Aktivnosti projekta “Cijepljenje – pravo izbora” usmjerene su na informiranje javnosti o projektu te na pravne, medicinske, etičke i druge činjenice na temelju kojih je pokrenuta Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora koja je nositelj provedbe projekta.

tribina_Metkovic_27.2.2014

Skupine aktivnosti:

1. Informiranje javnosti:

  • objave i nastupi putem svih dostupnih medija: društvene mreže, internetska stranica udruge, zasebna internetska stranica projekta “Cijepljenje – pravo izbora”, tiskovine, radijske i tv-postaje;

  • organizacija javnih tribina i okruglih stolova;

2. Informiranje i edukacija članova:

  • radni sastanci, savjetovanje, seminari i radionice;

3. Suradnja s drugim udrugama u zemlji i inozemstvu

  • suradnja s građanskim udrugama, strukovnim udruženjima, lokalnom upravom i samoupravom, institucijama i ustanovama;

  • suradnja s udrugama iz zemalja u okruženju te iz zemalja članica EU.

tribina_13.3.2014._Rijeka

Provedene aktivnosti:

U suradnji s udrugama Udruga mladih – Kaštela, Split Misli i Udruga roditelja s četvero i više djece Sinj održan je niz tribina u Kaštelima, Splitu, Sinju, Metkoviću i Rijeci. Predavanja su održana u Zagrebu i Karlovcu.

U suradnji s institucijama pokrenuta je javna rasprava na temu obaveze cijepljenja, a sudjelovalo se i u javnoj raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s prijedlogom izmjena i dopuna članaka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim je predloženo da se uvede obaveza preporuke, a odluka o prihvaćanju ili odbijanju preporučene vakcinacije bude slobodan izbor pojedinca, odnosno roditelja / zakonskog skrbnika maloljetne osobe.

GI_Cijepljenje-pravo_izbora2

Razgovarano je s odgovornima u Ministarstvu zdravlja, epidemiolozima, pedijatrima i pravobraniteljicom za djecu.

Ogranizirana je zasebna Radna grupa unutar koje su raspoređene aktivnosti i odgovornosti za iste.

Pripremljene i pokrenute su zasebne internetske stranice projekta, Cijepljenje.info.*

Redovito se razmjenjuju iskustva s roditeljima širom Hrvatske putem društvenih mreža te elektronske pošte.

Putem elekstronske pošte i telefona omogućeno je savjetovanje i informiranje zainteresiranih pojedinaca, odnosno pomoć roditeljima koji imaju poteškoća zbog odgađanja i/ili odbijanja vakciniranja njihove djece.

GI_Cijepljenje-pravo_izbora1

Kontinuirano se prikupljaju i provjeravaju podaci o istraživanjima pojedinih cjepiva i njihovim nuspojavama. Prate se objave na temu vakciniranja, a posebno se prikupljaju dostupne objave o pravnim rješenjima te tumačenja međunarodnih akata i pravnih normi u pojedinim zemljama.

Ostvareni su kontakti s udrugama iz zemalja u okruženju s kojima razmjenjujemo iskustva.

GI_Cijepljenje-pravo_izbora5

Financiranje aktivnosti:

Sredstva za sve navedene aktivnosti prikupili su sami članovi Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora, vlastitim dobrovoljnim prilozima, a namijenjena su putnim troškovima, troškovima potrošnog materijala, poštanskim troškovima te eventualno ostalim troškovima prema potrebi projekta.

* I prije službenog početka projekta, već 2. veljače 2014. na Facebooku je pokrenuta stranica (zajednica) Cijepljenje – pravo izbora.

CPI_prezentacija1_1.10.2015._538

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata održala je 1. listopada 2015. u Zagrebu javno predstavljanje projekta “Cijepljenje – pravo izbora”

Pozvani su zainteresirani roditelji, svi pedijatri s područja Zagreba te predstavnici Ministarstva zdravlja, HZZO-a, epidemiološke službe HZJZ-a te medija.

Više: Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata održala je 1. listopada 2015. u Zagrebu javno predstavljanje projekta “Cijepljenje – pravo izbora”

*

Članice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, liječnice Đula Rušinović Sunara i Lidija Gajski te Ivana Delaš gostovale su 24. svibnja 2016. na Slavonsko-brodskoj televiziji (SBTV) u emisiji Klopka na temu obveze cijepljenja:

*

Izvještaj o aktivnostima Građanske inicijative tijekom 2016. godine: Rad GI Cijepljenje – pravo izbora u prvih deset mjeseci 2016.

*

Izbor televizijskih emisija od 2017. godine na temu cijepljenja u kojima su gostovali (i) predstavnici Građanske inicijative “Cijepljenje – pravo izbora”:

U emisiji RTL televizije “Na kavi kod Doris”, 1. listopada 2017. godine, na temu “Je li cjepivo za djecu korisno ili ne” s voditeljicom emisije Doris Pinčić Rogoznicom razgovarali su Nadica Bjelčić, majka troje djece, Vlado Šegon, djed dječaka koji je obolio od autizma i član GI “Cijepljenje – pravo izbora” i dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

(fotoizvor: varazdinske-vijesti.hr)

U emisiji “Dobar dan, Hrvatska” na Prvom programu Hrvatske televizije, 28. rujna 2017. godine s voditeljima Danijelom Trbović i Franom Ridjenom o cijepljenju su razgovarale članice GI “Cijepljenje – pravo izbora”, liječnica Lidija Gajski i Nikolina Vincek, koja je najavila prosvjednu šetnju protiv obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj u Varaždinu 29. listopada 2017.