15. August 2019 · Comments Off on Priopćenje za medije povodom aktualnih napisa o cijepljenju – ZAUSTAVITE BUJICU NETOČNIH INFORMACIJA I UPUTITE INSTITUCIJE NA RJEŠAVANJE STVARNIH PROBLEMA SUSTAVA CIJEPLJENJA · Categories: Uncategorized

Zagreb, 14. kolovoza, 2019.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) zalaže se za cijepljenje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima kojima se osigurava visok stupanj sigurnosti i zdravlja. HURA ne osporava važnost cijepljenja kroz povijest civilizacije, a još manje priželjkuje da javno zdravlje ugroze teške zarazne bolesti. Naprotiv, polazeći od visoke razine zašite zdravlja pacijenata i korisnika medicinskih usluga protivimo se kršenju važećih propisa koji se odnose na obavezu cijepljenja. Svoje djelovanje temeljimo na praćenju znanstvenih dostignuća, stručnih preporuka te ih svakodnevno nastojimo i promicati.

Upravo stoga, dužni smo se osvrnuti na cijeli niz netočnih informacija koje se u medijima posljednjih nekoliko dana pojavljuju u tekstovima i izjavama koji su uslijedili nakon što je saborski zastupnik g. Pernar izjavio kako neće cijepiti svog novorođenog sina.

Kroz rad udruge skupili smo mnoštvo dokaza, primjera i informacija iz kojih se može iščitati koji su zapravo stvarni uzroci problema sustava cijepljenja. Kao što možete naslutiti, uzrok naravno nije g. Pernar. Izdvajamo samo neke:

 1. Prema važećem kalendaru obaveznih cijepljenja u Hrvatskoj, predviđeno je dijete do polaska u osnovnu školu primi 41 dozu cjepiva,
 2. Neka od pedijatrijskih cjepiva nemaju dostupnu uputu o lijeku na hrvatskom jeziku,
 3. Cjepiva ne prolaze jednaku provjeru sigurnosti prije stavljanja na tržište kao i svi drugi lijekovi. Za cjepiva se ne provode farmakokinetičke studije, kao niti studije s pravom „placebo“ skupinom,
 4. Roditelji prije cijepljenja svoje djece nisu potpuno obaviješteni o svim koristima i rizicima koje cijepljenje sa sobom nosi,
 5. Cjepiva se u Hrvatskoj prečesto uvoze tzv. interventnim uvozom, čime se zlorabi činjenica da već niz godina nije na snazi Pravilnik o davanju suglasnosti za unošenje ili uvoz lijeka,
 6. Proizvođači cjepiva se ponašaju monopolistički i uvjetuju kojim se cjepivima cijepi,
 7. Proizvođači cjepiva u Hrvatskoj ne snose nikakvu materijalnu niti kaznenu odgovornost za eventualnu štetu nastalu primjenom njihovog proizvoda,
 8. Većina podataka o nuspojavama cijepljenja prikupljena je na temelju ispitivanja proizvođača prije puštanja cjepiva na tržište,
 9. Ne postoji nigdje na svijetu rutinsko praćenje nuspojava cijepljenja koje bi bilo tako osjetljivo i specifično da bi se na temelju tih podataka odgovaralo na znanstvena pitanja koja se postavljaju u raspravama o cijepljenju,
 10. Ne provodi se nadzor nad utvrđivanjem kontraindikacija prije pristupanja cijepljenju,
 11. Inzistira se na cijepljenju unatoč utvrđenoj kontraindikaciji,
 12. Ne provodi se nadzor nad prijavom nuspojava cijepljenja,
 13. Pedijatrijskih timova kronično nedostaje, a postojeći su preopterećeni poslom i brojnim administrativnim obavezama što se u konačnici, potpuno razumljivo, odražava i na mogućnost odvajanja vremena za pružanje potpune obavijesti o cijepljenju.

U nekoliko smo navrata pozivali predstavnike službenih autoriteta i institucija u sustavu cijepljenja na dijalog i međusobno uvažavanje. Do sada se niti jednom nisu odazvali kako bi ponudili konkretno rješenje za ostvarenje našeg zajedničkog cilja – DOBROBITI I ZDRAVLJA DJECE.

Krajnje je zabrinjavajuće i neodgovorno od strane institucija i medija pristupati ovako gorućem, društveno važnom problemu stvaranjem medijske histerije, pri tome šireći netočne informacije. Poput, primjerice, postupanja liječnika u slučajevima kada roditelj nije pristupio cijepljenju. Naime, kako je vidljivo iz odgovora Državnog inspektorata, liječnici nemaju ovlasti prijaviti roditelje koji ne cijepe djecu.

Predlažemo da konačno uvažite roditelje i saslušate njihove priče te unaprijedite sustav cijepljenja u skladu s propisima te gore navedenim problemima. Niti jedna Deklaracija roditelju ne može poništiti negativno iskustvo sa sustavom cijepljenja. A takvih je sve više!

U nastojanju da problemu pristupimo ozbiljno i profesionalno, nedavno smo, ponovno, uputili dopis Pravobraniteljici za djecu, gđi. Helenci Pirnat Dragičević, u kojemu opetovano pozivamo na pokretanje stručne i javne rasprave.

Hoće li naš apel ponovno ostati bez odjeka?

I za kraj, ističemo kako je ciljano zadržavanje fokusa na polarizaciji za i protiv cijepljenja bespredmetno s isključivom svrhom stavljanja  m e r i t u m a  u drugi plan, a to je da se cijepljenje u Hrvatskoj, u praksi provodi na način koji nije u skladu s važećim propisima i najvišim sigurnosnim standardima.

Vjerujemo da se postojeće nepravilnosti mogu riješiti samo timskim radom s roditeljima. Jer krajnji cilj je jedan i vjerujemo zajednički – ZDRAVO DIJETE I SRETNO DJETINJSTVO.

Predsjednica HURA-e

dr. sc. Alma Demirović. dr. med.

07. July 2019 · Comments Off on Važna obavijest – Liječnici nemaju ovlasti prijaviti roditelje koji ne cijepe djecu · Categories: Uncategorized

Konačno smo ishodovali službeni dokument Državnog inspektorata kojim je potvrđeno kako ne postoji pozitivni zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Potaknuti brojnim upitima roditelja koji su se javljali zbog prekršajnog postupka koji je pokrenut protiv njih obveznim prekršajnim nalogom Sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravstva, sada pri Državnom inspektoratu, ishodovali smo i službeni dokument Državnog inspektorata kojim je također potvrđeno – sukladno pozitivnoj legislativi – kako ne postoji važeći zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Od samog početka uočavanja spomenute nepravilnosti upozoravali smo na navedeno nezakonito postupanje, no loša praksa postupanja liječnika prema roditeljima do sada se nije korigirala. 

Stoga smo Ministarstvo zdravstva upitali:

1.         Postoji li važeća pravna osnova tj. pozitivna zakonska odredba kojom je potkrijepljen sadržaj Protokola pri odbijanju cijepljenja, tj. dio protokola u kojemu je eksplicitno navedena uputa kako liječnik OBAVJEŠTAVA sanitarnog inspektora u slučaju da roditelj nije proveo cijepljenje svoga djeteta?

2.         Molimo informaciju o tome je li službeni stav i preporuka Ministarstva zdravstva da zdravstveni radnici koji provode imunizaciju postupaju po predmetnom protokolu?


3.         Na koji način se provodi dokazivanje da je roditelj odbio cijepiti dijete?

Dana 30. lipnja 2019. godine zaprimili smo odgovor Državnog inspektorata kojemu su naša pitanja bila upućena iz Ministarstva zdravstva. 

Ponovimo, ne postoji pozitivni zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Cjeloviti odgovor možete pronaći u pdf-u na našim stranicama: odgovor Državnog inspektorata

Napominjemo i da je Izjava o odbijanju cijepljenja kao zakonski neutemeljena povučena iz upotrebe, što je stručnoj javnosti poznato još od 2015./ 2016.godine.

Cjeloviti odgovor možete pronaći u pdf-u na našim stranicama: odgovor Državnog inspektorata

U svrhu usklađivanja provođenja cijepljenja u skladu s važećim zakonskim okvirom, obavijestili smo i stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora čiji članovi provode obaveznu imunizaciju uz zamolbu da informiraju svoje članove o istome.

Zamolba HURA-e da Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD) informira svoje članove liječnike o provođenju cijepljenja u skladu s važećim zakonskim okvirom možete pronaći u pdf-u na našim stranicama: dopis Hrvatskom liječničkom zboru

Nadamo se da će navedene informacije, osim roditeljima, biti korisne i liječnicima cjepiteljima i olakšati im svakodnevni rad koji će održati dobar smjer partnerskog odnosa s roditeljima, a sve u zajedničkom cilju – očuvanju zdravlja uz poštivanje temeljnih ljudskih sloboda.

09. June 2019 · Comments Off on Foto-izvješće s jučerašnjeg mirnog okupljanja u Splitu · Categories: Uncategorized · Tags: , ,

8. lipnja, 2019., u Splitu održano je prvo službeno mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom u organizaciji Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA).


Ističemo kako je g. Ivan Pernar bio isključivo sudionik mirnog okupljanja na vlastitu inicijativu te nije sudjelovao u organizaciji istog.

Dr. Wakefield susretljivo se fotografirao sa svakom osobom prije i poslije mirnog okupljanja. 

Zahvaljujemo se Ivanu Pernaru na dosadašnjoj promociji ciljeva naše udruge, ali smo ujedno zabrinuti oko medijske percepcije naše dugotrajne borbe kroz jeftinu dnevnopolitičku prizmu. Ističemo stoga da HURA nije službeno pozvala niti jednog političara na mirno okupljanje.
HURA do sada niti jednu donaciju nije dobila niti od jedne političke stranke ili pojedinog političara, što je dostupno na uvid svim nadležnim tijelima.
Najveća pojedinačna donacija koju smo zaprimili za potrebe mirnog okupljanja iznosi 2.000 kuna od jednog trgovačkog društva iz Zagrebačke županije. 


Predsjedništvo udruge je u svjetlu nedavnih političkih događanja jednoglasno odlučilo kako na mirnom okupljanju neće govoriti dugogodišnja aktivistica i prva predsjednica HURA-e, Ivana Delaš, dr. vet. med., koja je kao nestranački kandidat sudjelovala na listi Živog zida za Europski parlament i ostvarila zapažen uspjeh. Tom odlukom nastojali smo se odmaknuti od eventualnih insinuacija u naše potencijalno uplitanje u kompleksan proces donošenja kadrovskih odluka prilikom odabira zastupnika u Europski parlament u političkoj stranci Živi zid.


Hvala svima koji su na bilo koji način omogućili održavanje mirnog okupljanja roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom.


Medijima koji svrhu našeg okupljanja već dva tjedna ne prenose javnosti na nepristran način možemo zahvaliti za smanjen dolazak roditelja na skup – na kojem se pojavilo do 150 osoba. Ujedno smo primijetili povećan broj zdravstvenih radnika kao zainteresiranih slušača, što nas osobito raduje.


Detaljnije pisano i video izvješće slijedi uskoro.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA)

06. June 2019 · Comments Off on Nesvakidašnja reakcija Medicinskog fakulteta u Splitu · Categories: Uncategorized

U Splitu se 8. lipnja 2019. u organizaciji Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA) održava javni skup naziva „Mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom“.

Budući da je jedan od naših gostiju g. Andrew Wakefield, priopćenjem se oglasio Medicinski fakultet u Splitu (MEFST), izrazivši zabrinutost zbog dosadašnjih izjava i poruka g. Andrewa Wakefielda koje će vjerojatno biti izgovorene i na najavljenom skupu u Splitu. U navedenom priopćenju također se implicira da će biti govora o odbacivanju cijepljenja kao metode prevencije zaraznih bolesti.

Prije objave navedenog priopćenja MEFST se nije obratio organizatoru u svrhu provjere sadržaja govora i programa skupa kako bi mogao donijeti zaključak na točnim i provjerenim informacijama što bi bilo u skladu s elementarnim pravilima objektivnog i nepristranog formiranja mišljenja.

Dodatno, MEFST se nije osvrnuo na povod i temu održavanja skupa kako bi, na prikladan i moralan način, podržao zabrinutost zbog katastrofalno lošeg sustava praćenja nuspojava cjepiva i netransparentnog rada sustava javnog zdravstva, što je i primarni povod održavanja skupa.

Najviše nas, međutim, brine činjenica što znanstvenici i zaposlenici MEFST ne običavaju izlaziti iz svojih kabineta kako bi se društveno angažirali oko ogromnih problema zdravstva i prava pacijenata u Hrvatskoj i da su izabrali baš ovaj trenutak da odstupe od tog pravila.  

U nekoliko smo navrata pozivali predstavnike službenih autoriteta i institucija u sustavu cijepljenja na dijalog i međusobno uvažavanje. Do sada se niti jednom nisu odazvali kako bi ponudili konkretno rješenje za ostvarenje našeg zajedničkog cilja – DOBROBITI I ZDRAVLJA DJECE.

Ovom prilikom posebno pozivamo i predstavnike Medicinskog fakulteta u Splitu da osobno posvjedoče sadržaju poruka koje će se sa skupa odaslati zdravstvenim vlastima, ali i objasne svoje javno djelovanje.

03. June 2019 · Comments Off on HURA o mirnom okupljanju roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom, SPLIT, 8. LIPNJA, 2019. · Categories: Uncategorized

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) zalaže se za cijepljenje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji se odnose na poštivanje najviših sigurnosnih standarda te ljudskih prava i temeljnih sloboda. Rad HURA-e usmjeren je na poticanje cijepljenja uz ispunjenje zakonskih pretpostavki za isto, a radi sigurnije primjene cjepiva i reduciranja broja i ishoda mogućih nuspojava. HURA se protivi kršenju važećih propisa koji se odnose na obavezu cijepljenja.

Svoje djelovanje temeljimo na praćenju znanstvenih dostignuća, stručnih preporuka te ih svakodnevno nastojimo i promicati.

U nekim se zemljama poštuje institut informiranog pristanka kao temeljno pravo svakog pacijenta, odnosno cijepljenje ima formu preporuke (švedski parlament odbio je dva puta 2017. godine pokušaj uvođenja obveznog cijepljenja). U zemljama gdje je snagom političke odluke cijepljenje nametnuto kao zakonska obveza, institut informiranog pristanka (pravo na suodlučivanje) se ne poštuje. Tumači se kako uskrata cijepljenja predstavlja povredu prava djeteta na zdrav život. Međutim, skrećemo pozornost na činjenicu da u današnjem zapadnom svijetu svjedočimo drastičnom porastu broja kronično bolesne djece. Također svjedočimo i porastu broja pedijatrijskih cjepiva. Velika većina djece u zapadnom svijetu je cijepljena velikim brojem cjepiva. A ipak kronično bolesna! Njima cijepljenje, očito, nije donijelo zdravlje!

Potvrđujući navedeno tako je i Pravobraniteljica za djecu nedavno zatražila od Ministarstva zdravstva izvješće o nadzoru nad prijavljivanjem nuspojava.

/Za čitanje i printanje je moguće preuzeti “Svjedočanstva hrvatskih roditelja o nuspojavama cijepljenja“./

HURA ne osporava važnost cijepljenja kroz povijest civilizacije.  Stoga je, u kontekstu primjene cjepiva, važno naglasiti nekoliko važnih činjenica o CIJEPLJENJU U PRAKSI:

 1. Prema važećem kalendaru obaveznih cijepljenja u Hrvatskoj, predviđeno je dijete do polaska u osnovnu školu primi 41 dozu cjepiva,
 2. Neka od pedijatrijskih cjepiva nemaju dostupnu uputu o lijeku na hrvatskom jeziku,
 3. Cjepiva ne prolaze jednaku provjeru sigurnosti prije stavljanja na tržište kao i svi drugi lijekovi. Za cjepiva se ne provode farmakokinetičke studije, kao niti studije s pravom „placebo“ skupinom,
 4. Roditelji prije cijepljenja svoje djece nisu potpuno obaviješteni o svim koristima i rizicima koje cijepljenje sa sobom nosi,
 5. Cjepiva se u Hrvatskoj prečesto uvoze tzv. interventnim uvozom, čime se zlorabi činjenica da već niz godina nije na snazi Pravilnik o davanju suglasnosti za unošenje ili uvoz lijeka,
 6. Proizvođači cjepiva se ponašaju monopolistički i uvjetuju kojim se cjepivima cijepi,
 7. Proizvođači cjepiva u Hrvatskoj ne snose nikakvu materijalnu niti kaznenu odgovornost za eventualnu štetu nastalu primjenom njihovog proizvoda,
 8. Većina podataka o nuspojavama cijepljenja prikupljena je na temelju ispitivanja proizvođača prije puštanja cjepiva na tržište,
 9. Ne postoji nigdje na svijetu rutinsko praćenje nuspojava cijepljenja koje bi bilo tako osjetljivo i specifično da bi se na temelju tih podataka odgovaralo na znanstvena pitanja koja se postavljaju u raspravama o cijepljenju,
 10. Ne provodi se nadzor nad utvrđivanjem kontraindikacija prije pristupanja cijepljenju,
 11. Inzistira se na cijepljenju unatoč utvrđenoj kontraindikaciji,
 12. Ne provodi se nadzor nad prijavom nuspojava,
 13. Pedijatrijskih timova koji pružaju uslugu cijepljenja kronično nedostaje, a postojeći su preopterećeni poslom i brojnim administrativnim obavezama što se u konačnici , potpuno razumljivo, odražava i na mogućnost odvajanja vremena za pružanje potpune obavijesti o cijepljenju.

Svrha najavljenog okupljanja je skrenuti pozornost na gore navedene činjenice iz prakse u svjetlu kojih je važno naglasiti da cijepljenje može imati štetne učinke, ponekad vrlo ozbiljne i to u puno većem broju nego je u službenim statistikama zabilježeno.

Crno-bijela vrpca koristi se za osvještavanje: akutnog diseminiranog encefalomijelitisa,
oštećenja cjepivom te ozljedama od implantata dojke

Zabrinjava činjenica da su roditelji i pacijenti masovno pod pritiskom promidžbenih kampanja koje tvrde da je rizik cijepljenja beznačajan, gotovo jednak nuli. Osim toga osobe pogođene nepoželjnim ishodima cijepljenja koje traže odgovore većinom su ismijane i negira ih se kategorizacijom pod izolirani slučaj ili navodni slučaj.

Svrha je skupa pozvati i one koji odlučuju o nacionalnom programu cijepljenja da uvaže podatke koje im nudimo i da svojim zalaganjem donesu odluke u korist zdravlja naše djece poštivajući ljudska prava i temeljne slobode. Svrha je pozvati ih da rade transparentno.

Na skupu će govoriti dr. vet. med. Ivana Delaš – prva predsjednica HURA-e, dr. med. Lidija Gajski – specijalistica interne medicine, dr. sc. Alma Demirović, dr. med – predsjednica HURA-e te posebni međunarodni gost g. Andrew Wakefield – autor 144 izvornih znanstvenih članaka (h – index 45), poglavlja knjiga i pozvanih znanstvenih komentara s područja medicine i redatelj filma VaxXed. Od 3. do 17. lipnja 2019. film VaxXed besplatan je za gledanje, putem ove poveznice.

I za kraj, ponovno ističemo kako je ciljano zadržavanje fokusa na polarizaciji za i protiv cijepljenja bespredmetno s isključivom svrhom stavljanja  m e r i t u m a  u drugi plan, a to je da se cijepljenje u Hrvatskoj, u praksi provodi na način koji nije u skladu s važećim propisima i najvišim sigurnosnim standardima.

Predsjednica HURA-e

dr. sc. Alma Demirović, dr. med.

31. May 2019 · Comments Off on Ispravak netočnih navoda objavljenih u članku „Splitom se šire ospice, a u grad stiže najgori protivnik cijepljenja na svijetu“ na portalu Index.hr 28.5.2019. · Categories: Uncategorized

Dana 29. svibnja 2019. Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) zatražila je objavu ispravka netočnih navoda objavljenih 28. svibnja 2019. godine na portalu Index.hr u članku pod naslovom „Splitom se šire ospice, a u grad stiže najgori protivnik cijepljenja na svijetu“, sukladno člancima 40. i 41. Zakona o medijima. Portal Index.hr nije objavio ispravak netočnih navoda niti nakon dva dana te ga stoga objavljuje portal cijepljenje.info.

U članku koji inicijativu HURA-e hušački najavljuje kao antivakcionalistički skup s konotacijom histerije i štetnosti navodi se, citiramo: „Wakefield je pokretač i guru pomodarske histerije koja potiče strah da cijepljenje uzrokuje autizam. Wakefield je u svijetu poznatiji kao autor antivakcinalističkog filma Vaxxed iz 2016. No njegovo štetno djelovanje počelo je mnogo ranije, još 1998. kada je objavio svoj prevarantski rad o povezanosti cijepljenja i autizma. Šteta koju je već do sada učinio golema je, a u budućnosti bi mogla nastaviti rasti.“

Ne ulazeći naširoko u razloge globalnog širenja nepovjerenja u sustav cijepljenja, a  koji se u Vašem članku pogrdno naziva tzv. antivakcinalističkim pokretom i intenzitet povezanosti tog fenomena s radom dr. Wakefielda, prenosimo citat iz spornog članka objavljenog 1998. godine u uglednom medicinskom časopisu The Lancet, koji je kasnije povučen:

We did not prove an association between measles, mumps, and rubella vaccine and the syndrome described. Virological studies are underway that may help to resolve this issue.
If there is a causal link between measles, mumps, and rubella vaccine and this syndrome, a rising incidence might be anticipated after the introduction of this vaccine in the UK in 1988. Published evidence is inadequate to show whether there is a change in incidence or a link with measles, mumps, and rubella vaccine. A genetic predisposition to autistic-spectrum disorders is suggested by over-representation in boys and a greater concordance rate in monozygotic than in dizygotic twins. In the context of susceptibility to infection, a genetic association with autism, linked to a null allele of the complement (C) 4B gene located in the class III region of the major- histocompatibility complex, has been recorded by Warren and colleagues. C4B-gene products are crucial for the activation of the complement pathway and protection against infection: individuals inheriting one or two C4B null alleles may not handle certain viruses appropriately, possibly including attenuated strains.
Urinary methylmalonic-acid concentrations were raised in most of the children, a finding indicative of a functional vitamin B12 deficiency. Although vitamin B12 concentrations were normal, serum B12 is not a good measure of functional B12 status. Urinary methylmalonic-acid excretion is increased in disorders such as Crohn’s disease, in which cobalamin excreted in bile is not reabsorbed. A similar problem may have occurred in the children in our study. Vitamin B12 is essential for myelinogenesis in the developing central nervous system, a process that is not complete until around the age of 10 years. B12 deficiency may, therefore, be a contributory factor in the developmental regression.
We have identified a chronic enterocolitis in children that may be related to neuropsychiatric dysfunction. In most cases, onset of symptoms was after measles, mumps, and rubella immunisation. Further investigations are needed to examine this syndrome and its possible relation to this vaccine.“

Prevodimo izdvojene, podebljane dijelove važne za obrazloženje i ispravak netočnih navoda:

Nismo dokazali povezanost između cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te opisanog sindroma (neurološki sindrom koji odgovara poremećaju iz autističnog spektra op.a.). U tijeku su virološke studije koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema (izostavljeno)

Identificirali smo kronični kolitis u djece koji bi mogao biti povezan s neuropsihijatrijskim poremećajem. U većini slučajeva, nastanak simptoma uslijedio je nakon imunizacije protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se procijenio ovaj sindrom i njegova moguća povezanost s ovim cjepivom.”

HURA je pozvala u goste dr. Andrewa Wakefielda isključivo zato što se time dobiva jedinstvena prilika u Hrvatskoj za razgovor između zainteresirane javnosti, uključujući i roditelje i stručnu javnost i osobe koju se lažno optužuje za povezivanje autizma i cjepiva.

Wakefieldov rad je povučen iz Lanceta iz sasvim drugih razloga, a ne zato što je autor prevarantski tvrdio da je dokazao povezanost cjepiva i autizma.

Nadalje, HURA nije antivakcinalna organizacija, nego udruga roditelja koja se zalaže za cijepljenje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji se odnose na poštivanje najviših sigurnosnih standarda u zdravstvu, te ljudskih prava i temeljnih sloboda, u koje spada i pravo na informirani pristanak za svaki medicinski postupak. Rad HURA-e usmjeren je na poticanje cijepljenja uz ispunjenje zakonskih pretpostavki i etičkih standarda, a radi sigurnije primjene cjepiva i reduciranja broja i težine mogućih nuspojava i njihovih ishoda.

Svoje djelovanje temeljimo na praćenju znanstvenih dostignuća i stručnih preporuka, te ih svakodnevno nastojimo i promicati. Temeljni je motiv djelovanja HURA-e očuvanje zdravlja djece i rigorozno praćenje dokaza o sigurnosti i učinkovitosti sve raskošnijih programa cijepljenja. 

U tom smislu, razmimoilaženje između lokalnih i globalnih regulatornih i zdravstvenih institucija i naše Udruge može proizaći samo iz dogmatičnosti tih institucija, a ne iz naše sklonosti teorijama zavjere i nazadnim, protu-znanstvenim stavovima.

Sigurnost programa cijepljenja je važna tema svjetske znanstvene zajednice, a Hrvatska je jedna od sredina koja taj problem želi znanstveno obezvrijediti.

Barkod za donacije za mirno okupljanje 8. lipnja 2019. u Splitu

HURA ne osporava važnost cijepljenja kroz povijest civilizacije, a još manje priželjkuje da javno zdravlje ugroze teške zarazne bolesti kako se nekorektno implicira Vašim člankom. Naprotiv! HURA se protivi kršenju važećih propisa koji se odnose na obvezu cijepljenja i posljedično narušavanju kvalitete dostupne zdravstvene zaštite.

Neke od važnih činjenica kada govorimo o cijepljenju u praksi su sljedeće:

 1. Prema važećem kalendaru obaveznih cijepljenja u Hrvatskoj, predviđeno je dijete do polaska u osnovnu školu primi 41 dozu cjepiva,
 2. Neka od pedijatrijskih cjepiva nemaju dostupnu uputu o lijeku na hrvatskom jeziku,
 3. Cjepiva ne prolaze jednaku provjeru sigurnosti prije stavljanja na tržište kao i svi drugi lijekovi. Za cjepiva se ne provode farmakokinetičke studije, kao niti studije s pravom „placebo“ skupinom,
 4. Roditelji prije cijepljenja svoje djece nisu istinito, cjelovito informirani o svim koristima i rizicima koje cijepljenje sa sobom nosi,
 5. Cjepiva se u Hrvatskoj prečesto uvoze tzv. interventnim uvozom, čime se zlorabi činjenica da već niz godina nije na snazi Pravilnik o davanju suglasnosti za unošenje ili uvoz lijeka,
 6. Proizvođači cjepiva se ponašaju monopolistički i uvjetuju kojim se cjepivima cijepi,
 7. Proizvođači cjepiva u Hrvatskoj ne snose nikakvu materijalnu niti kaznenu odgovornost za eventualnu štetu nastalu primjenom njihovog proizvoda,
 8. Većina podataka o nuspojavama cijepljenja prikupljena je na temelju ispitivanja proizvođača prije puštanja cjepiva na tržište,
 9. Nigdje na svijetu ne postoji rutinsko praćenje nuspojava cijepljenja koje bi bilo tako osjetljivo i specifično da bi se na temelju tih podataka odgovaralo na znanstvena pitanja koja se postavljaju u raspravama o cijepljenju,
 10. Ne provodi se nadzor nad postupanjem liječnika prema Pravilniku o načinu provođenja imunizacije,
 11. Ne provodi se nadzor nad postupanjem liječnika prema Zakonu o lijekovima,
 12. Pedijatrijskih timova koji pružaju uslugu cijepljenja kronično nedostaje, a postojeći su preopterećeni poslom i brojnim administrativnim obavezama.

Već sedmu godinu za redom aktivisti sadašnje HURA-e ukazuju na gore navedene probleme. Tijekom tog vremena nebrojeno puta su pozivali predstavnike institucija na suradnju i dijalog. Nikada se niti jedan predstavnik institucije ili službeni autoritet sustava cijepljenja nije odazvao kako bi ponudio konkretno rješenje bilo kojeg od navedenih problema.

Ističemo kako je aktivno zadržavanje fokusa na polarizaciji pro i contra cijepljenja bespredmetno s isključivom svrhom stavljanja  merituma u drugi plan, a to je da se cijepljenje u Hrvatskoj, u praksi provodi na način koji nije u skladu s važećim propisima  i najvišim sigurnosnim stanardima.

Sustavnim, lažnim prikazivanjem i etiketiranjem naše inicijative kao antivakserske, Index.hr podržava autoritarni, neznanstveni i nedemokratski stav zdravstvenih institucija u Hrvatskoj. 

Na koncu, želimo istaknuti da isti „znanstveni novinar“ Vašeg portala, čije su kvalifikacije nepoznate i upitne, uporno lažima i falsificiranjem konteksta napada ljude koji žele unaprijediti praksu cijepljenja u Hrvatskoj. 

Index.hr nije shvatio važnost točne prezentacije stavova strane koju uporno napada i omalovažava te svoju moralnu i pravnu obavezu da objavi našu reakciju.

29. May 2019 · Comments Off on Andrew Wakefield dolazi u Split podržati zabrinute roditelje · Categories: Uncategorized

U petak, 24. svibnja 2019., tik prije početka predizborne šutnje, mediji su izvijestili kako su u Splitu otkrivena dva slučaja ospica kod odraslih osoba.

Milka Brzović, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ SDŽ-a
(izvor: https://dnevnik.hr/)

Zanimljivo je primijetiti da mediji tvrde kako su te dvije oboljele osobe iz Splita – NECIJEPLJENE, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) se niti nakon pet dana nije oglasio priopćenjem o tzv. epidemiji koja trenutno uključuje dvije odrasle osobe. Ministarstvo zdravstva nije proglasilo epidemiju.

Nećemo ulaziti u spekulacije da se navodna epidemija pojavila tik pred izbore za Europski parlament na kojem je kandidat bila Ivana Delaš, dr. vet. med., poznata po borbi protiv kršenja važećih propisa koji se odnose na obvezu cijepljenja.

Tzv. epidemija pojavila se u jeku upisa u vrtiće i škole te prije turističke sezone. Našoj djeci se provjerava cijepni status, ali tko provjerava cijepni status turista koji nam dolaze iz zemalja u kojima cijepljenje nije obvezno?

Pretraga ključne riječi “ospice” na službenim stranicama HZJZ-a
(izvor: https://www.hzjz.hr/?s=ospice)

Zašto od ospica zapravo obolijevaju odrasli?

Zaključak: cijepljenje protiv ospica je LOGISTIČKI NEUSPJEH.

Kako je to moguće:
1) …ako je cijepljenje protiv ospica od 1969.* obvezno u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (bili smo tada jedna država)?


2) …ako se obvezno cijepljenje protiv ospica odnosilo na djecu starosti od 8 mjeseci do 10 godina, a te dvije oboljele odrasle osobe su morale moći biti zahvaćene cijepljenjem (jer su trenutno radno-aktivne/imaju 30. i 39. godina)?


3) …ako je poznato da otpor prema obveznom cijepljenju u Jugoslaviji zapravo nije ni postojao jer su ljudi tada vjerovali struci, državi i monovalentnim cjepivima – čega danas više nema (nema povjerenja, nema monovalentnih cjepiva, nema domaćeg proizvođača i nema istinski malenog broja nuspojava)?

Jesu li te dvije odrasle osobe mediji svrstali u “necijepljene” iz neznanja ili su ih tako svrstale službe javnog zdravstva u pokušaju prikrivanja činjenice da jedna (ili čak dvije doze) cjepiva protiv ospica nisu učinkovite i ne pružaju doživotni imunitet?

Jesu li te osobe svrstane u kategoriju “necijepljenih” samo zato što u trenutku pojave simptoma bolesti uz sebe nisu imali cijepnu knjižicu?

Zašto se osobe s nepoznatim cijepnim statusom, tj. onim kojeg osoba ne može dokazati, službeno svrstavaju u “necijepljene”?

Vjerojatno se nitko od Vas, čitatelja, ne sjeća jeste li kao dijete cijepljeni i protiv čega, a o tome nemate ili ne možete pronaći zapis, pa ste također “nepoznatog statusa”, a najvjerojatnije ćete biti klasificirani kao “necijepljeni”.

Znanstveni rad je dostupan ovdje https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5234812/?fbclid=IwAR0AVeK0BaJ_crfBA6HCX0pm9TJrKPqG1PsHwhCpcLbZz7gphwwrm7NXiYk#!po=0.666667

* Zakon o obaveznom cijepljenju djece protiv ospica (morbilli) stupio je na snagu 5. studenog 1968., ali nismo sigurni koliko dugo je trajala nabava cjepiva te da li se zakon doista počeo primjenjivati 5. studenog 1968. – te smo zato naznačili 1969. kao početnu godinu masovnog cijepljenja protiv ospica

Do danas nemamo rezultate testiranja od kojeg soja ospica su oboljeli odrasli, budući da je HZJZ-ov voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., zaokupljen sarkastičnim komentiranjem najave dolaska Andrewa Wakefielda u Split.

Nekritičko pisanje Index-ovog vanjskog suradnika kojem je dr. sc. Bernard Kaić uvijek dostupan – dok za naš portal nije…
(izvor: https://www.index.hr/)

Tako je, Andrew Wakefield je potvrdio svoj dolazak 8. lipnja 2019. u Splitu, Trg Gaje Bulata u 17:30h, na mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom, a koje organizira Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA).

Liječnik s podrškom mase roditelja širom svijeta otkad mu je Britanska liječnička komora oduzela licencu – evo zašto

Ako ste čuli za dr. Wakefielda – a vjerojatno jeste – čuli ste dvije priče. Čuli ste da je dr. Wakefield šarlatan, neetični znanstvenik, sitni trgovac koji je “izbrisan” iz britanskog registra liječnika i čiji je članak o autizmu i gastrointestinalnim bolestima iz 1998. “povučen” iz vodećeg medicinskog časopisa, a njegovi nalazi “debunkirani”, “prevara” i slično.

Isto tako ste čuli i sasvim drugačiju priču: da je dr. Wakefield briljantni i hrabri znanstvenik, suosjećajni liječnik kojeg pacijenti vole, a obitelji s autističnom i cjepivom oštećenom djecom smatraju ga svojim šampionom. Što je od toga istina?

Andrew Wakefield je gastrointestinalni kirurg specijaliziran za upalne bolesti crijeva, autor više od 140 izvornih znanstvenih članaka.

Godine 1998. nakon stručnih recenzija, u časopisu Lancet objavljen je njegov članak u kojem prikazuje 12 slučajeva djece koja su imala velike i dugotrajne tegobe s crijevima, a bila su i autistična. Većina roditelja te djece tvrdila je da su tegobe i regresija u autizam započele neposredno nakon cijepljenja MMR cjepivom. Wakefield ih je primio na obradu u želji da im pomogne.

Članak u kojem se opisuju tegobe malih pacijenata nije klasično istraživanje s kontrolnom skupinom, već je, u skladu sa znanstvenom metodologijom, prethodno priopćenje (early report).

U tom je priopćenju navedeno sljedeće:

Nije dokazana povezanost između cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te opisanog sindroma. U tijeku su virološke studije koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

A. J. Wakefield, S. H. Murch, A. Anthony, et al., Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children, The Lancet, Vol. 351, 1998., str. 641.

Zašto je onda članak povučen?

Kakve su optužbe stavljene na teret dr. Wakefielda i njegovih kolega, koautora članka?

1. Da mu je odvjetnička tvrtka koja je zastupala roditelje u parnici na sudu platila objavljivanje tog članka, pa da je bio u sukobu interesa kojeg nije otkrio u članku.

2. Da su testiranja na djeci bila nepotrebna te da su provedena bez odgovarajućih dozvola i suglasnosti, čime se navodno krše etička načela znanstvenih istraživanja.

3. Da su djeca čije su tegobe prikazane u članku ciljano birana za taj prikaz, a nisu ih uputili njihovi liječnici pedijatri.

4. Da je prikupljanje uzoraka krvi od zdrave djece na rođendanskoj zabavi Wakefieldovog sina bilo neetično i neodgovorno postupanje znanstvenika.

Iako su sve optužbe neosnovane, novinar koji je pokrenuo hajku na Wakefielda uspio je u naumu da ga oblati, a Glavno medicinsko vijeće (GMC) je većinu optužbi i novinarovih tvrdnji bez temeljite provjere prihvatilo kao činjenice i oduzelo mu dozvolu za rad uz objašnjenje da se radi o “ozbiljnom profesionalnom prijestupu”. Bez potrebe da opovrgavamo točku po točku, a opovrgnuo ih je nebrojeno puta sam dr. Wakefield, ponajbolje u knjizi Callous Disregard, pitamo mi vas:

Kojom od ovih optužbi se opovrgava išta iz povučenog članka? Je li uopće u pitanje dovedena ijedna znanstvena ili medicinska teza iznesena u radu?

Trebalo je samo zaustaviti čovjeka koji je bio sve bliže otkrivanju veze između cjepiva i autizma i drugih tegoba i spriječiti ga da kao sudski vještak pomaže u sporovima roditelja koji su tražili odštete za svoju oštećenu djecu.

Piše: dr. sc. Mary Holland, mag. iur., znanstveni istraživač na Pravnom fakultetu NYU

Skraćeno i prilagođeno iz knjige Vaccine Epidemic, 25. poglavlje http://vaccineepidemic.com/pdf/vech25.pdf

U novije vrijeme, u žalbenom postupku, engleski Visoki sud je odbacio optužbe protiv preostalih autora spornog članka u časopisu Lancet, a Wakefieldov kolega, profesor John Walker-Smith, vraćen je na posao i oslobođen optužbi.

Wakefield je jedini od 13 koautora kojem je zabranjeno prakticirati medicinu. Izgubio je svoju zemlju, svoju karijeru i medicinsku dozvolu. Smatra da su ti gubici mala cijena za plaćanje privilegije rada s pogođenim obiteljima.

Otkako se preselio u Austin, Teksas, s Polly Tommey je suosnovao Autism Media Channel koji djeluje u cilju suprotstavljanja farmaceutskom marketingu i pristranim korporativnim medijima. Redateljski debi Wakefielda bio je nagrađivani dokumentarni film “Who Killed Alex Spourdalkis?” (Tko je ubio Alexa Spourdalakisa? – pronašli smo besplatan film na poljskom jeziku). Nakon toga, Wakefield je režirao film “VAXXED – from Cover-up to Catastrophe” (Cijepljeni – od zataškavanja do katastrofe), a o njegovom životu i skandalu s MMR cjepivom snimljen je odličan dokumentarni film “Pathological Optimist” (Patološki optimist).

Wakefield je podnio tužbu za klevetu protiv novinara Briana Deera i urednice Fione Godlee pred Okružnim sudom u Travisu u Teksasu. Pojedinosti tog slučaja možete pronaći ovdje. Žalbeni sud je odbacio tužbu i proglasio se nenadležnim.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) podržava cijepljenje uz prethodno ispunjenje zakonskih pretpostavki te najviših sigurnosnih standarda.

23. May 2019 · Comments Off on Facebook-ova cenzura nestranačke kandidatkinje Ivane Delaš na listi Živog zida · Categories: Uncategorized

Dugogodišnja aktivistica i prva predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA), Ivana Delaš, dr. vet. med., koja se bori protiv kršenja važećih propisa koji se odnose na obvezu cijepljenja, dobila je ogromnu priliku da našu borbu za pravo na izbor dovede na višu razinu, i to kao nestranački kandidat, na listi Živog zida za Europski parlament.

Živi zid je jedina parlamentarna stranka koja je prepoznala problematiku vezanu uz obvezu cijepljenja te koja nam iskreno i javno pruža podršku na našem putu do slobode izbora, što su dokazali 2017. godine uputivši prijedlog Hrvatskom saboru za ukidanje obveze cijepljenja.

Index.hr, uobičajeno, “propušta” spomenuti Živi zid u kontekstu predizborne kampanje, osim u službenom izvješću o HRT-ovoj anketi koja je prognozirala da Živi zid ulazi u Europski parlament, uz HDZ i SDP.

Ivana Delaš s aktivistima Živog zida u skupljanju potpisa za aktualni referendum “Uzmite novac strankama”
(izvor: službena stranica Ivane Delaš)

Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da uz mainstream medije čak i Facebook cenzurira predizbornu kampanju Ivane Delaš.

Facebook nije odobrio promociju NITI jednog događaja koji je objavila Ivana Delaš na svojoj službenoj Facebook stranici

Stoga je bitno da ovu nedjelju, 26. svibnja 2019., damo Ivani Delaš priliku da se u Europskom parlamentu nastavi boriti za sve nas kao što je to radila i do sada.

Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja

Cenzura se može provoditi u širokom rasponu korištenih sredstava i postupaka, od uništavanja nepoželjnih sredstava izražavanja, preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova, do mijenjanja, izokretanja, odnosno falsificiranja onih dijelova koji se ne podudaraju sa svjetonazorom ili zakonskim odredbama vlasti ili urednika.

U današnje vrijeme, cenzuru i tzv. borbu protiv lažnih vijesti možemo slobodno poistovjetiti. Tzv. borba protiv lažnih vijesti je de facto prikrivena cenzura koju nitko ne smije prokazati takvom.

Facebook nije odobrio Ivani Delaš NITI JEDAN plaćeni oglas

U tzv. borbi protiv lažnih vijesti moraju postojati izvršitelji. Postavlja se pitanje kako Facebook određuje tko ima prikladan integritet i nepristranost da postane treća strana za provjeru činjenica? Facebook koristi certifikaciju koju daje “nestranačka Međunarodna mreža za provjeru činjenica kako bi pomogli identificirati i pregledati lažne vijesti.

Pogodite tko je stvorio organizaciju koja sebe naziva Međunarodnom mrežom za provjeru činjenica? Poynter, navodno neprofitna škola za novinare.

Poynter je sam sebe certificirao kao pouzdanog i nepristranog provjerivača činjenica (fact-checker). Da, dobro ste pročitali. Samocertifikacija!?

Poynter je od 2018. vlasnik PolitiFact-a, navodno nepristrane web-stranice za provjeru činjenica.

Facebook je potom angažirao PolitiFact da sudi o tome što je “lažna” ili “istinita” vijest.

Može li policajac sam sebe certificirati da je dostojan algoritamski kažnjavati one s kojima se ne slaže?

Poytner-ova operacija provjere činjenica financirana je bespovratnim sredstvima u iznosu od 380.000 USD od Zaklade Bill & Melinda Gates – organizacije za koju je općepoznato da lakonski odbacuje negativne strane programa masovnog cijepljenja, u što spadaju teška oštećenja i smrti.

Poytner je PolitiFactu proslijedio dio tih sredstava, gotovo 200.000 USD.

Tako Facebook, PolitiFact i Poynter djeluju skriveni usred bijela dana.

“Ako želiš znati tko tobom vlada, samo pogledaj koga ne smiješ kritizirati.” – Voltaire

U posljednjih 30 dana, prema Facebookovom vlastitom izvješću, najviše sredstava za promidžbu za Europske izbore na Facebooku utrošile su političke stranke HDZ, SDP i Most te politička platforma Možemo.

Na tom popisu ne nalazi se Ivana Delaš.

Mišljenja smo da ne opravdava svaki cilj svako sredstvo. A Facebook nek se srami. Ako to uopće može.

15. May 2019 · Comments Off on Povjerenstvo HLK-a smatra etičnim da liječnici nazivaju pacijente “stokom koja ne zaslužuje grobno mjesto” · Categories: Uncategorized

Dana 06. lipnja, 2018. godine, dr. Pero Markunović je pisano iznio na svom Facebook profilu:

Ja mogu iz ovoga samo zaključiti da mi je žao što se bavim medicinom u javnoj ustanovi tako da moram ovu stoku liječiti. Oni nisu zaslužili zdravstvenu skrb, socijalnu skrb, a ni grobno mjesto. Sa ovakvim ljudima ne postoji civilizirani i pristojan način razgovora. Oni to jednostavno ili intelektualno ne mogu procesuirati ili ne žele. Jedini razlog zašto je za ove prostore bolji neki drugi režim, a ne demokratski.

Time je ostvario obilježja kaznenog djela uvrede putem mreže zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju osoba, na nacionalnoj i internacionalnoj razini (BiH i Srbija), obilježja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju usmjerenu prema skupini ljudi temeljem njihovih drugih osobina – uvjerenje i zdravstveno stanje, te nastavno na ispred navedeno obilježje kaznenog djela poticanja na nepružanje hitne medicinske pomoći.

(izvor: https://www.dubrovnikinsider.hr/)

Takvim svojim postupanjem povrijedio je konkretno sljedeće odredbe:

 • čl. 2., st. 2., t. 2., 3., 4. i 5., te čl. 18. i 19. Zakona o liječništvu (NN 117/08),
 • čl. 26., st. 1., t. 1., 3. i 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18),
 • čl. 2. i 4. Zakona o zaštiti prava pacijenata (NN 37/08),
 • čl. 1., st. 3., 4. i 5. Kodeksa medicinske etike i deontologije Komore (NN 139/15), odnosno ugled liječničke profesije. 

Nakon iznad opisanog postupanja dr. Pere Markunovića, isti je pokušao lažno svoj čin prikazati kao slučaj računalne prijevare koji bi se odnosio na hakiranje profila društvene mreže i time izbjeći odgovornost za svoje sporno ponašanje.

(izvor: https://www.dubrovnikinsider.hr/)

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) podnijela je Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u studenom 2018. godine te je isti nadopunila u siječnju 2019., tražeći:

da se nakon održane rasprave prijavljenom liječniku izreče disciplinska mjera novčane kazne sukladno odredbi članka 56., st. 1., t. 3., te disciplinska mjera dodatne izobrazbe sukladno čl. 56., st. 6. Pravilnika o disciplinskom postupku Hrvatske liječničke komore iz razloga na počinjen stjecaj disciplinskih djela te njihovo teže značenje obzirom na važnost i prirodu povrijeđenog dobra.

HURA je 10. svibnja 2019. zaprimila negativno mišljenje Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju.

Povjerenstvo je zauzelo stav da je naš zahtjev neosnovan jer:

nema osnovane sumnje da je Pero Markunović, dr. med. postupao protivno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije na način kako mu se to stavlja na teret u zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka.

Zaključujemo da Povjerenstvo HLK-a smatra etičnim da liječnici nazivaju pacijente “stokom koja ne zaslužuje grobno mjesto”.

(izvor: http://cijepljenje.info/)

U mišljenju Povjerenstva nedostaje obrazloženje u kojem bi se potpuno i određeno izložili dokazi na temelju kojih je mišljenje doneseno.

Zatražili smo da se mišljenje Povjerenstva nadopuni sukladno odredbi članka 16. stavka 2. Pravilnika o disciplinskom postupku, kako bismo mogli, kao podnositelj zahtjeva, razmotriti o pokretanju postupka pred Časnim sudom Komore o svom riziku i trošku.

(izvor: http://cijepljenje.info/)

Nikolina Nakić, majka četvero djece, blogerica i kolumnistica, na društvenim mrežama osvrnula se na sporni status dubrovačkog liječnika Pere Markunovića radi kojeg je isti de facto nagrađen, a ne sankcioniran.

Dva puta sam pročitala status dubrovačkog liječnika i još uvijek mi nije jasna poanta.

Čovjek je cijepljen, a dobio je ospice. Kaže da je takav bio u kontaktu s bebama ispod godinu dana koje po kalendaru još nisu cijepljene pa ih je ugrozio. I poziva roditelje na cijepljenje MMR.

Imam par komentara na cijelu ovu priču.

Drugo, da si prebolio ospice kao dijete u doba dok još kao klinac ne prtljaš oko malih beba, te iste bebe ne bi ugrozio na način kakav to činiš kao odrasli čovjek.

Treće, pa kad je takva epidemija i kad su ospice tooooliko strašne, pa dajte razdvojite MMR program na monovalentna cjepiva i nek se ljudi koji se boje (s pravom ) ove paklene kombinacije koja izaziva prijepor otkad se 1987. pojavila cijepe samo s cjepivom protiv ospica. I problem riješen.

Ali, ne! Nije ovdje važno sačuvati život i ljudsko zdravlje. Važno je sačuvati, pa i pod cijenu malih i nevinih života MMR program, takav kakav jest. Raditi roditelje kojima su djeca nastradala od tog cjepiva idiotima. Pričati o falsificiranoj Wakefiledovoj studiji – a taj liječnik i nije bio protiv cijepljenja nego je samo predložio da se MMR razdvoji na tri cjepiva. I to je bilo previše!

(više pročitajte u članku Direktno.hr-a)

Iako je poznato da su tijekom “epidemije” u Dubrovniku svi odrasli uglavnom cijepljeni, većina oboljelih je svrstana u kategoriju “nepoznatog cijepnog statusa“.

Dvije doze cjepiva MoPaRu, kao dosadašnje dostignuće znanosti potrebno za “trajnu zaštitu”, pokazale su se neučinkovitima.

11. May 2019 · Comments Off on Mirno okupljanje roditelja i djece 8. lipnja 2019. u Splitu · Categories: Uncategorized

Pozivamo sve roditelje – zakonske zastupnike djece i zainteresirane sugrađane da svojim prisustvom doprinesu poticanju javne rasprave o transparentnosti sustava cijepljenja.

Dana 8. lipnja 2019. u Splitu, Trg Gaje Bulata u 17:30h, održat će se mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom.

Naša nekad zdrava djeca razvila su ozbiljne nuspojave tik nakon cijepljenja cjepivom kojim smo bili obvezni cijepiti ih bez prethodne potpune obaviještenosti o prednostima i svim rizicima koje taj medicinski postupak nosi. Većina bolesti koje su naša djeca razvila nakon cijepljenja navedene su kao moguće nuspojave u uputama o lijeku/cjepivu.

Sustav nije prepoznao niti ne prepoznaje bolesti naše djece kao nuspojave cjepiva!
Sustav ne može vratiti zdravlje našoj djeci!
Sustav nas, unatoč tome, obvezuje na daljnja cijepljenja!
Sustav nas ucjenjuje, diskriminira, ismijava i procesuira!

Mi, koji poštujemo i zagovaramo slobodu izbora, ne možemo dopustiti ovakvo oduzimanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ne možemo dopustiti oduzimanje roditeljskih prava i prava naše djece.
Svjesni smo pritiska koji se, radi političkih i korporativnih interesa, vrši na radnike u zdravstvenim i odgojno-obrazovnim institucijama, tobože za dobrobit djece. 

Link na Facebook event: https://www.facebook.com/events/2225135410903160/

U trenutku kad cjepiva kojima se cijepe zdrava djeca neće imati:
1. mjere opreza, 
2. kontraindikacije, 
3. taksativno navedene i potencijalne nuspojave, 
4. trajno oštećenje i/ili smrt kao mogući ishod nuspojava cijepljenja prethodno potpuno zdravog djeteta, 
5. amputiranu odgovornost proizvođača za neispravan proizvod,
kada će za cjepiva, kao što jesu i za sve zakonom definirane lijekove, biti dostupni rezultati:
1. farmakokinetičkih ispitivanja koja bi nam trebala dati odgovor na koji se način cjepivo apsorbira, distribuira, biotransformira i eliminira iz organizma, 
2. testiranja na toksičnost, mutagenost, teratogenost i kancerogenost, 
3. dugoročnih, kliničkih, dvostruko – slijepih placebo studija, koji udovoljavaju zahtjevima medicinske znanosti izrađenih od strane nezavisnih institucija koje nisu u sukobu interesa, te kada ćemo imati podatke o stvarnoj šteti utemeljene na znanstvenim dokazima koji jedini mogu biti relevantni, moći će se zauzeti stav o omjeru koristi i štete i je li cijepljenje jednako zdravlju. Zasad za isto razvidno nedostaje adekvatnih dokaza, a zdravstvena struka zauzela je stav: ”Prisilno cijepljenje protiv zaraznih bolesti nije u skladu s liječničkom etikom.”

Bez ispunjenja najosnovnijih zakonskih pretpostavki za pristupanje cijepljenju – informirani pristanak i isključivanje kontraindikacija prije cijepljenja – odgovorni i brižni roditelji nisu u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta.
Ustrajanje na obvezi cijepljenja, bez ispunjenih zakonskih pretpostavki za cijepljenje, za posljedicu ima i višestruko kršenje niza drugih važećih propisa u RH što rezultira nepoštivanjem ili ograničavanjem raznih prava roditelja i njihove djece, ali i liječnika, propisanih međunarodnim konvencijama kojih je potpisnica i Republika Hrvatska i povelja.

Umjesto zalaganja za objektivno isticanje prednosti i istinitosti nedostataka cjepiva i cijepljenja, za sigurnu primjenu cjepiva poduzimanjem mjera opreza i isključivanjem kontraindikacija prije cijepljenja, za poštivanje prava na suodlučivanje svakog pacijenta i za partnerski odnos liječnik – pacijent, u Hrvatskoj je ustaljeno provođenje preventivne zdravstvene zaštite zastrašivanjem, prisilom i kaznama, što dovodi do produbljivanja nepovjerenja u zdravstvenu struku i u sustav cijepljenja.

Mi nismo protivnici cijepljenja!

Mi smo odgovorni, zabrinuti roditelji koji traže slobodu izbora i inzistiraju na pravu na suodlučivanje te poduzimanju svih poznatih, propisanih mjera predostrožnosti prije cijepljenju.

Važeći zakonski propisi za pristupanje cijepljenju trebaju se poštovati radi reduciranja pojave mogućih nuspojava cijepljenja s mogućim ishodom kao što su trajno oštećenje, pa čak i smrt zdravog djeteta prije cijepljenja.

Gdje postoji rizik, ne može postojati obveza! 
Ovo je priča o borbi za slobodu svakoga od nas.

Vidimo se!