“Odgovorite na sljedeća pitanja”

Imunologinja dr. sci. Tetyana Obukhanych objavila je 2012. godine knjigu Vaccine illusion u kojoj, između ostaloga, ističe:

“Ako donosite odluku o cijepljenju svojega djeteta, najprije proučite svaku bolest posebno i odgovorite si na sljedeća pitanja:

1. Je li mikroorganizam koji uzrokuje bolest iskorijenjen?

2. Je li tijek bolesti kod djece blag i ima li uopće smisla sprječavati bolest?

3. Ako je sprječavanje određene bolesti zaista važno, postoje li postupci koji su sigurniji i učinkovitiji pri sprječavanju te bolesti nego cjepivo?

4. Postoje li zadovoljavajući znanstveni dokazi da cjepivo zaista sprječava tu bolest, a ne samo da izaziva tvorbu antitijela?

5. Ako je tako, djeluje li kratkotrajna zaštita cjepivom za dobro vašeg djeteta ili na njegovu štetu?

6. Ako ste se odlučili za cijepljenje, je li vaše dijete u trenutku cijepljenja zaista dobrog zdravlja?

7. Znate li kako prepoznati nuspojave cjepiva i kome i kako ih prijaviti?

Ako se vaš dobro informirani odabir u vezi cijepljenja razlikuje od zahtjeva vaše države, morat ćete se pozabaviti još nekim dodatnim poslovima (pedijatrima, sanitarnim inspekcijama,…).”

Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......

Cjepiva, zakoni i svijest

“Danima mi u inbox pristižu pitanja o tome kakav je moj stav o cjepivima i zakonu o obveznom cijepljenju djece. Na nekoliko sam poruka odmah odgovorila, no kako pitanja i dalje stižu u velikom broju, odlučila sam napisati još jedno svoje obraćanje kojim želim naglasiti svoje stavove o ovim pitanjima.”

Naglašava to liječnica Jadranka Biban, koja kroz napis Cjepiva, zakoni i svijest iznosi neke od najvažnijih odgovora na temeljna pitanja koja osvješćuje sve veći broj roditelja i stručnjaka koji se zalažu za neobavezno cijepljenje.

family-591581_1280

Što dio liječnika predlaže u zamjenu za novčano kažnjavanje roditelja?

“Treba razjasniti da je cijepljenje obvezno, ali nije prisilno, to jest moguće je odbiti cijepljenje uz prekršajnu odgovornost. Smatramo potrebnim istaknuti da pokušaji da se roditelji koji odbijaju cijepljenje kriminaliziraju po osnovi zlostavljanja i zanemarivanja djeteta ne vode u pravom smjeru.

Stoga predlažemo:

1. Roditelje koji odbijaju cijepljenje umjesto mandantne kazne trebalo bi obvezati da do djetetove punoljetnosti ili do trenutka dok ne odluče cijepiti dijete, uplaćuju dopunsko osiguranje za pokriće rizika obolijevanja djeteta te ugroze drugih zbog smanjenog obuhvata;

2. Trebalo bi osnovati odštetni fond za isplatu novčane odštete u slučaju značajnijih nuspojava cijepljenja;

3. Liječnike koji provode obvezni program cijepljenja treba zaštititi od kaznene odgovornosti u tom djelokrugu;

4. Provoditi stalnu edukaciju i biti prisutan s ključnim informacijama o cijepljenju, u prvom redu kod cjepitelja, roditelja, a zatim i cjelokupne javnosti.”

Zaključci su to napisa Antivakcinalni pokret, objavljenog u časopisu Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Paediatria Croatica, listopad 2014., str. 3-7, kojeg su pripremili liječnici (većinom pedijatri i stručnjaci iz područja pedijatrije) Darko Richter, Biserka Čičak, Alenka Gagro, Irena Ivković-Jureković, Jadranka Kelečić, Marija Radonić, Tamara Voskresensky-Baričić.