23. January 2019 · Comments Off on Peticiju podrške doktorici Gajski u 24 sata potpisalo 1.000 osoba · Categories: Uncategorized

Poštovani čitatelji,

Lijepo Vas molimo da se priključite te da potpišete peticiju podrške doktorici Lidiji Gajski, sa apelom da se ne sankcionira jedna od rijetkih osviještenih i časnih pojedinaca u svojoj struci, ujedno uz poziv za OTVARANJE stručne rasprave o cijepljenju protiv HPV-a (i drugim cjepivima).

https://www.change.org/p/doc-dr-sc-antonija-balenovi%C4%87-podr%C5%A1ka-za-dr-lidiju-gajski-istinsku-medicinsku-znanstvenicu?recruiter=34669606&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition

Peticiju je izradio Darko Vujnović, autor knjige “Zbogom cjepiva – štetna i neučinkovita”.

Iako je Slobodna Dalamcija prije šest godina objavila razgovor s dr. Lidijom Gajski naslova “Cjepivo protiv HPV-a djevojčice može i usmrtiti“, papirić koji je dr. Gajski nalijepila preko plakata kojim se besramno promovira HPV cjepivo u 2019. godini – razljutio je vanjskog suradnika portala Index.hr, Nenada Jarića Dauenhauera, do mjere da je napisao članak pun laži i uvreda, u kojem zaziva sankcioniranje liječnice od strane HLK-a te Doma zdravlja za koji dr. Gajski radi.

Doktorica Gajski odgovorila je Jariću Dauenhaueru, a njen demati su objavili portali cijepljenje.info i Logično.com: https://www.logicno.com/life-and-style/dr-lidija-gajski-odgovor-na-clanak-doktorica-u-zagrebu-lijepi-plakate-protiv-cijepljenja-a-nitko-joj-nista-ne-moze.html

“HPV je korporacijski projekt u koji su umrežene farmaceutske kompanije i političari, a svemu pridonose i medicinski stručnjaci i autoriteti koji guraju navedena cjepiva. Nažalost, u sve su uključeni i liječnici na terenu jer tehnički odrađuju posao, a da nisu svjesni štetnosti i upitne djelotvornosti cjepiva.”, dr. Lidija Gajski u izjavi za Slobodnu Dalamciju

Ono što se u užarenom diskursu “zaboravi” spomenuti od strane mainstream medija, to je novost da će se od ove 2019. godine u zdravstvenim kartonima učenika 8. razreda osnovne škole, za koje je cijepljenje besplatno, zadržavati pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje. Prethodnih godina školski liječnici prikupljali su i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila.

Na takvo diktatorsko postupanje zdravstvenih vlasti upozoravamo već godinama, a idući je korak – i to na razini Europske unijeuvođenje zajedničkog kartona cijepljenja, kojemu bi se moglo prekogranično elektronički pristupiti.

Ukoliko pisane riječi nisu dovoljne, dostavljamo tri dijela filma “Sacrificial Virgins“, tj. “Žrtvene djevice“.

Film je snimljen prošle 2018. godine, a govori o mladim djevojkama koje su teško oštećene cjepivom protiv HPV-a, Gardasilom ili Cervarixom.

Film je osvojio nagrade na brojnim filmskim festivalima.

22. January 2019 · Comments Off on Hoće li HZJZ izvaditi glavu iz pijeska? · Categories: Uncategorized

Ukucavši riječ “autizam” na tražilicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), svakome će se pojaviti sljedeći dokument naslova “Autizam i cijepljenje”.

Iako je nepotpisan, nalazi se na stranicama Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti i Odjela za cijepljenje koji djeluje unutar istoimene Službe, kad kliknete na “Objave”.

Radi se o dokumentu na jednoj A4 stranici koji je nepotpisan:https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/autizam-i-cijepljenje.pdf.

U slučaju da ga HZJZ odluči skinuti sa svoje stranice, moći ćete ga također pronaći ovdje:

Stoga je razumna pretpostavka da su autori navedenog dokumenta dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, te Iva Pem Novosel, dr. med., voditeljica Odjela za cijepljenje.

Jesu li dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., te Iva Pem Novosel, dr. med., godine 2016. svjesno ignorirali sve vijesti s međunarodne scene, pozvavši se na epidemiološke studije – koje su u to vrijeme već bile prokazane nevjerodostojnima?

Prvi zbir upitnih studija

Dr. William W. Thompson, viši znanstvenik u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), koautor je studije CDC-a koja je odbacila vezu između MoPaRu (MMR) cjepiva i autizma: DeStefano i sur. (2004).

Ovu studiju citiraju stodvadesetičetiri (124) studije koje su objavljene poslije nje te je postala jedna od temeljnih nositelja za tvrdnje CDC-a i industrije cjepiva da cjepiva ne uzrokuju autizam – budući da je jedna od kronološki najranijih studija te vrste.

Dr. Thompson je 2014. godine – dvije godine PRIJE nego je HZJZ objavio famozni dokument – priznao da su on i njegovi kolege istraživači iz CDC-a otkrili rizik autizma od 240% u djece koja su primila MMR cjepivo prije trećeg rođendana u usporedbi s onima koji nisu. Međutim, na temelju zapovijedi šefova CDC-a znanstvenici su uništili gomilu podataka te ih nisu prikazali u konačno objavljenoj studiji.

Konkretno, odvjetnici dr. Thompsona su 27. kolovoza 2014. objavili njegovu izjavu (pročitajte cijelu izjavu dr. Thompsona) u kojoj piše sljedeće: “Žao mi je što smo moji koautori i ja izostavili statistički značajne informacije u našem članku iz 2004. objavljenom u časopisu Pediatrics. Izostavljeni podaci sugeriraju da su afroamerička djeca muškog spola koja su primila MMR cjepivo prije 36 mjeseci bila pod povećanim rizikom za autizam. Donijete su odluke o tome koji rezultati će se prijaviti nakon prikupljanja podataka i vjerujem da se nije slijedio konačni protokol studije.” Navedena izjava neće nestati, unatoč najvećim naporima nevjerojatno dobro podmazane i ojačane propagandne mašinerije.


Naime, u studenom 2013. godine dr. Thompson se obratio dr. sc. Brianu Hookeru, s kojim je komunicirao u razdoblju od 2002. do 2004. godine, budući da dr. sc. Hooker ima autističnog sina te je amaterski čeprkao po očitoj korupciji u CDC-u. Doktor Thompson je izjavio: “Zapravo sam prestao lagati.” Razgovarali su telefonom više od 40 puta u razdoblju od 10 mjeseci i dr. Thompson je s njim podijelio tisuće stranica dokumenata CDC-a. Kasnije je dr. Thompsonu navodno dodijeljen službeni status “zviždača” te se još uvijek čeka njegovo svjedočenje pred Kongresom.

Odvjetnik Kevin Barry, također otac djeteta s autizmom, u svojoj knjizi “Cjepni zviždač: Razotkrivanje prijevare prilikom istraživanju autizma u CDC-u” (Vaccine Whistleblower: Exposing Autism Research Fraud at the CDC), transkribirao je četiri snimljena poziva između njih dvojice.

Pored toga što je prisilio Thompsona da lažira rezultate o vezi MMR cjepiva i autizma, CDC je dr. Thompsonu dodjelio “koautore” koji su mu u dva rada umanjili značaj rezultata dobivenih analizom povezanosti tikova u dječaka s njihovom izloženošću tiomersalu u cjepivima za dojenčad (Thompson i sur. 2007 te Barile i sur. 2012).

Iako su Thompsonovi rezultati koji na kraju nisu ugledali svjetlo dana – potvrđeni u ranijoj CDC-ovoj publikaciji Verstraeten i sur. (2003) te Andrews i sur. (2004), CDC i dalje lažno tvrdi na svojim internetskim stranicama: “Nema dokaza o šteti koju uzrokuju niske doze tiomersala u cjepivima, osim manjih reakcija kao što su crvenilo i oticanje na mjestu ubrizgavanja“.

Naš HZJZ priča istu priču kao i CDC. Ako laže CDC, laže i HZJZ.

Žalosno je da se tiomersal još uvijek koristi u mnogim cjepivima protiv gripe koja se “dobrovoljno” daju dojenčadi i trudnicama.

Drugi zbir upitnih studija

Autori HZJZ-ovog dokumenta koji negira poveznicu cjepiva s nastankom autizma čitatelje upućuju na izvještaj IOM-a iz 2004. godine, ali nas taj link vodi do navedenog izvještaja koji se mora kupiti!

(izvor: https://www.hzjz.hr/)

Pronašli smo službeni izvor istog izvještaja koji je besplatan i dostupan za čitanje u elektronskom obliku, pa smo ga analizirali.

Dr. Thomas Verstraeten (izvor: https://healthimpactnews.com/)

Neutralna studija Verstraeten i dr., 2003., kao jedina američka epidemiološka studija (od ukupno pet studija), u izvješću američkog Instituta za medicinu (IOM) iz 2004. godine poslužila je kao osnova za odbacivanje hipoteze da cjepiva koja sadrže tiomersal (engleska kratica TCV) mogu uzrokovati autizam.


(izvor: Izvješće IOM iz 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK25349/)

Negativni zaključak američkog Instituta za medicinu (IOM) iz 2004. razlikuje se od neutralnog zaključka iz 2001., budući da u 2001. godini nije bilo objavljenih epidemioloških studija koje bi ispitivale moguću povezanost između cjepiva koja sadrže tiomersal (engleska kratica TCV) i neurorazvojnih poremećaja (engleska kratica NDD), a smatrali su da dvije neobjavljene epidemiološke studije pružaju “slab i neuvjerljiv dokaz povezanosti između TCV-a i NDD-a”.


(izvor: Izvješće IOM iz 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK25349/)

Jedna od tih “neuvjerljivih” studija iz 2001. godine bila je Verstraetenova pozitivna studija koja je našla povezanost između cjepiva koja sadrže tiomersal i nekih neurorazvojnih poremećaja. Verstraeten je u međuvremenu prestao raditi za CDC i zaposlio se za GlaxoSmithKline te u svom pismu kaže da insinuacije o manipulaciji podataka vrijeđaju “etički integritet njega i njegove kompanije”.

(izvor: GSK)

Verstraeten tvrdi da je od samog početka (pozitivnog) istraživanja iz 2001. bilo predviđeno da će svaki pozitivan ishod dovesti do druge faze. OK. Nećemo implicirati manipulaciju. Činjenica ostaje da je IOM (i CDC) Verstraetenovu neutralnu studiju predstavio kao negativnu!

Pismo dr. Verstraetena poslano časopisu Pediatrics 2004. godine nije dobilo medijski publicitet kakvo je trebalo dobiti. Naglasak Verstraetena je bio da “antivakcinalni lobi” pogrešno interpetira njegovu neutralu studiju kao negativnu – iako su to činili upravo CDC i IOM!

Verstraetenovo pismo iz 2004. (izvor: https://www.scribd.com/)

Ako ćemo implicirati manipulaciju studije, onda možemo reći da neobrađeni podaci Verstraetena, dobiveni zahtjevom za pristup informacijama, pokazuju 11 puta veći rizik autizma djece koja su primila visoku razinu žive iz cjepiva u prvom mjesecu života u usporedbi s djecom koja nisu izložena živi.

Idemo dalje – zašto se izvješće IOM-a iz 2004. fokusiralo samo na autizam, a ne na druge neurorazvojne poremećaje?

Zašto izvješće IOM-a iz 2004. nije uzelo u obzir interakcije aluminija i drugih kontaminata prisutnih u cjepivima?

Da li je ikada itko proučavao utjecaj višestrukih cjepiva na djecu?

Zašto se ne razmatra mogućnost višestrukih uzroka autizma?

Treći zbir upitnih studija

Konačno, HZJZ upućuje na izvješće američkog Insituta za medicinu (IOM) iz 2011. te, začudo, daje dobar link na isto.

(izvor: https://www.hzjz.hr/)

IOM je tako pregledao svega jednu studiju koja je istraživala povezanost autizma i DiTePer cjepiva. Studija autora Geier i Geier je, kao i slične studije istih autora iz 2003. godine, bila odbačena, pod obrazloženjem da “sadrži podatke iz pasivnog sustava prijavljivanja nuspojava i nedostaje populacija necijepljenih za usporedbu“.

Izvješće IOM iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/12#546)

Što se tiče MoPaRu (MMR) cjepiva i autizma, IOM je pregledao 22 studije koje su istraživale povezanost.

IOM je 2011. odbacio 17 studija – a među njima se nalazi i studija koju smo prvu analizirali te koju je HZJZ 2016. /pet godina kasnije/ u svom dokumentu citirao kao posebno relevantnu: DeStefano i sur. (2004).

Izvješće IOM-a iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/6?term=autism#145)

Među pet studija koje je IOM uzeo kao relevantne 2011. godine, nalazi se studija Madsen i sur., 2003., s napomenom da je jedan od autora te studije, Poul Thorsen, optužen za pronevjeru 13. travnja 2011. te da “u ovom trenutku nisu poznate implikacije na integritet navedene studije“.


Izvješće IOM-a iz 2011. (izvor: https://www.nap.edu/read/13164/chapter/6?term=autism#145)

Poul Thorsen, danski znanstvenik, glavni koordinator brojnih istraživanja koja je financirao Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kojima se trebalo pobiti vezu cjepiva s autizmom, međunarodni je bjegunac s 22 optužnice za za prevare, pranje novca te krađu 11 milijuna dolara iz sredstava CDC-a. Thorsen se nalazi na listi najtraženijih Ureda glavnog inspektora američkog Odjela za zdravlje.

Iako Thorsen nije bio prvi ni stariji autor u studiji Madsen i sur., 2003., on jest bio prvi ili stariji autor u mnogim drugim studijama koje se odnose na neurorazvojne poremećaje u danske djece, uključujući autizam i cerebralnu paralizu. Njegov rad općenito uključuje povezivanje autizma i infekcije, autizma i obiteljske povijesti autoimunih poremećaja, cerebralne paralize i in vitro oplodnje, cerebralne paralize i prijevremenih trudova, autizma i socioekonomskih čimbenika, autizma i žutice i niz drugih studija koje se odnose na prijevremene trudove i upale. Dakle, pod sumnjom su sva navedena istraživanja i njihovi rezultati s osnove sumnje u znanstvenu vjerodostojnost i neovisnost Thorsenovog djela.

Thorsen se trenutno nalazi u Danskoj i čeka izručenje Sjedinjenim Državama.


22. January 2019 · Comments Off on Dr. Lidija Gajski: Odgovor na članak „Doktorica u Zagrebu lijepi plakate protiv cijepljenja, a nitko joj ništa ne može“ · Categories: Uncategorized

Odgovor na članak „Doktorica u Zagrebu lijepi plakate protiv cijepljenja, a nitko joj ništa ne može“ (https://www.index.hr/vijesti/clanak/doktorica-u-zagrebu-lijepi-plakate-protiv-cijepljenja-a-nitko-joj-nista-ne-moze/2057954.aspx) objavljen na portalu Index.hr 21. siječnja 2019.

dr. Lidija Gajski

Ovo nije prvi put da odgovaram na članak N. Jarić Dauenhauera; količina laži i uvreda koje je iznio u jednom od svojih ranijih članaka navela je urednicu portala da promptno objavi moj odgovor (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/gajski-ja-samo-postavljam-pitanja-20150306) i da mi se osobno ispriča zbog priloga, kako je navela, „našeg vanjskog suradnika“.  

N. Jarić ovaj članak započinje tvrdnjom da sam „pokrenula u prosincu pravi rat sa zagrebačkim Domom zdravlja Centar“. Istina je da sam na plakat u Domu zdravlja u dva, a ne u više navrata kako piše Jarić, nalijepila natpis koji je kasnije skinut i nakon dopisa Ravnateljice DZ, više ga nisam lijepila. Na dopis Ravnateljice očitovala sam se kako slijedi:

Poštovana dr. Balenović,

u vezi s Vašim dopisom od 14. prosinca 2018. izjavljujem sljedeće:

Istina je da sam preko plakata koji poziva na cijepljenje protiv HPV-a izvješenog u čekaonici Internističke službe nalijepila natpis u kojem navodim da se radi o laži i propagandi i da je HPV cjepivo nepotrebno, beskorisno i može biti škodljivo.

Cjepivo protiv HPV-a podrobno sam proučila i čvrsto stojim iza svoje tvrdnje. Negativan stav o tom cjepivu mnogo sam puta i javno izrazila – dostupan je niz mojih medijskih izjava, intervjua i članaka na tu temu. Ovdje prilažem poveznicu na svoj članak pod naslovom „HPV cjepivo – nepotrebno, beskorisno, štetno“ objavljen 2014. u znanstvenom časopisu – https://hrcak.srce.hr/118548.

Iz tog članka, a i iz brojnih drugih radova neovisnih stručnjaka može se vidjeti da je tvrdnja s plakata da cjepivo protiv HPV-a štiti od šest vrsta raka znanstveno neutemeljena i predstavlja grubu dezinformaciju. Ne postoje dokazi da ovo cjepivo sprječava ijednu vrstu klinički relevantne zloćudne bolesti i da produžuje život. S druge strane postoje brojni dokazi o štetnosti HPV cjepiva i njegovih sastojaka. Izvještaji i svjedočenja govore o tisućama teških oštećenja zdravlja i o smrti djevojaka nakon cijepljenja.

Odgovorni znanstvenici, liječnici i roditelji širom svijeta protestiraju protiv ovog cjepiva i traže njegovo povlačenje; neke vlade poput japanske više ga ne preporučuju. Ovdje spominjem grupu znanstvenika na čelu s osnivačem Nordijskog Cochrane centra Peterom Gotzscheom, koji su podnijeli zahtjev Europskoj agenciji za lijekove da se izjasni u vezi s velikim brojem nuspojava HPV cjepiva; nakon neuvjerljivog odgovora tužili su EMA-u Europskom povjereniku za ljudska prava. Francuska zastupnica Michele Rivasi u dva je navrata organizirala raspravu u Europskom parlamentu tražeći moratorij na HPV cjepivo.

Obzirom da svoje zvanje shvaćam na način da je prioritet moga stručnog djelovanja i moja profesionalna odgovornost ona prema pacijentima, smatram svojom obvezom uvijek i u prvom redu štititi njihovu dobrobit. To nalaže i Kodeks medicinske etike i deontologije. U konkretnom slučaju smatrala sam svojom dužnošću svoje pacijente, dakle one koji sjede ispred moje ordinacije, upozoriti da medicinski postupak koji im se nudi s plakata (uz to još i na posebno manipulativan način) nije na njihovu korist i dobrobit.

Petnaest se godina bavim kritičkom analizom suvremene medicine i svoje nalaze, koji su često u suprotnosti s institucionaliziranim stavovima i smjernicama, javno prezentiram i nudim na stručnu raspravu. Do sada se nitko nije odvažio sudjelovati sa mnom u argumentiranoj stručnoj debati o bilo kojoj medicinskoj temi, niti me itko pozvao na odgovornost, osim u jednom jedinom slučaju – kolega iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tužio me je 2012. Hrvatskoj liječničkoj komori za iznošenje neistina o cijepljenju, uključujući HPV. Nakon mog očitovanja Komora je tu tužbu odbacila

(https://www.scribd.com/document/174830787/Gajski-Ocitovanje-disciplinski-15-10-2012; https://www.scribd.com/document/174831347/Hrv-lijecnika-komora-13-11-2012).

U nadi da ćete razumjeti i uvažiti obrazloženje mog postupka

lijepo Vas pozdravljam.

S poštovanjem,

                                                          Lidija Gajski, spec. interne medicine

Ne radi se, dakle, o ni o kakvom pokretanju rata, već o mojoj potrebi da pacijente zaštitim od neistinitih informacija. Rat inscenira autor članka zazivajući onda i ratnički odgovor moje ustanove. Kao što provocira i liječničke udruge i komore „koje u ovakvim situacijama rijetko odlučuju sankcionirati svoje članove“. Hrvatska liječnička komora mene 2012. godine nije odlučila sankcionirati jer za to nije našla temelja (vidjeti gornje poveznice).

U vezi s australskom studijom na koju se N. Jarić poziva u članku, riječ je tek o projekciji, odnosno pretpostavci o pojavnosti raka materničnog vrata u budućnosti. Tom studijom ništa se ne dokazuje, a najmanje to da su „zahvaljujući programu cijepljenja protiv HPV-a uvedenom 2007., infekcije tipovima HPV-a najodgovornijim za rak vrata maternice do 2018. smanjene za čak 77%“ – u studiji koja se citira ta tvrdnja jednostavno ne postoji.

Iz grafikona koji Jarić prilaže, ja iščitavam vrlo znakovitu činjenicu – u razdoblju prije uvođenja cijepljenja pojavnost i smrtnost od cervikalnog karcinoma stalno padaju; od 2002.- 2015., koje razdoblje uključuje cijepljenje (uvedeno 2007.) – stagniraju.

Autor članka citira profesora infektologije Gorana Tešovića, koji se poziva na podatke koji nedvojbeno pokazuju učinkovitost HPV cjepiva. Bilo bi dobro da ih jednom i jasno prezentira. Kao i podatke koji govore o nuspojavama tog cjepiva, uključujući brojna svjedočenja žrtava. Zbog ograničenog prostora ovdje navodim samo članak Washington Times-a u kojem nadležno tijelo američkog Ministarstva zdravstva potvrđuje, između ostalog, 26 smrtnih slučajeva nakon cjepiva Gardasil samo u jednoj godini – https://amp-washingtontimes-com.cdn.ampproject.org/v/amp.washingtontimes.com/news/2014/dec/31/us-court-pays-6-million-gardasil-victims/?usqp=mq331AQCCAE%3D&fbclid=IwAR1o_KQhpKVQo2uI7yLhHL6Zxze5zX8dmzMCCCZrW7aZ5HQ9DJZkwB_ZwI0&amp_js_v=0.1#referrer=https://www.google.com&aoh=15480271966105&amp_ct=1548027277026&amp_tf=From%20%251%24s. Napominjem da Goran Tešović financijski surađuje s najmanje šest farmaceutskih kompanija uključujući Pfizer, Glaxo i MSD.

Članak završava konstatacijom da je u Hrvatskoj unatoč slaboj procijepljenosti broj oboljelih od raka vrata maternice u padu. Nije li to potvrda da cijepljenje, obzirom da ga je bilo tako malo, u tome nije ni moglo imati, niti je imalo iole značajnijeg udjela.

Kao liječnica pozivam, po tko zna koji put, da konačno otvorimo stručnu raspravu o cijepljenju protiv HPV-a (i drugim cjepivima) i zaustavimo dalje zagađivanja medijskog prostora, kao i dalje urušavanje povjerenja ljudi u medicinu i liječnike.

                                                                             Lidija Gajski

21. January 2019 · Comments Off on SVI OVO DIJELE! Pogledajte kako je dr. Gajski uzburkala javnost otporom HPV cjepivu! · Categories: Uncategorized

Prenosimo članak koji je objavljen 19. siječnja 2019. na portalu dnevno.hr, autorice Z.K.

dr. Lidija Gajski

Ovo je laž i propaganda, naglasila je!

HPV cjepivo je besplatno, a evidentirat će se oni roditelji koji svoju djecu ne cijepe protiv HPV-a, jedan je od naslova u hrvatskim medijima ovih dana, a ima za cilj potaknuti roditelje srednjoškolaca na cijepljenje djece protiv protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji, kažu liječnici, uzrokuje karcinom vrata maternice i smrt tisuća žena diljem svijeta.

Što o tome misli dr. Lidija Gajski, internistica koja se godinama bori protiv korumpiranosti farmaceutske industrije koji prema njenim riječima, zlorabe povjerenje pacijenata i zdravih ljudi radi zarade, napisala je još prije nekoliko godina u članku pod nazivom “Cjepivo protiv HPV-a − nepotrebno, beskorisno, štetno”, koji se može pronaći u PDF formatu pod ovim naslovom. Sada je u jeku nove kampanje za cijepljenje protiv HPV-a na dosjetljiv način pokazala otpor ovom cjepivu, te je preko plakata koje promovira to cjepivo nalijepila natpis sljedečeg sadržaja:

Ovo je laž i propaganda! HPV cjepivo je nepotrebno, beskorisno, a može biti i škodljivo!

Fotografiju otpora podijelila je preko Facebook stranice Cijepljenje – pravo izbora (sestrinske stranice internet stranici cijepljenje.info) koje roditeljima pruža dodatan uvid, odnosno drugu stranu cjepiva, a koja se ne prezentira rado javnosti u medijima.

(izvor: https://www.facebook.com/pravoizbora/posts/2033254303437774)
18. January 2019 · Comments Off on Zimmerman: cjepiva mogu uzrokovati autizam kod osjetljive djece · Categories: Uncategorized

Dr. Andrew Zimmerman, svjetski poznati dječji neurolog koji se specijalizirao za autizam, kao vještak medicinske struke čija je pisana mišljenja američka Vlada koristila na američkom tzv. Sudu za cjepiva – davne 2007. godine rekao je službenicima američkog Ministarstva pravosuđa da cjepiva mogu uzrokovati autizam kod osjetljive djece, ali tvrdi kako je Vlada sakrila te informacije i pogrešno predstavila njegovo stručno mišljenje.

Budući da je dr. Zimmerman radio za američku Vladu i industriju cjepiva, teško ga je kategorizirati kao “anti-vaksera”, “luđaka” ili “teoretičara zavjere”, što propagatori obveznih cjepiva obično pokušavaju učiniti.

Vijest je objavljena 6. siječnja 2019. u američkoj tjednoj nedjeljnoj emisiji Full Measure koja se bavi istraživačkim, izvornim i odgovornim novinarstvom. Voditeljica je Sharyl Attkisson, istraživačka novinarka koja je pet puta osvojila nagradu Emmy i jedan puta nagradu Edward R. Murrow za istraživačko novinarstvo.

Bio

Emisiju je moguće pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/1XUM2gvfbW8, a cjelokupni transkript jedanaestominutne emisije nalazi se na ovom linku: http://fullmeasure.news/news/cover-story/the-vaccination-debate.

U emisiji je Rolf Hazlehurst, zamjenik državnog odvjetnika, objasnio kako je njegov sin Yates Hazlehurst pretrpio teške nuspojave nakon cijepljenja te je obolio od poremećaja iz autističnog spektra. Sud za cjepiva, tijelo koje mimo sudskih procedura razmatra odštetne zahtjeve roditelja, 2007. godine odlučio je meritorno riješiti šest “testnih” slučajeva od ukupno 5.400 odštetnih zahtjeva u ime djece koja su nakon cijepljenja razvila poremećaje iz autističnog spektra. Jedan od tih šest slučajeva bio je Hazelhurstov.

Tih šest slučajeva trebalo se iskoristiti za testiranje triju teorija o uzročnosti autizma putem oštećenja od cjepiva: 

1) Je li timerosal, živin konzervans koji se koristi u cjepivima uzrok autizma?

2) Je li MMR cjepivo izazvalo autizam? 

3) Je li kombinacija timerosala i MMR cjepiva uzrokovala autizam?

Kao znanstvenik i svjetski poznati stručnjak na polju autizma konzultiran je dr. Andrew W. Zimmerman. U prvom slučaju Cedillo, dr. Zimmerman je u svom pisanom nalazu i mišljenju zaključio kako nema dokaza da je MMR cijepljenje uzrok autizmu kod djevojčice Michelle Cedillo.

Dr. Zimmerman je, 15.6.2007., u pauzi tijekom saslušanja dr. Kinsbournea kao vještaka koji je tvrdio da MMR cjepivo može uzrokovati autizam, pojasnio odvjetnicima američkog Ministarstva pravosuđa da se njegovo mišljenje odnosi isključivo na Michelle Cedillo, te da se ne smije kao opća tvrdnja koristiti za svu djecu pod svim okolnostima. Objasnio je da bi cijepljenje moglo uzrokovati autizam u iznimnim slučajevima mitohondrijske disfunkcije.

Nedugo nakon tog razgovora, odvjetnik američkog Ministarstva pravosuđa je obavijestio Zimmermana da neće trebati iznositi svoj nalaz i mišljenje usmeno u slučaju Cedillo na raspravi koja je bila zakazana za 18.6.2007. Zimmerman nije znao da su ostali slučajevi na kojima je radio (Hazelhurst i Poling) “testni” slučajevi u Omnibus Autism Proceedings.

Što se zapravo dogodilo?

Pojašnjenje dr. Zimmermana zapanjilo je odvjetnike američkog Ministarstva pravosuđa. Postalo im je jasno da bi njegov usmeni iskaz u slučaju Cedillo otvorio branu za ostalih 5.400 podnositelja zahtjeva za naknadu štete te bi postalo nemoguće negirati vezu cjepiva i autizma.

Odvjetnici američkog Ministarstva pravosuđa su potom u slučaju Yatesa Hazlehursta zloupotrijebili pisani nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke, dr. Zimmermana – iako su znali da se isti nalaz i mišljenje odnosi isključivo na slučaj Cedillo.

Odvjetnik Robert F. Kennedy Jr. i zamjenik državnog odvjetnika Rolf Hazelhurst pokrenuli su disciplinski postupak protiv dvoje odvjetnika Ministarstva pravosuđa, Vincenta Matanoskog i Lynn Ricciardella, a vjerojatno će podnijeti i kaznenu prijavu radi počinjenja kaznenih djela prijevare i ometanja pravosuđa (u Hrvatskoj bi to bila kaznena djela prijevare i sprječavanja dokazivanja).

Pored slučaja Hazlehurst i slučaja Cedillo, jedan osobito snažan testni slučaj, Hannah Poling, uklonjen je kao test, riješen i zapečaćen od strane Ministarstva pravosuđa te tajništva HHS-a te. Nije se mogao koristiti kao presedan u bilo kojem drugom slučaju u Omnibus Autism Proceedings.

Odlučeno je da nije dokazana nijedna od teorija uzročnosti autizma u testnim slučajevima te su svi zahtjevi za naknadu štete odbačeni u nizu oštro sročenih odluka.

Slučaj Poling je osobito zanimljiv jer je u njemu Zimmerman podnio pisani nalaz i mišljenje vještaka u kojem je ustanovio da su cjepiva uzrokovala autizam te djevojčice, budući da je imala mitohondrijski poremećaj. Zimmermanovo izvješće dalje navodi da bi cjepiva mogla pokrenuti regresiju koja završava autizmom – možda u maloj podskupini – djece s već postojećim mitohondrijskim poremećajem.

Dakle, Zimmerman je izradio nalaz i mišljenje u dva slučaja, Cedillo protiv HHS-a i Poling protiv HHS-a. Zimmerman je u prvom vještačenju napisao da cjepiva nisu uzrokovala autizam, a u drugom vještačenju da jesu.

Zimmerman smatra da regresija u autizam Yatesa Hazlehursta nalikuje regresiji Hannah Poling.

Odluke donesene tijekom trajanja Omnibus Autism Proceedings sada mogu biti proglašene nevažećima, budući da postoje snažni argumenti za ponovno otvaranje postupaka. Odluke o drugim vrstama oštećenja od cjepiva, sve do Vrhovnog suda, dovedene su u pitanje.

Sigurnost cjepiva i integritet Programa cijepljenja sada su otvorena pitanja. Od ključne je važnosti da se odmah istraže informacije koje su Kennedy i Hazlehurst otkrili.

16. January 2019 · Comments Off on Jergović zamjenjuje teze, a HLK skriva “nepodobne brojeve” Liječničkih novina · Categories: Uncategorized

Jučer, 15. siječnja 2019., Miljenko Jergović je, u nedostatku inspiracije za završetak teksta u kojem proglašava nevinom pedijatricu iz Metkovića, opet opleo po “antivakserima”.

Miljenko Jergović
(izvor: mojahercegovina.com)

Citiramo: „Prošle zime, u vrijeme antivakcerske histerije i kampanje vođene i preko Hrvatske televizije, kojom je naročito bila ugrožena Dubrovačka županija, gdje je procijepljenost pala na razinu povratka u divljaštvo, Ksenija Kaleb je preko lokalnih medija propovijedala zašto je cijepljenje protiv ospica toliko važno. “

O propagandi Ksenije Kaleb kako su ospice opasne, možete više pročitati ovdje: https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/dubrovnik/clanak/id/271694/dr-ksenija-kaleb-apelira-na-roditelje-necijepljenu-djecu-ne-upisujte-u-vrtic

Ksenija Kaleb
(izvor: metkovic-news.com)

Najinteresantnije u Jergovićevom diskursu jest sarkastično intonirani govor o liječnicima koji, za razliku od doktorice Kaleb, kritički propituju postupak i opravdanost cijepljenja. Tako Gorki Jergović uvredljivo piše: „mnogo su izuzetniji i zanimljiviji liječnici koji se, bez obzira na to što su VALJDA završili medicinske fakultete, bore PROTIV cijepljenja“.

Proglasiti određenu skupinu ljudi koji se protive OBVEZNOM cijepljenju, a ne cijepljenju per se, klasična je zamjena teza. Pa, prisjetimo se malo njihovih izjava!

Prošle 2018. godine dr.sc. Alma Demirović, dr. med. demantirala je jedan Jergovićev tekst koji niti jedan mainstream medij nije htio objaviti, a od kojeg demantija se Jergovićev ego očito i dalje nije oporavio: http://cijepljenje.info/obavezno-cijepljenje-u-hrvatskoj-svi-ga-preporucuju-nitko-ne-preuzima-odgovornost-kada-krene-po-zlu/

Alma Demirović
(izvor: cijepljenje.info)

Međutim, čak i ona tvrdi sljedeće: “Ja nisam protiv cijepljenja, ali sam protiv svega neetičnog i nehumanog danas u medicini, a postupak cijepljenja je upravo takav, on je nečovječan. Ja se zalažem za sigurnost samog postupka i ovo nije skup ljudi koji se protive cjepljenju već skup ljudi koji traže temeljno ljudsko pravo da temeljem potpunih informacija o koristi i šteti ovog medicinskog postupka donesu informiranu odluku za svoje dijete. Sustav cijepljenja u Hrvatskoj u potpunom je kaosu.

Radi se o liječnicima kojima doista treba odati priznanje, a ne rugati im se. To su liječnici koji se protive netransparentnom i nezakonitom sustavu cijepljenja, sustavu koji više nije u skladu s individualnim potrebama svakog djeteta.

Možda je Jergović također mislio na dr. Lidiju Gajski. Ona za sebe kaže: “Ja se nikad nisam deklarirala kao borac protiv cijepljenja, niti se to iz mojih tekstova i nastupa može zaključiti. Uvijek naglašavam da se zalažem za preispitivanje toga postupka. To znači da se svako pojedino cjepivo na primjeren način istraži, kako u smislu djelotvornosti, tako u smislu sigurnosti (škodljivosti), te da se u vezi sa svakom bolešću ispita postoji li potreba za cijepljenjem, u kojoj populaciji, dobnoj skupini i slično.

Lidija Gajski
(izvor: transformacijasvijesti.com)

Prof. dr. Željko Poljak do mirovine je radio na klinici Šalata u Zagrebu kao specijalist otorinolaringolog, osnivač je i voditelj postdiplomskog studija Alergologija i klinička imunologija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (1979-1985), te je još uvijek urednik Liječničkih novina (od 1990.), službenog glasila Hrvatske liječničke komore. Problem vidi u nametanju obveze i prešućivanju nuspojava.

Željko Poljak
(izvor: Wikipedia)

Ključno je pitanje: zašto je u nas cijepljenje obavezno pod prijetnjom kazne? Nalazim samo dva moguća odgovora: ili je riječ o lobiju koji proizvođačima cjepiva preko zakonodavca osigurava prodaju cjepiva, ili je naš narod tako nerazuman, za razliku od prosvijećenih u gore spomenutim državama, da ga se na cijepljenje mora natjerati prijetnjama”, napisao je svojedobno u Liječničkim novinama.

Danas smo pokušali naći izvorni broj 105 Liječničkih novina, izdan u prosincu 2011. godine, ali taj broj i broj 106 nedostaju na popisu svih izdanja navedenog glasila u 2011. godini koji se nalazi na službenim stranicama Hrvatske liječničke komore: https://www.hlk.hr/2011.aspx

Gdje je broj 105 Liječničkih novina?
(izvor: HLK)

Dr. Lidija Gajski je, srećom, izvorni članak dr. Poljaka arhivirala na svom računu na Scribd-u, pa Vam preporučamo čitanje istoga i stvaranje vlastitog stava o onome što su doista rekli stručnjaci: https://www.scribd.com/document/173004625/LN-105-Poljak-Cijepljenje-Da-Ali

15. January 2019 · Comments Off on Medijsko zastrašivanje s bolešću za koju su otkrili cjepivo · Categories: Uncategorized

Danas je portal 24sata objavio vijest o djevojčici koju su iz Mostara htjeli transportirati u Zagreb na liječenje, kojom prilikom je ista smrtno stradala.

https://www.24sata.hr/news/moj-an-eo-izgubio-je-borbu-curica-9-umrla-je-od-kozica-609071

Suosjećamo s obitelji i ne možemo zamisliti proživljavanje ove grozote. Žao nam je djevojčice, a najžalosnijim smatramo medijsku manipulaciju oko uzroka smrti.

U naslovu je istaknuto da je curica preminula od vodenih kozica, bezopasne dječje bolesti!

U podnaslovu je navedeno više uzroka: vodene kozice, ali i upala pluća.

U tekstu je, pak, navedeno da je curica, pored kozica i upale pluća, također imala gnojnu sepsu.

Bombastični naslov nije u obzir uzeo niti prestanak rada srca i pluća, kao i komplikacije oko transporta.

Novine su za komentar upitale dr. Darka Richtera.

Isti taj dr. Darko Richter nema problem s javnim komentiranjem slučaja djevojčice koju nije vodio i čiju medicinsku dokumentaciju najvjerojatnije nije niti vidio, svjesno pristajući na propagandu straha – za koju uvijek spremno optužuje druge.

Očito je da se i u Hrvatskoj mijenja diskurs o tome što su “smrtonosne” bolesti. Priprema se teren za uvođenje OBVEZNOG cjepiva protiv vodenih kozica, s mantrom “vodene kozice su jako zarazne i opasne, pogotovo za imunokompromitirane, pa je jedini spas – cijepljenje“.

CHICKENPOX IS NOW "DEADLY"??

CHICKENPOX IS NOW "DEADLY"??#CHICKENPOX #FAKENEWS #CDC #THESIMPSONS #POXPARTY #UK

Posted by The HighWire with Del Bigtree on Tuesday, December 11, 2018

Proizvođači će prestati proizvoditi trovalentno cjepivo MMR (ospice, zaušnjaci, rubela) i počet će nuditi samo četverovalentno cjepivo MMRV (ospice, zaušnjaci, rubela, varičela-tj.vodene kozice). Taj scenarij se već odvija u nekim zemljama u svijetu, npr. SAD i susjedna nam Italija. I tako interes farmaceutske industrije nadvladava medicinsku struku, a ponajviše interes naše djece.

Povjesničarka Elena Conis napisala je knjigu “Vaccine Nation” (Nacija vakcina) u kojoj plastično pokazuje kako je prihvaćanje cjepiva i politike cijepljenja ovisno o političkim i društvenim pitanjima, ne samo o znanstvenim spoznajama. U povijesti je to bilo cjepivo protiv dječje paralize, a danas se vode diskusije o cjepivu protiv HPV-a.

Cjepiva su bitno promijenila način na koji su medicinski stručnjaci, administratori politika i obični građani počeli percipirati težinu bolesti protiv kojih su osmišljena cjepiva.

Postavljanjem složene priče o cijepljenju unutar šire povijesti Sjedinjenih Američkih Država, knjiga “Vaccine Nation” (Nacija vakcina) nadilazi jednostavnu priču o trijumfu znanosti nad bolestima te pruža novi i perceptivni prikaz uloge politike i društvenih snaga u medicini.

Naravno, naš stav je sloboda izbora. Oni koji žele – neka cijepe sebe i svoju djecu čime god žele. Nas skeptike, molimo, nemojte na to prisiljavati.

12. January 2019 · Comments Off on Zlatna igla · Categories: Uncategorized

Od 9. do 10. siječnja 2019. na Facebook stranici Cijepljenje – pravo izbora proveo se natječaj Zlatna igla, kojeg je vidjelo 14.500 korisnika.

Dana 11. siječnja 2019. svečano je proglašen pobjednik natječaja, dr. Pero Markunović, mladi liječnik Opće bolnice u Dubrovniku.

01. January 2019 · Comments Off on Kratki pregled prošlogodišnjih aktivnosti · Categories: Uncategorized

Dragi članovi Hrvatske udruge roditelja aktivista i svi koji ćete to tek postati, kao i oni koji nas aktivno podržavate svojim donacijama ili volonterskim radom i idejama, hvala Vam za divnu 2018. godinu.

Stara godina vrijeme je kad se podvlači crta obavljenih aktivnosti, u koju svrhu smo izradili sukus istih.

 

U ožujku 2018. sudjelovali smo na Okruglom stolu “Cijepljenje – kontroverze” u organizaciji Sveučilišta u Rijeci. Na tom skupu je svoje priopćenje za medije javno pročitala liječnica Alma Demirović: http://cijepljenje.info/lijecnica-majka-djeteta-tesko-oboljelog-od-cjepiva-svim-je-roditeljima-cilj-isti-zastititi-svoje-dijete/

 

U travnju 2018. izradili smo autorski video “Kako su resursi pobijedili Hipokrata”: https://youtu.be/NyvYtBhcN7U 

More »

29. December 2018 · Comments Off on Manipulacija mainstream medija o cijepljenju · Categories: Uncategorized

Bez mržnje i pristranosti. Sine ira et studio.

Činjenica: Živi zid je trenutno jedina parlamentarna stranka koja se zalaže da cijepljenje postane pravo izbora.

Mainstream mediji, uz podršku “stručnjaka”, nebrojeno puno puta namjerno su pogrešno tumačili izjave i napise saborskih zastupnika Živog zida.

Mediji su proizvođači, kontrolori i vlasnici informacija. Imaju svoje moćne i profesionalno obučene kadrove za to. Formiraju informaciju po svojim pravilima, dajući informaciji oblik koji odgovara njihovim interesima. Kao i interesima njihovih financijera.

Najsvježiji primjer je Dnevnik Nove TV, 26. prosinca 2018., intervju reportera Mislava Bage s političarem Ivanom Viliborom Sinčićem.

Voditelj je pokušao spriječiti sugovornika da u miru iznese – ne samo svoj stav – nego niti cjelovitu rečenicu. Unatoč tome, Sinčić je, vješto svladavši sve provokacije – iznio koherentne stavove o bitnim društvenim pitanjima. 

Izrezali smo dio intervjua koji se tiče samo teme cijepljenja.

Netko bi rekao da agresivni stil intervjua stavlja sugovornika pod pritisak te tako pruža gledateljima mogućnost da samostalno procijene kako će sugovornik reagirati u stresnom ili zahtjevnom okruženju (ako i kada glasaju za njega). Međutim, agresivna, brza vatrogasna pitanja, zamišljena da se sugovornik zbuni govore više o voditelju.

More »