Cijepljenje – priručnik za brižne roditelje

Autorica Aviva Jill Romm: “Moja su stajališta o cijepljenju konzervativna, a kao primalja i zdravstvena djelatnica odlučno se zauzimam za provedbu mjera javnog zdravstva. Nisam toliko naivna da bih pretpostavila kako su alternativni načini liječenja i zdrav život uvijek dovoljni da spriječe i liječe bolesti. Usprkos tome, vatrena sam zagovornica slobode pojedinca na području zdravstvene zaštite, naročito kad se radi o uštrcavanju u tijelo tvari za koje je poznato da mogu izazvati negativne reakcije ili dugoročne kronične posljedice.”.

Cijepljenje_prirucnik_za_brizne_roditelje1

Iz predstavljanja hrvatskoga izdavača: “Sve više roditelja i stručne javnosti smatra da je važno promisliti je li i koje je cjepivo dobro i nužno za djecu. Da li i kada cijepiti svoje dijete jedna je od najtežih i najvažnijih zdravstvenih odluka koje svaki roditelj treba donijeti. Zato je važno donijeti informiranu odluku. Saznajte relevantne informacije o cjepivima, kako djeca mogu reagirati i zašto, što treba znati prije nego odvedete dijete na cijepljenje te na što treba posebno obratiti pažnju.”.

Više o knjizi doznajte ovdje.

Knjigu možete kupiti kod izdavača – Planetopija.

Ideološki konstrukti o cepljenju

Znanstvena monografija Ideološki konstrukti o cepljenju autorice Mateje Černič, u kojoj se sustavno i podrobno latila analize najčešćih tvrdnji o cijepljenju: da su cjepiva učinkovita, da su sigurna, da su nuspojave rijetke i blage, da su cjepiva prije puštanja na tržište temeljito ispitana u rigoroznim znanstvenim studijama, da regulatorni organi brižno prate sigurnost i adekvatnost cjepiva, i tako dalje.

image

Te tvrdnje služe kao potpora legitimizaciji, legalizaciji i implementaciji cijepljenja, pogotovo obveznoga cijepljenja djece. Podrobna analiza, međutim, otkriva da se radi prvenstveno o ideološkim konstrukcijama, prema tome o interesno motiviranom konstruktu realnosti, koji se na podlozi enormne društveno-političko-ekonomske moći nameće na račun drugih i drugačijih konstrukata. Drugim riječima, otkriva se da te tvrdnje ne stoje.

Knjiga je namijenjena svima koji žele znati više o cijepljenju, i svima koji žele vidjeti znanstvene dokaze. Prvenstveno onima koji do sada nisu cijepljenju posvećivali posebnu pozornost, već su ga uzimali kao potpuno uobičajen i neproblematičan medicinski postupak. Knjiga je trenutno dostupna na slovenskom jeziku putem nakladnika Založba Vega iz Ljubljane.

Više o knjizi doznajte ovdje.

Robert_Mendelsohn_Zdravo_dijete_unatoc_lijecnicima

Odabrana poglavlja o cijepljenju

* Napomena: Poglavlja iz pojedinih knjiga posvećenih cijepljenju i cjepivima prevedena su na hrvatski jezik.

Američki liječnik i pedijatar Robert S. Mendelsohn u poglavlju Cijepljenje: Medicinska tempirana bomba, knjige Zdravo dijete unatoč liječnicima, ukazuje na prirodu dječjih zaraznih bolesti i moguće opasnosti ukoliko se dijete protiv njih cijepi te iznosi razloge zašto je većina procijepljivanja nepotrebna i zašto cijepljenje treba biti neobavezno:

Cijepljenje: Medicinska tempirana bomba (1.)

Cijepljenje: Medicinska tempirana bomba (2.)

Lynne_Mc_Taggart_naslovnica_Knjige_300

Američko-britanska istraživačka novinarka Lynne Mc Taggart u knjizi Što vam liječnici ne govore – Istina o opasnostima moderne medicine, na čak 50 stranica donosi spoznaje, ali i mitove o cijepljenju koje možda najbolje sažima rečenica “Upravo su s cjepivima medicinski tehnokrati vrloga novog svijeta izgubili moć logičnog rasuđivanja o bolesti i njezinu preveniranju.”.

Slijedi u nastavcima cjelovito poglavlje Cijepljenje: automatski ubodi, posvećeno cijepljenju:

Mit broj 1: Bolesti su nestale isključivo zahvaljujući cijepljenju

Mit broj 2: Bolesti protiv kojih se cijepite su smrtonosne

Mit broj 3: Cjepivo će vas zaštititi od bolesti

Mit broj 4: Nuspojave cjepiva su rijetke i uglavnom blage

Mit broj 5: Pomoćne tvari pridodane cjepivu su neškodljive

Alternative imunizaciji

Vence_Ferrell_Kriza_cijepljenja

Knjiga Vencea Ferrella Kriza cijepljenja posvećena je cjepivima i cijepljenju, s različitih gledišta – od svrhovitosti njihove sveopće primjene do neučinkovitosti procijepljivanja naspram “prirodnih cjepiva” u vidu dojenja majčinim mlijekom, odrastanja ispunjenog ljubavlju, vegetarijanske prehrane, redovitog vježbanja, čistog okoliša…

Knjiga također ukazuje da sve što proživljavaju roditelji djece u Hrvatskoj, koji u sve većem broju traže da cijepljenje postane neobavezno, prije više desetljeća doživljavali su roditelji u demokratski i gospodarski razvijenim zemljama Europe, ali primjerice i u američkim saveznim državama u kojima postoji pravo na izuzeće od cijepljenja. Obzirom na to, upućujemo na poglavlje knjige pod naslovom Kada dođe do krize:

Kada dođe do krize (1.)

Kada dođe do krize (2.)

Ghislaine_Lanctot_scoop.it

Kanadska liječnica Ghislaine Saint-Pierre Lanctôt u knjizi Medicinska mafija – kako da se živi izvučemo i povratimo svoje zdravlje i bogatstvo opširno se dotiče i cijepljenja, u dijelu poglavlja Trilogija laži, u cjelini pod nazivom Cjepiva nas štite.

Slijedi ulomak uz spomenute cjeline pod naslovom Čemu ta smrtonosna nepopustljivost?.

Trilogija laži – 1. laž: “Cjepiva nas štite”

Donosimo i dokumentarni film Odrješene ruke duše – put ka fizičkoj besmrtnosti, napravljen kao razgovor s autoricom knjige Medicinska mafija:

“Moć istine i snaga ljubavi roditelja za svoju djecu!”

U knjizi Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja*, koju je objavio talijanski liječnik Roberto Gava, ističe se “da farmaceutska industrija u svojevrsnom deliriju vlastite svemoći ne računa ili je podcijenila reakcije onih liječnika i roditelja koji su naviknuti razmišljati svojom glavom te da su moć istine i snaga ljubavi roditelja za svoju djecu beskrajno moćniji od ekonomske moći temeljene na neistini i sebičnosti”.

Roberto_Gava_Le_vaccinazioni_pediatriche

Prenosimo tek dio predgovora knjizi:

“Otkriće cjepiva, kao velika prilika za zaradu, je novija zamisao farmaceutske industrije, a rođena je nakon što je otkriveno sljedeće:

– znanstvena istraživanja su u potpunosti u njenim rukama i njima se lako manipulira;

– može se vršiti pritisak na vlade kako bi se promicala obavezna i vrlo preporučljiva cjepiva;

– danas postoji mnogo nejasnoća o svemu što je vezano za zdravlje;

– medijima se lako manipulira te su osjetljivi na sve što čini vijest, pogotovo ako se tiče zdravlja i potiče zabrinutost;

– ljudi se sve više boje i spremni su podnijeti žrtve kako bi se riješili straha;

– povlačeći jednostavna cjepiva s tržišta, roditelje se prisiljava da uzimaju kombinirana cjepiva čije cijene, zahvaljujući činjenici da su nova i da sadrže uvijek neke nove, “posebne” kombinacije u sebi, se mogu lakše povećavati;

– sadašnjim tehnikama je relativno lako stvoriti više novih cjepiva;

– za cjepiva se ne traže svi testovi toksičnosti i tolerabilnosti koji su inače obvezni za druge lijekove.”

* Više o knjizi Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja, o njezinom autoru te o mogućnosti kupnje knjige (na talijanskom jeziku!) donosi napis Dr. Roberto Gava: “Pedijatrijska cijepljenja – revizija znanstvenih spoznaja”.

“Zašto cijepljenje onemogućuje prirodno sprječavanje bolesti?”

Imunologinja dr. sci. Tetyana Obukhanych objavila je 2012. godine knjigu Vaccine illusion koja nudi odgovore na pitanja kao što su: “Zašto cjepiva ne pružaju trajni imunitet, koji bi nas zaštitio od virusnih bolesti?; Zašto cjepiva ne jamče zaštitu od invazivnih bakterijskih infekcija?; Zašto cijepljenje uništavaimunitet stada” i onemogućuje prirodno sprječavanje bolesti?”.

Vaccine_illusion

izdanju na engleskom jeziku (PDF) možete više doznati i naručiti ga putem stranice Amazon.com (na kojoj su predstavljena i brojna druga izdanja koja propituju (obavezu) cijepljenja), a o slovenskom e-izdanju Iluzije o cepivih na stranici Iluzije o cepivih. Po odobrenju autorice, slovensko izdanje knjige je dostupno za besplatno preuzimanje: Iluzije o cepivih (PDF).

Ostale knjige koje se dotiču i cijepljenja, a koje je vrijedno pročitati

John Virapen, bivši  visokopozicionirani rukovoditelj više farmaceutskih tvrtki, objavio je 2010. knjigu Side Effects: Death. Confessions of a Pharma-Insider, koja je iste godine izašla i u Hrvatskoj pod nazivom Nuspojava: smrt – Ispovijedi farmaceutskog insidera. Jedan je od prvih insidera (zviždača) koji je progovorio o načinu rada farmaceutske industrije, tako zvane Big Pharme, koja je u nastojanju da sve podredi dobiti sve više usmjerena na djecu, kao novo tržište svojih patentiranih lijekova.

John_Virapen_Nuspojava:smrt_korice

Zdravstveni ratovi: lijekovi i cjepiva – novi američki Opijumski rat

Knjiga “Uništite Kinu: Što Washington čini da ograniči utjecaj Kine u svijetu” (* ), nezavisnog novinara, istraživača i publiciste Fredericka Williama Engdahla (** ) “razotkriva kako se iza “američkih nacionalnih interesa” zapravo kriju interesi američkih političkih i poslovnih elita, kao što su vojno-industrijski kompleks, financijski, farmaceutski, naftni, medijski i biotehnološki divovi”. Američka vlada i vladine institucije “prvenstveno brinu o interesima krupnog kapitala i velikih multinacionalnih korporacija”, koji se u čitavom svijetu, a posebice u Kini kao glavnoj suparnici SAD-a na globalnoj sceni, očituju kroz “ometanje kineske vojne i valutne stabilnosti, destabiliziranje opskrbe sirovinama i energentnima, narušavanje kvalitete života širenjem GMO-a, otrovnih herbicida i pesticida, lanaca brze prehrane i proizvoda farmaceutske industrije, te medijski i kulturološki rat”. Rat farmaceustkim proizvodima prikazan je u četvrtom poglavlju knjige “Zdravstveni ratovi: lijekovi i cjepiva – novi američki Opijumski rat“.

* Podaci o brojnim knjigama stranih izdavača kojima se propituje cijepljenje i zakonska obaveza cijepljenja mogu se naći pretraživanjem po ključnim pojmovima (vaccine, vaccination, immunization…) na internetskim stranicama kao što je primjerice Amazon.