Obaveza cijepljenja liječnika – neustavna!? A djece – ustavna?!

Očekivano, obveza cijepljenja počinje se širiti i na odrasle, za sada na medicinsko osoblje. Prva u Europi je talijanska regija Emilia Romagna.

No, gle čuda, liječnici se opiru obavezi i tvrde da je neustavna.

Tim povodom, pitamo vas:

1. Koliko pripadnika/ca medicinske struke doista podržava i/ili vjeruje u znanost;

2. Kako odrasli (medicinari, za sada!) reagiraju na cijepljenje (znate ono: “cjepiva su sigurna i ucinkovita”, “nuspojave su blage i zanemarive”, “korist od cijepljenja je veća od štete” itd., itd.);

3. Kako je obaveza cijepljenja za odrasle neustavna, a za djecu nije?

Izvor: Medici e sanitari dicono “NO” all’obbligo vaccinale

*

Zašto su zdrava djeca u lošijem medicinsko-etičkom tretmanu od osuđenih seksualnih prijestupnika?

Postavlja se pitanje – ako populaciju osuđenih seksualnih prijestupnika štitimo tezom “primum non nocere” (lat. – prvenstveno ne škoditi), tražimo njihov informirani pristanak, pratimo učinke i nuspojave terapije – zašto taj osnovni etički princip zanemarujemo kod populacije zdrave djece koju cijepimo bez svih navedenih prava?

Gdje počinje i gdje završava teza “primum non nocere” i je li vrijedila samo za vrijeme Hipokrata? Nedavno smo imali priliku čuti bojni poklič kojim se poziva da se Hipokratova zakletva revidira upravo u tom dijelu i upravo radi teme obaveznog cijepljenja (ne bi li se ono što prisilnije provodilo).

Na koji način biramo populaciju od koje ćemo tražiti informirani pristanak? Odnosno onu kojoj ćemo to zakonsko pravo uskratiti i temeljem koje “znanosti”?

I za kraj – zašto su naša zdrava djeca u lošijem medicinsko-etičkom tretmanu od osuđenih seksualnih prijestupnika?

Više: Zašto su zdrava djeca u lošijem medicinsko-etičkom tretmanu od osuđenih seksualnih prijestupnika?