnett)

Tim istraživanjem se također tvrdilo (https://academic.oup.com/jid/article/222/6/948/5803245?login=false) da cijepljenje protiv HPV-a s umjerenim obuhvatom “iskorjenjuje” onkogeni HPV ako se koristi rodno neutralna strategija (cijepljenje oba spola). Istraživanjem se također 2018. ustvrdilo da nije bilo dokaza (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31281) o zamjeni tipa – no te nalaze ova trenutna studija poništava.

Te su velike farmaceutske korporacije (https://childrenshealthdefense.org/defender_category/big-pharma/) tijekom posljednjih nekoliko godina bile posvećene širenju cijepljenja protiv HPV-a diljem svijeta na djevojčice, ali odnedavno i na dječake te na mlade i sredovječne odrasle osobe.

Godine 2020. Svjetska zdravstvena skupština (https://childrenshealthdefense.org/defender/world-health-assembly-personal-liberties-emergency-powers/)WHO-a ratificirala je plan za iskorjenjivanje raka vrata maternice (https://www.who.int/publications/i/item/9789240014107) kao javnozdravstvenog problema diljem svijeta, uglavnom širenjem globalnog cijepljenja protiv HPV-a.

Različite agencije Ministarstva zdravstva i društvenih usluga potrošile su najmanje desetke milijuna dolara na bihevioralna istraživanja (https://childrenshealthdefense.org/defender/federal-funding-merck-hpv-vaccine-behavior/) kako bi se povećalo prihvaćanje cjepiva u SAD-u.

Gavi, Vaccine Alliance—- primarno financiran od Zaklade Gates —- nedavno je najavio planove koje podržava WHO (https://childrenshealthdefense.org/defender/gates-gavi-invest-vaccinate-african-girls-hpv/) za cijepljenje 86 milijuna djevojčica u zemljama s niskim i srednjim dohotkom protiv HPV-a do 2025. godine kao dio globalnog plana za iskorjenjivanje raka vrata maternice.

Istovremeno Merck (https://childrenshealthdefense.org/defender/merck-lower-age-gardasil-hpv-vaccine/), proizvođač Gardasila (cjepiva protiv HPV), koji je mnogo uložio (https://www.fiercepharma.com/marketing/merck-encourages-adults-to-get-vaccinated-against-hpv-to-protect-against-certain-cancers) u oblikovanje tržišta (https://www.statnews.com/2018/06/18/gardasil-ad-campaign-cervical-cancer/) otkako je američka FDA (Uprava za hranu i lijekove) odobrila cjepivo (https://childrenshealthdefense.org/wp-content/uploads/GARDASIL_Final_DTC_Release.pdf) 2006., prošlog je mjeseca objavio da je njegova prodaja Gardasila u trećem tromjesečju (https://www.merck.com/news/merck-announces-third-quarter-2023-financial-results/) 2023. porasla 13% na 2,6 milijardi dolara. .

Merckov Gardasil prvi put je odobren 2006. za upotrebu kod djevojčica i žena u dobi od 9 do 26 godina za prevenciju četiri visokorizična soja HPV-a.

FDA je 2009. proširila licencu za upotrebu kod muškaraca (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20508594/) u dobi od 9 do 26 godina za prevenciju genitalnih bradavica, a 2011. Savjetodavno povjerenstvo za praksu cijepljenja CDC-a preporučilo ga je za rutinsku upotrebu kod dječaka.

Godine 2014. FDA je odobrila Gardasil 9 (https://www.esmo.org/oncology-news/archive/fda-approves-gardasil-9-for-prevention-of-certain-cancers-caused-by-five-additional-types-of-hpv), dizajniran za zaštitu od devet sojeva HPV-a, za upotrebu u prevenciji karcinoma vrata maternice, vagine i vulve povezanih s HPV-om kod žena i anogenitalnih lezija povezanih s HPV-om i raka anusa kod muškaraca i žena.

FDA je 2018 (https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-expanded-use-gardasil-9-include-individuals-27-through-45-years-old). također proširila dobni raspon potencijalnih cjepiva protiv HPV-a na muškarce i žene između 9 i 45 godina.